Kак се лекува алергия и хранителна непоносимост

Хапнали сте нещо и внезапно очите ви се насълзяват, появява се кашлица или стомахът започва да ви боли?

хранителна непоносимост

Причината може да е хранителна алергия или хранителна непоносимост. Защо е важно да се прави разлика между тези състояния и как да действаме и в двата случая? Отговорите са тук.

Хранителна алергия е повишена чувствителност на организма към определени храни и нежелани реакции, които възникват от страна на имунната система

Хранителна непоносимост е псевдоалергичен механизъм. Повечето нежелани хранителни реакции при хората възникват именно поради различни форми на хранителна непоносимост. Хранителните алергии и хранителните непоносимости обаче са коренно различни състояния.

Как се проявяват алергиите ?

• Очите се насълзяват и започва хрема;
• Има гадене и лошо храносмилане;
• Копривна треска;
• Възможно затруднено дишане, усещане за липса на въздух;
• Най-опасният вариант е анафилактичният шок.

Алергията е повишена чувствителност на имунната система към определени дразнители. При първи контакт с дадено вещество имунната система го възприема като враждебно и започва да произвежда антитела, за да се бори с него. Симптомите се появяват при многократна експозиция, независимо от количеството изядена храна. Например, ако сте алергични към ягоди, само едно зрънце може да е достатъчно, за да предизвика реакция. Затова е изключително важно да се контролира дори милиграм алерген да не попадне в тялото. Може да има неприятни последици, дори ако целунете човек, който е ял този продукт преди час!

Как се проявява непоносимостта?

Обикновено непоносимостта се проявява със симптоми само от стомашно-чревния тракт: болки в корема, подуване на корема, диария и др. Тези симптоми се появяват поради проблеми в червата, най-често защото тялото не произвежда достатъчно ензими за смилане на храната.

В случай на непоносимост, появата на реакция зависи от вида на същия продукт. При алергии тялото може да реагира не само със стомашно-чревни разстройства. Освен това има чести случаи на кръстосана алергия, когато различни алергени имат подобен антигенен състав. Например, хората с непоносимост към брезов полен често са алергични към ябълки, круши и череши.

Защо възниква хранителна непоносимост

Най-често причината е, че тялото не произвежда достатъчно ензими, за да смила определен продукт. Последствието е лошо храносмилане. Известно влияние оказва и генетиката. Например азиатците ядат соя от векове, но тя изглежда непознат продукт за нашето тяло и до 50% от хората не могат да я усвояват. С лактозата е същата история.

Според изследванията кравето мляко е отлично за жителите на северноевропейските страни като Швеция и Финландия: съответно 74 и 82% от населението го понасят.

Освен това сред жителите на Централна Европа тази цифра е 50%, а в света като цяло не повече от 35% от населението е толерантно към лактоза.

Защо се появяват алергии?

Един от рисковите фактори за развитие на алергии е генетичната предразположеност. Ако поне един от родителите има алергично заболяване, вероятността от реакция при детето достига 50%, ако и двамата родители са болни – 75%. Разпространението на алергичната патология се увеличава поради замърсяването на въздуха на закрито и на открито. Социално-икономическите фактори и миграцията на населението също оказват известно влияние.

Как да различим алергия от хранителна непоносимост?

Разликата между алергичната реакция и хранителната непоносимост е, че алергията се развива независимо от дозата и количеството на продукта. Освен това алергия може да възникне само от миризмата му.

Непоносимостта е дозозависимо състояние. Често се случва тялото да “приеме” малко количество от продукта и след определена доза да настъпи реакция.

За да се определи точно продукта, който тялото не приема, алергологът трябва да събере правилна анамнеза. Това често ограничава търсенето с 80%.

Необходимо е също така да се насрочи физически преглед, който може да включва кожен тест с хранителни алергени, пластирни тестове и тестове с убождане (нанасяне на предполагаемия алерген върху драскотина по кожата).

Понякога се назначава провокационен тест, като орален провокационен тест (поглъщане на възможен алерген) или двойно-сляп плацебо-контролиран провокационен тест – златният стандарт за диагностициране на хранителни алергии, при който само лекарят знае какво получава пациентът. Това позволява да се изключи възможна психологическа реакция при приемането на определен продукт.

Лабораторни изследвания:

• Определяне на общ имуноглобулин и алерген-специфични имуноглобулини;
• Триптазен тест;
• Анализ на еозинофилен катионен протеин;
• Определяне нивата на хистамина;
• Важно е да се оцени функцията на чревната бариера, т.е. чревната пропускливост;
• Понякога е необходимо да се извърши биопсия на чревната лигавица, особено за диференциране на хранителни алергии, по-специално за идентифициране на целиакия или улцерозен калит;
• Цитологични изследвания на намазки от лигавиците, например за определяне на храчки;
• Общи клинични методи: биохимичен кръвен тест, общ тест на урината.

В зависимост от симптомите могат да се предписват инструментални изследвания: ултразвук на коремните органи, пикочните пътища, тазовите органи, FGDS на стомаха, ЕКГ, тъканна биопсия.

Как се лекуват хранителните алергии и хранителна непоносимост?

В случай на тежка реакция към определен продукт, пациентът незабавно се хоспитализира.

За облекчаване на умерени симптоми се предписват определени лекарства – антихистамини или кортикостероиди.

При хранителни алергии се препоръчва ограничаване на храни, които имат кръстосани свойства с основния хранителен продукт, предизвикващ алергичната реакция. В случай на непоносимост това не се прави, тъй като реакцията, като правило, се отбелязва само към конкретен продукт.

Изчезват ли алергиите с възрастта?

Хранителните алергии винаги са по-чести при децата, отколкото при възрастните.

Това се дължи на факта, че с възрастта узряват всички механизми, необходими за поносимостта на определени храни, които детето не е консумирало преди това (протеин от краве мляко, зърнени храни). В същото време алергиите към риба и морски дарове остават за цял живот.

С възрастта хранителните алергии могат да се развият в други форми, като атопичен дерматит и респираторни заболявания.

Хранителната непоносимост се лекува по-лесно, тъй като състоянието може да бъде ситуативно, свързано с конкретна храна, което лесно се открива и контролира.

Изобщо не е алергия

Важно е да се разграничат хранителните алергии от други нежелани реакции към храната, които могат да бъдат придружени от повръщане, диария, коремна болка, метеоризъм, загуба на тегло и др. Такива състояния често са причинени от заболявания на храносмилателната и хепатобилиарната система (гастроезофагеална рефлуксна болест (ГРБ), хепатит, язва, гастроентерит, панкреатит, дефицит на храносмилателни ензими, възпалителни заболявания на червата), както и метаболитни нарушения, бъбречна недостатъчност, ендокринни и психични заболявания (психогенно повръщане, анорексия, булимия). Всички те са придружени от прояви на отвращение към храната.

Причините за хранителна непоносимост могат да се дължат на паразитни инвазии, чревни инфекции, салмонелоза, ентеровирусни и вирусни инфекции

При малки деца причината за хранителна непоносимост може да бъде кистозна фиброза. Също така псевдоалергична реакция може да възникне при ядене на риба, миди или ракообразни, които са се хранили в морето с токсични водорасли.

Не бива да се забравя, че лятото може да се нарече активен период на вирусни инфекции, включително аденовирус и ротавирус, които могат да се проявят и като симптоми на хранителна непоносимост.

Муковисцидозата също може да бъде причина за хранителна непоносимост, особено при малки деца. Възможни са и различни интоксикации, предозиране с лекарства, отравяне с олово и др. Всичко това може да бъде придружено от симптоми на хранителна непоносимост.

Какви препоръки могат да бъдат дадени, за да се избегнат и хранителна непоносимост и хранителна алергия?

Профилактиката е лесна: опитайте се да избягвате онези храни, които предизвикват симптоми, лекувайте съпътстващи заболявания и стриктно спазвайте диетата, препоръчана от вашия лекар.

АЛЕРГИЯ – ALLERGO AID + QUERCETIN

Споделете тази статия


Call Now Button