8 грешки, които водят до камъни в жлъчката

Камъни в жлъчката са, за съжаление, са проблем, който се среща често и при всякакви хора – подрастващи, мъже, жени и възрастни

Наличието на камъни в жлъчката може да доведе до доста сериозни усложнения. Диетата, лошият избор на храни и системната злоупотреба с ядене и пиене играят важна роля за образуването на камъни.

Образуването на камъни в жлъчката се влияе от вредните храни, които ядем, както и системните грешки в диетата

Появата на камъни в жлъчния мехур, както е по-правилно да се каже, обикновено се свързва с нарушения в състава на жлъчката, като например дисбаланс в съотношението между холестерола и жлъчните киселини или соли. Тук важна роля играе храненето, както и други фактори: включително генетична предразположеност, женски пол (при жените по-често се образуват камъни в жлъчката), бременност, затлъстяване, намалена физическа активност, бърза загуба на тегло, някои лекарства и заболявания на жлъчните пътища. Всичко това може да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.

Нека да разгледаме какви храни и какви диетични грешки допринасят за образуването на камъни в жлъчката.

Много холестерол

Високият прием на храни, съдържащи големи количества холестерол, може да увеличи риска от камъни в жлъчката. Ако имате много холестерол в диетата си, съществува риск – не целия наличен в организма холестерол ще може да се разтвори от жлъчката (течността, която с която се пълни жлъчния мехур. И този неразтворен холестерол може да се слепи и да образува малки кристали, които с течение на времето могат да се превърнат в камъни в жлъчката.” Храни, богати на наситени мазнини, като животинска мас, месо с високо съдържание на мазнини и млечни продукти, повишават нивата на холестерола. Те могат да допринесат за образуването на камъни, и то не само в жлъчката.

Студени предястия и десерти

Сладоледът и студените напитки, охладените закуски и замразените десерти увеличават риска от камъни в жлъчката, предупреждават експертите.

Висококалорична храна

Ястия, съдържащи много голямо количество калории, като бургери и хот-дог, пържени филии, меса, както и сладки десерти, торти, всички храни, богати на бързи въглехидрати, сладки газирани и енергийни напитки – всичко това допринася за образуването на камъни в жлъчката.

Наднормено тегло

Затлъстяването и лошите хранителни навици, свързани с консумацията на големи количества прости въглехидрати и мазнини, могат да увеличат риска от камъни в жлъчката. Това се дължи на променен метаболизъм, който може да накара жлъчния мехур да се свие нередовно и да стане по-малко ефективен при отстраняването (изтичането) на жлъчката. Освен това наднорменото тегло може да повиши нивата на холестерола в тялото, което допринася за образуването на холестеролни камъни в жлъчния мехур.

Ниско съдържание на фибри

Ако диетата ни съдържа много мазни и сладки храни и недостатъчно плодове и зеленчуци, тогава ние също сме изложени на риск, а заплахата от холелитиаза буквално виси над нас. Фибрите спомагат за свободната циркулация на жлъчни киселини и калций. При закъснение може да се образуват камъни. Фибрите предотвратяват този процес. Достатъчното количество диетични фибри в ежедневната диета регулира храносмилането и в резултат на това предотвратява образуването на камъни.

Мазна храна

Освен високото съдържание на холестерол, мазните и пържени храни представляват друга опасност. Храните с високо съдържание на мазнини могат да допринесат за образуването на оксалатни камъни, тъй като мазнините могат да попречат на абсорбцията на калций, а оксалатите, открити в някои храни, могат да се натрупват и да образуват камъни.

Чести и вредни закуски

Честото ядене на големи количества закуски, особено солени или пържени храни, може да доведе до високо съдържание на мазнини и холестерол в жлъчката, което увеличава риска от образуване на камъни.

Алкохол

Големите количества алкохол и честата консумация на вино, бира и други алкохолни напитки, могат да доведат до намалена жлъчна секреция и промени в нейния състав, което да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.

Жлъчнокаменната болест е заболяване, изпълнено с усложнения, може дори да доведе до операция и заплаха за живота. Но има добра новина: можем да предприемем стъпки за предотвратяване на това заболяване. Намаляване приема на мазни храни, ограничаването на студените закуски и висококалоричните храни и пиенето на алкохол в умерени количества са мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на камъни в жлъчката. Поддържането на здравословен начин на живот и балансирана диета е пряк път към успешното поддържане на здрав жлъчен мехур и предотвратяване появата на камъни в жлъчката.

 

ХЕЛТИ – СИНЯ СЛИВА / В9 / L – ГЛУТАТИОН – ЕСТЕСТВЕН ПРОДУКТ В ПОДКРЕПА НА ОБЩОТО ЗДРАВЕ – Иновативна формула благоприятстваща за нормалното функциониране на имунната, нервната, мускулната и сърдечно-съдовата система; Притежава силно антиоксидантно и общоукрепващо действие; Подобрява работата на сърцето и кръвоносната система; Поддържа нормалното кръвно налягане и укрепва кръвоносните съдове; Стимулира активността на имунната система в борбата с вирусните и онкологичните заболявания; Спомага при хипертония и при проблеми с бъбреците, има диуретично действие; За възстановяване от пристрастявания към наркотични вещества, тютюнопушене, алкохол и хранителни разстройства; Регулира функции като синтеза на различни протеини и ДНК, както и активирането и регулирането на чернодробните ензими в организма; Забавя стареенето и подкрепя здравето на кожата, косата и ноктите; Намалява риска от очни заболявания при диабетици и пушачи; Спомага за обмяната на веществата, извежда свободните радикали от тялото; Има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button