6 въпроса, които да зададете на кардиолога

Предотвратяването на сърдечни заболявания означава да си позволите да живеете здравословен и пълноценен живот в продължение на много години

Лекарите отбелязват, че има редица важни въпроси, които здравите хора трябва да обсъдят с кардиолог, за да предотвратят появата на възможни сърдечни проблеми.

Профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания е в основата на грижата за здравето на организма

На първо място, в тази връзка трябва да обсъдите следните точки с вашия кардиолог.

1. Как храненето може да помогне за предотвратяване на сърдечни патологии?

Балансираното хранене е ключов аспект за осигуряване на пълното функциониране на сърдечно-съдовата система. За да избегнете проблеми, препоръчително е да включите в диетата си храни, богати на омега-3 мастни киселини (риба, ядки, авокадо), антиоксиданти (плодове, зеленчуци) и фибри (пълнозърнести храни, зеленчуци). Въпреки това, високата консумация на наситени мазнини, захар и сол трябва да се изключи от ежедневната диета.

2. Необходима ли е физическа активност?

Редовната физическа активност играе важна роля за поддържане функционирането на сърцето и кръвоносните съдове. Лекарите съветват да изберете аеробни упражнения (ходене, бягане, плуване, колоездене), за да подобрите кръвообращението. Това ще се отрази положително на състоянието на сърдечния мускул и ще реши проблема на съвременното общество – липсата на физическа активност.

3. Опасни ли са стресът и вредните навици?

Постоянният стрес също може да повлияе негативно на здравето на органа – износва сърцето, което го кара да се свива по-силно. Медитацията, йогата или редовните разходки на чист въздух могат да помогнат за намаляване на тревожността.

Пушенето, като вреден навик, също е един от основните рискови фактори за заболявания на сърдечно-съдовата система. И си струва да се отървете от него, за да подобрите като цяло качеството на живота си.

4. Трябва ли да отида на лекар, ако нямам оплаквания?

Независимо дали изпитвате някакви симптоми, редовните посещения при кардиолог ще помогнат за ранното откриване на евентуални проблеми. Препоръчително е да се подлагате на годишен медицински преглед за измерване параметрите на височината и теглото, провеждане на общ и биохимичен кръвен тест (креатинин, глюкоза, общ холестерол, ALT, AST), общ анализ на урината, флуорография и ЕКГ.

5. Трябва ли да приемам хранителни добавки за укрепване на сърцето?

Приема на подходящи хранителни добавки като част от превенията на сърдечно-съдовите заболявания е почти задължителен. Витамините и хранителните добавки трябва да се приемат само според указанията на лекар – той ще предпише дози и курсове. Витамините C, E и омега-3 мастните киселини могат да имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето, но е препоръчително те да се набавят предимно чрез разнообразна и балансирана диета.

6. Могат ли хобитата да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания?

Между другото, хобито е отлична кардио тренировка, разбира се, ако говорим за активни игри и дейности на открито. Танци, спортни игри, туризъм, конна езда и много други – всичко това ще бъде от полза за здравето на сърдечно-съдовата система.

Преди всичко трябва да знаете какво е „сърдечна възраст“ и как да я “подмладите”

Терминът „сърдечна възраст“ се използва от лекарите, за да разберат риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Говорим основно за инфаркти и инсулти. Колкото „по-младо“ е сърцето, толкова по-малък е рискът от развитие на такива патологии.

Има редица елементарни въпроси, които ще ви позволят да оцените възрастта на сърдечния мускул и да определите перспективите. Изчислението използва височина, тегло и индекс на телесна маса на човек. Освен това списъкът с фактори, влияещи върху рисковете, включва:

✔ Наличието на лоши навици;
✔ Ниво на физическа активност;
✔ Индикатори за кръвно налягане;
✔ Нивата на кръвната захар и холестерола;
✔ Наличието на съпътстващи хронични заболявания: диабет, бъбречно заболяване, затлъстяване, ХОББ.

Също така си струва да е ясно, че мъжете имат по-висок сърдечен риск от жените. Редовните изследвания няма да заменят консултацията с лекар, не трябва да има самолечение, но все пак ще ви помогнат да бъдете предпазливи и да се консултирате с кардиолог навреме. Проследяването на здравето на сърцето за всички без изключение е важна задача, казват лекарите. Неслучайно патологиите на сърдечно-съдовата система са на първо място в списъка на причините за високата смъртност.

Какво трябва да знаете за здравето на сърцето и неговото “подмладяване”?

Човешкото сърце е уникален орган, който изпитва огромен стрес през целия живот. До 75-годишна възраст сърцето ни прави около 3,5 милиарда съкращения, а след това функцията му да кръвоснабдява цялото тяло постепенно се влошава.

Индикатори за сърдечен баланс:

✔ Пулсът в покой е от 60 до 90 удара в минута.
✔ Кръвно налягане от 100/60 (за млади хора) до 135/85 (за зрели хора). Над 140/90 е хипертония.

Здравето на тялото, включително сърцето, се влияе от 3 фактора:

1. Генетика.
2. Начин на живот.
3. Възприемане на света (емоции).

Календарната възраст може да не съвпада с биологичната по положителен или отрицателен начин. Сърцето на здравия човек му позволява да живее, работи, обича и твори.

Обърнете внимание на симптомите

Но, трябва да се вслушвате и да внимавате, ако се появят следните симптоми:

✔ бърза умора;
✔ обща слабост;
✔ диспнея;
✔ болка в гърдите отляво;
✔ прекъсвания във функционирането на сърцето – неправилен сърдечен ритъм;
✔ подуване (обикновено на краката).

Как да запазим сърцето здраво и младо?

И така, как можете да поддържате сърцето си здраво и да удължите младостта му?

Първо, ако даден човек в семейството на човек е живял 80-90 години или повече, тогава той също има шанс да живее дълъг и пълноценен живот, освен ако не настъпи остра ситуация (тежка травма или остро тежко инфекциозно заболяване).

Второ, трябва да поддържате здравословен начин на живот и разумен баланс между физическа активност и почивка (7-8 часа сън през нощта за възрастни). Необходимо е да се поддържа и умерена физическа активност: ходене 40-50 минути на ден, плуване, гимнастика, спорт на открито (футбол, бягане, волейбол и други). Но, подчертава докторът, не говорим за професионални дисциплини и спорт. Последните не се отразяват много добре на състоянието на сърдечния мускул.

Дългосрочната хиперактивация на сърдечно-съдовата система води до нейното преждевременно стареене. Освен това професионалният спорт причинява удебеляване на сърдечната стена с развитие на хипертония и аритмии (нарушения в правилната ритмична работа на сърцето).

Що се отнася до храненето, трябва да изберете правилната диета: риба, ядки и храни, богати на калий, магнезий, витамин С, йод, калций, ликопен

За по-лесно запомняне, това са червени храни: домати без сол, чушки, горски плодове (малини, шипки, боровинки и други), жълти храни (ябълки, банани, моркови, тиква, картофи), зелени храни (различни видове зеле, включително броколи, целина, магданоз и копър).

Задължително условие е липсата на лоши навици: тютюнопушене, често пиене на алкохол, пристрастяване към лекарства и наркотици.

Струва си да коригирате и ежедневието си. Нощните смени влияят зле на здравето и възрастта на сърцето. Също така трябва да се въздържате от продължителен психо-емоционален стрес.

На трето място са необходими положителни емоции

Това са семейство, приятели, комуникация в екип, музика, изкуство, четене на книги и получаване на нова информация. Тоест на човек трябва да му е интересно да живее, да учи нови неща и да твори.

Обобщавайки, можем да кажем, че сърцето на млад мъж на възраст 25-50 години може да работи балансирано и да поддържа граница на безопасност в продължение на много години, ако са изпълнени посочените условия. В противен случай хипертонията и атеросклерозата могат да се развият рано – и двете са основни причини за преждевременна смърт на сърцето. И обратно, при хора в зряла възраст (55-60 години и повече), с добра генетика и здравословен начин на живот, сърцето работи като часовник в продължение на много години, остава „младо“ и ви позволява да живеете пълноценно и интересно.

СЪРЦЕ – HEART HOPE + ARONIА

 

Споделете тази статия


Call Now Button