Употреба на кверцетин, ползи и кой да го приема

Кверцетин е най-известният от всички биофлавоноиди

Кверцетин е антиоксидант, който принадлежи към клас водоразтворими растителни вещества, наречени флавоноиди, които могат да бъдат открити в някои плодове и зеленчуци.

Научете повече за антиоксиданта кверцетин: неговите източници, употреба, ползи и потенциални странични ефекти при прием.

Кверцетин – какво е това?

Кверцетинът е вещество от групата на растителните пигменти, което придава цвят на много зеленчуци и плодове. От всички флавоноиди в човешката диета кверцетинът е най-изобилен. Подобно на други флавоноиди, той има антиоксидантно действие, тъй като е в състояние да отстранява свободните радикали и да потиска окислителните процеси на различни молекули.

От това следва да заключим, че кверцетинът предпазва тялото от негативните ефекти на свободните радикали, като увреждане на клетъчните мембрани, промени в ДНК и клетъчна смърт. Като предпазва тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, флавоноидът може да помогне и за предотвратяване на редица здравословни проблеми, за които ще говорим сега.

АЛЕРГО АИД / КВЕРЦЕТИН – СИГУРНА ЗАЩИТА И УСТОЙЧИВОСТ ПРИ ХРАНИТЕЛНИ И СЕЗОННИ АЛЕРГИИ

Кверцетин – как действа

Същността на действието на кверцетина е способността на храните, богати на антиоксиданти, да имат пречистващ ефект върху организма от свободните радикали. Като основен биофлавоноид в нашата диета, веществото помага за забавяне на процеса на стареене, тъй като намалява ефектите от оксидативния стрес. Оксидативният стрес присъства в тялото на всеки човек, но фактори като лоша диета, екстремен стрес, липса на сън и излагане на токсини изострят ефектите му.

Ползи от кверцетин

Терапията с помощта на флавоноида кверцетин ви позволява да се борите с възпалителни процеси, алергични реакции, сърдечни заболявания, болкови синдроми и др.

Помага за премахване на възпалителни процеси

Флавоноидите, по-специално кверцетинът, са важни противовъзпалителни вещества, тъй като имат антиоксидантни ефекти. Следователно, флавоноидите всъщност се борят с естествения процес на окисляване, който се случва заедно със стареенето на тялото. Флавоноидът е в състояние да спре действието на вредните частици в тялото, известни като свободни радикали, които влияят негативно върху функционирането на клетките, а именно увреждат клетъчните мембрани, променят ДНК-то, ускоряват клетъчната мутация и водят до смъртта на здрави клетки.

Помага в борбата с алергиите

Кверцетинът е естествен флавоноид, който има антихистаминово и противовъзпалително действие, което спомага за облекчаване на различни видове алергии, астматични пристъпи и кожни алергии. Хистаминът е химикал, който се освобождава, когато имунната система открие алергия или чувствителност.

Хистаминът е причината за всички неприятни симптоми, които се появяват, когато в тялото се развият симптоми на алергия. Изследванията показват, че кверцетинът осигурява ефективен контрол на алергията по същия начин като някои лекарства, но го прави с минимални или никакви странични ефекти.

Поддържа здравето на сърцето

Изследвания върху животни и хора показват, че различни видове флавоноиди помагат за намаляване на риска от развитие на атеросклероза (заболяване, причинено от натрупване на плаки в артериите).

Последните проучвания показват, че кверцетинът предотвратява разграждането на LDL холестеролови частици, поради което хората, които ядат много храни, богати на флавоноиди, са склонни да имат по-ниски нива на холестерол. Освен това сред тях има по-малко случаи на хипертония.

НАТУРАЛ – АЦЕРОЛА / КВЕРЦЕТИН / КОЕНЗИМ Q10 – ТРОЙНА ИМУННА ЗАЩИТА

Помага за облекчаване на болката

Хранителните добавки, съдържащи кверцетин, помагат за облекчаване на болката, причинена от автоимунни заболявания като артрит, както и инфекции (на простатата и дихателните пътища). Този ефект на кверцетина се обяснява със способността му да се бори с болката, причинена от възпалителните процеси.

Някои проучвания показват, че хората, които страдат от болка, причинена от инфекции на пикочния мехур (което води до често уриниране, подуване и пареща болка), изпитват по-малко болка, когато приемат хранителна добавка с кверцетин.

Помага за увеличаване на издръжливостта

Кверцетинът се добавя към някои спортни хранителни добавки, тъй като учените смятат, че помага за подобряване на спортните постижения и издръжливост. Този ефект се обяснява с положителния ефект на флавоноида върху кръвообращението.

Изследователи от Центъра за физика на Технологичния институт в Джорджия (САЩ) установиха, че “кверцетинът има статистически доказан положителен ефект върху способността на човек да издържа на упражнения и да има издръжливост по време на тренировка.”

ВАЖНО! Кверцетинът може да подобри физическото представяне, защото помага за укрепване на кръвоносните съдове, които пренасят кислород и хранителни вещества до ставите и мускулите.

ХУМУСНА КИСЕЛИНА – КВЕРЦЕТИН – ВИТАМИН В5 – ВИТАМИН D3 – ГЪБА РЕЙШИ – ЕФЕКТИВНА ФОРМУЛА С АНТИОКСИДАНТЕН И ИМУНОМОДУЛИРАЩ ЕФЕКТ

Помага в борбата с раковите клетки

Проучване от Бостънския университет по медицина, публикувано в Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, коментира връзката между богатата на хранителни вещества диета и намаления риск от рак. Следователно, има основание да се смята, че кверцетинът може да предотврати появата на рак и има уникална способност да предотвратява растежа на ракови клетки, което прави това вещество ефективно допълнение към различни методи за лечение на рак.

Препоръчителна дозировка

Досега нито Американската администрация по храните и лекарствата, нито която и да е друга правителствена здравна агенция са определили оптималната доза кверцетин, така че само лекар може да реши коя доза е най-добра за даден пациент. За хора, които приемат хранителни добавки, съдържащи кверцетин, обичайната доза е 500 mg два пъти дневно, но е възможно да има полза и от по-малки дози.

Хранителните добавки, съдържащи кверцетин, се предлагат под формата на таблетки или под формата на капсули в различни форми. Обикновено се консумират заедно с бромелаин (противовъзпалителният ензим, който се съдържа в големи количества в ананасите, помага ефективно в борбата с алергиите).

Има ли странични ефекти от хранителните добавки с кверцетин?

Тъй като кверцетинът се получава естествено от храната, той е безопасен за почти всички и не крие особени рискове. Повечето проучвания са установили, че хората, които са имали диети, богати на кверцетин, и тези, които са приемали хранителни добавки с кверцетин за кратко време, са имали малко странични ефекти.

Доказано е, че приема на 500 mg кверцетин два пъти дневно в продължение на 12 седмици е напълно безопасно. При бременни или кърмещи жени кверцетинът не е имал отрицателни ефекти, но няма много изследвания в тази посока. Така че, както във всеки друг случай, препоръчваме да се консултирате с лекар, ако сте бременна или кърните, при положение, че ви се налага да взимате хранителна добавка с кверцетин.

Кверцетин : Странични ефекти, за които трябва да внимавате

Главоболие и стомашно разстройство са чести странични ефекти на добавките с кверцетин, но могат да се появят и други ефекти. Флавоноидът може да причини протеинов дефицит, а високите дози могат да причинят увреждане на бъбреците.

Моля, обърнете внимание! Хората с чувствителен стомах също могат да получат киселини или киселинен рефлукс, ако приемат големи дози на празен стомах. Това може да се избегне, като просто приемате кверцетин с храна. Освен това прекомерните количества добавки, съдържащи антиоксиданти като кверцетин и витамин С, могат да доведат до прооксидантни ефекти.

Нека опишем взаимодействието на други лекарства с флавоноида

Антибиотици: Има опасения, че кверцетинът може да намали ефективността на някои антибиотици.
Антикоагуланти (разредители на кръвта) като варфарин, клопидогрел и аспирин: Кверцетинът може да засили ефектите на тези лекарства и да увеличи риска от кървене.
Химиотерапия: Проучвания в епруветка и с животни показват потенциала на кверцетина да засили ефектите на две химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак, а именно доксорубицин и цисплатин. Важно е да говорите с вашия онколог, преди да приемате добавки по време на химиотерапия.
Кортикостероиди: Добавките с кверцетин могат да накарат тези лекарства да останат в тялото за по-дълъг период от време.
Циклоспорин: Кверцетинът може да попречи на усвояването на циклоспорин от организма, който често се използва за потискане на имунната система.
Дигоксин: Приема на добавки с кверцетин едновременно с дигоксин може да увеличи страничните ефекти на последния.

Заключение

Въз основа на горното можем да направим следните изводи:

1. Приемът на хранителни добавки с кверцетин има положителен ефект върху общото състояние на организма – от състоянието на сърдечно-съдовата система до предотвратяването на алергични реакции.

2. Препоръчително е да купувате таблетки и капсули на надеждни интернет сайтове.

3. Флавоноидът в хранителните добавки е много по-ефективен от получаването на кверцетин от храната.

Често задавани въпроси за кверцетин

💊 С какво е полезен кверцетинът?

Премахва възпалителните процеси, подпомага сърцето и облекчава болката. Кверцетинът също така укрепва кръвоносните съдове, което повишава издръжливостта и прави физическата активност по-лесна за понасяне.

🌿 Каква е оптималната доза кверцетин?

Понастоящем нито една здравна организация не е идентифицирала оптималната доза за кверцетин. Само лекар може да определи количеството вещество за всеки пациент поотделно. Хранителните добавки с кверцетин се приемат най-добре с бромелаин.

💚 Има ли странични ефекти от приема на добавки с кверцетин?

Кверцетинът е вещество, което се получава естествено от храни. Не крие особени рискове, но е по-добре да се консултирате със специалист преди употреба.

👌 Възможно ли е да се използва кверцетин по време на курс на антибиотици?

Има опасения, че кверцетинът може да намали ефекта на някои антибиотици, така че е най-добре да се консултирате с лекар, преди да го приемете.

ХУМУСНА КИСЕЛИНА – КВЕРЦЕТИН – ВИТАМИН В5 – ВИТАМИН D3 – ГЪБА РЕЙШИ + ВИТАМИН С – ЦИНК – ВИТАМИН Д3 – Л – СЕЛЕНМЕТИОНИН – ЧЕРЕН БЪЗ – ЕФЕКТИВНА ФОРМУЛА С АНТИОКСИДАНТЕН, ОБЩОУКРЕПВАЩ И ИМУНОМОДУЛИРАЩ ЕФЕКТ – Притежава отлични противовирусни, антиоксидантни, антимикробни, антибактериални и противовъзпалителни свойства; Силен имуномодулиращ ефект– повишава клетъчния растеж, активира макрофагите и T-лимфоцитите; подобрява клетъчния имунитет; Изразен антитуморен ефект върху организма, изчиства организма от алергени; Помага при астма, бронхит и заболявания на горните дихателни пътища; Стимулира изчистването на организма от тежки метали, участва активно в метаболитните процеси на черния дроб; Подходящ продукт при артериосклероза, при заболявания на щитовидната жлеза, при рахит, остеопороза, фрактури и остеомалация; Силен антихистаминов ефект, контролира отделянето на хистамин от клетките; Регулира нивата на кръвната захар, помага при захарен диабет; Благоприятства при проблеми на храносмилателната система, като предпазва червата от негативното въздействие на микроорганизмите; Контролира синтеза на хормона на стреса, намалява тревожността и депресивните състояния; Спомага при умора, мускулна слабост, хипертония, синдром на поликистозни яйчници, простатит и артрит; Притежава силни противовъзпалителни свойства, спомага при автоимунни заболявания; Силна противогрипна защита, с пряко въздействие върху патогенните в организма, – флавоноидите и антицианидните; Подобрява работа на мускулните органите, качеството на кръвния поток в сърцето, белите дробове, мозъка и черния дроб, предпазва от сърдечно-съдови заболявания; Благоприятства за здравината на очите, кожата, косата и ноктите, забавя стареенето като повишава еластичността на тъканите; Извежда свободните радикали от тялото, противодейства на вирусите, подобрява функцията на имунната система; Играе важна роля за клетъчното делене и ензимната функция, синтеза на протеини, колагена и инсулина; Снижава нивата на холестерола в кръвта и подпомага производството на хормони на щитовидната жлеза; Предпазва от Алцхаймер и Паркинсон, служи за превенция срещу рак и ракови заболявания; Спомага за възстановяване на тялото след травми, действа регенериращо на мускулите, намалява умората и изтощението; Спомага за синтеза на колаген в организма, ускоряването на метаболизма, функцията на нервната система; Предпазва от окислителен стрес; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 90 + 90 таблетки ДНЕВНА ДОЗА 4 таблетки КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button