Какво е гуарана и какви са нейните свойства?

Екзотичен произход

Гуарана е изсушена паста, направена от семената на растението P. cupana или известно още като P. sorbilis. Това е вид дървесен храст, който е многогодишен и е с произход от Бразилия, често срещан в регионите на Амазонка. Използват се оранжево-жълтите му плодове, в които се съдържат не повече от 3 семена.

Използват се семената на плода, като се събират и след това се изсушават на огън. Ядките се обработват като се смилат във вид на паста и се добавя маниока, като се формоват в цилиндрични пръчици, които след това се изсушават на слънце. Най – широката употреба на гуарана включва енергийни добавки, сиропи,

екстракти и дестилати, използвани като източник на кофеин от индустрията за енергийни хранителни добавки и множество напитки. Гуараната намира богато приложение като част от множество билкови препарати за издръжливост и отслабване, като често се комбинира с ефедра, шизандра, мака.

Научно име(на)

Paullinia cupana, sorbilis, P. sorbilis

Общо име(на)

Гуарана е популярна също като паста или гума от гуарана, бразилско какао и Zoom.

За какво се използва?

Традиционна/етноботаническа употреба

Гуарана има съществена роля в обществото на индианците от Амазонка. Тя се използва по време на гладуване, с цел да се подобри поносимостта от диетичните ограничения. В определени области се счита, че този екстракт има действие и като афродизиак и свойството да защитава организма от малария и дизентерия.

През 1840 г. кофеинът е доказан като основната съставка на гуараната. През 19 век гуарана става известна като енергийна напитка във Франция. През 1880 г. е вписана като доказано лекарство във Фармакопеята на САЩ. Гуарана често се използва от индианското население в Бразилия като стимулираща напитка. Известно е, че при смесване с алкохол, може да се приготви екзотична и опияняваща напитка. Освен плодовете, другите части на гуарана се използват като лекарство в Централна и Южна Америка.

Стимулант

Гуараната е със високо съдържание на кофеин, който е доказно енергиен стимулант. Кафеените зърна имат съдържание на около 1-2% кофеин, а листата след изсушаване на гуараната съдържат 1-4% кофеин.

Естествените помощни диети, които се основават на прием на дневни дози гуарана, са изключително популярни. Гуарана ефективно се включва в комбинация с глюкоманан в натурални продукти за бързо отслабване. Рекламите показват, че съставките в гуараната имат същия химичен състав като кофеина, но могат да се използват за намаляване на теглото без никакви странични ефекти на тези лекарства.

Потискащият апетита ефект е свързан със съдържанието на кофеин. Енергията, която таблетките гуарана дават, също се дължи на кофеина. Този стимулиращ ефект е толкова широко признат, че всеки продукт от гуарана се приема като супер енергийно стимулиращ. Многобройни изследователски проучвания показват способността на симпатиковия стимулант ефедрин в комбинация с кофеин, да въздейства със синергичен ефект върху увеличаването на метаболитните нива с последващ увеличен разход на енергия (термогенеза) и да има намаляващи мазнините (липолитични) ефекти. Това е доказано статистически, че води до бърза загуба на тегло при опити с животни и хора, когато са комбинирани с диета.

Гуарана се използва като натурален енергизатор в хранителни добавки като Energy Effect и като компонент в естествени продукти за отслабване.

Повече за състава и свойствата на Energy Effect може да прочетете тук: Енерджи – енергия, сила, тонус и концентрация

Споделете тази статия


Call Now Button