Шипка – полезна ли е и за какво?

„Дивата роза“ – както популярно се нарича шипката – е непретенциозен храст, който расте по планински склонове, в гори и речни долини

Въпреки близката си връзка с царицата на цветята – розата, тя няма толкова привлекателен външен вид, но има много ползи за здравето.

Какво е шипка? Как изглежда и къде расте

Шипката (Rosa majalis) принадлежи към вечнозелените храсти от семейство Розоцветни. Повече от 100 вида от това растение са официално признати, сред които има както култивирани, така и диви сортове, някои от които растат само в определен район (те са ендемични).

Най-известните разновидности на плодовото растение са канелената, набръчканата, даурската и сивата шипка; всички останали видове произлизат от тях.

Родното място на шипката е Чили, откъдето тя се е разпространила по целия свят поради своите хранителни, лечебни и естетически свойства. Дивата роза има приятен аромат и се разпознава по характерните си петлистни бледорозови цветове и остри бодли по стъблата. Ценните оранжево-червени плодове с дължина около 3 см имат овална форма и са сравнително твърди. Те са така наречените многоядкови, вътре в които има сочна каша със сладко-кисел вкус и мъхести семена. В зависимост от размера на плода се различават шипки с големи плодове и плътна кожа, както и тънкокожи с малки плодове.

Периодът на узряване на плодовете е от август до октомври

Понякога шипката се бере по-рано или по-късно, но винаги преди настъпването на студеното време, след което плодовете се разпадат и замръзват. Те не се консумират сурови или замразени, тъй като при ниски температури лечебните свойства на растението се губят напълно.

В домашни условия шипките се изсушават и съхраняват в затворени стъклени съдове или в платнени торбички за срок от 2 години. Венчелистчетата също се приготвят и използват в козметиката.

Биологична стойност и химичен състав

Това лечебно растение отдавна се използва в народната медицина поради големите му ползи за здравето и специфичния му химичен състав.

Многобройни проучвания показват, че плодовете, пулпата, кожата и семената на шипките съдържат въглехидрати (16%), представени от глюкоза, захароза и фруктоза, протеини (1,74%), липиди (1,04%), както и диетични фибри ( 54 %) и вода (2,2 %). От киселините най-много са ябълчената и лимонената (3,3%), както и много здравословен пектин (до 25%). Калоричното съдържание е 109 kcal (на 100 g).

Плодовете на дивата роза имат висока биологична активност и лечебни свойства. По отношение на количественото съдържание и разнообразието от витамини и полезни хранителни вещества те значително превъзхождат другите растения.

Шипката е рекордьор по съдържание на витамин С

100 г сухи плодове съдържат приблизително 18 дневни дози, което е 10 пъти повече от касиса и 50 пъти повече от лимона. Освен това аскорбиновата киселина се намира и в листата и дори в корените на растението. Съдържанието зависи от осветеността и площта на отглеждане на храста. Например шипките, растящи в планините, натрупват повече витамин С от тези, които растат в равнините.

В допълнение към витамин С, плодовете на дивата роза съдържат следните микроелементи:

➦ витамини B1, B2 – участват в метаболизма на протеините и въглехидратите, отговарят за здравето на лигавиците, кожата и косата.

➦ витамин РР (В3) – необходим за по-доброто усвояване на витамин С, клетъчното дишане и функционирането на сърдечно-съдовата система.

➦ витамин Е – антиоксидант, стимулира синтеза на хемоглобин и протеини, необходим е за усвояването на витамин А, предотвратява стареенето.

➦ витамин А (най-вече β-каротин и ликопен) – антиоксидант, необходим за растежа на тъканите, зрителното здраве и повишен имунитет.

➦ витамин К – подпомага нормалното съсирване на кръвта, минерализацията на костната тъкан, участва в образуването на АТФ – енергийният доставчик за биохимичните реакции.

Макро и микроелементният състав на шипките е представен от цинк, манган, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий, натрий, молибден и мед. Освен това съдържа пектин, азот и танини, фитостенини (7 фракции с преобладаване на β-ситостерол), ликопен, рубиксантин, пентозан, както и флавоноиди и етерични масла.

Листата, освен витамин С, съдържат елагова киселина, фитонциди, дъбилни вещества и много хлорофил. Корените и кората на растението съдържат вещества от пирокатехоловата и пирогаловата група, фитонциди, захар, аскорбинова киселина и оцветяващи пигменти.

Мастните киселини, които могат да бъдат извлечени от цвета на растението чрез студено пресоване, са представени от следния сорт:

➤ ненаситени: линоленова (23,3-33,9%), линолова (19,7-45,8%), олеинова (6,4-19,2%).

➤ наситени мастни киселини (например естествен третиноин).

➤ незаменими мастни киселини Омега 3 , 6 и 9.

Тези хранителни вещества имат висок стягащ капацитет, отговорни са за регенерацията и растежа на клетъчните тъкани и са полезни за сърдечно-съдовата и имунната система.

Ползи за здравето

Шипките имат лечебна слава от древността. През Средновековието от нея са правени лекарства и масла, които са били ценени на нивото на бижута и кожи. Чайове, настойки и отвари от шипки се използват за лечение на стомашно-чревни заболявания, подагра, панкреатит, ревматизъм и лезии на костно-ставната структура на човешкия скелет.

Днес учените са установили следните лечебни свойства на дивата роза:

➦ повишава устойчивостта на организма към инфекции;
➦ има противовъзпалителен ефект;
➦ премахва токсините;
➦ подобрява храносмилането;
➦ стимулира уринирането (естествен диуретик);
➦ подобрява сърдечно-съдовата дейност;
➦ стабилизира кръвното налягане;
➦ нормализира нивата на кръвната захар и холестерола;
➦ помага на тялото да абсорбира желязото от храната;
➦ има ранозаздравяващ и регенериращ ефект;
➦ забавя процеса на стареене.

Маслото от шипка е популярно средство в дерматологията и козметиката, използвано за лечение на рани, изгаряния и други увреждания на епидермиса, както и за намаляване на бръчките.

Свойства против стареене

Шипката е естествен склад на антиоксиданти , които, както вече е установено от множество изследвания, имат мощен противовъзпалителен ефект, намалявайки риска от много заболявания. Благодарение на съдържащите се в растението витамини А, С и Е, флавоноиди, фитостирол, есенциални мастни киселини и други полезни микроелементи, то предотвратява развитието на такива „възрастови” заболявания като сърдечно-съдови болести, артериална хипертония, диабет, артроза, артрит, рак.

Маслото от шипка получи широко дермокозметично признание като мощно регенериращо средство и борец срещу външните признаци на стареене. Помага за поддържане на стегнатостта и еластичността на кожата, тъй като стимулира производството на колаген и еластин в дермата. То действа върху фибробластите, които генерират тези молекули. Антиоксидантният състав на дивата роза се бори със свободните радикали, предотвратява стареенето на кожата, намалява появата на петна след излагане на слънце и предпазва от негативните външни фактори.

Ефектът против стареене на шипките е доказан в рандомизирано, двойно-сляпо проучване

По време на експеримента е използван прах, направен от семена и кори от плодове, който е приеман от участници на възраст от 35 до 65 години с „пачи крак“ (бръчки в ъглите на очите). По време на целия експеримент кожата беше наблюдавана със специален апарат Visiocan, който оценяваше състоянието й по няколко параметъра: еластичност, хидратация и дълбочина на бръчките.

Освен това в началото и в края на изследването всички субекти даряват кръв, за да определят продължителността на живота на клетките. Установено е забележимо подобрение във всички параметри, а участниците в експеримента също са били визуално доволни. И кръвта също показа забавяне на скоростта на разрушаване на червените кръвни клетки, увеличаване на продължителността на живота на клетките, т.е. забавяне на стареенето на организма.

Може да намали болката при артрит

Изследвания през 2018 г. установяват ефекта на шипките върху гена, отговорен за производството на колаген, важна част от ставната течност, чиято загуба води до артроза.

Дивата роза съдържа GOPO мастна киселина, която предотвратява производството на ензими, които разрушават хрущялната тъкан, намалява болката и подобрява подвижността на ставите при ревматоиден артрит.

Установено е, че приемането на прах от изсушени плодове на растението помага да се намали с 40% количеството на синтетичните лекарства, използвани в комплексната терапия на артроза и артрит. Спомага още за намаляване на болката и ограничението на движенията, характерни за тези заболявания.

Едно проучване върху доброволци показва приблизително 3-кратно намаляване на болката в бедрата, ставите и коленете, дължаща се на артрит след приемане на добавки, които съдържат шипка, и 4-кратно подобрение на подвижността.

Може да помогне при загуба на тегло

Шипката може да се използва като безопасно и ефективно средство за отслабване. Първо, това е нискокалоричен продукт, и второ, съдържа вещества, които ускоряват метаболизма, изгарят мазнините, премахват токсините и активират метаболизма на мазнините.

Калият в състава нормализира водно-солевия баланс на организма, като помага да се отървете от излишната течност. Освен това, благодарение на голямото количество пектини, шипките спомагат за подобряване на чревната функция, елиминират токсините и намаляват чувството на глад.

Потенциалът на шипките за корекция на теглото е доказан от японски учени

Участниците в експеримента – 16 мъже и 16 жени в стадий преди затлъстяване с индекс на телесна маса 25-30 – бяха разделени на 2 групи. В продължение на 12 седмици първата група е приемала 100 мг екстракт от шипка дневно, а втората приемала плацебо таблетка. Учените не се намесват в диетата на субектите. В края на проучването е установено значително намаляване на процента на висцералната мазнина, теглото и индекса на телесната маса, както и на подкожната коремна мазнина при тези, които са приемали шипки, не само по отношение на групата, приемаща плацебо, но също и собственото им състояние в началото на експеримента. Въпреки това не са установени странични ефекти.

За отслабване използвайте чай или отвара от натрошени сушени плодове, които се приемат по време на гладни дни като самостоятелна напитка или с добавяне на допълнителни съставки за изгаряне на мазнини (джинджифил, смокини, стафиди).

Здраве на сърцето

Установено е благотворното влияние на шипките върху състоянието на сърдечно-съдовата система.
Проучване, проведено от Шведския отдел по експериментална медицина, установи, че приемането на шипка на прах помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания със 17 процента. Благодарение на съдържащите се в плода антиоксиданти и флавоноиди, приемът на шипка намалява количеството на „лошия” холестерол, както и систалното (горното) налягане.

Диабет

Едно проучване демонстрира ползите от шипките в борбата срещу диабет тип 2. На пациентите със затлъстяване се давали различни напитки: някои на базата на ябълки и грозде, а други с шипки. Проучването е продължило 6 седмици, след което са измерени показанията на кръвното налягане, нивата на кръвните липиди и инсулиновата резистентност на субектите. Учените заключиха, че шипката е най-ефективна, намалявайки нивото на “лошия холестерол” с 6%.

Стомашно-чревни проблеми

Шипката е естествено слабително средство. Благодарение на пектина се стимулира храносмилането, подобрява се чревната дейност и се премахва запекът. Екстрактът от шипка се използва като холеретично средство при холецистит и хепатохолецистит. Въпреки това, в периода на обостряне на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника е по-добре да се избягва употребата на препарати от шипка. Освен това чаят от шипка отдавна се използва за борба с чревните паразити.

Рак

Американски учени проведоха изследване на шипките за борба с рака на гърдата под името „тройно отрицателно“. Този тип рак е много труден за лечение, тъй като му липсват рецепторите, към които лекарствата обикновено са насочени. Поради това често се появяват рецидиви след терапия и смъртността е по-висока.

Учените проведоха различни експерименти върху мишки, променяйки концентрацията на екстракта от шипка. Установено е, че високите концентрации на лекарството намаляват количеството на два ензима, отговорни за растежа на раковите клетки. В допълнение, екстрактът повишава ефективността на химиотерапията, традиционно използвана за лечение на този вид рак.

За какво се използват шипките?

Използването на шипка за медицински цели има дълги исторически корени. Но дори и днес, въпреки изобилието от различни синтетични лекарства, той се ползва с репутацията на ефективно, безопасно и евтино лекарство.

От шипките се приготвят чай, отвара, инфузия, произвеждат се сиропи и прахове, които се използват за лечение на ревматизъм, радикулит, настинки, ОРВИ, стомашни проблеми, атеросклероза, диабет, хипертония, коронарна болест на сърцето, анемия и болезнена менструация.

Шипката в медицината

Шипките се използват широко като суровина за производството на различни видове лекарства.

Сиропът от плодовете на растението се използва като допълнителен източник на витамин С и Р за подобряване на апетита при деца, както и при застой на жлъчката при възрастни хора.

Шипката в народната медицина

Лечебните свойства на Rosa Eglanteria са известни от незапомнени времена. Древногръцкият учен, философ, натуралист от 4 век пр. н. е. Теофраст описва подробно това растение в книгата си „Естествена история“. Използването на прах от шипка за укрепване на венците се споменава в книга за билки от 1563 г. Маслото от дива роза се е използвало за заздравяване на рани в епоха, когато антисептиците и методите за стерилизация все още не са били открити.

Лечебните свойства на шипката са били ценени и на територията на България. В древните билкови книги на лечителите има описания на полезните свойства на растението и болестите, при които то помага. Славяните го наричали свободноборенник и използвали розовата вода за лекуване на рани, докато не се научили да правят по-ценно масло. Тинктурите от венчелистчетата са били използвани за накисване на превръзки за лечение на рани и предотвратяване на гангрена сред древните воини, а меласата се е пиела за бързо възстановяване на силата след нараняване.

Шипките са били използвани за лечение на скорбут и други заболявания на венците, туберкулоза, ревматизъм и стомашно-чревни заболявания

С помощта на отвари и настойки те облекчавали главоболие и болки в ставите, лекували нервни заболявания и тумори, помагали при изгаряния и рани.

И днес много домакини приготвят и внимателно съхраняват буркани или торбички със сухи червени плодове, които се варят при настинки и инфекциозни заболявания, запек и чревни разстройства, просто за профилактика и защита на тялото по време на сезонни настинки. Това е отлична напитка за диабетици и сърдечно болни, както и за всички, които искат да подобрят метаболизма си, да отслабнат и да укрепят имунитета си.

В народната медицина се използват всички части на растението, а не само плодовете

От венчелистчетата се прави сладко, което помага като успокоително. Смлените семена се смесват със стипца и се налагат върху рани за бързо заздравяване. Изгорените шипкови клони произвеждат подобно на смола вещество, което е ефективно срещу псориазис. Сварените клонки и листа се използват за лечение на дизентерия, стомашни болки, скарлатина и белодробна туберкулоза.

Споделете тази статия


Call Now Button