Хранителна добавка с гинко билоба: защо се пие и как помага

Хранителна добавка с гинко билоба е задължителна за почти всеки, навършил 40 и нямащ противопоказание за прием на полезната съставка

хранителна добавка с гинко билоба

Полезни свойства, защо се пие хранителна добавка с гинко билоба, какъв вид растение е, ползи и евентуални вреди за организма. В тази статия сме събрали всичко за гинко билоба, факти, съвети и приложение, доказано и препоръчано от науката.

Гинко билоба е дърво, което расте в различни части на света, включително и в България. То се култивира от хиляди години за различни цели. Тъй като е единственият оцелял представител на древен разред растения, се нарича жива вкаменелост.

Докато листата и семената често се използват в традиционната аюрведическа медицина, съвременните изследвания са се фокусирали предимно върху екстракта от гинко, който се произвежда от листата.

Използва се в чиста форма или като основна активна съставка на хранителни добавки и лекарства. Гинко билоба се различава от типичната „химия“, която се продава в аптеките. Това е една от главните причини да се предписва от лекари с различни специалности: от кардиолози до невролози.

Гинко билоба – лекува още от епохата на динозаврите

Растителни видове, които са израснали през далечната мезозойска ера и са оцелели до днес се наричат ​​реликти. Гинко е едно от тях. То е жива вкаменелост, представител на семейство Голосеменни. Дървото е високо ценено в Китай и Япония, където се смята за символ на мъдростта. А немският поет Йохан Волфганг фон Гьоте е бил толкова вдъхновен от красотата му, че написал стихотворение, озаглавено „Гинко билоба“.

Гинко билоба: що за растение е

Това е единственият растителен вид, оцелял до днес от семейство Гинко. Идва от Южен Китай. В хода на дългата еволюция е развил механизми за защита срещу неблагоприятни условия, но предпочита почви с добра влага и сравнително плодородни. Въпреки че често се отглежда в миниатюрна форма от любителите на бонсай, гинкото е дърво и може да достигне височина до 30 метра. През есента е изключително красиво, заради ярко жълтия цвят на листата, които имат интересна форма.

Интересното е, че този вид се характеризира с рядко разклоняване, при което новите издънки растат не в края на стъблото, а върху самото стъбло. Това е било характерно за някои дървета от минали епохи и практически не се среща в съвременните растения.

Гинко билоба има мъжки и женски екземпляри, което означава, че растението е двудомно. Листата на гинко билоба имат необичайна форма, която наподобява ветрило.

Достигайки 25-30-годишна възраст, гинко е в състояние активно да дава около 10 кг плодове годишно. Те са годни за консумация, но имат неприятна миризма. Ядките на растението се използват като подправка и се добавят към различни ястия за дълготраен тръпчив аромат.

ГИНКОМАКС / АРОНИЯ / ВИТАМИН С – ЗА ОБЩО ЗДРАВЕ, ТОНУС И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!!

Полезна реликва

Растението е известно не само с външните си характеристики. Лечебните му свойства също са оценени, и то доста отдавна. Още през 16 век в книгата си „Великите билки” изследователят Ли Шижен говори за ползите от гинко билоба за човешкото тяло.

Биохимичният състав на растението е разнообразен и включва:

• тритерпенови лактони (гинколид, билобалид);
• биофлавоноиди (кверцетин и др.);
• танини;
• полипреноли;
• восък;
• катехини;
• азотни основи.

Нещо повече, някои специфични лактони се съдържат само в гинко, в други растения ги няма.

Проучванията показват, че гинко билоба има много полезни свойства:

• помага за премахване на свободните радикали от тялото;
• понижава нивата на холестерола;
• нормализира кръвното налягане;
• укрепва съдовите стени;
• помага за предотвратяване на рак;
• стимулира клетъчния метаболизъм;
• има антихистаминов ефект;
• намалява възпалителните реакции в тялото;
• има антивирусно действие.

Днес растението се използва в алтернативната медицина при различни здравословни проблеми:

• нарушения на кръвообращението;
• тромбофлебит;
• зрително увреждане;
• главоболие и световъртеж;
• склеротични промени;
• диабет;
• еректилна дисфункция;
• безсъние;
• депресивни състояния;
• бъбречни заболявания;
• астма;
• за подобряване на паметта.

Гинко билоба е популярно и в козметологията. Екстрактът от растението често се добавя към мехлеми, лосиони, кремове и шампоани, тъй като помага за изглаждане на бръчките по лицето, предотвратява стареенето на кожата, свързано с възрастта, а също така възстановява увредената структура на косата.

Гинко билоба: ползи за здравето

Въпреки че гинко се използва от векове, все още не е напълно разбрано как действа. Много от наличните проучвания са противоречиви или неубедителни и това е важно да се има предвид.

Екстрактът придоби своята слава със силните си противовъзпалителни, антиоксидантни свойства и способността да подобрява кръвообращението.

Заедно тези характеристики могат да повлияят на много телесни системи и заболявания.

Гинко билоба за кръвообращението и здравето на сърцето

Ето обясненията в традиционната китайска медицина по този въпрос: семената от гинко отварят енергийни “канали” към различни системи от органи, включително бъбреците, черния дроб, мозъка и белите дробове.

Очевидната способност на гинко да увеличава притока на кръв към различни части на тялото може да е източникът на много от неговите предполагаеми ползи.

Едно проучване при хора със сърдечни заболявания, които са приемали гинко, показва незабавно увеличаване притока на кръв към няколко части на тялото. Това се свързва с 12% увеличение на нивата на циркулиращия азотен оксид – съединение, отговорно за разширяването на кръвоносните съдове.

По подобен начин, друго проучване показва същия ефект при възрастни хора , които са били лекувани с екстракт от гинко.

Допълнителни проучвания също показват защитния ефект на гинко върху здравето на сърцето, мозъка и предотвратяването на инсулт. Има много възможни обяснения за това, едно от които може да са противовъзпалителните съединения, присъстващи в растението.

Следователно, гинко може да увеличи притока на кръв, което допринася за разширяването на кръвоносните съдове. Това може да се използва за лечение на заболявания, свързани с лошо кръвообращение.

Гинко билоба като ноотроп: ефекти върху мозъка

Гинко е една от популярните хранителни добавки, които хората използват за предотвратяване или лечение на загуба на паметта. На първо място, това се отнася за възрастните хора, за да се забави прогресията на болестта на Алцхаймер.

ДЕМЕНЦИЯ / АЛЦХАЙМЕР / ПАРКИНСОН - NERVOTREM - DEMENTIA SUPPORT
ДЕМЕНЦИЯ / АЛЦХАЙМЕР / ПАРКИНСОН – NERVOTREM – DEMENTIA SUPPORT

Особеното на въздействието на хранителна добавка с екстракт от гинко билоба е, че той има силно превантивно действие. Това означава, че трябва да започне да се взима преди измененията в мозъка да са станали факт. За да се предотврати деменцията, или поне да се смекчат нейните проявления, трябва да се започне прием на хранителна добавка с гинко билоба след навършване на 40-45 години.

Екстрактът от гинко билоба може да намали симптомите на световъртеж. Доказано е, че доза от 80 милиграма гинко билоба два пъти дневно намалява световъртежа, причинен от вестибуларни нарушения.

Въпреки това, той не се справя с шума в ушите (звънене) и предотвратяването на височинна болест.

Тревожност и тревожни състояния

Хранителна добавка с гинко билоба може да помогне за облекчаване симптомите на тревожност.

Хората с генерализирано тревожно разстройство, които са приемали гинко експериментално, започват да се чувстват по-добре от онези, които са приемали плацебо.

Здраве на очите

Едно малко проучване показва подобрение на зрението при хора с глаукома, които са приемали 120 милиграма гинко на ден в продължение на 8 седмици. Някои проучвания показват също, че може да помогне на хора с макулна дегенерация, като по този начин запазва зрението им по-дълго.

Предменструален синдром при жените

Болки в гърдите, подуване на корема, спазми, промени в настроението и главоболие са това, което изпитват много жени и момичета няколко дни преди менструация. Приема на екстракт от гинко през устата изглежда облекчава чувствителността на гърдите и други симптоми, свързани с ПМС. За да направите това, трябва да започнат да се пият през 16-ия ден от менструалния цикъл и приема да продължи до 5-ия ден от следващия цикъл.

Главоболие, мигрена

Вече стана ясно, че гинкото има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Ако главоболието или мигрената са причинени от прекомерен стрес, хранителна добавка с гинко билоба може да бъде полезна. Освен това, ако главоболието се дължи на намален кръвен поток или стесняване на кръвоносните съдове, способността на гинкото да разширява кръвоносните съдове може да подобри състоянието.

Някои мигрени са причинени от прекомерно разширяване на кръвоносните съдове. В тази ситуация гинкото може да има малък или никакъв ефект. Но тези примери са само изводи и не заместват солидните доказателства. Ако искате да опитате гинко за мигрена, малко вероятно е да причини голяма вреда. Само имайте предвид, че това не е задължително да помогне.

Облекчаване на астма, респираторни заболявания и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест)

 

Някои проучвания показват, че гинко може да облекчи симптомите на астма и други възпалителни респираторни заболявания като ХОББ. Това се дължи на противовъзпалителните съединения в нейния минерален състав, които могат да намалят възпалението на дихателните пътища и да увеличат капацитета на белите дробове.

Едно проучване на 75 души оценява употребата на екстракт от гинко заедно с кортикостероидна терапия за лечение на симптоми на астма. Нивата на възпалителни съединения в слюнката на тези, които са приемали гинко, са значително по-ниски от другите, които са получавали само традиционни лекарства.

Друго проучване на 100 души оценява използването на билкова смес, която включва гинко, за лечение на симптоми на ХОББ. Тези, които са използвали билковата формула, съобщават за значително намаляване на кашлицата и бронхита след три месеца проследяване в сравнение с контролната група.

Понастоящем е невъзможно да се определи дали това подобрение може да се дължи само на гинко или е синергичен ефект на другите билки, използвани във формулата на лечебната група. Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, необходими са повече изследвания за тази специфична употреба на гинко.

Лечение на еректилна дисфункция

Някои източници сочат, че гинко може да лекува еректилна дисфункция. Растението има способността да повишава нивата на азотен оксид в кръвта, което подобрява кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове. В резултат на това гинко може да се използва и за лечение на симптоми на сексуална дисфункция чрез подобряване на притока на кръв към тези области на тялото.

Едно проучване оценява употребата на гинко за увеличаване на сексуалното желание и удовлетворение при жени, които едновременно са били подложени на сексуална психотерапия. Комбинацията от гинко и терапия е била ефективна за по-дълъг период от време в сравнение с плацебо, но добавянето на гинко самостоятелно не е било.

Гинко билоба за деца

Като цяло екстрактът е безопасен за деца, а противопоказанията са същите като при възрастните. Ако има епилепсия или нарушения на кръвосъсирването: гинко ще влоши тези проблеми.

Специална комбинация от екстракт от листата на гинко и американски женшен може да бъде безопасна за деца при краткотрайна употреба.

В никакъв случай не позволявайте на децата да ядат семена от гинко! Пресните семена предизвикват конвулсии и състояния, водещи до смърт.

Противопоказания за употреба

Основното противопоказание за прием на гинко билоба е свръхчувствителност към екстракта. Но, като се вземат предвид особеностите на ефекта върху кръвоносната система и тялото като цяло, е необходимо да се въздържате от употребата на това лекарство, ако са налице следните условия:

• Пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника.
• Кървене с неизвестен произход.
• Първите месеци след раждане, особено ако е имало операция по време на раждането.
• Наличие на имплантиран пейсмейкър.
• Предразположеност към миокарден инфаркт, ранен период след него.
• Намалено съсирване на кръвта.
• Остър мозъчно-съдов инцидент.
• Ниско кръвно налягане.

Гинко билоба не се използва в педиатричната практика, когато възрастта на детето е под 10 години.

Въпреки многобройните положителни свойства на това растение, способността да елиминира заболявания и да ги предотвратява, не трябва да се използва по време на бременност. Органичните киселини и други мощни компоненти лесно преминават плацентарната бариера и могат да навредят на детето и да причинят интоксикация. Затова акушер-гинеколозите не препоръчват консумацията на гинко билоба по време на бременност.

Екстрактът от растението насища майчиното мляко и може да предизвика алергична реакция при новороденото или други неблагоприятни ефекти върху здравето му. Затова гинко билоба не се консумира по време на кърмене.

Условни противопоказания за приемане на растението са епилепсия, ерозивен гастрит, повишен риск от развитие на вътречерепен кръвоизлив.

Инструкции за употреба

Гинко билоба се предлага под формата на капсули, сироп и тинктура. Въпреки консистенцията на продукта, когато го използвате, на първо място трябва да вземете предвид съдържанието на активното вещество, което се измерва в милиграми (mg).

Минималната продължителност на курса на употреба на хранителна добавка с гинко билоба е 3 месеца. Оптималната доза на активното вещество в използваното лекарство е 60-120 милиграма на ден. Тази доза трябва да бъде разделена на 2-3 приема. След 3 месеца е необходимо да се направи почивка за същия период, след което терапията да се повтори съгласно разглежданата схема. За по-добро усвояване се препоръчва веществото да се приема по време на хранене.

Когато се подлагате на лечение с капсули, съдържащи гинко билоба, трябва да запомните, че те не могат да се дъвчат и е важно да се поглъщат цели.

Гинко билоба: ползи и вреди

Екстрактът се характеризира с добра поносимост, което се дължи на естествения произход на веществото.

В редки случаи и при прекомерна консумация на гинко билоба могат да се появят следните симптоми:

• Главоболие.
• Сърбеж по кожата на лицето и тялото.
• Пароксизмална кашлица.
• Диспнея.
• Лека замаяност.
• Намален апетит.
• Усещане за прилив на топлина към лицето.
• Червени петна по кожата.
• Подуване на лигавицата на дихателните пътища.
• Появата на обриви по лицето и тялото.

Ако приемате гинко билоба в чиста форма твърде дълго, може да почувствате коремна болка и подуване.

Появата на тези симптоми служи като основа за спиране употребата на добавката. След това трябва да се свържете с лекар за допълнителна информация и последвали действия, които зависят от състоянието в което сте.

Ако преди това сте имали алергична реакция към това растение, трябва да информирате специалиста, който планира да предпише прием на гинко билоба.

Гинко билоба е безопасно за организма и няма риск от развитие на здравословни усложнения. Растението не съдържа химически компоненти, които влияят негативно на състоянието на черния дроб, сърцето и бъбреците. Случаи на предозиране с този екстракт не са официално установени.

Лекарствени взаимодействия

За да се избегне развитието на усложнения, гинко билоба не трябва да се комбинира с лекарства, които влияят на кръвообращението, дейността на сърцето и стомашно-чревния тракт. Няма да възникнат усложнения, ако гинкото не се приема едновременно с нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти и антихипертензивни лекарства.

Употребата на гинко билоба заедно с изброените лекарства води до развитие на вътрешно кървене. Състоянието е опасно поради това, че може да настъпи смърт, което подчертава важността на спазването на споменатата препоръка.

Гинко билоба е растение , което се използва като допълнение към основното лечение или като самостоятелно лечебно средство. Екстрактът е еднакво ефективен за предотвратяване развитието на нарушения и премахване на съществуващи заболявания. Растението действа като ноотропно , антикоагулантно и противовъзпалително лекарство, но за разлика от тях не причинява сериозни последици за здравето, понася се по-добре и не претоварва черния дроб, сърцето и бъбреците.

NERVOTREM – Dementia Support / MS HOPE – D3 – L– THEANINE – ELDELBERRY – ЗА ОПТИМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪЧНАТА И ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА!!! – Влияят благоприятно върху функциите на централната и периферна нервна система; Подпомагат успешно лечението при невродегенеративни заболявания като Деменция, Паркинсон (БП), Алцхаймер (БА), Болест на Хънтингтън (HD), Множествена склероза (MS), Заболявания на двигателния неврон (MND) и др.; Подпомага при нарушени визуални умения, пространствена ориентация и поведенчески изменения; Подпомага регенерацията на съединителната тъкан, неутрализират развитието на дегенеративни промени в централната нервна система; Облекчава симптома „мозъчна мъгла“, включително и след тежко боледуване или по време на възпалителен процес или инфекция; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка, стимулира производството на мозъчни клетки, благоприятства при отпадналост и умора; Спомага в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречен олигодендроцит), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина; Стимулира ремиелинизацията на нервните влакна и производството на мозъчни клетки; Действа облекчаващо при симптоми на депресия, паник атаки и невроза, увеличава устойчивостта на стрес, намалява чувството на тревожност и потиснатост; Предпазва клетките от оксидиране и преждевременно стареене; Благоприятства при спастичността на мускулите, сковаността, болката, проблемите с пикочния мехур и тремора; Благоприятства комуникацията между мастоцитите и клетките на микроглията (малки глиални клетки) в мозъка; Повлиява процесите на растеж и диференциране на невроните, има много важна роля за подобряване на мисловната дейност, паметта и концентрацията; Поддържа в норма нивата на невротрансмитера ацетилхолин, намалява оксидативния стрес в холинергичните неврони; Допринася за нормалната функция на щитовидната жлеза и хормоните; Подобрява митохондриална функция, елиминира основния дефицит на хранителни вещества; Повишава активността на главния мозък, активирайки творческия потенциал на човека; Спомага при влошена координация, моторни функции, обърканост и дезориентация; Подпомага терапията при Прионно заболяване, Спиноцеребеларна атаксия (SCA), Спинална мускулна атрофия (SMA); Съдейства при дискомфорт в периферната нервна система – изтръпвания, дискомфорт в кръста, шията и коленатата; Нормализира работата на сърдечно-съдовата система, подобрява състоянието на кръвоносните съдове, регулира стойностите на кръвна захар и холестерол в кръвта; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящи за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 + 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button