Пълно ръководство за справяне със запек при възрастни и деца

Когато се появи запек, поради стрес или лоша диета, и не продължава дълго, такова състояние повечето лекари наричат безобидно

запек

Въпреки това, в някои случаи наличието на запек може да показва заболявания на стомашно-чревния тракт, ендокринни, неврологични заболявания и други сериозни нарушения. Ето защо, ако изпражненията не се нормализират с промени в начина на живот, важно е да се консултирате с лекар.

Какво е запек?

Според Bristol Stool Form Scale, запекът се диагностицира, ако изпражненията имат формата на отделни твърди бучки или нормална консистенция, но с твърди включвания (типове 1, 2 на фигурата).

Bristol Stool Form Scale помага на лекарите да диагностицират запек и диария.

В допълнение към формата на изпражненията, при диагностицирането на запека се вземат предвид неговата честота, обем и степента на усилие, което човек трябва да положи, за да има резултат неговото ходене до тоалетната.

До 19% от възрастните страдат от запек, а сред хората над 60 години тази цифра достига 36%. Хроничният запек – затруднено движение на червата, което не изчезва няколко месеца или години – може значително да намали качеството на живот и дори да показва опасни патологии, от диабет до рак на червата.

В Международната статистическа класификация на болестите и свързаните със здравето проблеми, десета ревизия (ICD-10), запекът е кодиран с K59.0.

Симптоми на запек при възрастни

Запекът се разпознава лесно: винаги е придружен от затруднено изхождане и често причинява тежест и дискомфорт в средната и долната част на корема.

ЛАКСАРЕН АКТИВ – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА ПРИ ЗАПЕК И ЛЕНИВИ ЧЕРВА!!!

Възможни симптоми на запек:

• твърди и сухи изпражнения;
• редки движения на червата (три пъти седмично или по-малко);
• необходимост от натиск по време на движение на червата;
• човек има усещането, че изпражненията не са излезли напълно;
• болезнен акт на дефекация;
• подуване на корема, затруднено отделяне на газове;
• болка в долната част на корема.

Ако симптомите се увеличат бързо и болката в корема се засили рязко, тогава трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Един възможен симптом на запек е фекална инконтиненция (неволни движения на червата). Този парадокс се обяснява с факта, че мускулите на аналните сфинктери по време на запек са в неестествено състояние за дълго време и с течение на времето отслабват от продължително напрежение. В същото време човек не може да ги контролира толкова ефективно, колкото преди, и възникват неволни движения на червата.

В допълнение, международната общност на гастроентеролозите разработи така наречените Римски критерии – класификация на стомашно-чревните заболявания, включително описание на основните симптоми на запек.

Признаци на запек според Римските критерии 3-та ревизия:

• напрежение по време на движение на червата;
• твърди или фрагментирани изпражнения;
• усещане за непълно движение на червата;
• чувство, че има препятствие в ануса или ректума по време на движение на червата;
• необходимост да си помогнете сами по време на движение на червата (например масаж на корема);
• изхождане по-малко от три пъти седмично;
• разхлабени изпражнения само след прием на лекарства за запек.

Според Римските критерии изброените признаци се класифицират като симптоми на запек, ако се появят в най-малко 25% от случаите, тоест при всяко четвърто изхождане или по-често. Освен това те трябва да присъстват 3 или повече месеца.

Римските критерии 4-та ревизия, в допълнение към изброените параметри, препоръчват използването на Bristol Stool Form Scale за оценка на консистенцията на изпражненията.

ХЕЛТИ – СИНЯ СЛИВА / В9 / L – ГЛУТАТИОН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА НА ОБЩОТО ЗДРАВЕ!!!

Видове и причини за запек при възрастни

Смляната храна се движи заради перисталтиката – вълнообразни контракции на мускулните стени на червата, които възникват заради работата на нервната, ендокринната и други системи. Ако поради някаква причина мускулите на червата загубят тонус („лениви черва“) или не получат команда от мозъка, че трябва да се съкратят, възниква запек. Запек може да се развие и ако има препятствие по пътя на изпражненията (например тумор) или ако координацията на мускулите на ректума и тазовото дъно е нарушена.

Запекът може да бъде органичен (вторичен) или функционален (първичен).

Развитие на органичен запек

Органичният запек възниква на фона на патологични нарушения в организма. Например, промените в диабета могат да повлияят на функционирането на чревните нервни влакна и да забавят перисталтиката. Някои неврологични заболявания, включително множествена склероза, причиняват липса на координация между чревните мускули и мозъка. В този случай става въпрос за неврогенни нарушения на дефекацията („неврогенно черво“).

Когато има болка (например при хемороиди или анална фисура), се развива запек поради факта, че човек се опитва да отиде до тоалетната възможно най-малко. Постепенно изпражненията се уплътняват и дефекацията става все по-трудна.

Заболявания, които могат да доведат до запек:

📌ендокринни: хипотиреоидизъм (недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза), захарен диабет, затлъстяване, патологии на надбъбречните жлези;
📌неврологични: множествена склероза (увреждане на главния и гръбначния мозък), болест на Паркинсон (мозъчно заболяване, при което много функции на тялото са нарушени), мозъчно-съдов инцидент;
📌психични: тревожно разстройство, анорексия;
📌онкологични: рак на дебелото черво или ректума, тумор на гръбначния мозък;
📌заболявания на съединителната тъкан.

Тъй като органичният запек се развива като следствие от друго заболяване, той се нарича още вторичен (патологичен). При вторичен запек е необходимо да се лекува основното заболяване.

Развитие на функционален запек

Функционалният запек възниква извън патологичните разстройства. Може да се появи под въздействието на външни фактори.

Най-често запекът възниква като следствие от лошо хранене или лоши навици за пиене: ако в диетата няма достатъчно фибри или човек пие малко течности, за тялото е по-трудно да осигури движението на изпражненията през червата и да ги отстрани.

Функционалната констипация често се появява при хора, които водят заседнал начин на живот – работят много на компютър или с документи, ходят малко и не спортуват. Ако мускулният тонус на цялото тяло е отслабен, за червата е трудно да изпълняват своята функция.

Също така функционирането на стомашно-чревния тракт се влияе от стресови ситуации (например преместване или започване на нова работа), навик за търпение, отлагането на ходене до тоалетната до вечерта или до връщане у дома, както и нарушение на дневна рутина, когато човек си ляга или яде храна всеки ден по различно време.

В допълнение, функционалният запек възниква на фона на физиологични промени

Например, по време на бременност запекът се причинява от компресия на червата от нарастващата матка и хормонални промени: повишената концентрация на хормона прогестерон намалява мускулния тонус и червата се свиват по-малко активно.

Приемът на определени лекарства е друга възможна причина за запек. Ненормалните движения на червата са страничен ефект от много лекарства: болкоуспокояващи, антидепресанти, антиациди, добавки с желязо, лекарства за високо кръвно налягане. Индуцираният от лекарства запек може да бъде или краткосрочен (т.е. да приключи веднага след спиране на лекарството) или дългосрочен – в този случай възстановяването на чревната функция може да отнеме няколко седмици или дори месеци.

Ако по време на лечението се появи запек, трябва да уведомите личния лекар: най-вероятно той ще ви насочи към специалист, който да назначи подходяща терапия.

Индуцираният от лекарства запек може да има няколко механизма. Например, дългосрочната употреба на нестероидни болкоуспокояващи и антидепресанти може да попречи на способността на червата да се съкращават ефективно. А използването на системни антибиотици може да причини запек поради нарушаване на микрофлората.

Функционалният запек се нарича още първичен или физиологичен. Обикновено изчезва доста бързо ако се направят трайни корекции в начина на живот.

ЛАКСАРЕН АКТИВ – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА ПРИ ЗАПЕК И ЛЕНИВИ ЧЕРВА!!! – Регулира моториката на червата, грижи се за здравето им и подпомага редовното и безболезнено изхождане; Тонизира мускулите на дебелото черво и улеснява дефекацията. Стимулира чревната перисталтика; Има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Помага както за временен, така и за хроничен запек; Подпомага естествения процес на храносмилане. Намалява образуването на газове; Облекчава метеоризъм и колики, притежава отлични прочистващи свойства; Няма странични ефекти и не води до пристрастяване; Не повлиява върху съпътстваща лекарствена терапия; Допринася за нормалното физическо и ментално състояние на организма; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 30 желатинови капсули ДНЕВНА ДОЗА 1 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Рискови фактори за развитие на запек

Независимо от причината, вероятността от запек е по-висока, ако човек е изложен на риск.

Рискови фактори за появата на запек:

• напреднала възраст;
• бременност;
• синдром на раздразнените черва;
• чест прием на лекарства против киселини.

Етапи на развитие на запек

Лекият стадий е придружен от чувство на дискомфорт на фона на трудно и по-рядко изхождане: човек може да почувства тежест или болка в корема, усещане за непълно движение на червата.

Средният етап се развива, ако първите симптоми на запек са оставени без внимание. Болката и дискомфортът се засилват, движението на червата е невъзможно без лаксативи.

Тежкият стадий е придружен от силна коремна болка и изпражненията може напълно да отсъстват. За изпразване на червата се използва клизма или дори операция.

Диагностика на запек при възрастни

Основната цел при диагностицирането на запека е да се установи причината за него, за да се избере подходящо лечение.

Ако има проблем с изхождането, който не изчезва в рамките на няколко дни, трябва да се консултирате с гастроентеролог – лекар, който лекува патологии на стомашно-чревния тракт. Той ще проведе преглед и, ако е необходимо, ще предпише лабораторни, инструментални изследвания и консултации с други специалисти – проктолог, ендокринолог и невролог.

Консултацията с лекар започва с медицинска история (анамнеза) и анализ на симптомите. Лекарят ще разбере от какви ендокринни, неврологични и други патологии страда пациентът, дали преди това е имало стомашно-чревни аномалии, дали пациентът е претърпял операции (включително урологични и гинекологични) и дали приема някакви лекарства.

Въпроси, които лекарят може да зададе по време на консултацията:

🔲 От колко време страдате от запек?
🔲 На фона на какви събития се е развил запека (прием на лекарства, преместване, заседнал начин на живот)?
🔲 Колко пъти седмично се изхождате?
🔲 Каква е консистенцията на изпражненията?
🔲 Необходимо ли е напъване, с което да се предизвика движение на червата?
🔲 Има ли усещане за непълно изпразване?

По време на медицинската история лекарят определено ще попита за така наречените симптоми, предизвикващи тревожност – признаци, които могат да показват развитието на колоректален рак. Те включват кръв в изпражненията, внезапна загуба на тегло (повече от 10% от първоначалното тегло в рамките на 3 месеца без значителни промени в диетата и начина на живот) и наследствена предразположеност към рак на дебелото черво.

По време на прегледа лекарят ще палпира корема: внимателно ще опипва червата през коремната стена, за да провери за разширени, удебелени и болезнени области.

За да се изключат механичните причини за запек (хемороиди, анални фисури, неоплазми, нарушения на тонуса на сфинктера и други патологии), се изследват и палпират ануса и ректума.

Предписват се и лабораторни изследвания

📌Пълна кръвна картина с левкоцити и СУЕ, микроскопия на цитонамазка за патологични промени (венозна кръв).

Клиничният кръвен тест може да разкрие желязодефицитна анемия – един от основните признаци на скрита загуба на кръв, която може да се развие, например, при рак или чревни полипи.

📌Фекален тест за скрита кръв (FOB Gold).

Скрининговото изследване позволява да се открие рак на дебелото черво в най-ранния, асимптоматичен стадий, когато болестта реагира добре на лечението. През този период растящият тумор разрушава чревната лигавица, което води до увреждане на съдовете и леко кървене, което не се вижда с просто око. Методът FOB Gold помага за откриване на скрита кръв в изпражненията.

Анализът се препоръчва за хора над 40-годишна възраст, както и за пациенти на всякаква възраст, които подозират скрито кървене в червата (например с анемия с неизвестен произход).

📌Изследване за скрита кръв в изпражненията помага за диагностицирането на неоплазми в червата.

📌Назначава се изследване и за тиреоидни хормони и глюкоза, за да се изключат ендокринни причини за запек.

📌Диабет и предиабет: глюкоза, гликиран хемоглобин

Определяне нивата на глюкозата ви позволява да откриете хипергликемия (висока кръвна захар) по време на изследването. Концентрацията на гликиран хемоглобин отразява средното съдържание на захар през последните три месеца. Тези два показателя са достатъчни за идентифициране на преддиабет и диабет на ранен етап, както и за наблюдение на ефективността на лечението.

При съмнение за чревни тумори или други патологии може да са необходими инструментални изследвания

Едно от най-честите и информативни изследвания е колоноскопията. Чревната кухина се изследва с помощта на ендоскоп, гъвкава тръба с камера, вкарана през ануса.

Ако е необходимо, лекарят може да предпише рентгеново изследване на евакуационната функция на червата с контраст – това е евтино и сравнително просто изследване, което ви позволява да идентифицирате или изключите нарушение на двигателната функция на червата, т.е. способността им да придвижват съдържанието към ануса. Въз основа на резултатите от изследването ще стане ясно в коя част на червата има нарушения и какво е тяхното естество.

За по-детайлно визуализиране на коремните органи се извършва контрастна компютърна томография (КТ)

По време на изследването на пациента се дава контрастно вещество, съдържащо барий или йод, интравенозно или перорално. Изследването помага да се идентифицират тумори, възпалителни процеси, кървене и други промени в стомашно-чревния тракт.

За да се оцени функционирането на мускулите и сфинктерите на тазовото дъно, се извършва тест за изтласкване на балон. В ректума се вкарва балон, пълен с въздух. Пациентът трябва да го изхвърли, като симулира процеса на дефекация. Нормалното време за тест е 1 минута. Ако процесът отнеме повече от 3 минути, се подозира неизправност на мускулите на тазовото дъно, които контролират движенията на червата.

За да се оцени тонуса на мускулите на ануса и ректума и координацията на техните контракции, се извършва аноректална манометрия. За да направи това, лекарят вкарва гъвкава тръба, оборудвана със сензори за налягане, в ректума на пациента. Този тест се използва за по-нататъшна диференциална диагноза на заболявания, които могат да причинят запек.

Ако има индикации, се предписват други специализирани изследвания

В случай на чревен пролапс или пролапс – дефекография (рентгенова снимка по време на дефекация), ако има съмнение за лоша координация на мускулите на тазовото дъно и нервните окончания, които ги контролират – електромиография на външния анален сфинктер (неинвазивно изследване при което специални електроди са прикрепени към мускулната област).

Лечение на запек при възрастни

В зависимост от причината и стадия на запека, лечението може да бъде немедикаментозно, медикаментозно или дори хирургично. Често се налага комбинация от няколко вида терапия.

Ако запекът е вторичен, т.е. причинен от ендокринни, неврологични или други патологии, на първо място е необходимо лечение на основното заболяване и корекция на начина на живот (физическа активност, диета). Ако запекът се е появил без други патологии, терапията започва с коригиране на начина на живот.

Диетична терапия и упражнения при запек

Хората, склонни към запек, се съветват да пият повече течности и да обогатят диетата си с храни, богати на фибри – това подобрява двигателната функция на червата и прави изхожданията по-редовни.

Когато коригирате диетата си, важно е да запомните баланса: ако ядете много фибри и пиете малко вода, проблемът със запека ще стане още по-остър.

В някои случаи вашият лекар може да препоръча добавяне на пшенични трици или псилиум (люспи от псилиум) към обичайните ви източници на фибри. Тези добавки могат да задържат вода в червата, което прави изпражненията по-меки.

Паралелно с коригирането на диетата и приемането на хранителни добавки се препоръчва постепенно увеличаване на физическата активност за нормализиране на мускулния тонус и подобряване работата на червата.

Медикаментозно лечение на запек

Ако промените в начина на живот не помогнат, вашият лекар може да предпише лекарства на базата на макрогол (полиетилен гликол, PEG), лактулоза или лактитол. Те помагат за омекотяване на изпражненията и облекчаване на болките в корема. Такива лекарства могат да се приемат еднократно или на курс, включително дългосрочно (до 1,5 години). След оттеглянето нормалното функциониране на червата обикновено се поддържа.

Тези лекарства за запек са сравнително безопасни и обикновено могат да се използват от кърмачета, бременни и кърмещи жени.

Възможно е да се приемат краткосрочни (до 2 седмици) контактни лаксативи на базата на бисакодил, натриев пикосулфат, сеннозиди А и В. За разлика от лекарствата, които омекотяват изпражненията, тези лекарства действат върху чревната лигавица, подобрявайки перисталтиката.

Такива лекарства са доста ефективни, но могат да причинят спазми в корема и диария. Може да предизвикат и пристрастяване, което означава, че ходенето до тоалетна може да бъде още по-трудно след спиране на лекарството.

Ако лаксативите не помогнат, лекарят може да ви предпише лекарство, което действа върху серотониновите рецептори в червата и повишава тяхната активност.

Хирургично лечение на запек

Ако лекарствата не помогнат и запекът продължава дълго време и значително намалява качеството на живот, лекарят може да предложи хирургично лечение.

Обикновено това включва отстраняване на част от дебелото черво. Изпражненията започват да преминават по-бързо към сфинктерите и ануса, в резултат на което нямат време да станат сухи и твърди, а редовността на изпражненията се връща към нормалното. В същото време съпътстващите симптоми на запек (болка в корема, метеоризъм) продължават в приблизително половината от случаите. Освен това има доста висок процент на усложнения и много пациенти се нуждаят от последващо лечение или дори повторна операция.

Тъй като запекът не се счита за животозастрашаващо състояние, операцията за отстраняване на част от червата е показана в изключително редки случаи.

Спомагателни методи за лечение и рехабилитация при запек

Успоредно с основното лечение или по време на рехабилитационния период, лекарят може да предложи допълнителни мерки, които могат да подобрят движението на червата и да подобрят тонуса на мускулите на червата и тазовото дъно, както и да насърчат заздравяване на тъканите (например при анални фисури).

Терапевтична физкултура и масаж

Редовните упражнения за корем и кардио тренировки спомагат за подобряване тонуса на чревната мускулатура и стимулират нейното функциониране. Освен това лекарят може да предпише нежен коремен масаж за подобряване на кръвообращението и перисталтиката.

Пиенето на минерална вода може да помогне за подобряване на движението на червата. Всяка марка вода обаче има своите специфики: едни действат по-добре при намалена чревна подвижност, други при повишена чревна подвижност (и склонност към спазми). Следователно видът на минералната вода, както и режимът на дозиране, трябва да се предписват от лекар.

Усложнения на запек при възрастни

Въпреки факта, че запекът не се счита за животозастрашаваща патология, той може да причини редица неприятни усложнения и значително да намали качеството на живот.

Едно от основните усложнения на запека е редовната спазматична болка в корема.

Често сухите изпражнения нараняват ръбовете на ануса, което води до образуване на анални фисури – патологията е придружена от силна болка в ануса и кървене.

При продължително напъване могат да се развият хемороиди – разширени вени на червата, което е съпроводено с образуване на вътрешни или външни хемороиди.

В екстремни случаи са възможни ректален пролапс, пълна чревна обструкция и други патологии.

Ако червата са пълни и оказват натиск върху органите на пикочно-половата система, това може да доведе до затруднено уриниране.

Прогноза при запек

В зависимост от причината и формата, запекът при възрастни може да изчезне доста бързо (например веднага след спиране на някои лекарства, нормализиране на диетата или коригиране на основното заболяване) или не може да се лекува в продължение на много години. В същото време дискомфортът, който човек изпитва при хроничен запек, е сравним със заболявания като диабет или депресия. Постоянната или редовна болка, тежест в корема и други неприятни симптоми могат значително да влошат качеството на живот.

Всички пациенти, които подозират проблеми с червата, се съветват да се консултират с лекар и да преминат преглед. В ранните етапи незначителни промени в начина на живот може да са достатъчни за значително подобряване на състоянието. Ако патологията не се лекува, тя може да прогресира и да доведе до по-тежки последици, които не винаги могат да бъдат коригирани.

Предотвратяване на запек

За да се намали рискът от развитие на запек, се препоръчва да се обърне внимание на диетата и физическата активност. Диетата трябва да включва достатъчно количество зеленчуци, плодове и зърнени храни, както и чиста вода (чай и кафе не се вземат предвид). Тъй като тонусът на червата е пряко свързан с физическата активност на пациента, се препоръчва всеки ден да отделяте време за движение: това може да бъде бърза разходка, упражнения във фитнес залата или набор от упражнения у дома. Дихателните практики имат положителен ефект върху здравето на червата – ако по някаква причина няма физическа активност, тя може да бъде частично заменена с дихателни комплекси, например от йога или бодифлекс.

Споделете тази статия


Call Now Button