6-те Най-лоши навика за вашите стави

Всичко от това какво ядете до това колко често се движите може да повлияе на здравето на вашите стави!!!

Защитната възглавница между вашите кости, известна още като хрущял, подлежи на износване с напредване на възрастта, увеличаване на теглото и възникването на дефицит на определени хранителни вещества в организма. Рискът от развитие на остеоартрит, не трябва да се подценява, а да се контролира и да се вземат правилни мерки за неговото предотвратяване. Наред с възможностите да се използват хранителни добавки, които да поддържат ставите силни и здрави, трябва да се знаят и някои вредни навици, които могат да предизвикат това състояние освен увеличаването на годините.

Не можете да направите много, за да забавите хода на времето, но има много промени в начина на живот, които можете да направите, за да покажете на ставите си малко любов. Ето шестте най-лоши навика за вашите стави.

1. Тютюнопушене

Не, че имате нужда от друга причина, за да откажете цигарите, но ето я: пушенето оказва влияние върху ставите ви. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове и това ограничава количеството кислород и хранителни вещества, които достигат до ставния хрущял. Това може да доведе до загуба на плътност, тъй като хрущялът получава своите хранителни вещества от околната ставна течност и съседната кост.

Това не е всичко: Оказва се, че пушенето също повишава риска от остеопороза, болестта на крехките кости. Според проведените статистики възрастните хора, които пушат, са с 30 до 40 процента по-склонни да си счупят бедрата, отколкото техните връстници непушачи.

2. Физически неактивен начин на живот

Вашите заседнали навици са лоши за вашите стави по няколко начина. Като начало, това затруднява поддържането на нормални килограми, а наднорменото тегло създава трудности за вашите стави, особено тези в бедрата, ръцете и коленете, според проучване в Arthritis & Rheumatology, което е проследило повече от 1,7 милиона души за повече от четири години. Коленете са особено уязвими. Участниците, които са с повече килограми или с индекс на телесна маса 30 или по-висок, са около три до пет пъти по- вероятни да получат остеоартрит на коляното.

За да се противопоставите на всичко изброено по-горе, стремете се към 30 минути упражнения, подходящи за ставите, всеки ден. Умерените дейности с ниско въздействие като ходене, водна аеробика и плуване са лесни и подходящи за поддържане на ставите. Ако имате остеоартрит, избягвайте дълбоки клякания, бягане, повтарящи се скокове и дейности с бързи завои и внезапни спирания като баскетбол и тенис. Имайте за цел да прекъсвате пристъпите на седене на всеки около 30 минути с разтягания за няколко минути. Това помага за поддържане на смазване на ставите.

3. Прекаляване с упражнения

Бойни за спорт през уикенда, внимавйте: прекаляването с едноседмични упражнения през почивните дни не прави никаква услуга на вашите стави.. Спазвайте златната среда между упражняването на мускулите и това да не се прекалява със стреса върху ставите. Проучванията подчертават, че хората с артрит, които поддържат мускулите си в добра форма, се справят със заболяването много по-добре от другите. Намерете правилната комбинация от аеробни упражнения и силови тренировки. Дори 70-, 80- и 90-годишните могат да продължат да получават добри мускулни реакции при упражнения с тежести. Изследванията показват, че така е е по-лесно да се извършват ежедневни дейности – като ставане от стол, изкачвания и слизания по стъпала и вероятно дори намаляване на риска от падане – с по-кондиционирани мускули.

4. Носене на тежък товар

Едва ли е изненадващо, че вдигането на тежки предмети – независимо дали ежедневно теглите пълна чанта, или взимате подрастващия си внук при тези посещения веднъж месечно – оказва влияние върху тялото ви и нанася специфично въздействие върху вашите стави. Носенето на тежки предмети създава дисбаланс в цялото тяло, и това води до онзи момент в който се създава въртящо напрежение, което може неприятно да влоши състоянието на хрущяла.

Номерът, разбира се, е в дефинирането на „тежко“ натоварване. Най – правилно е да се смята, че това е всяко тегло, което изисква повече от една ръка, за да го вземете. Играйте на сигурно и използвайте дланите на двете си ръце, когато вдигате или носите неща, предлага Фондацията за артрит. Дръжте предметите по – близо до тялото си, което е по-малко стресиращо за вашите стави.

5. Яденето на провъзпалителни храни

Говорим за всички обичайни заподозрени: червено месо, бяла захар, пържени картофи, сода, сладкиши. Тези провъзпалителни храни могат да влошат болката в ставите.От друга страна, храни, богати на омега-3 мастни киселини – ленено масло и студеноводна риба като сьомга и скумрия – се считат за противовъзпалителни и могат да помогнат за облекчаване на възпалени стави. Листните зеленчуци също се препоръчват, както и понижаващите холестерола храни като бадеми, шамфъстък и орехи, предполага проучване, публикувано в Rheumatology, което открива връзка между високия холестерол и остеоартрита на коляното и ръцете.

Диетолозите предлагат да включите храни като зехтин, горски плодове и риба в диетата си, ако изпитвате болки в ставите. Храни с високо съдържание на бета-каротин, фибри, магнезий и омега-3 се свързват с намалено възпаление доказано в редица проучвания. Нещо повече, ограничаването на провъзпалителни храни като червено месо, захар и млечни продукти също може да намали болката в ставите.

6. Писане на съобщения, изпращане на съобщения, изпращане на съобщения

Текстът от време на време нанася минимална вреда, ако има такава, на ставите на ръцете ви, но постоянното писане на тази мини клавиатура (известна още като: вашия мобилен телефон) създава възпаление на ставите и обвивките на сухожилията, което може да създаде усещане за болка и скованост… Същото важи и за iPad, лаптопи – общо взето всичко с клавиатура. За да избегнете болки в ставите, правете почивки. И помислете дали да не разчитате на функцията говор към текст на вашия смартфон.

Споделете тази статия


Call Now Button