Множествена склероза: болест с хиляда лица

От тази статия ще научите всичко за заболяването множествена склероза – признаци, етапи, лечение, режим и хранителни добавки

множествена склероза

Множествена склероза е хронично заболяване на централната нервна система. Патологията се появява заради автоимунни процеси. При тях е налице увреждане на миелиновите обвивки на аксоните. Провеждането на нервните импулси е нарушено и се развиват характерни симптоми. Заболяването се диагностицира и лекува от невролог. Много често диагностицирането се извършва по метода на изключване.

Етиология и причини за множествена склероза

Трудно е да се назоват точните причини за множествената склероза – механизмът за отключване на автоимунните процеси е неясен. Известно е само, че провокиращият фактор може да бъде вирусна инфекция. Микроорганизъм в човешкото тяло произвежда протеини, които причиняват анормален имунен отговор. В лимфните възли се активират автореактивни В и Т лимфоцити.

Заболяването засяга хора от всички възрасти и от двата пола, но диагнозата е по-често срещана при млади жени от бялата раса, живеещи в страни от северните ширини.

В процеса на предаване на нервните импулси между клетките миелиновата обвивка на аксоните играе важна роля. При заболяването собствената имунна система на човека частично разрушава тази структура. Областите на демиелинизация могат да бъдат разположени в различни части на тялото. На мястото на увредените клетки се образува склеротична плака от съединителна тъкан, която напълно блокира електрическите сигнали. В резултат на това основната функция на нервните влакна се инхибира.

Сред най-честите причини за множествена склероза е наследствеността

Ако в семейството има хора с неврологични заболявания или автоимунни патологии, рисковете се увеличават с около 30%. Други 70% са негенетични фактори на множествената склероза.

Важно е да се разбере, че не самото заболяване се наследява, а предразположението към него. Ако един от родителите е имал множествена склероза, тогава в 2% от случаите на детето се поставя същата диагноза. За другите деца остава само повишен риск. Тоест, при равни други условия, рискът от развитие на заболяването при дете с фамилна обремененост е по-висок, отколкото при деца от здрави родители.

Провокиращите фактори за множествена склероза са:

1. Възраст. Най-често диагнозата се поставя на възраст между 20 и 40 години. Но множествената склероза може да се развие както при деца, така и при възрастни хора. Колкото по-късно е началото, толкова по-тежко протича заболяването.

2. Инфекции. Рискът от развитие на множествена склероза се увеличава от наличието на цитомегаловирус, полиома и ретровируси и вируса на Епщайн – Бар, който причинява мононуклеоза.

3. Дисбактериоза. Колкото и да е странно, чревната микрофлора влияе пряко върху имунната система. Науката отдавна е признала, че бактериите помагат на активните защитни клетки да разпознаят заплахата и да я премахнат навреме. По неизвестни причини понякога антигени от различни чревни микроорганизми провокират автоимунни процеси и предизвикват прогресиране на демиелинизацията. Доказателства за теорията идват от изследвания върху животни и хора.

4. Тютюнопушене. Никотинът увеличава рисковете и ускорява разрушителните ефекти на имунната система.

5. Лошо хранене. Лекари от цял ​​свят предполагат, че прекомерната консумация на наситени животински мазнини може да провокира развитието на множествена склероза.

Симптоми на множествена склероза

Проявите на болестта варират от човек на човек. Естеството на симптомите зависи от местоположението и степента на разрушаване на нервните влакна.

Признаците на множествена склероза могат да включват:

◼ изтръпване, слабост в крайниците;
◼ затруднено движение;
◼ рефлекторни нарушения;
◼ намалена зрителна острота без видима причина;
◼ нестабилна походка;
◼ двойно виждане, замаяност;
◼ повишен мускулен тонус;
◼ промяна в характера на речта: може да стане бавна;
◼ повишена умора и слабост;
◼ емоционална нестабилност;
◼ проблеми с уринирането и др.

Първите симптоми могат да се появят когато човек е на възраст, между 20 и 40 години. В ранните стадии на заболяването пациентите рядко обръщат внимание на предупредителните признаци и продължават да живеят и работят в същия ритъм. Периодите на обостряне са последвани от ремисии, понякога без прием на лекарства. Между епизодите на заболяването могат да минат няколко години. Постепенно интервалите намаляват. Когато заболяването прогресира, човек сам забелязва промени в състоянието и се консултира с лекар. Тежките симптоми на множествена склероза намаляват качеството на живот.

В медицинската практика има случаи на бърза прогресия. Ранната множествена склероза стига до напреднал стадий само за няколко години. Загубата на двигателна активност непрекъснато прогресира и води до увреждане, докато други пациенти със същото начало продължават да водят пълноценен живот в обществото.

Форми на множествена склероза

1. Клинично изолиран синдром (CIS)

Това е предвестник на множествената склероза. Клинично изолиран синдром е проява на един или повече неврологични симптоми за 24 часа или за по-дълго време.

2. Пристъпно-ремитентна форма на множествена склероза

Периодът между екзацербациите продължава години и дори десетилетия. В същото време инвалидността непрекъснато нараства. Рецидивиращата форма неизбежно прогресира. Понякога това е кратък или напълно липсващ период.

3. Вторично прогресираща форма на множествена склероза

Заболяването се развива в продължение на няколко години след установяване на ремитираща патология. Във всеки втори случай вторично прогресиращата форма настъпва 10 години след появата на симптомите. 30 години след пристъпно-ремитентна множествена склероза, 90% от пациентите са диагностицирани с преход към този стадий. Заболяването се характеризира с тежко протичане и с постоянно нарастване на симптомите.

4. Първично прогресираща форма на множествена склероза

Патологията от самото начало протича трудно, без ремисии и води до бърза инвалидизация.

Диагностика

Заболяването няма специфични симптоми. В ранния стадий на множествена склероза изследването на пациента не разкрива никакви патологии. Неопитни специалисти често заключават, че необичайните симптоми са причинени от преумора или емоционално състояние на пациента. Ретроспективни оценки показват, че всеки втори пациент е болен от поне 5 години до момента, в който отиде на лекар.

Всеки от очевидните признаци на множествена склероза може да се наблюдава при други патологии на нервната система. Ето защо е важно да се извърши диференциална диагноза от опитен специалист. Ето какво може да включва комплектът от прегледи.

ЯМР на главния и гръбначния мозък

Снимките показват увредени участъци от нервни влакна. За по-добра детайлност се прави ЯМР с контраст. Ако на томограмата няма плаки, но пациентът е диагностициран с клинично изолиран синдром, тогава рискът от развитие на множествена склероза е нисък.

Анализ на цереброспиналната течност

Извършва се пункция за събиране на цереброспинална течност. При множествена склероза продуктите от разграждането на миелина се намират в цереброспиналната течност. Резултатите от анализа не са достатъчни за недвусмислена диагноза, но са необходими за цялостна оценка на клиничната картина.

Доплерография на кръвоносните съдове

Изследването е необходимо за изключване на други заболявания с неврологични симптоми.

Анализ на евокирани потенциали

Изясняващ диагностичен метод, базиран на измерване на електрическата активност на невроните в отговор на стимулация на специфични нервни пътища. Анализът позволява да се установи нарушение на импулсната проводимост, причинено от промени в обвивките на аксона.

Кръвни изследвания

Резултатите са необходими, за да се изключат инфекциозни заболявания и автоимунни състояния, които могат да повлияят върху функционирането на нервната система.

За да постави точна диагноза, лекарят трябва да:

◼ търси признаци на демиелинизация в две различни области на централната нервна система (разсейване);

◼ да потвърди образуването на плаки по различно време и да изключи други възможни неврологични заболявания.

Следователно, въз основа на резултатите от първия преглед, специалистът разполага само с предположения. Окончателната диагноза се поставя след откриване на нови плаки при повторни изображения, направени на интервали от 6 месеца.

Лечение

Медикаментозно лечение

Терапията при множествена склероза е насочена към намаляване активността на имунната система по отношение на атаки върху обвивките на нервните влакна. Лекарят предписва лекарства под формата на инжекции или таблетки. Съвременните медикаменти помагат да се спрат процесите на невродегенерация и значително да се увеличи продължителността на живота на пациента. Колкото по-рано започне лечението на множествената склероза, толкова по-добра е прогнозата. В напреднали случаи се развива персистиращ неврологичен дефицит, който не се лекува и води до инвалидизация.

Повече от 10 лекарства са одобрени в света за лечение на множествена склероза, грубо разделени в 4 групи:

1. Имуномодулиращи средства. Активните вещества потискат активирането на автореактивните лимфоцити.

2. Лекарства със селективно действие. Лекарството се свързва с рецепторите на лимфоцитите и им пречи да напуснат лимфните възли.

3. Хуманизирани моноклонални антитела. Предотвратяват проникването на автореактивни лимфоцити до мястото на възпалението.

4. Имуносупресори. Потискат активността на имунната система.

Доказана е ефективността на лекарствата срещу пристъпно-ремитентни и вторично прогресиращи форми на заболяването. В момента се провеждат изследвания върху лекарства за лечение на първично прогресираща множествена склероза.

Множествената склероза с начало на средна възраст и без качествено лечение в продължение на няколко години може да бъде фатална. Причина за смъртта обикновено е бъбречна недостатъчност, която се развива на фона на повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

Лечение с хемокорекция

Целта на лекаря е да очисти кръвта от имунни комплекси и продукти от разпада на нервните клетки.
Има няколко съвременни метода за лечение:

Имуносорбция. Селективен метод за отстраняване на имуноглобулини и липопротеини с ниска плътност от кръвта. Съдържанието на останалите компоненти остава непроменено.

Инкубация на клетъчна маса. Използват се собствени кръвни структури на пациента, фармакоцити. С помощта на клетки лекарствата се доставят директно до мястото на унищожаване. Методът позволява да се увеличи ефективността на лекарствата, да се намали дозировката им и да се намали риска от странични ефекти.

Каскадна плазмена филтрация. Вирусите, бактериите и токсичните вещества се отстраняват селективно от веществото и всички странични продукти се запазват. Плазмата преминава през специална филтърна система.

Криоафереза. Полуселективен метод, базиран на способността на големи молекули на кръвната плазма да образуват неразтворими съединения и да се утаяват при условия на ниска температура.

Лимфоцитофереза. Лимфоцитите, клетките на имунната система, се отстраняват от кръвта. Методът позволява да се потискат необичайните реакции, без да се приемат лекарства и практически без странични ефекти.

Фотофереза. Кръвта извън тялото на пациента е изложена на ултравиолетово лъчение с определена дължина на вълната. Светлината причинява смърт на лимфоцитите. След това кръвта се връща обратно в съдовете.

Автоложна трансплантация на стволови клетки

Един от новите методи на лечение, който включва „рестартиране“ на имунната система. Преди трансплантацията се постига пълно унищожаване на автореактивните лимфоцити. След това на пациента се инжектират собствени хематопоетични стволови клетки. Имунната система възстановява защитните структури, но без необичайни реакции. Техниката не може да повлияе на вече настъпили промени. Но трансплантацията значително забавя или напълно спира по-нататъшната демиелинизация.

Лечението е сложно, продължително и изисква постоянно лекарско наблюдение

В този момент пациентът трябва да е болница. След трансплантацията е необходима рехабилитация, която отнема няколко месеца, докато се възстановят функциите на имунната система.

През последните 20 години лекарите по света постигнаха голям напредък в лечението на множествената склероза. Разработват се лекарства, които потискат автоимунното възпаление в различни стадии на развитие. Клетъчните технологии помагат за частично възстановяване на загубените функции на нервната система.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО / СИНЯ БОРОВИНКА – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪКА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ

Ето списък с добавки и витамини, които трябва да имате предвид, ако имате множествена склероза (МС)

1. Витамин D3

Ефектът, който витамин D3 оказва върху МС, или превенцията на заболяването, е добре проучен. Ако имате ниско ниво на витамин D, е по-вероятно да се провокира появата на МС, или ако вече сте болни, е по-вероятно да имате рецидив. Най-обикновен кръвен тест може да покаже нивата на витамин D.

Проучване, проведено в Германия, с резултати, публикувани през 2017 г., съобщава, че добавките с витамин D3 – в доза от 18 950 международни единици (IU) на седмица – намаляват рецидивите на МС с 50 процента.

Витамин D се свързва с няколко физиологични ефекта, които могат да повлияят върху протичането на множествена склероза:

Витамин D3 може да намали възпалението, предотвратявайки възпалителното увреждане на заболяването.
◼ Играе роля в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречен олигодендроцит), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина.
◼ Витамин D3 може да помогне при управлението на депресия, която потенциално може да изостри симптомите на МС .

Витамин D3 регулира имунната функция. Ниските нива на витамин D3 увеличават риска от развитие на множествена склероза. Няколко проучвания показват, че добавките с витамин D3 могат да бъдат полезни при диагностициране на множествена склероза. Тъй като такива добавки като цяло са безопасни, те се препоръчват да бъдат включени във вашия план за лечение.

Въпреки че получаваме витамин D от слънцето и някои храни, ако имате ниски нива на витамин D, попитайте вашия лекар или невролог дали трябва да започнете ежедневна витаминна рутина. Също така е важно да попитате каква доза трябва да приемате.

МС ХОУП / D3 / Л-ТЕАНИН / ЧЕРЕН БЪЗ – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА

2. Л-теанин

Учените го наричат революционно решение при симптоми на множествена склероза

Симптомите на заболяването могат да имат сериозен отрицателен ефект върху качеството на живот. Няма лек за МС, но има редица лечения, които могат да помогнат за контролиране на симптомите и да намалят развитието на болестта. Л-теанинът , аминокиселина, която се намира в чаените листа, се очертава като обещаващо естествено лекарство през последните години.

От откриването му в чаените листа през 50-те години на миналия век Л-теанинът е широко изследван за възможните ползи, които може да има за здравето. Често се използва като естествена добавка за насърчаване на релаксацията и намаляване на стреса, тъй като се смята, че има успокояващ ефект върху ума.

Как работи

Серотонинът и допаминът са два невротрансмитера, които се увеличават в мозъка в резултат на Л-действието. Освен това е доказано, че засилва генерирането на алфа мозъчни вълни, които са свързани със спокойствието и релаксацията.

Доказано е, че Л-теанинът има допълнителни потенциални ползи за здравето, плюс ефектите върху мозъка. Може да понижи кръвното налягане, да подобри съня и да намали вероятността от развитие на сърдечни заболявания. Освен това може да укрепи имунната система и да помогне в превенцията на някои видове рак.

Л-теанинът изглежда сигурна и ефикасна естествена добавка, която може да има редица ползи за здравето, докато е необходимо допълнително изследване, за да се разберат напълно механизмите, които са в основата на тези възможни предимства.

3. Черен бъз

Антиоксидантите в черния бъз са в достатъчно количество, заради което често се използва като част от лечението на различни заболявания. Черният бъз може да помогне за поддържане на здрава имунна система чрез увеличаване производството на възпалителни цитокини. Цитокините са група протеини, които се секретират от специфични клетки на имунната система.

Тъмният черно-лилав цвят на бъза означава, че е добър източник на съединения, известни като антоцианини , за които е доказано, че защитават мозъка и нервната система.

Черният бъз насърчава здравето чрез намаляване увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

4. Биотин

Много хора знаят, че биотинът помага за доброто състояние на кожата, косата и ноктите. Биотинът също така коригира метаболизма, работата и здравето на централната нервна система и черния дроб. Намалява възпалението, повишава имунитета и се смята, че участва в производството на миелин. Има много положителни научни отзиви за биотина, в това число и използването му като хранителна добавка от хора, които имат множествена склероза.

5. Антиоксиданти

Изследванията показват, че антиоксидантите могат да помогнат за елиминирането на свободните радикали. Свободните радикали са молекули в тялото, които могат да доведат до възпаление вътре в тялото. Примерите за антиоксиданти включват: витамини С и Е, селен и каротеноиди, като бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин. Балансираната диета от плодове и зеленчуци също ще помогне да се набави някакво количество антиоксиданти. Някои изследователи смятат, че антиоксидантите могат да помогнат за намаляване количеството увреждане на клетките, причинено от свободните радикали, което може да бъде потенциално полезно за хората с МС. Трябва да се има предвид, че антиоксидантите засилват имунната система, което може да бъде риск за болните от множествена склероза. Повечето лечения на МС имат за цел да потиснат имунната система, така че ако искате да започнете допълнителен прием на антиоксиданти, консултирайте се с невролог, за да сте сигурни, че антиоксидантната рутина е подходяща за текущата ви терапия с МС.

6. Витамин B-6 и B-12

Витамините от група B са синоним на енергия. Освен това, много хора, живеещи с МС, имат дефицит на B-12. Обикновен кръвен тест може да разкрие дали имате дефицит на B-12. Витамините от група В могат да осигурят тласък на енергия, но има вероятност те да доведат до симптоми на МС, като изтръпване, ако се приемат в по-висока доза. Те присъстват в храната, но някои вегетарианци имат ниски нива на B-12, тъй като този витамин се намира предимно в животински продукти. Въпреки че може да има енергийна полза, съществува и риск при чест прием на витамини от група В. Затова не забравяйте да се консултирате с лекар или невролог преди да започнете да ги приемате допълнително под някаква форма.

7. Женшен

Има няколко вида женшен. Азиатският женшен например, е синоним на повишена енергия. Заедно с енергията, женшенът може да помогне за настроението и умствената работа. Има обаче и рискове при използването му, особено ако приемате и други стимуланти като кофеин. Това може да доведе до повишена нервност или безсъние. Женшенът може също така да засили имунната система, което е нещо, което повечето лечения за МС целят да потиснат.

8. Джинджифил

Джинджифилът има естествени противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при болки в мускулите или ставите. Можете да закупите свеж джинджифил във всеки магазин за хранителни стоки, но също така и под формата на хранителна добавка. Хората, които са диагностицирани с множествена склероза е добре да се освежават от време на време с чай от джинджифил.

9. Омега-3 мастни киселини

OMEGA 3 1000MG – ACTIVE FORMULA EPA:18% / DHA:12%

Повишената консумация на наситени мастни киселини увеличава риска от развитие на множествена склероза, а Омега-3 мастните киселини, напротив, намаляват този риск. Омега-3 киселините не се произвеждат от човешкото тяло. Следователно те трябва да се приемат с храна. Голям брой от тях съдържат риба, рибено масло, ленено семе, ленено масло, соеви продукти, соево масло, рапично масло.

Приемът на Омега-3 в организма намалява възпалението, което помага за намаляване на увреждането при множествена склероза. Някои от мастните киселини могат да преминат мозъчната бариера и да действат като основни компоненти на клетъчните мембрани в невроните.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО / СИНЯ БОРОВИНКА – МС ХОУП / D3 / Л-ТЕАНИН / ЧЕРЕН БЪЗ – ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ – Влияе благоприятно върху работата на централната нервна система; Подпомага регенерацията на съединителната тъкан; Подпомага мозъчната дейност и неутрализира развитието на дегенеративни промени в централната нервна система; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка, стимулира мисловната дейност, освобождава от стреса и тревожността; Спомага в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречен олигодендроцит), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина; Стимулира ремиелинизацията на нервните влакна и производството на мозъчни клетки; Повлиява при проблеми със зрението и намалява световъртежа; Силен противовъзпалителен потенциал и способност срещу простудни заболявания; Благоприятства при спастичността на мускулите, сковаността, болката, проблемите с пикочния мехур и тремора; Намалява дегенерацията на аксоните и подобрява производството на енергия; Намалява възможността от възникване на кръвни съсиреци; Подобрява митохондриална функция, елиминира основния дефицит на хранителни вещества; Увеличава мускулната сила, намалява умората и подобрява функцията на пикочния мехур и червата; Предотвратява когнитивните увреждания; Подобрява работата на сърдечно-съдовата система; Има добри антиоксидантни свойства и подобрява общия имунитет; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 + 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчайАлтернативно лечение на множествена склероза

Протокол и диета на д-р Тери Уолс при лечение на множествена склероза

Д-р Тери Уолс

Системата на на д-р Уолс включва:

◼ палеолитна диета с антиоксиданти;
◼ хранителни добавки;
◼ нервно-мускулна електрическа стимулация;
◼ укрепващи физически упражнения.

Режимът на лечение е насочен към потискане симптомите на множествената склероза (предимно умора) и в резултат на това подобряване качеството на живот.

Основни цели:

◼ Намалено възпаление;
◼ Подобрена митохондриална функция;
◼ Елиминиране на основния дефицит на хранителни вещества;
◼ Намаляване на оксидативния стрес и предпазване на нервните клетки.

Важните хранителни вещества при режима на д-р Уолс са:

◼ витамин D;
◼ калций;
◼ магнезий;
◼ омега-3 мастни киселини;
◼ коензим Q10;
◼ хранителни ензими.

Освен това се препоръчва да се яде 2 пъти на ден с дълъг период на гладуване от поне 12-16 часа. По същество диетата на Уолс е лека кетогенна диета. Тези диети често се използват за управление на много неврологични заболявания, включително епилепсия, болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон.

Малкото проучвания показват, че тази диета действа много подобно на лекарствата, модифициращи заболяването. Въпреки това, тя не само намалява симптомите, но също така до известна степен насърчава регенерацията на увредената нервна тъкан, която не може да бъде възстановена със стандартните методи на лечение.

Д-р Тери Уолс сама е изпитала въздействието на своята здравна система, откакто е започнала да я развива, след като е получила диагноза множествена склероза. Както отбелязва самата Уолс, тази диета е успяла да намали голяма част от нейните симптоми.

Едно кратко проучване на 12 пациенти с множествена склероза установи, че подобна диета, заедно с упражнения, разтягане, масаж и медитация, може значително да намали умората. Доставянето на големи количества мастни киселини и други полезни микроелементи позволява тази диета да осигури материал за градивните елементи на невроните, което спомага за поддържане здравето на мозъка и неговата регенерация.

В допълнение към диетата на на Тери Уолс, протоколът включва и други елементи:

◼ Физиотерапия;
◼ Невромускулна стимулация;
◼ Практикуване на медитация и управление на стреса;
◼ Намаляване на токсичното натоварване.

Диетата на д-р Суонк

Диетата е разработена през 50-те години на миналия век, още преди медицината да разбере, че множествената склероза е автоимунно заболяване. Терминът “автоимунен” не е използван в нито една от публикуваните научни статии на д-р Суонк, включително тези, които се появяват в края на 90-те години.

Тази диета се е появила заради погрешното предположение, че приема на наситени мазнини причинява развитието на множествена склероза. Този подход се основава на изследване, което показва, че честотата на това заболяване е по-висока в региони с висок прием на мазнини. Авторът на изследването обаче не смята наситените мазнини за единствената причина за заболяването.

Диетата на д-р Суонк се състои от храни с много ниско съдържание на наситени мазнини (по-малко от 20 грама на ден). В същото време хидрогенираните масла и мазнини не са изключени от диетата. Менюто включва риба, морски дарове, пуешко без кожа и пилешко с бяло месо. Тези продукти се допълват с обезмаслено мляко, зеленчуци, зърнени храни, ядки и едно яйце на ден. Вероятно диетата може да бъде ефективна, но чрез механизми, различни от намаляването на наситените мазнини в храната.

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

1. Изберете нискомаслени млечни продукти и полуобезмаслено мляко.
2. Яжте мазна риба 2-3 пъти седмично.
3. Предпочитайте пилешкото, пуешкото, постното червено месо.
4. Опитайте се да варите, печете, приготвяте на пара или скара храна, но не и да я пържете.
5. Използвайте растително масло с високо съдържание на омега-6.
6. Избягвайте животински мазнини, съдържащи се в десерти, пайове, мъфини, шоколад, сладолед.
7. Яжте пълнозърнест хляб и зърнени храни.
8. Яжте до 5 порции зеленчуци и плодове на ден
9. Пийте 2 литра течност без захар на ден.
10. Ако искате да използвате хранителни добавки, винаги първо се консултирайте с лекар, за да се определи дозата, необходима за вас.

Допълнителни методи

Освен това има и други лечения, които могат да помогнат за облекчаване и управление на симптомите на множествената склероза.

1. Физическа активност и физиотерапия

Умерените упражнения са полезни за намаляване на умората при пациенти, които не са приковани на легло. Терапията с упражнения обикновено е безопасна за хора с множествена склероза, с изключение на риска от падане. Рискът от провокиране на рецидив с упражнения е малък. Симптомите обаче могат да се влошат при повишаване на телесната температура.

2. Мануална терапия

Хиропрактиката предлага облекчение на хроничната болка. Липсата на развита научна основа за хиропрактиката обаче ограничава използването на мануалната терапия. Доказано е, че различни техники на масаж и манипулации намаляват острите и хроничните болки в кръста. Въпреки че хиропрактиката показва голям потенциал за физическо лечение на множествена склероза, са необходими повече изследвания в тази област.

3. Масаж

Масажът помага при множествена склероза за:

◼ Намаляване на болката;
◼ Намаляване на спазмите;
◼ Подобряване на кръвообращението;
◼ Повишаване подвижността на ставите и крайниците;
◼ Намаляване на умората.

Няма ясен отговор на въпроса какво причинява хроничната умора при множествена склероза. Смята се, че увреждането на централната нервна система и възпалението могат да допринесат за това човек да се чувства “като изцеден”.

Масажът помага за намаляване на мускулното напрежение, намалява болката и спазмите и, както показва практиката, понижава нивата на умората и болката. Масажът също така увеличава притока на кръв в порите.

Релаксацията, причинена от масажната терапия, също намалява тревожността и нивата на стрес чрез увеличаване активността на парасимпатиковата нервна система и понижаване нивата на кортизол. Масажът е безопасна, неинвазивна, допълнителна възможност за лечение, която може да помогне за справяне със стреса и физическите симптоми на множествената склероза.

4. Рефлексотерапия

Рефлексологията е един от най-разпространените и евтини методи на комплементарна медицина. Рефлексологията изучава как една част от тялото е свързана с друга. Прилагането на подходящ натиск и масаж може да бъде терапевтично. Тези процедури увеличават притока на кръв и лимфа, което помага за стабилизиране на мускулите, ставите и сухожилията.

Рефлексологията при множествена склероза може да се използва за:

◼ Облекчаване на болката;
◼ Помага при мускулен спазъм;
◼ Контрол на гладката мускулатура на пикочния мехур и червата;
◼ Увеличаване на физическата активност;
◼ Намаляване на умората.

Споделете тази статия


Call Now Button