120 заболявания могат да причинят световъртеж: симптоми и лечение

Когато се появи замайване или световъртеж, трябва да се изяснят причините за това, преди да се пристъпи към лечение на симптома

световъртеж

В някои случаи причините за световъртеж са относително ясни и не могат да навредят кой знае колко. В други случаи са признак на сериозни проблеми, изискващи незабавно лечение.

Ако човек изпитва замаяност, той може да почувства, че се движи или върти, когато това реално не се случва. Или може да му се струва, че околната среда и предметите са в движение, въпреки че те всъщност стоят неподвижно. Много хора описват замайването като чувство на замаяност и слабост, но това състояние е различно от световъртежа. Обикновените движения са необичайно неприятни за хората със световъртеж и състоянието може да повлияе на начина, по който протича ежедневието.

Субективните симптоми вероятно ще зависят от това какво причинява атаките и вида на световъртежа. Има 2 основни типа световъртеж:

Периферен световъртеж

Периферният световъртеж се причинява от проблеми във вътрешното ухо или вестибуларния нерв, който свързва вътрешното ухо и мозъка. Това е най-честият вид световъртеж.

Централен световъртеж

Централен световъртеж се появява, когато има неизправност на мозъка, особено в малкия мозък.

В допълнение към видовете, споменати по-горе, наскоро беше открит нов тип световъртеж. В проучване, публикувано през юни 2018 г. в списание Neurology, изследователите го нарекоха „повтарящ се спонтанен световъртеж с клатеща се поради наличието на нистагъм глава“ (съкратено RSV-HSN).

За да се диагностицира това състояние, участниците трябвало да стоят в тъмна стая, докато изследовател движел главите им напред и след това настрани за около 15 секунди. След това учените записват на видео движенията на очите на участниците. Резултатите показват, че хората с RSV-HSN имат движения на очите, известни като нистагъм, които продължават по-дълго от хората с традиционен световъртеж.

Учените казват, че в сравнение с други видове замаяност, RSV-HSN включва по-тежки епизоди на болест при пътуване. В проучването хората с RSV-HSN са имали пристъпи като гадене, повръщане, главоболие и непоносимост към движение на главата. Хората са имали симптоми от няколко пъти седмично до веднъж годишно. Понастоящем причината за RSV-HSN е неизвестна, но състоянието изглежда се повлиява добре от назначеното от специалист-невролог лечение.

Какво е световъртеж?

Много хора описват замайването като нещо, при което се появява усещане все едно стаята се върти. Това може да накара човек да почувства, че се накланя, люлее се, че е неуравновесен или нестабилен. Понякога тези неприятни усещания се засилват, ако пациента стои, ходи или движи главата си.

Много хора описват такива усещания като физически уморителни и неудобни. Понякога усещанията са толкова силни, че се появява гадене или повръщане. Обикновено симптомите на замаяност не включват припадък или прилошаване по време на пътуване.

Причини за световъртеж

Световъртежът не е болест. Напротив, това е симптом на други заболявания. Откриването какво причинява симптомите на пациента е едно от първите неща, които лекарят ще направи, когато преценява как да лекува световъртежа. Човек трябва да знае какво причинява замайване, преди да може да го лекува. Идентифицирането на специфични рискови фактори и заболявания може да бъде полезно.

Световъртежът може да бъде причинен от различни проблеми. Някои от най-честите състояния са известни като доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV), болест на Мениер и лабиринтит. По-рядко срещаните причини могат да включват мигрена, лекарства, наранявания на главата, инсулт и други.

Като един от симптомите световъртежът може да бъде причинен от около 120 вида заболявания, които имат различни причини и механизми на развитие. Доста често пристъпите на световъртеж се появяват като следствие от хронична церебрална исхемия (т.нар. дисциркулаторна енцефалопатия – проблем, свързан с недостатъчно кръвоснабдяване и кислород към мозъка). Замаяност е възможна в резултат на инсулт. Появява се при епилепсия, тумор в областта на слухово-вестибуларния нерв, неправилен избор на антихипертензивна терапия и поради много други причини и патологии.

Замаяността е един от симптомите на вестибуларната атаксия

НЕРВС ХОУП / Б-КОМПЛЕКС – ЗА РЕЛАКС И СПОКОЙСТВИЕ!!!

Това е патология на нервната система, при която координацията страда и за пациента е трудно да поддържа необходимата поза. Коренът на проблема е увреждане на вестибуларния апарат (както неговата рецепторна, проводна част, така и централната). При вестибуларната атаксия са характерни нестабилност и несигурност при ходене, седене и изправяне. Тези прояви се допълват от световъртеж и нистагъм, гадене с повръщане, възможни са нарушения на вегетативния тонус.

Жени с фамилна анамнеза за замаяност, които са на възраст над 50 години и които изпитват високи нива на стрес, може да имат повишен риска от замайване. Други фактори също могат да увеличат шансовете за развитие на симптоми. Познаването на определени рискови фактори и справянето с тях ще помогне за предотвратяване на неприятното усещане за замаяност.

Специална форма на замайване са психогенните атаки

Те се появяват на фона на тревожни разстройства, пристъпи на паника и силен стрес. Няма проблеми във вътрешното ухо или мозъка. Пациентите описват субективно неприятни усещания, причинени от емоции и външни влияния. След елиминиране на въздействащия фактор или прекратяване на паник атаката, тези усещания изчезват, т.е. световъртежът има ясна връзка с психическата възбуда.

Симптомите на световъртеж често са резултат от проблеми с вътрешното ухо (вестибуларната система). Вътрешното ухо играе голяма роля за постигане на баланс. Вътре в него има малък орган, наречен вестибуларен лабиринт, който включва полукръгли канали, съдържащи течности и малки, подобни на косъмчета сензори. Други структури в ухото, наречени отолитни органи, помагат да се наблюдава движението и позицията на главата по отношение на гравитацията. Те съдържат малки кристали, които карат тялото да реагира на гравитацията.

Понякога тези кристали могат да се освободят и да се преместят в полукръглите канали. Това може да раздразни космените клетки вътре в каналите и да ги направи по-чувствителни към промени в позицията на главата. Този факт позволява да se изпращат фалшиви съобщения до мозъка за позицията на тялото.

СТРЕС ХЕПА / МАГНЕЗИЙ / Л – ТЕАНИН – ЗА СПОКОЙНО ЕЖЕДНЕВИЕ!!!

По същество нарушенията на вътрешното ухо карат мозъка да получава сигнали, които не са същите като тези, които получават очите и нервите, които изпращат съобщения до мозъка.

Симптоми на световъртеж

Симптомите на световъртеж варират по тежест и характер при всеки човек. Те могат да бъдат леки или тежки, в зависимост от това какво причинява проблема.

Някои често срещани признаци и симптоми на периферен световъртеж включват:

• усещане, сякаш тялото се движи или се върти;
• проблеми с фокусирането на очите;
• загуба на слуха в едното ухо;
• проблеми с баланса;
• шум в ушите;
• изпотяване;
• гадене или повръщане.

Централният световъртеж може да причини следните признаци и симптоми:

• двойно виждане;
• затруднено преглъщане;
• парализа на лицето;
• проблеми с движението на очите;
• неясна реч;
• слаби крайници.

Лечение на световъртеж

Преди да започнете лечението, е необходимо да установите точните причините за появата на замайването. За да се случи това трябва да се свържете с невролог. Лекарят ще направи първоначален преглед, необходимите тестове и инструментални изследвания и може да привлече други специалисти за консултация. Това може да бъде:

• отоневролог, ако проблемът е свързан с вътрешното ухо и вестибуларния апарат, слуховия нерв;
• неврохирург – при съмнение за мозъчни тумори, кисти или други неоплазми;
• кардиолог – ако проблемите са свързани с хипертония, нарушения на кръвообращението;
• психотерапевт – за психогенни причини за пристъпите на световъртеж.

Диагностика

Диагностицирането на световъртеж не винаги е лесно. В действителност може да бъде сложен и продължителен процес. Това е така, защото хората със световъртеж често имат затруднения да опишат своите специфични симптоми.

Първо, лекарят ще се опита да разбере дали човекът има “истински световъртеж”, като попита за конкретни оплаквания. След това фокусът ще бъде върху диагностицирането на причината. Неврологът може да зададе въпроси за здравния статус на хората от вашето семейство и медицинска история, да извърши физически преглед и да предпише различни изследвания.

Той може да извърши маневра, наречена маневра на Dix Hallpike, за да пресъздаде симптомите на световъртеж. Ако резултатът е положителен, тогава се поставя диагноза периферен световъртеж.

Често хората със световъртеж се насочват към специален лекар, отоневролог, който е специалист по проблеми с вътрешното ухо или равновесието. Въпреки че понякога диагностичният процес може да изглежда досаден, важно е да останете в курса, за да могат специалистите да разберат какво причинява симптомите.

Групата отоневрологични изследвания включва:

• вестибулометрия;
• различни методи за откриване на нистагъм (хаотични движения на очите);
• регистрация на евокирани миогенни потенциали;
• изследване на слуха (тон-тон прагова аудиометрия в разширения честотен диапазон);
• тестове с камертон и акустично предизвикани потенциали.

За да се идентифицират причините за болестта на Мениер , може да се предпише MRI, цистернография и селективна микроваскуларна декомпресия на вестибуло-слуховия нерв.

Ако е необходимо потвърждаване на церебрална исхемия поради нарушения на кръвообращението, може да се предпише оценка на церебралния кръвен поток чрез използване на адаптивна 3D CT перфузия.

На пациенти със сложни патологии се предписва цялостна лабораторна диагностика, дуплексен ултразвук на кръвоносните съдове, Холтер мониторинг, ABPM, MRI на мозъка, MR ангиография (веносинусография).

Съвременни методи на лечение

Има няколко възможности за лечение, които да помогнат за облекчаване на симптомите на световъртеж.

Ако атаката се случи за първи път, и тя е доста тежка, пациентът се хоспитализира и се предприемат спешни мерки за премахване на дискомфорта. За да направите това, трябва да следвате следните препоръки.

– Запазете спокойствие, не правете резки движения или завъртания.

– Използвайте антиеметици и лекарства, които потискат активността на вестибуларния апарат, а също така и транквиланти. Те могат да се използват в острата фаза, не повече от 3 дни.

– За подобряване на състоянието е необходима физическа рехабилитация, включваща специални видове гимнастика (вестибуларна) с упражнения за главата и очите, както и методи за корекция на походката. Това помага да се елиминират периферните форми на патологията, а в случай на централни – да се получи адаптация към протичащите процеси.

– При доброкачествен позиционен световъртеж Маневрата на Епли (Epley) е популярна терапия, която включва преместване на кристалите във вътрешното ухо и има до 90% успеваемост при подпомагане на хора с най-честата причина за световъртеж. Алтернатива са маневрите Semont или Lempert, Gufoni, както и дълбоко отмятане на главата назад.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО + СИНЯ БОРОВИНКА – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪКА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!!

В случай на постоянни промени, на пациентът се препоръчва да изпълнява гимнастиката на Brandt-Daroff у дома, докато всички симптоми изчезнат.

По време на рехабилитацията е показана и физиотерапията

Може да се използва:

• балансираща терапия с биофийдбек, по време на която пациентът преобучава тялото да координира работата на органите и системите и да поддържа баланс;
• лечебен масаж, насочен към борба със стреса и свързаните с него проблеми;
• интравенозно лазерно облъчване на кръвта (ILBI) ;
• хирудотерапия;
• OMT (магнитотурботрон);
• лазерна терапия;
• индивидуална програма за когнитивна рехабилитация.

Понякога са необходими лекарства, инжекции, психотерапия или операция. Лекарят ще определи кои опции са най-добри за конкретния пациент. Не е нужно да живеете с дискомфорта, който причинява виенето на свят. В повечето случаи лечението може да помогне за контролиране или премахване на симптомите, така че човек да е в състояние да се наслаждава на ежедневните си дейности.

Някои лекарства, използвани за лечение на симптоми на замаяност, включват Дименхидринат, Медрин и Диазепам.

Това, което човек яде, също може да повлияе на цялостното му здраве. Много хора съобщават, че промяната на диетата им и избягването на солени, сладки или богати на кофеин храни са подобрили симптомите.

Поддържането на добра хидратация е друг начин за борба със световъртежа

ГИНКОМАКС + АРОНИЯ & ВИТАМИН С – ЗА ОБЩО ЗДРАВЕ, ТОНУС И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!!

Хранителни добавки като екстракт от гинко билоба също се използват като начини за облекчаване на симптомите.

Освен това акупунктурата, йогата, медитацията, упражненията и пълноценният сън могат да помогнат за предотвратяване на замаяност. Говорете с вашия лекар, преди да използвате каквито и да е домашни средства.

Предотвратяване на замаяност у дома

Световъртежът не може да бъде предотвратен от раз. Но някои случаи на замаяност са причинени от наранявания на главата, затова е важно да я защитите, като носите каска, когато карате колело или спортувате, или като вземете мерки за предотвратяване на падане.

Какви усложнения могат да възникнат при виене на свят?

Замаяност може да възникне при заболявания на нервната система, патология на сърцето и кръвоносните съдове, УНГ проблеми и психични разстройства. Лекарят оценява характеристиките на замайването, въз основа на които поставя диагноза.

Например, пристъпите на силно замайване, които се появяват при завъртане на главата, когато има усещане, че предметите се въртят („като на въртележка“, „като хеликоптер“), продължаващи до минута, най-често говорят за доброкачествени пароксизмално позиционно световъртеж (BPPV).

Постоянното усещане за нестабилност („като пиян“, „мозъчна мъгла“), което се засилва при ходене и намалява при почивка, може да показва постоянно постурално-перцептивно замайване (PPD).

Кога да се обадите на лекар, ако имате световъртеж и сте у дома?

Ако силното замайване се появи внезапно и е придружено от мускулна слабост в ръката и крака от едната страна, изтръпване на половината лице и тяло, затруднен говор, преглъщане, изкривяване на лицето, двойно виждане, загуба на съзнание, много силно главоболие, което усещате за първи път в живота е необходимо незабавно се консултирайте с лекар, за да изключите инсулт.

Възможно ли е да се лекува световъртеж с народни средства?

Много хора се интересуват от това как да лекуват световъртеж. Няма универсален отговор на този въпрос. Световъртежът има десетки причини и лечението зависи от това какво заболяване има всеки отделен пациент. Употребата на народни средства не трябва да се практикуват, освен ако не са препоръчани от лекар.

 

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО / СИНЯ БОРОВИНКА + ГИНКОМАКС / АРОНИЯ / ВИТАМИН С – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪКА, ПАМЕТ, ТОНУС И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!! – Влияе благоприятно върху работата на централната нервна система; Предпазва от проявата на невродегенаративни заболявания; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка; Стимулира производството на мозъчни клетки; Намалява чувството на тревожност и потиснатост; Стимулира кръвообращението; Намалява възможността от възникване на кръвни съсиреци; Регулира нивата на кръвното налягане; Подобрява работата на сърдечно-съдовата система; Има добри антиоксидантни свойства и подобрява общия имунитет; Подобрява настроението, паметта и намалява стреса; Стимулира производството на ”гaмa интepфepoна цитокин”; Πoдoбpявa paбoтaтa нa имyннaтa cиcтeмa; Въздейства благоприятно на централна-нервна и сърдечно-съдова система; Спомага за възcтaнoвявaнe нa opгaнизмa cлeд бoлeдyвaнe и инфекции; Спомага за редуциране на теглото и изгаряне на мазнините; Поддържа нopмaлните фyнĸции нa вътpeшнитe opгaни; Haмaлявa yмopaтa като oбoдpявa и тонизира; Изразено имyнocтимyлиpaщo и aнтивъзпaлитeлнo дeйcтвиe; Допринася за подобряване на мисловна дейност и концентрация; Стимулира кръвообращението; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 4 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button