Хранителни добавки при възпаление

Широка гама от здравословни проблеми, включително затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет тип 2, пародонтоза, инсулт и сърдечни заболявания, стават факт заради възпаление

възпаление

Затова няма да е пресилено ако кажем, че повечето възпалителни заболявания започват в червата.

Чревните бактерии и мастните клетки могат да взаимодействат и да причинят възпаление, което допринася за диабет и други хронични болести.

Хроничното възпаление на червата може да наруши нормалното функциониране на много системи на тялото. Съществува връзка и между някои видове бактерии и мастните натрупвания, които предизвикват повишена възпалителна реакция и водят до възпалително заболяване.

Например, последните изследвания показват, че суперантигени, токсични молекули, произведени от патогенни бактерии като стафилококи, могат да играят роля в развитието на диабет тип 2 чрез ефекта им върху мастните клетки.

„Перфектната буря“ от възпаление допринася за диабета

Предишни проучвания показват, че затлъстелите хора нямат същите чревни бактерии като слабите хора.

Хората с нормално тегло са склонни да имат по-голям брой различни здрави или полезни бактерии в сравнение с онези, които са с наднормени килограми. Те са склонни да имат по-голяма колонизация от патогенни бактерии.

Изследователите също така са открили, че някои чревни бактерии, включително Staphylococcus aureus (стафилокок) и E. coli (Escherichia coli), карат мастните клетки да произвеждат възпалителни цитокини.

Учените предполагат, че това взаимодействие може да предизвика развитието на диабет, известен страничен ефект от затлъстяването.

По специално, бактерията Staphylococcus играе важна роля в развитието на диабета и има две основни причини за това:

– Затлъстелите хора са склонни да бъдат носители на стафилококови бактерии;

– Staphylococcus са най-честите бактерии, открити в язви на краката при диабет.

Установено е, че когато присъстват както стафилокок, така и Е. coli (и двете произвеждат суперантигени), възпалителният цитокинов отговор в мастните клетки се засилва допълнително, като по този начин се увеличава рискът от диабет.

Отключващият фактор за възпалителния процес може да бъде стрес, заболяване или нараняване. Възпалението започва да се развива и поради консумацията на определени храни или нездравословен начин на живот.

Какви добавки ще помогнат за намаляване интензивността на възпалителния процес и ще имат цялостен положителен ефект върху здравето?

Как можете да предотвратите развитието на възпаление? Лекарите съветват да спазвате балансирана диета, редовно (ако не всеки ден, то през ден), да правите упражнения, да избягвате стреса и да спите поне осем часа на нощ. Специализираните добавки също ще помогнат за премахване на възпалението.

Най-полезните хранителни добавки при възпаление

Алфа липоева киселина (ALA)

Алфа липоевата киселина има антиоксидантно действие и осигурява клетъчна защита срещу вредното въздействие на окислителните процеси.

Основна характеристика на ALA се счита за борбата ѝ с възпалителните процеси. Тя намалява интензивността на възпалението, причинено от висока инсулинова резистентност, онкология, сърдечни заболявания и др. Въвеждането на тази добавка в диетата ще позволи да се намали броят на някои възпалителни маркери (IL-6 и ICAM-1).

Куркумин

Помага за премахване на възпалителни процеси при пациенти с диабет, сърдечно-съдови заболявания и възпаления на храносмилателния тракт и рак.

Случва се куркумина да се използва за облекчаване на възпаление и признаци на ревматоиден артрит и остеоартрит.

Системната консумация на куркумин от пациенти с метаболитен синдром помага за намаляване нивото на възпалителните маркери CRP и MDA.

Рибено масло

Основният компонент на рибеното масло са омега-3 мастните киселини, които подобряват функциите на много системи в тялото. Те премахват възпалителни процеси, причинени от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и диабет.

Най-полезните мастни киселини в рибеното масло са ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина (EPA и DHA). DHA намалява цитокините и оптимизира чревната функция. Тази киселина намалява и възпалението, причинено от увреждане на мускулните влакна по време на интензивна физическа активност.

Джинджифил

Коренът на джинджифила може да се използва за облекчаване на редица възпаления и оптимизиране функциите на храносмилателния тракт.

Неговите компоненти – гингерол и зингерон – помагат за премахване на възпаление, причинено от бъбречна недостатъчност, диабет, злокачествени новообразувания и колит.

Приемът на 600 мг екстракт от корен на джинджифил понижава нивата на инсулин и гликиран хемоглобин в кръвта. Системната консумация на джинджифил инхибира интензивността на мускулната болка след физическа активност.

Ресвератрол

Има антиоксидантно действие и присъства в гроздето, боровинките, фъстъците и червеното вино. Помага за премахване на възпаления, причинени от заболявания на сърдечния мускул, повишена инсулинова резистентност, гастрит и язвен колит. Консумирането на 500 мг от това съединение на ден прави възможно намаляването на редица възпалителни маркери.

Употребата на ресвератрол от хора, страдащи от затлъстяване, може да намали кръвната захар и триглицеридите и да премахне редица възпалителни процеси.

Спирулина

Има антиоксидантен ефект. Консумацията на хранителни добавки със спирулина укрепва имунната система, забавя механизмите на стареене и премахва редица възпаления.

При хората с диабет MDA маркерите намаляват при ежедневна консумация на спирулина, а адипонектинът (хормон, който нормализира кръвната захар) се повишава в кръвта.

За оптимално здраве лекувайте и избягвайте хронично възпаление

Не забравяйте, че микроорганизмите, живеещи в храносмилателния тракт, образуват много важна „вътрешна екосистема“, която засяга безброй аспекти на здравето.

По-конкретно, видът и броят на организмите в червата взаимодействат с тялото по начини, които могат или да предотвратят, или да насърчат развитието на хронично възпаление, което е в основата на много заболявания, включително сърдечни проблеми и диабет.

Оптималният състав на чревната микрофлора дори може да помогне за свалянето на излишните килограми с лекота.

Тъй като почти всички сме изложени на фактори, които унищожават полезните бактерии в червата, като антибиотици (независимо дали ги приемаме, когато сте болни или ги получаваме от замърсени животински продукти), хлорирана вода, антибактериални сапуни, селскостопански химикали и околна храна, балансът на бактериите в червата трябва да се счита за непрекъснат процес.

Храни като кисело мляко и кефир, някои сирена и ферментирали зеленчуци са добри източници на естествени, здравословни бактерии

Ето защо препоръката на специалистите е да направите култивираните или ферментирали храни редовна част от вашата диета. Това може да е основна стратегия за оптимизиране количеството на полезните бактерии в тялото.

Ако не ядете ферментирали храни редовно, използването на висококачествена пробиотична добавка би било разумно решение за повечето хора.

Освен това, замяната на преработени храни, захар/фруктоза и тестени изделия с пълнозърнест хляб, например, е важна стъпка за справяне с хроничното възпаление.

Оптимизиране нивата на витамин D и осигуряването на изобилие от животински омега-3 мазнини в диетата също са важни за предотвратяване на възпалението.

ТАБЛЕТКИ ЗА КОСТИ И СТАВИ – ФОРМУЛА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – ЗА ЗДРАВИ КОСТИ И ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА – Иновативна формула от подбрани съставки в подкрепа на костната матрица; Подобрява здравината и гъвкавостта на ставите, хрущялите и сухожилията; Глюкозамина и Хондроитина служат като основен градивен елемент на ставния хрущял и съединителната тъкан; Подпомага лечението при остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления; Намалява възпалението и облекчава болките в мускулите, осигурява повече енергия; Влияе благоприятно върху опорно-двигателната система, връща удоволствието от движение; Въздейства директно върху процесите на стареене, като ги ограничава и спира тяхното развитие; Осигурява градивен елемент за растежа и поддържането на здраво тяло; Заздравява и укрепва косата и ноктите, спомага за редуцирането на косопада; Подобрява и засилва функцията на имунната система, поддържа еластичността и хидратацията на кожата; Благоприятства при активно спортуващи хора или работещи физически труд; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 таблетки ДНЕВНА ДОЗА 2 таблетки КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button