Ревен: ползи и вреди за тялото

Какво всъщност е ревен? Полезен ли е за здравето? Как и за какво се използва ревен?

ревен

Колкото и да е странно, ревенът е роднина на елдата и принадлежи към семейството на елдата. Това е многогодишно растение, което може да живее повече от 20 години и е сравнително лесно да го отгледате сами.

Стръковете на ревена много приличат на стъблата от целина, и дори имат същите „струни“ в дръжките си. В ревена те са не само яркозелени, но често и с малинов оттенък, а вкусът е много подобен на вкуса на зелените ябълки, тъй като ревенът съдържа ябълчена киселина.

Мнозина могат да бъдат объркани от въпроса: какво е ревен – зеленчук или плод? Ботанически е зеленчук, но вкусът и употребата му в кухнята е по-скоро свързан с плод. В англоговорящите страни ревенът се нарича „растение за пай“. И всичко това, защото стъблата му, заедно с горски плодове и такива от градината, традиционно се използват като пълнеж за различни видове сладкиши.

Самите стъбла са месести и кисели. Въпреки че могат да се консумират сурови (ако обичате да ядете пресни лимони, добре дошли в клуба на тръпчивия ревен), повечето готвачи предпочитат да ги приготвят с помощта на огън и вода.

И въпреки, че допреди малко ставаше дума за кулинарна употреба, ревенът се счита за лечебно растение. Нека да разберем какви са ползите от него, дали може и как да навреди на човешкото тяло.

Въпреки сходството си с плевел, ревенът има лечебни свойства и се използва в готвенето, медицината и дори козметологията. Днес ще ви разкажем колко е полезен и дали причинява някаква вреда на тялото, както и как да ядете и съхранявате ревен у дома.

История на ревена в храненето

Историята на ревена е много дълга. Първоначално расте в Китай, Монголия, Сибир и Югоизточна Азия. Това растение се е използвало активно в медицината от тибетските монаси преди три хиляди години. В Европа идва по-късно, през Средновековието. Още тогава ревенът е бил високо ценен заради вкуса и лечебните си свойства.

Първото споменаване на растението, което се използва активно в медицината, се среща в китайските хроники през 2700 г. пр.н.е. В миналото Турция е бил основен доставчик на популярното растение. От 1640 г. ревенът започва да се доставя в Англия.

В България ревенът също е известен от древни времена. Най-честата употреба на това растение в онези дни е била да се създаде тинктура от него за стомашно-чревни заболявания. Въпреки това, благодарение на приятния вкус на стъблата, ревенът все повече и по-често започнал да навлиза в кулинарията. Стъблата се използвали за храна, а корените – за приготвяне на лекарства.

Състав и калорично съдържание на ревен

По-голямата част от ревена се състои от вода. Ябълчената киселина също е някъде там, за да му придаде характерния кисело-сладук вкус.

Съдържа още и рутин, пектин, диетични фибри, витамини от група В, бета-каротин, макро- и микроелементи. Ревенът има ниска захарност – около 2%.

Калорично съдържание и хранителна стойност

•Калорично съдържание на 100 грама – 21 kcal;
•Белтъчини – 0,8 грама;
•Мазнини – 0,2 грама;
•Въглехидрати – 2,6 грама.

Ревенът е добър източник на витамин К1, осигуряващ до 37% от дневната стойност на порция от 100 грама. Поради това ревенът е много полезен за превенция на остеопороза и общо заздравяване на костите. Съдържа витамин С, калий и фолиева киселина. Подобно на други плодове и зеленчуци, той е богат на фибри. Въпреки че ревенът съдържа голямо количество калций (15% от дневната стойност), той е предимно под формата на антинутриента калциев оксалат. В тази форма тялото ни не може да го усвои ефективно.

Ползи за здравето от ревен

Заради своите полезни свойства и приятен вкус, ревенът се счита за най-ценното зеленчуково растение за поддържане на доброто здраве. Действа противовъзпалително и антимикробно, зарежда организма с енергия и го укрепва. Източник е на антиоксиданти.

Ревенът може значително да подобри поносимостта към храната и да облекчи стомашно-чревната дисфункция при пациентите. Той също е от групата на естествените храни, чиито фитохимикали почти предотвратяват или забавят появата на болестта на Алцхаймер.

Общи ползи за здравето от консумацията на ревен

•Ревенът се счита за отличен източник на витамин К1 (26 до 37% от препоръчителния дневен прием), който е от съществено значение за здравето на костите и съсирването на кръвта.

•Зеленчукът се счита за добър източник и на витамин А, но малиновите дръжки съдържат много повече от това полезно вещество, отколкото зелените. Витамин А в ревена ще помогне в борбата със свободните радикали, които причиняват увреждане на кожата и са причина за преждевременното стареене.

•Освен това е богат и на други важни витамини и минерали. Скорошни изследвания показват, че противовъзпалителните свойства на екстракта от ревен могат да помогнат за по-бързото заздравяване на рани.

•Ревенът е богат на антиоксиданти, особено на антоцианини (които му придават червения цвят). Те имат антибактериални, противовъзпалителни и противоракови свойства и помагат за предпазване от много здравословни проблеми като сърдечни заболявания, рак и диабет.

•Ревенът помага за понижаване нивата на лошия холестерол, което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания.

•Фибрите в ревена помагат за нормализиране процеса на храносмилане, предотвратявайки проблеми като запек. Той също така съдържа съединения, наречени сеннозиди, които действат като естествени лаксативи.

Ползи от ревена за жени

Ревенът подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Поддържа еластичността на тъканите, бори се с пърхота и излишните мазнини по скалпа. Помага за намаляване на болката по време на менструалния цикъл. Съдържанието на голямо количество витамини в ревена помага на бременните жени по време на растежа и развитието на плода.

Ползи от ревена за мъжете

На мъжете се препоръчва да консумират ревен за предотвратяване на сърдечни заболявания. В допълнение, той намалява възможността за образуване на кръвни съсиреци, почиства стените на кръвоносните съдове, като ги укрепва. Препоръчително е да се използва този продукт и при заболявания на простатата.

Ползи от ревена за децата

Децата ще се възползват от ревена не по-малко от техните родители. В сурова и сготвена форма ревенът подобрява имунитета, укрепва растящите кости на детето, има положителен ефект върху зрението и подобрява апетита.

Ревенът е добро слабително за деца, тъй като има мек ефект, без да нарушава храносмилането.

Вреда от консумацията на ревен и кой трябва да го използва с повишено внимание

Ревенът е богат на калциев оксалат. Въпреки че това вещество се намира главно в листата, то се открива и в стъблата, които по-често се използват както за лечебни цели, така и в кулинарията. Твърде много калциев оксалат във вашата диета може да доведе до натрупване на оксалатни кристали в различни органи. Те могат да насърчат образуването на камъни в бъбреците и да увеличат риска от бъбречна недостатъчност. Готвенето на ревен може да намали съдържанието на оксалат с 30–87%.

Затова, въпреки всичките си предимства, ревенът е противопоказан при подагра и камъни в бъбреците. Хората, страдащи от хемороиди, трябва да използват ревен с повишено внимание.

Не се препоръчва да ядете ревен, ако имате хипертония, панкреатит или пептична язва.

Ревенът е един от най-богатите хранителни източници на калциев оксалат, най-често срещаната форма на оксалова киселина в растенията. Твърде много калциев оксалат може да доведе до състояние, характеризиращо се с натрупване на кристали калциев оксалат в различни органи. Тези кристали могат да образуват камъни в бъбреците и да доведат до бъбречна недостатъчност.

Официалната медицина също е признала ревена

Корените му се използват за производство на лекарства за псориазис, таблетки и сиропи за лечение на чревни проблеми.

Съдържанието на витамин К в ревена може да намали ефективността на лекарствата за разреждане на кръвта, като такива с активна съставка варфарин. Не забравяйте да говорите с вашия лекар, ако искате да включите ревен в диетата си.

Листата и коренът съдържат много оксалова киселина, която в големи количества придобива токсични свойства и може да причини бъбречна недостатъчност. А 19,2 грама оксалова киселина е смъртоносна доза за човек с тегло 50 килограма.

За да бъде растението полезно и да не представлява опасност за организма, трябва да се консумира не повече от 2-3 пъти седмично.

Лечебни приложения на ревен

В народната медицина се използва основно коренът от ревен. Освен това като суровина се взема растение, което е навършило четири години.

Смята се, че ревенът е отличен помощник при изгаряния, рани, синузити и настинки, както и при повишен пулс. Тинктура от ревен с оцет се използва външно при витилиго.

Билкови лекарства от коренищата на ревена помагат при анемия и туберкулоза, гастрит с ниска киселинност на стомашния сок, склероза и чернодробни заболявания.

Употреба на ревен в кулинарията

Заради сладко-киселия си вкус ревенът често се използва за приготвяне на конфитюри, пайове, желета, сосове, салати и супи. Ако младите листа се изсушат и натрошат, могат да се използват като подправка за топли ястия.

Традиционно ревенът се добавя към сладки десерти, които използват ягоди в своите рецепти: от красиви решетъчни тарталети до класически крамбъли и еклери. Можете да ядете ревен по различни начини: суров, добавен към смутита или приготвен като конфитюр. От него става чудесен топинг за вафли, ако не ги обичате прекалено сладки.

Опитайте да изпечете пълнозърнести мъфини с ревен, джинджифил или канела. Или направете пикантен сос, подобен на рибена салса, с нарязан на кубчета ревен, червен лук, балсамов оцет и горчица.

Ревенът, съчетан с горски плодове, плодове като праскови, кайсия или смокини, както и с добавени ядки, може да се добави към сладолед, млечни десерти и смутита. Ако пасирате ягоди, добавете ревен и сок от лайм, след което изсипете сместа във форми и замразите. Така ще получите вкусно лятно сорбе.

Как да изберем и съхраняваме ревен

Трябва да се избират млади издънки. Листата трябва да са свежи и да не са изветрели.

Не се препоръчва да се събират издънки на ревен през юли, по време на периода на цъфтеж. През този период не образува нови листа, а старите и твърди издънки са вредни за организма поради високото съдържание на оксалова киселина.

За съхранение ревенът първо се измива, изсушава и поставя в хладилника. В този вид се съхранява около два дни. Може също да се нареже и замрази. При замразяване ревенът остава свеж до една година.

Дългите, червени стъбла на ревена растат през пролетта, достигайки своя пик в края на април до средата на май. Само стъблата на растението са годни за консумация, тъй като както вече стана ясно листата на ревена съдържат токсини и високи концентрации на оксалова киселина. Можете да намерите пресен ревен на пролетните пазари от април до края на май. В някои магазини за здравословни храни ревенът се предлага замразен през цялата година.

Когато избирате ревен, търсете стъбла, които са твърди и хрупкави, и избягвайте тези, които са хилави или с петна. Изберете такива с малки листа, но не забравяйте да ги премахнете преди готвене.

Популярни въпроси и отговори

Как да ядем ревен правилно?

Обикновено се яде само стъблото. За лечебни тинктури се използват корените и листата. Този зеленчук е достатъчно кисел, за да се консумира суров. По-често се консумира със захар или се добавя към различни ястия. Обикновено стъблата се нарязват и се варят или задушават. Може да се пече със захарен сироп.

Къде расте ревена?

Сега ревенът може да се намери в много части на света. Разпространен е в Англия и САЩ. Нашият климат също има добър ефект върху популацията на ревена. Лесно ще го намерите в градината на почти всяка баба. На външен вид прилича на плевелно растение.

Кога започва сезонът на ревена?

Беритбата може да започне в края на април – началото на май. През този период стъблата вече са доста зрели и до септември растението ще пусне нови листа, дръжките на които могат да се събират за храна или за да се правят различни лечебни настойки, тинктури или лек чай.

Споделете тази статия


Call Now Button