Камъни в жлъчката са, за съжаление, са проблем, който се среща често и при всякакви хора – подрастващи, мъже, жени и възрастни
Наличието на камъни в жлъчката може да доведе до доста сериозни усложнения. Диетата, лошият избор на храни и системната злоупотреба с ядене и пиене играят важна роля за образуването на камъни.
Образуването на камъни в жлъчката се влияе от вредните храни, които ядем, както и системните грешки в диетата
Появата на камъни в жлъчния мехур, както е по-правилно да се каже, обикновено се свързва с нарушения в състава на жлъчката, като например дисбаланс в съотношението между холестерола и жлъчните киселини или соли. Тук важна роля играе храненето, както и други фактори: включително генетична предразположеност, женски пол (при жените по-често се образуват камъни в жлъчката), бременност, затлъстяване, намалена физическа активност, бърза загуба на тегло, някои лекарства и заболявания на жлъчните пътища. Всичко това може да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.
Нека да разгледаме какви храни и какви диетични грешки допринасят за образуването на камъни в жлъчката.
Много холестерол
Високият прием на храни, съдържащи големи количества холестерол, може да увеличи риска от камъни в жлъчката. Ако имате много холестерол в диетата си, съществува риск – не целия наличен в организма холестерол ще може да се разтвори от жлъчката (течността, която с която се пълни жлъчния мехур. И този неразтворен холестерол може да се слепи и да образува малки кристали, които с течение на времето могат да се превърнат в камъни в жлъчката.” Храни, богати на наситени мазнини, като животинска мас, месо с високо съдържание на мазнини и млечни продукти, повишават нивата на холестерола. Те могат да допринесат за образуването на камъни, и то не само в жлъчката.
Студени предястия и десерти
Сладоледът и студените напитки, охладените закуски и замразените десерти увеличават риска от камъни в жлъчката, предупреждават експертите.
Висококалорична храна
Ястия, съдържащи много голямо количество калории, като бургери и хот-дог, пържени филии, меса, както и сладки десерти, торти, всички храни, богати на бързи въглехидрати, сладки газирани и енергийни напитки – всичко това допринася за образуването на камъни в жлъчката.
Наднормено тегло
Затлъстяването и лошите хранителни навици, свързани с консумацията на големи количества прости въглехидрати и мазнини, могат да увеличат риска от камъни в жлъчката. Това се дължи на променен метаболизъм, който може да накара жлъчния мехур да се свие нередовно и да стане по-малко ефективен при отстраняването (изтичането) на жлъчката. Освен това наднорменото тегло може да повиши нивата на холестерола в тялото, което допринася за образуването на холестеролни камъни в жлъчния мехур.
Ниско съдържание на фибри
Ако диетата ни съдържа много мазни и сладки храни и недостатъчно плодове и зеленчуци, тогава ние също сме изложени на риск, а заплахата от холелитиаза буквално виси над нас. Фибрите спомагат за свободната циркулация на жлъчни киселини и калций. При закъснение може да се образуват камъни. Фибрите предотвратяват този процес. Достатъчното количество диетични фибри в ежедневната диета регулира храносмилането и в резултат на това предотвратява образуването на камъни.
Мазна храна
Освен високото съдържание на холестерол, мазните и пържени храни представляват друга опасност. Храните с високо съдържание на мазнини могат да допринесат за образуването на оксалатни камъни, тъй като мазнините могат да попречат на абсорбцията на калций, а оксалатите, открити в някои храни, могат да се натрупват и да образуват камъни.
Чести и вредни закуски
Честото ядене на големи количества закуски, особено солени или пържени храни, може да доведе до високо съдържание на мазнини и холестерол в жлъчката, което увеличава риска от образуване на камъни.
Алкохол
Големите количества алкохол и честата консумация на вино, бира и други алкохолни напитки, могат да доведат до намалена жлъчна секреция и промени в нейния състав, което да допринесе за образуването на камъни в жлъчката.
Жлъчнокаменната болест е заболяване, изпълнено с усложнения, може дори да доведе до операция и заплаха за живота. Но има добра новина: можем да предприемем стъпки за предотвратяване на това заболяване. Намаляване приема на мазни храни, ограничаването на студените закуски и висококалоричните храни и пиенето на алкохол в умерени количества са мерки, които могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на камъни в жлъчката. Поддържането на здравословен начин на живот и балансирана диета е пряк път към успешното поддържане на здрав жлъчен мехур и предотвратяване появата на камъни в жлъчката.