Холестерол

Видът на мазнините, които се приемат ежедневно, има значителен ефект върху нивата на холестерола. Понастоящем се консумира твърде голяма част от “грешната мазнина”. Животинските храни, които са особено богати на наситените мазнини, са преобладаващи, докато приемът на полезните дълговерижни омега-3 мастни киселини често е твърде оскъден.

Мазнините, които консумираме се делят на няколко основни вида и познанието ни за това как се отразяват върху нашето здраве би могло да бъде мощен инструмент при създаването на правилната диета и режим на хранене. Обикновено хранителните продукти съдържат комбинация от всички видове мазнини, както полезни, така и вредни.

Най-общо, мазнините са съставени от различни „строителни блокове“, най-важните от които са мастните киселини. Мастните киселини се разделят на следните видове:

  • Наситени мастни киселини
  • Ненаситени мастни киселини, които могат да бъдат: мононенаситени и полиненаситени мастни киселини

Полиненаситените мастни киселини са най-здравословните мазнини.

Полиненаситените мастни киселини включват омега-3 мастни киселини.

Повишеният прием на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини и същевременно намаляване приема на наситени мазнини, има благоприятен ефект върху нивата на холестерола.

Животинските мазнини съдържат високи нива на наситени мазнини. От друга страна, растителните мазнини и някои видове риби са богати на полиненаситени мастни киселини. Мононенаситените мастни киселини се срещат както в животинските, така и в зеленчуковите храни.

Сред храните, които имат високо съдържание на холестерол, са яйцата, месото и колбасите. Всеки ден трябва да се приема максимум 300 mg холестерол. Някои диетични фибри имат понижаващ ефект върху нивото на холестерола. Поради това приемът на фибри трябва да бъде над 35 грама на ден. Пълнозърнестите храни, например, имат високо съдържание на диетични фибри.

Споделете тази статия


Call Now Button