Череши: 10 малко известни ползи за здравето

Черешите са пълни с витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Заради това те не са само много вкусен плод, който с удоволствие похапваме в началото на лятото

chereshi

С високо съдържание на антиоксиданти и хранителни вещества, черешите могат да ви помогнат да спите по-добре и да бягате по-бързо!

Черешите са костилкови плодове, което означава, че имат костилки или семки в средата. Яде се месестата външна част, която варира от златистожълто до тъмночервено.

Здравословна добавка ли е към вашата чиния този костилков плод? Абсолютно!

Чаша череши без костилки има приблизително:

🍒74 калории.
🍒19 грама въглехидрати (7% дневна стойност).
🍒0,23 грама мазнини (0% дневна стойност).
🍒2,5 грама фибри (9% дневна стойност).
🍒1,24 грама протеин.
🍒15 грама захар.

По отношение на хранителните вещества, чаша череши има:

🍒15 милиграма калций (1% дневна стойност).
🍒0,42 милиграма желязо (2% дневна стойност).
🍒13 милиграма магнезий (3% до 4% дневна стойност).
🍒260 милиграма калий (6% дневна стойност).
🍒8 милиграма витамин С (9% дневна стойност).

Ето един поглед към всички впечатляващи начини, по които сладките череши могат да дадат тласък на здравето ви.

1. Те ​​са здравословен начин да укротите желанието за сладко

Тъмно-червените сладки череши са изпълнени със сладост, но за разлика от случайната бисквитка или купешкия сладолед, тези природни лакомства нямат добавена захар. Сладките череши също така могат да се похвалят с нисък гликемичен индекс (дори в сравнение с други плодове), което означава, че техните естествени захари се освобождават бавно в кръвта. Плодовете с по-нисък гликемичен показател не повишават кръвната захар и затова помагат да се заситим по-бързо и да не сме гладни по-дълго време.

2. Те са вкусен начин да получите повече фибри

Не винаги е лесно да си набавите препоръчителните 25 до 30 грама фибри на ден. Но с 3 грама фибри на чаша, тези малки плодове са вкусен начин да се доближите до целта и да извлечете всички предимства, които идват с това.

Доказано е, че диетите, богати на фибри, насърчават здравословното телесно тегло, подобряват здравето на червата, намаляват холестерола и риска от сърдечни заболявания и дори насърчават подобряване нивата на кръвната захар и инсулина.

3. Черешите действат като противовъзпалителни средства

Имате болки в мускулите или ставите? Сладките череши просто могат да се превърнат в новия ви сладък източник на облекчаване на болката. Изследванията показват, че те са богати на антоцианини, група полифеноли, които се борят с възпалението на тъканите по същия начин, както го правят лекарства като ибупрофен например.

Черешите получават богатия си цвят именно от антоцианините. Полифенолите са фитонутриенти или растителни химикали и имат стабилни антиоксидантни свойства.
Антиоксидантите предпазват от възпаление и се борят със свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и да допринесат за хронични заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Похапването на купа пресни череши също осигурява антиоксиданти като:

• Витамин А ( бета-каротин );
• Витамин С;
• Витамин Е.

Един преглед на множество проучвания установи, че яденето на поне 45 череши всеки ден намалява възпалението, причинено от свободните радикали. Но ако сте чувствителни към салицилати, естествен растителен химикал, намиращ се в черешите и също използван в аспирина, яденето на толкова много череши може да доведе до разстроен стомах и диария.

4. Имат скрити агенти за борба с рака

Оксидативният стрес и възпалението могат да повишат риска от заболявания като рак. Но, както вече стана ясно, сладките череши са богати на антиоксиданти като елагова киселина, антоцианини и витамин С – които изглежда предлагат известна защита.

5. Могат да намалят шанса от пристъпи на подагра

Ако страдате от тази болезнена форма на артрит, може би трябва да посягате към сладките череши по-често. Подаграта е свързана с по-високи нива на пикочна киселина в кръвта, но яденето на сладки череши изглежда помага за намаляване на пикочната киселина. Всъщност, пациентите с подагра, които са яли три порции череши за два дни (в едно с назначеното им от лекар лечение), са имали до 75% по-малка вероятност да получат пристъп на подагра в сравнение с онези, които не са хапвали плодовете, според изследване на Бостънския университет.

6. Черешите могат да поддържат сърцето здраво

Антоцианините в сладките череши може да са полезни и за вашето сърце. Изследванията показват, че тези мощни полифеноли могат да играят роля в превенцията на сърдечните заболявания чрез намаляване на възпалението и насърчаване на здравата функция на артериите. Едно проучване на Американската кардиологична асоциация дори свързва по-високия прием на антоцианин с по-нисък риск от инфаркт при млади жени и жени на средна възраст.

7. Предлагат по-добър сън

Сладките череши са естествен източник на хормона мелатонин, който помага за контролиране на вътрешния часовник на тялото и насърчава здравословни модели на сън, според Американската националната фондация за сън. Всъщност, скорошен преглед предполага, че яденето на 25 сладки череши дневно може да ви помогне да дремнете по-здраво и по-дълго само за три дни.

Както дивите и тръпчиви, така и сладките череши помагат да спите по-добре благодарение на високите нива на още две полезни вещества, освен хормона мелатонин:

• Серотонин, химикал, който помага на тялото ви да произвежда мелатонин.

• Триптофан, аминокиселина , която повишава серотонина и, както се казва, ви приспива след по-обилна вечеря.

8. Могат да помогнат за намаляване на бръчките

Факт: Сладките череши са пълни с витамин С (10 милиграма на чаша) и други антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото. На клетъчно ниво оксидативният стрес е процес, който уврежда нашите клетки и потенциално ДНК-то. Това играе голяма роля в процеса на стареене и дори може да доведе до фини бръчки. Разбира се, има много неща, които може да направите, за да се преборите с преждевременното набръчкване на кожата, като например да използвате редовно слънцезащитни продукти. Но добавянето и на череши определено няма да навреди.

9. Идеални са за хората с високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да причини много поразии на здравето – от повишаване на риска от инфаркт до увеличаване на вероятността да получите инсулт. Но сладките череши имат някои елементи, които могат да помогнат за намаляване на риска. Всичко ни връща отново към полифенолите. Черешите са богати на защитни полифенолни съединения, които са свързани с по-добри нива на кръвното налягане. Тези съединения увеличават производството на азотен оксид и помагат за подобряване функцията на клетките, които покриват кръвоносните съдове. Това помага за разширяването и отпускането им, така че кръвта да тече по-ефективно, което води до по-здравословни нива на кръвното налягане.

10. Намалят риска от деменция

Когнитивният упадък е едно от онези неща, за които всъщност не мислите, докато не остареете. Но онова, което правите сега, може да допринесе за това в бъдеще. Сладките череши съдържат антоцианини, клас полифенолни антиоксиданти, които им придават красивия тъмночервен цвят. Многобройни проучвания свързват по-добрата мозъчна функция и паметта с по-високи нива на антоцианин в диетата.

Тук се случват няколко различни неща: те намаляват възпалението и противодействат на оксидативния стрес в мозъка, който може да повиши риска от болестта на Алцхаймер и други видове деменция. По принцип, редовната консумация на малко количество череши сега може да помогне за намаляване на риска от мозъчно заболяване в бъдеще.

Често задавани въпроси

Полезни ли са черешите?

Хранителните вещества, съдържащи се в черешите, са полезни за тялото от главата до петите. Черешите са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни растителни съединения. Всъщност, много изследвания са установили, че черешите предлагат различни ползи – от поддържане здравето на сърцето до подобряване на възстановителния сън.

Друго предимство е, че черешите са много гъвкави и могат да се консумират както току що набрани от дървото, така и да се използват по различни начини: смесени в овесени ядки, смутита, кисело мляко, например, или потопени в черен шоколад за десерт.

Колко череши трябва да се ядат на ден?

Може да изядете чаша череши – това са около 16 череши. Общата препоръка за плодове за повечето хора е две чаши на ден и е най-добре да приемате разнообразие от плодове, а не само един вид. Колкото по-разнообразни продукти ядете, толкова по-голям е шансът да получите всички хранителни вещества, от които се нуждаете! Ако ядете повече череши от препоръчителната доза, има вероятност да се появят някои потенциални проблеми.

Черешите съдържат фибри, фруктоза и сорбитол, които в големи количества могат да причинят проблеми като газове, подуване на корема, болки в стомаха и диария. Вниманието към порциите е особено важно за онези, които имат храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS), тъй като черешите се считат за високо съдържание на FODMAP (означава „ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), което означава, че се усвояват лесно от бактериите в червата и могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт.

Въпреки че плодовете са полезни и съдържат фибри и други важни хранителни вещества, те все още имат значително количество естествена захар. Затова е най-добре да следите порциите.

Безопасни ли са черешите за всички?

Черешите са безопасни за всеки, въпреки че има две групи хора, които трябва да бъдат по-внимателни с тях: малки деца и хора с храносмилателни проблеми. Това е така, защото пресните череши имат костилки, което може да представлява опасност от задавяне за малките деца. Затова е добре предварително да се почистят, ако ще им се дава този плод. И тъй като черешите са с високо FODMAP, хората с храносмилателни проблеми трябва да бъдат по-внимателни с тях.

 

КИДНИ ХОУП + ЧЕРЕША + МАГДАНОЗ + ВИТАМИНИ В5 / В6 – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА ЗДРАВЕТО НА БЪБРЕЦИТЕ И ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА – Допринася за поддържане на правилните функции и здравето на пикочните пътища, пикочния мехур, уретрата, бъбречното легенче и бъбречния паренхим; Регулира синтеза на пурините и оказва благоприятно влияние върху ставите и бъбреците, предотвратява повторната поява на цистит и уроинфекции; Усилва разтварянето на кристалите и предотвратява образуването на кристални депа; Въздейства положително на пикочната система и подобрява здравето на простатата; Подпомага екскрецията на отпадните продукти от бъбреците и е много ефикасен при нефрити; Притежава силно изразено терапевтично, антиоксидантно и антидепресивно свойство; Контролира обмяната и серумната концентрация на пикочната киселина и оказва благоприятно влияние върху ставите и бъбреците при бъбречна и вторична подагра; Предпазва от вредното натрупване на отлагания от калциеви и други минерални соли, също причиняващи обструкции; Влияе положително при бъбречна поликистоза, пиелонефрит и гломерулонефрит; Снижава болката при остър моноартрит с предилекция в засягането на ставите на долните крайници, предпазва от рецидивиращ остър артрит на МТФС-1 с хиперурикемия; Действа благоприятно при лечение на резистентни на антибиотици бактерии, намалява риска от възпаления и инфекции има диуретичен, имуномодулиращ и противовъзпалителен ефект; Оказва благоприятно влияние върху уринарния тракт, бъбреците и кръвоносните съдове, спомага благоприятно при хронична умора, хроничен, емоционален, психически или физически стрес; Не повлиява върху съпътстваща лекарствена терапия, няма странични ефекти и не води до пристрастяване; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button