Kой е изложен на риск от бръчки по време на сън

Понякога след сън хората могат да забележат не гладка, розова и отпочинала кожа, а мрежа от бръчки по лицето

Наричат ги ​​бръчки на съня.

Повечето бръчки при хората са от мимически характер. Те се появяват в резултат на постоянно движение на мускулите на места, където се наблюдава максимална динамика. В допълнение към мимическите бръчки, друга категория може да бъде разделена в отделна група, която се нарича „бръчки на съня“. Откъде идват такива неприятни „гости“ и как да предотвратим появата им?

Откъде идват бръчките на съня?

За съжаление отминаха дните, когато младите дами бяха научени да спят по гръб. В съвременния свят много хора се радват да бъдат в прегръдките на Морфей в позиция „с лице към възглавницата“, което в дългосрочен план може да доведе до неприятни последици. Такъв лош навик е възможно да се върне, за да ви преследва с допълнителни бръчки в близко бъдеще.

Гънките по лицето се образуват поради продължителен контакт с възглавницата и постоянното компресиране на кожата. Като се има предвид, че докато спим с лице във възглавницата, много от нас също неволно се търкат в нея, допълнителен негативен фактор тук е загубата на влага, което провокира и появата на нови бръчки.

Като правило бръчките на съня се считат за вертикални линии от двете страни на моста на носа или в областта на деколтето. След някакво време те изчезват сами, но при липса на работа върху лошия навик да спите с глава във възглавницата, подобни прояви могат да станат ваши верни спътници. Между другото, опитни козметолози са в състояние да определят произхода на бръчките по лицето на човек от пръв поглед.

Как да се справим с бръчките на съня?

Най-ефективният начин да се справите с подобни гънки е да се откажете от любимия си вреден навик. Струва си да се има предвид, че такива бръчки ще се „изправят“ сами само в млада възраст, докато кожата е еластична и опъната, но колкото по-възрастен става човек, толкова по-бързо изчезва способността за самостоятелно възстановяване. Моля, имайте предвид, че е доста трудно да се отучите от лошия навик, защото никой не може да гарантира, че след като сте заспали по гръб, в крайна сметка ще се събудите в същата позиция, тъй като тялото винаги се стреми към познат и доказан комфорт.

Ако не можете да промените позицията на сън, не трябва да се тревожите излишно

Не бива и да губите спокойствие поради тревожни мисли за преждевременно стареене на кожата. Трябва да помислите за закупуването на така наречените анти-ейдж възглавници, които запазват формата на лицето ви. В основата си те са полезен ортопедичен аксесоар. Възглавницата за красота е базирана на принципа на „ефекта на паметта” благодарение на милион малки балончета. Освен това има специални канали, които минимизират триенето и разпределят натиска на тъканта върху кожата по най-добрия възможен начин.

Допълнителна помощ за кожата на лицето може да бъде използването на козметика с ретиноиди, които са отличен помощник в борбата срещу стареенето.

Също така е полезно да промените обичайната си диета, като не забравяте за протеините и омега-мазнините, които насърчават производството на колаген.

Ако вече имате подобни проблеми, които не изчезват от само себе си, можете да прибегнете до ефективни козметични процедури, като мезоконци или филъри, които сравнително ефективно се борят с видимите проблеми.

Как да предотвратим появата на преждевременни бръчки?

Бръчките са признак на старостта. Както вече стана ясно, те се влошават и задълбочават с възрастта. Въпреки това дори доста млади жени могат да се „похвалят“ с наличието на такива дефекти по кожата. Възможно ли е по някакъв начин да се предотврати преждевременната поява на бръчки?

И тъй като има различни видове бръчки, в зависимост от това за какви бръчки говорим, методите за превенция също ще бъдат различни.

Има две основни групи такива кожни дефекти:

– заради израженията на лицето;
– статични.

Мимическите бръчки възникват в резултат на свиване на мускулите на лицето. Тоест, човек извършва някакво действие, например се мръщи и в този момент можете да видите как се появява надлъжна бръчка в областта между веждите. Когато човек е изненадан, може да забележите напречни бръчки на челото. Това са бръчките, които се наричат ​​мимически. С възрастта тежестта на такива дефекти се увеличава и те стават забележими не само по време на активност на лицето, но и в покой. И тогава тези бръчки преминават във втората категория и се наричат ​​статични.

Статичните бръчки са кожни дефекти, които се образуват в резултат на свързани с възрастта промени, настъпващи в кожата. Видими са в покой и могат да бъдат с различна дълбочина – от плитки до по-дълбоки.

И тук е важно да разберете, че за да работите наистина ефективно с бръчките, трябва да се концентрирате не само върху самата бръчка, но и върху цялата област, например лицето.

С възрастта човек претърпява промени, които засягат всички слоеве

Тези проблеми са свързани със състоянието на кожата, мускулния слой, подкожната мастна тъкан и връзките, което означава, че превенцията трябва да се отнася до всички тях.

Мерки за предотвратяване на бръчки

Всяка профилактика започва с домашни грижи. Първото нещо, което трябва да се вземе предвид и да се извърши, са правилните действия с помощта на специална козметика. Домашната грижа за предотвратяване на бръчки трябва да се използва от момента, в който същите тези бръчки вече не се виждат – като се започне от 16-18-20 години. Естествено, в такава млада възраст задачата на домашните грижи е не толкова борбата с бръчките, колкото поддържането на основните нужди на кожата, тоест почистване, овлажняване и, разбира се, защита от слънцето. Колкото повече остарявате, толкова по-разнообразни стават домашните грижи. Тук не можете просто да използвате овлажнител.

Също така, за превантивни цели можете да използвате възможностите на ботулиновата терапия. Ако имате активни изражения на лицето и виждате, че постоянно се мръщите или когато се смеете, от външния ъгъл на очите ви излизат „лъчеобразни бръчки“, тогава не забравяйте, че има процедура, наречена ботулинова терапия. Препоръчва се именно в началните етапи на образуване на бръчки, а не когато мимическите бръчки вече са се превърнали в статични и са видими в покой.

Освен това, за да предотвратите появата на бръчки, трябва да работите върху подобряването качеството на кожата

В зависимост от типа кожа, процедурите, насочени към работа с нейното качество, могат да се различават. Например, процедурата по биоревитализация е силно препоръчителна за тези със суха и атонична кожа. Навременното овлажняване и попълването на хидробаланса може ефективно да предотврати и намали тежестта на бръчките.

За да подобрите ситуацията, трябва постоянно да наблюдавате контурите на лицето си. Колкото и да ви се иска да спрете стареенето, уви, това е невъзможно. Но е напълно възможно да забавите процеса . Известно е, че с възрастта, под въздействието на гравитацията, тъканите на лицето започват да пълзят надолу, което неизбежно води до появата на дълбока назолабиална гънка, средно-букална бразда, увиснали ъгли на устните и появата на „челюсти“. За да предотвратите и забавите появата им, важно е своевременно да забележите първите признаци на гравитационна птоза и да започнете работа с тях.

Лазерното подмладяване е отлична и ефективна процедура, която противодейства на гравитационната птоза и запазва контурите на лицето

Козметологията се развива активно и днес козметологът разполага с голям брой процедури в своя арсенал – от масаж до инжекционни и хардуерни техники, които могат да предотвратят появата на бръчки и значително да ги намалят. Но е много важно тези процедури да бъдат избрани правилно, защото всеки пациент е индивидуален и стандартният подход не винаги работи. Това означава, че трябва да започнете активна борба, като отидете на специалист.

КОСА КОЖА НОКТИ – BIOTIN B7 – LYCOPENE – LUTEIN – VITAMIN A – URTICA DIOICA

 

Споделете тази статия


Call Now Button