По – висок ръст и правилно развитие при децата – генетични фактори и витамини, които са важни!

Генетични фактори и витамини

Доказано, е че височината на децата е не само генетичен фактор обусловен от наследственост, но и свързан с усвояването и дефицита на важни за организма витамини и минерали като витамин D, фолиева киселина и цинк.

Добавянето на тези елементи към балансирано и добро хранително меню, може да даде възможност детето да достигне ръст по – висок от този на родителите си, което е желано от хората под среден ръст. От друга страна дефицитът на тези важни витамини и микроелементи може да доведе до забавяне на растежа, изоставане на височина, влошена структура на костите.

Здравословно хранене

Здравословното хранене става все по – трудно с развитието на новите технологии, тъй като начините за обработване и производство на храната и хранителните продукти често влошават тяхното качество и намаляват тяхната полезност. Използването на ГМО за отглеждането на зеленчуците, пшеницата, месото и плодовете има неясен ефект върху техните полезни свойства.

За да се постигнат най – добри резултати, родителите трябва да могат да изпълняват добрите и балансирани хранителни изисквания и да осигуряват подходящи добавки, съобразени с възрастта на детето, за да компенсират възможните липси за организма.

Храненето е важен ключ за растежа и развитието на детето. Хранителните вещества са вещества, присъстващи в храната, които подпомагат физиологичните процеси в тялото. Въз основа на количеството, необходимо всеки ден, хранителните вещества се разделят на две категории, които са макронутриенти и микронутриенти.

Макронутриентите са храна, която се изисква в големи количества от тялото, като въглехидрати, протеини и мазнини, за да произвежда енергия. Междувременно микронутриентите съставляват витамини и минерали, които често се пропускат или са с недостатъчно съдържание в храната, която се консумира.

Видове витамини и минерали необходими на детето по време на периода на растеж

Витамин А

Полезен за поддържане здравето на очите, косата, ноктите и кожата. Витамин А също подпомага растежа на костите и предпазва тялото от различни заболявания. Източници на витамин А включват сирене, яйца, моркови, домати, спанак, манго и броколи.

витамин В

Витамин B се състои от няколко вида, които са B1, B2, B3, B6, B9 и B12. Много важен за развитието е Витамин B9 известен като фолиева киселина, който спомага за образуването на червените кръвни клетки в гръбначния мозък и дефицитът му може да предизвика състояния на анемия, което забавя процесът на растеж при децата. В натурален вид може да се намери в соеви зърна, ориз, ядки, месо, мляко, яйца и рибни продукти. За да подпомогне растежа и развитието на детето, витамин B има ключова роля в метаболизма, производството на енергия и здравето на нервната система.

Витамин Ц

Служи за подпомагане образуването на червени кръвни клетки, кости и тъкани. Витамин С също поддържа здравето на венците и здравината на кръвоносните съдове, както и спомага за подобряване на имунната система на тялото, така че детето да не се разболява лесно и процесът на растеж и развитие става оптимален. Източници на витамин С включват портокали, ягоди, гуава, папая, манго, киви и домати.

Витамин D

Витамин D е жизненоважен за растежа на костите и зъбите, както и спомага за усвояването на калций. Млякото и неговите производни продукти, като сирене, кисело мляко и масло, са богати на витамин D. По подобен начин това се отнася и за яйцата, сьомгата, рибата тон и рибеното масло.

Витамин Е

Витамин Е може да ограничи производството на свободни радикали, които могат да увредят клетките. Това хранително вещество също е важно за имунитета и възстановяването на ДНК. Източници на витамин Е са ядки, киви, броколи, слънчогледово масло, рапично масло, соево масло и спанак.

Калций

Калцият играе активна роля в подпомагането на процеса на растеж и развитие. Този минерал подпомага растежа на костите и зъбите, поддържа здравето на нервите и мускулите, подпомага процеса на съсирване на кръвта и помага на тялото да преобразува храната в енергия. Източниците на калций са повече или по-малко същите като тези на витамин D.

Желязо

Подпомага процеса на образуване на мускули и е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки. Източници на желязо включват червено месо, пуешко, спанак, ядки и сини сливи.

Цинк

Цинкът е основен минерал, който тялото не произвежда самостоятелно и не може да складира. Той подпомага растежа, синтеза на ДНК, имунната функция, ензимните реакции и е от решаващо значение за развитието и функцията на имунните клетки.

Храните, богати на белтъчини съдържат най-високите количества натурален цинк: месо, кашу, тиквени семки, сусам, кисело мляко, яйца, какао на прах.

KIDS PROTECT + D3 & CRANBERRY

 

 

Като цяло, нуждите от витамини и минерали не винаги могат да бъдат изпълнени от разнообразието на храната, консумирана ежедневно. Въпреки това, родителите могат да допълнят режима на детето с хранителни добавки специално разработени за деца като KIDS PROTECT + D3 & CRANBERRY. Освен необходимите за растежа и развитието витамини: D, Фолиева киселина и Цинк, формулата на продукта съдържа натурални съставки от Ехинацея /Echinacea 4% polyphenol/, Карамфил /Syzygium aromaticum/, Червена боровинка /Cranberry еxtract/, Шипка /Rosehip еxtract 90%/, Мащерка /5% Flavonе/, Салвия /Salvia officinalis/, които защитават детския организъм от настинки, грип и остри вирусни инфекции. Повече за продукта KIDS PROTECT + D3 & CRANBERRY може да научите в сайта на Гревия Хербс като кликнете на снимката или: ТУК

Споделете тази статия


Call Now Button