Червените боровинки често се използват за подобряване тонуса и работоспособността на тялото по време на периоди на физическа и емоционална умора
Напитка, направена от сока на червените боровинки, мед и шипки, може да замени кафето и да помогне на тялото да получи тласък на енергия и жизненост.
Благодарение на огромния брой полезни свойства и витамини (А, В и С, глюкоза, фруктоза, захароза, сорбитол), червените боровинки са намерили широко приложение при лечението на различни заболявания. Те могат не само да имат положителен ефект върху определени органи и системи, но и да помогнат за подобряване функционирането на цялото тяло.
Червените боровинки са донесени в Европа от руски търговци, които преди това успешно са търгували с полезните плодчета на панаири у дома. Събирането им, преди да започнат да се отглеждат промишлено, е била много трудна задача. Растат естествено в блатисти, труднодостъпни райони. Навремето, европейците предпочитали да купуват червени боровинки от руснаци. Малко вероятно е това да е вярно, тъй като те са били популярни още в Древен Рим.
Червените боровинки: естествен склад на витамини и микроелементи
Червените боровинки практически не съдържат мазнини или протеини, а въглехидратите са представени в малки количества под формата на глюкоза и фруктоза в моно- и дизахаридни форми. В същото време са богати на вода, органични киселини (оксалова, янтарна, хининова, ябълчена, лимонена), флавоноиди и катехини.
Витаминният състав удивлява въображението със своето разнообразие. Витамин С присъства в големи количества, поради което са толкова незаменими по време на настинки и епидемии. Малките плодчета съдържат почти целия спектър от витамини от група В, витамин РР, К1 и А. От минералите най-ценни за здравето са калий, хром, калций, сребро, желязо, калай, мед, молибден, цинк, йод, както и магнезий и фосфор.
Лекарите отбелязват, че боровинките имат много полезни свойства за тялото. Богати са на витамини, особено на витамин С, както и на антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система и предпазват клетките от увреждане. Редовната консумация на червени боровинки може да помогне за подобряване функционирането на пикочната система, намалявайки риска от инфекции.
Експертите обаче предупреждават за възможната вреда от прекомерната консумация на този плод. Високото съдържание на киселина може да повлияе негативно на зъбния емайл и да предизвика стомашно дразнене при хора с висока киселинност. Ето защо е важно да се спазва умереността и да се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото.
Как се използват червени боровинки за медицински цели?
Впечатляващият списък от полезни вещества не ни позволява да се съмняваме в разнообразието от лечебните им свойства.
Те предотвратяват вирусите и инфекциите да превземат тялото ни. Червената боровинка има бактерициден ефект, който несъмнено трябва да се вземе предвид от жителите на замърсени градове и райони с висока радиация и заради това трябва да бъдат включени в менюто, или да се приемат под формата на хранителна добавка.
ЛАНГЮР – ПРОАНТОЦИАНИДИН / Червена Боровинка и Арония 1500мг. – Мощна, доказана и традиционна формула за стабилна имунна функция и подкрепа при бъбречни възпаления и подагрични хронични кризи
Червената боровинка предпазва от кървене на венците, действа благоприятно на сърцето, укрепва кръвоносните съдове и имунната система, използва се при възпалено гърло, недостиг на витамини, затлъстяване, ревматизъм и като противоскорбутно средство.
Лекува успешно кашлица, облекчава температурата, помага при изгаряния и почиства рани. Редовната употреба на червени боровинки предотвратява появата на захарен диабет и заболявания на пикочно-половата система, понижава нивата на холестерола, неутрализира риска от пикочно-полови инфекции, повишава мозъчната и физическата активност и работоспособността.
Лекарите силно препоръчват боровинките на бъдещите майки.
Ползи от червените боровинки
Богати са на антиоксиданти, поради което в старите времена са ги наричали „подмладяващи“ плодове. Доказано е, че съдържат голямо количество антиоксиданти – вещества, които могат да потиснат вредното въздействие на свободните радикали в организма. Полифенолът е вид растителен антиоксидант, открит в големи количества в червените боровинки. Лабораторни данни показват, че пиенето на 1 чаша сок от червени боровинки на ден ще осигури на тялото 567 мг полифенол и ще елиминира трайно „лошия холестерол“, като по този начин ще повиши нивото на „добрия HDL“ холестерол. Резултатите от нови изследвания на американски учени доказват, че флавоноидите, съдържащи се в този плод в големи количества, помагат за намаляване на теглото на тези, които редовно ядат боровинки.
Червени боровинки срещу рак
Учените смятат, че сокът от тези плодове, като се свързва с два ензима в човешкото тяло, които причиняват образуването на ракови клетки, активно предотвратява тяхното създаване и разпространение. Малките плодчета съдържат вещества, които, защитавайки ДНК, предотвратяват растежа на ракови клетки на дебелото черво или простатата. В тях има още още кверцетин, продукт, който може да помогне за предотвратяване на рак на гърдата и дебелото черво. Боровинки свързват и извеждат тежките метали от тялото. Ето защо се използват за създаване на лекарства, които лекуват ефектите от прекомерни дози радиация. Полезни са и за тези, които живеят в индустриални зони с високо съдържание на тежки метали в атмосферата и почвата.
Червена боровинка срещу бактерии
Сокът от червена боровинка и като цяло боровинковият сок предотвратяват развитието на болестотворни бактерии и микроби. Рани и изгаряния, измити със сок от червена боровинка, заздравяват изключително бързо. Те имат най-високо съдържание на фенол сред всички горски и други плодове. Фенолът има изразен бактерициден ефект. Благодарение на всички тези свойства боровинките са незаменими в диетата на жителите на мегаполиси и индустриални центрове, както и на райони с неблагоприятни екологични условия.
Срещу гастрит и язва
Антибактериалните свойства на боровинките ги правят плод номер едно. Китайски лекари, въз основа на изследване, стигнаха до извода, че пациентите, които приемат хранителна добавка с червена боровинка, консумират ястия или напитки на базата на чудотворното зрънце, значително по-рядко страдат от стомашни язви. Лечебните свойства на зрънцето предотвратяват разпространението на бактерии като Helicobacter pylori, които причиняват стомашни язви. Ефектът на зрънцето се свежда до активирането на специални молекули, които не позволяват на бактериите да останат върху стомашната лигавица, което предотвратява появата на заболяване.
Червена боровинка при настинка
Със сигурност, когато сте имали настинка като деца, многократно сте получавали топъл чай от червена боровинка или сте приемали вкусно лекарство за кашлица под формата на сок от червена боровинка с мед. От древни времена червената боровинка се използва като антипиретик при различни настинки, както и при хиповитаминоза. Освен това сокът от червена боровинка стимулира секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, поради което е показан при хроничен гастрит със секреторна недостатъчност. В народната медицина има много рецепти, според които плодовият сок се препоръчва при заболявания като:
- треска;
- настинки и болки в гърлото;
- скорбут;
- високо кръвно налягане;
- малария;
- заболявания на стомаха и бъбреците;
- воднянка.
Лосионите от сок се препоръчват за употреба при:
- лишеи;
- суха екзема;
- ексудативни кожни процеси; скрофула.
Флавоноидите са вещества, подобни по свойства на антиоксидантите. Съдържат голям брой флавоноиди, които повишават здравината и еластичността на кръвоносните съдове и подобряват усвояването на витамин С.
Червени боровинки при инфекции на пикочно-половата система
Хората, страдащи от заболявания на пикочно-половата система, просто не могат без червена боровинка. Оказва се, че лечебното плодче не позволява на бактериите да полепват по стените на пикочния мехур, като по този начин го предпазва от инфекции. Последните проучвания показват, че естествените елементи, съдържащи се в червената боровинка, предотвратяват адхезията (залепването) на бактериите по стените на пикочните пътища и последващото им размножаване с развитие на възпаление. Тъй като плодовете имат диуретични и антимикробни свойства, боровинките се използват:
- за профилактика и лечение на различни заболявания на бъбреците, пикочните пътища и пикочния мехур;
- за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците;
- против възпалителни лезии на женската генитална област;
- за облекчаване състоянието при уролитиаза и възпаление на пикочните пътища.
Сок от червена боровинка се използва заедно с антибиотици при следродилни усложнения и гинекологични възпалителни заболявания (цистит, нефрит), което повишава ефективността на антибиотиците.
Червени боровинки като антибиотик
Съвсем наскоро беше открито може би най-полезното свойство на червената боровинка – тя може да служи като алтернатива на антибиотиците, особено в борбата срещу E. coli, бактерии, които са станали резистентни към традиционното лечение с лекарства. Този клас микроорганизми са отговорни за редица човешки заболявания, като инфекциозни бъбречни заболявания, гастроентерит и др.
Доказано е, че специална група вещества, съдържащи се в сока от червена боровинка, е в състояние да повлияе на E. coli по такъв начин, че последната променя формата на бактерията, която се превръща от пръчка в топка, променя структурата на клетъчната мембрана и усложнява процеса на прикрепване на бактерията към епителните клетки. Несъмнено всички тези метаморфози намаляват жизнеспособността на патогенните бактерии и затрудняват проникването им в тъканите на тялото.
Как и за какви заболявания да ги използвате
Трудно е да се изброят всички полезни свойства на червените боровинки, но можем да подчертаем най-известните:
- Предотвратяват образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се консумацията на червени боровинки при инфекции на пикочните пътища.
- Дезинфекционните му свойства се дължат на високото съдържание на органични киселини, по-специално бензоена и хининова.
- Урсоловата киселина помага за нормализиране на метаболизма.
- Яденето на червени боровинки стимулира функцията на панкреаса, поради което боровинките се препоръчват на пациенти с диабет.
- Червената боровинка предотвратява образуването на глаукома.
- Сокът от червена боровинка има антимикробни свойства – има пагубен ефект върху причинителя на холера и стафилококи.
- Сокът от червена боровинка облекчава възпалението на венците.
- Много са полезни при пародонтоза. Просто трябва да смачкате плодовете с език и да масажирате венците с тях.
- Сокът от червени боровинки предотвратява навлизането на бактериите, причиняващи кариес, на повърхността на зъбите. Достатъчно е да дъвчете няколко плода след хранене или леко да изплакнете устата си със сок от червена боровинка.
- Имат способността да извеждат токсините и солите на тежките метали от тялото.
- Червените боровинки са в състояние да събират патогенни микроби и да ги извеждат от тялото ни.
- Червената боровинка има добър капиляроукрепващ ефект. Яденето на червени боровинки е полезно за предотвратяване появата на капилярни „звезди“ по лицето, краката, ръцете и други части на тялото.
- Полезни при съдови спазми и хипертония. Плодовете, пасирани с мед, помагат при атеросклероза.
- При туберкулоза е полезно да се приемат червени боровинки, пасирани с мед и растително масло (най-добре ленено).
В какви случаи червените боровинки могат да навредят на тялото?
Като всяко зрънце, червената боровинка може да бъде вредна в случай на алергия или индивидуална непоносимост.
Плодовете от червена боровинка не се препоръчват да се консумират заедно с вещества, които съдържат големи количества оксалова киселина. В противен случай ще има повишено освобождаване на производни соли в урината, което може да причини образуването на камъни в бъбреците, особено при хора, податливи на уролитиаза.
Не трябва да се консумират от хора, страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит с повишена киселинност, тъй като съдържат голямо количество витамин С.
Хората, страдащи от чернодробни заболявания, също трябва да консумират боровинки с повишено внимание и само след консултация с лекар, тъй като могат да причинят сериозно влошаване. В допълнение, боровинките могат да разрушат зъбния емайл, така че хората с отслабен емайл трябва да ограничат количеството боровинки, които ядат. За всички останали, след като ядете пресни боровинки, трябва да изплакнете устата с чиста вода – това ще помогне за намаляване на натоварването върху емайла.
Възрастен не трябва да изяжда повече от 100-150 г червени боровинки на едно хранене
Твърде много плодове могат да причинят стомашно-чревни проблеми, включително повишено образуване на газове, подуване на корема и диария.
Хората, страдащи от диабет, също трябва да консумират зрънцето с повишено внимание. И трябва да бъдете особено внимателни, когато пиете плодови напитки и желе на базата на червена боровинка: тези напитки често съдържат много захар.
Тези, които приемат лекарства, които могат да намалят съсирването на кръвта, също трябва да бъдат бдителни. В този случай зрънцето може да взаимодейства с лекарствата, като по този начин засилва техния ефект, което ще доведе до прекомерно кървене.
Народни рецепти с червени боровинки
Има много народни средства за лечение на различни заболявания с помощта на червени боровинки.
Най-ефективни ще бъдат:
- При възпаление на пикочния мехур и бъбреците се препоръчва прием на 30 мл сок от червена боровинка три пъти на ден в продължение на 10-14 дни .
- За бързо възстановяване на тялото след заболяване или повишен стрес, трябва да ядете една супена лъжица червени боровинки, смесени с мед всяка сутрин в продължение на една седмица или да пиете сок, разреден с вода. Като допълнително средство за понижаване на кръвното налягане можете да използвате отвара от плодовете. За да направите това, сложете половин килограм боровинки и чаша захар в емайлиран съд, залейте с една чаша вода – същата, която сте ползвали за захарта. След това се вари на тих огън 10 минути . След което се охлажда и се прецежда, разрежда се с вода едно към едно. Приемайте по 250 мл три пъти на ден продължително време.
- При диабет се използва широко ето тази рецепта – шепа плодове се заливат с чаша гореща вода и се оставят за един час, след което се приема непрекъснато по 50-60 мл два пъти дневно .
- Червените боровинки са богат източник на здравословни вещества. Идеално се вписват в рецепти за много вкусни и здравословни ястия и се използват широко в билколечението.
ВЪПРОС И ОТГОВОРИ
Какви заболявания могат да бъдат лекувани с боровинки?
Няколко проучвания показват, че червената боровинка помага срещу заболявания, свързани с инфекции на пикочните пътища, играе сериозна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания, стареене и рак. В допълнение, насърчава баланса на чревната флора и повишава имунната защита за борба с инфекциите.
Колко боровинки може да се изяждат на ден?
Според лекарите дневната норма е чаша пресни боровинки (100-150 г), или две супени лъжици сушени боровинки, или една чаша пресен сок от червени боровинки.
Как влияят на кръвното налягане?
При редовна консумация червената боровинка укрепва съдовите стени, придава им еластичност и гъвкавост, нормализира кръвообращението, обогатява кръвта с кислород, понижава нивата на холестерола в кръвта, предотвратява образуването на атеросклеротични плаки и образуването на кръвни съсиреци, понижава и кръвното налягане.
Как червената боровинка влияе на кръвната захар?
Витамините от група В играят важна роля в борбата с метаболизма на всички клетки на човешкото тяло, намалявайки съдържанието на захар, билирубин и холестерол в кръвта.
Съвети за консумация и използване на червени боровинки
СЪВЕТ #1 Добавете боровинките към диетата си постепенно. Започнете с малки порции, за да сте сигурни, че тялото ви приема добре продукта. Могат да причинят алергични реакции при някои хора, така че е важно да наблюдавате здравето си. Прочетете също: Кое масло е по-здравословно – слънчогледовото или маслото?
СЪВЕТ #2 Използвайте ги в различни форми: пресни, сушени или под формата на сок. Всяка форма има своите предимства. Например, пресните боровинки са богати на витамини, докато сушените могат да бъдат удобни за закуска. Внимавайте обаче със съдържанието на захар в сушените боровинки.
СЪВЕТ #3 Обърнете внимание на комбинацията от боровинки с други продукти. Съчетават се добре с кисело мляко, овесени ядки или салати, което не само подобрява вкуса, но и повишава хранителната стойност на вашето ястие.
СЪВЕТ #4 Не забравяйте за възможните противопоказания. Боровинки могат да взаимодействат с някои лекарства, като антикоагуланти. Ако приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите боровинките към вашата диета.
Козметични и магически свойства на червената боровинка
В козметологията тези изключително полезни плодове се наричат зрънце на младостта. Те освежават кожата и се борят с първите признаци на стареене.
Вещиците казват, че червените боровинки привличат късмет в хазарта. За да накарате съдбата да ви се усмихне през определен ден, изпийте чаша сок от червена боровинка сутрин.
ПОДАГРА / БЪБРЕЦИ / УРИНАРЕН ТРАКТ – PICOLIMOT HEPA + CRANBERRY