Не спирайте сълзите! Плачът е полезен!

Ако не плачете вие, плаче вашето тяло

 

Склонни сме да мислим, че плачът е признак на слабост, но всъщност сълзите са освобождаващи. Ако не плачем, емоциите ни в крайна сметка ще излязат наяве и няма да можем да бъдем щастливи.

Ако не плачем, тялото плаче вместо нас. Защото, ако се опитаме да сдържим сълзите и емоциите, в крайна сметка ще настъпи експлозия. Не сме създадени да пазим чувствата и емоциите в себе си; трябва да ги изразяваме. Често се сдържаме, страхувайки се от реакциите на околните. Но това, което държим в себе си, рано или късно излиза наяве. И има немалко случаи, в които излиза, след като вече ни е разяло вътрешно. Според немалък брой изследвания, много тежки и хронични заболявания, както и такива, които са животозастрашаващи, са започнали с емоция, която е била скрита, потисната. И после още една, и още една, докато емоционалния бент не се пропука…

Плачът може да остави малко хора безразлични

Такава е човешката природа: да съчувства, да съжалява, да се опитва да утеши плачещия. Учените са установили, че не винаги си струва да се поддавате на тези на пръв поглед логични желания! Оказва се, че сълзите имат впечатляващ списък от положителни терапевтични свойства. А това означава само едно: плачещият трябва да бъде оставен на мира и да му се даде възможност да изрази емоционалното си състояние по естествен начин.

Защо сълзите са толкова полезни?

Сълзите са детокс за тялото

Вероятно сте се сблъсквали със ситуация: силен стрес е останал зад гърба ви и чувствате, че има буца в гърлото ви, сълзи текат и не можете да направите нищо по въпроса. Оказва се, че това е естествена реакция на организма към последствията от силен нервен шок. Експертите са установили, че стресът кара тялото да произвежда токсични вещества. Следователно, сълзите не са нищо повече от детокс и потискането им в такива случаи е вредно.

Пулс и кръвно налягане като на астронавти

Обикновено сълзите „идват“ след шумни скандали или пристъпи на ярост. Вероятно знаете, че подобни изблици на емоции причиняват учестен пулс и повишаване на кръвното налягане. Това се дължи на освобождаването на хормоните адреналин и кортизол в кръвта. Сълзите имат обратен ефект – успокояват сърдечния ритъм, разширяват кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане. Искате ли сърцето да ви служи вярно дълги години? Позволете си да плачете след бурен скандал, както и след голяма радост, разбира се!

Чувството на безпокойство изчезва почти веднага

Британски изследователи са направили интересно проучване. Те разговаряха с 1000 респонденти на възраст от 18 до 34 години и установиха, че всеки пети е пролял горчиви сълзи поне два-три пъти в седмицата, поради чувство на повишена тревожност. Това е доста значим резултат. Някои дами, участвали в анкетата, споделят, че имат навика да се усамотяват в тоалетната на работа, когато ги обземе чувство на безпокойство. Щом си поплачат – излизат и се чувстват така, все едно нищо не се е случило. Тази елементарна маневра помага да се „изпусне парата“. Сълзите сякаш отмиват негативните емоции и подготвят човек да се бори с неизбежните трудности.

Ефективно средство за облекчаване на болката

 

Помните ли как се държат децата, когато наранят коленете си или паднат? Те плачат силно, жално, хлипащо. Оказва се, че това поведение на подрастващите не е манипулация, а древен естествен механизъм за потискане на болката. Лекарите признават, че сълзите спомагат за производството на окситоцин и ендорфини. Тези вещества ефективно намаляват болката. И говорим както за физическа, така и за емоционална болка.

Плачът подобрява настроението и хармонизира емоциите

Оказва се, че сълзите могат не само да облекчат болката, но и да повдигнат духа. Когато плачем, дишаме по-често, а това гарантира интензивен приток на чист въздух към тялото. Учените казват, че притокът на кислород ни помага да погледнем на света по нов начин. Забелязали ли сте, че сълзите не винаги са проява на мъка или болка? Тялото реагира със “сълзене” на много други бурни емоции – радост, раздразнение, срам. Чрез сълзи то сякаш отстранява неуравновесеното вътрешно състояние, помагайки за решаване на ежедневните проблеми и излизайки победители от форсмажорни ситуации.

Показването на емоции ни спасява от самотата

Колкото и странно да звучи, откритото изразяване на емоции (било то смях или сълзи) ви спасява от самотата. Хората сме социални същества и комуникацията е от съществено значение за нас. Човек, който избухва в сълзи или сдържа ридания, е ясен сигнал. Разбираме, че това лице се нуждае от нашата подкрепа и помощ. В Япония, например, отдавна работят „клубове за плач“ – места, където можете да дойдете и да плачете до насита пред всички, получавайки своя дял внимание и съчувствие. Може би е време да помислим за откриването на такива центрове?

Трябва ли да потискаме сълзите, когато изпитваме загуба или скръб?

Експертите единодушно повтарят: потискането на сълзите, ако изпитваме загуба или мъка, е много вредно за нашето здраве! Неизплаканите сълзи по време на скръб, тъга, разочарование или просто така – без съществен повод, могат с течение на времето да се „трансформират“ в сериозни заболявания, както психо-емоционални, така и физически. Затова, ако вие или вашите близки преминавате през труден период, позволете си да плачете толкова, колкото имате нужда. То знае кога да спре.

За да обобщим, отбелязваме, че сълзите не винаги са панацея, или по-скоро понякога плачът показва скрити здравословни проблеми.

Да приемем, че сте в стабилно емоционално състояние и сълзенето се появява от само себе си. В този случай трябва да си назначите среща с офталмолог.

Какви заболявания може да показва повишената секреция на слъзните жлези?

При алергии, автоимунни заболявания, блефарит, възпаление на слъзната жлеза, синузит, хипо- и витаминен дефицит, кератит, конюнктивит, ринит и дори наранявания на роговицата! Както можете да видите, непрекъснатите сълзи са причина да посетите не само офталмолог, но и отоларинголог.

Ако тези специалисти не са успели да диагностицират физически заболявания, тогава е време да потърсите помощ от невролог или ендокринолог. Сълзливостта може да показва заболявания от техния профил: хормонални нарушения, депресия, тревожна невроза, астения и посттравматичен синдром.

Споделете тази статия


Call Now Button