Три групи хора, изложени на риск от депресия

Изследванията показват, че разпространението на депресията сред по-възрастните е почти 30% по-високо, отколкото сред общото възрастно население

Кой попада най-често сред пациентите с такава диагноза?

Изложени на особен риск са „работохолиците“, мъжете и необвързаните хора. Депресията не е просто лошо настроение. Това е сериозно психично заболяване, което не само намалява качеството на живот, но и влошава хода на съществуващите соматични („физически“) заболявания.

Депресията при по-възрастните хора може да бъде причинена не само от външни фактори, но и от хронични заболявания – болест на Алцхаймер, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, както и прием на някои лекарства. Във всеки случай, ако се появят тези симптоми, не трябва да отлагате посещението при лекар! Но ако на 30 години вече се чувствате като на 100, свържете се със специалист, вземете превантивни мерки и се откажете от лошите навици. Това ще ви помогне да поддържате здравето и да подобрите качеството си на живот.

Как да помогнем на възрастните роднини да преодолеят евентуална депресия?

Има различни физически и емоционални промени, свързани с възрастта. Някои хора могат да изпитват физически неудобства или заболявания, но това не означава, че всеки възрастен човек ще се оплаче от незадоволително здраве.

За да помогнете на по-възрастните да се насладят на старостта си, насърчавайте ги да бъдат активни и социални. Това може да бъде участие в клубове по интереси, различни хобита, срещи с приятели и роднини. По-възрастните също могат да бъдат потиквани да усвояват нови умения или да участват в доброволчески дейности, които помагат да се поддържа чувство за стойност.

За да удължите живота на вашите възрастни роднини, участвайте активно в техния живот и включете възрастните хора в проблемите и радостите на живота си – разхождайте се заедно, гледайте филми, обсъждайте ги, ходете на театър, посещавайте изложби, паркове, фестивали.

За да се сдобият с весело настроение, възрастните хора трябва да правят редовни упражнения, да практикуват скандинавско ходене, плуване и да посещават уроци по йога

Редовните упражнения помагат за укрепване на мускулите, подобряване на гъвкавостта и координацията и намаляване на риска от развитие на различни заболявания, включително сърдечно-съдови и дегенеративни заболявания.

Социалното взаимодействие е важен аспект на остаряването в добро здраве. Редовното общуване с други хора, особено семейството и приятелите, помага за намаляване на риска от депресия и самота, повишава чувството на удовлетворение и подобрява качеството на живот.

Общуването с по-младото поколение, включително внуците, може да бъде особено полезно, тъй като улеснява предаването на опит и знания и подпомага психологическото благополучие на възрастните хора. Играта с деца и решаването на проблемите със ставите също намалява риска от развитие на дегенеративни заболявания и намалява вероятността от когнитивно увреждане.

Какви храни увеличават симптомите на тревожност и депресия?

Продуктите, съдържащи кофеин, могат да причинят прекомерна тревожност, повишена сърдечна честота, изпотяване и други неприятни симптоми. Продуктите с високо съдържание на кофеин включват не само кафе, но и чай и енергийни напитки.

Какви храни повишават тревожността?

Според The ​​Sun, позовавайки се на диетолози, има храни, които могат да повлияят на настроението и чувството на тревожност при някои хора. Между тях:

Кофеин: Кафето, чаят, содата и други продукти, съдържащи кофеин, могат да увеличат тревожността.
Алкохол: Пиенето на алкохол може временно да облекчи някои симптоми на депресия, но това може да има само краткосрочен ефект и може да влоши депресията и тревожността в дългосрочен план.
Яденето на храни, богати на захар, също може да доведе до временна промяна в настроението и енергията, но след това да ви накара да се чувствате уморени, което може да има отрицателно въздействие върху вашето психическо благополучие.
Бързо хранене и преработени храни: Храните с високо съдържание на мазнини и добавки могат да имат отрицателно въздействие върху цялостното ви физическо и психическо здраве и настроение.

Какво трябва да включите в диетата си, за да предотвратите депресия?

За да предотвратите депресия, струва си да включите в диетата си храни, които са източник на висококачествен протеин – телешко, постно птиче месо, риба, соя, извара.

Консумирането на витамини, които съдържат антиоксиданти, също може да намали симптомите на тревожност. Добри източници на антиоксиданти са горски плодове, плодове и зеленчуци.

Как да подпомогнете доброто настроение?

Като подобрите съня, ще подобрите и настроението
Като подобрите съня, ще подобрите и настроението

Повече светлина

Един от ефективните начини за повдигане на настроението, смятат експертите, е използването на ярка светлина на закрито. През есента и зимата става тъмно по-рано, така че третирането с ярка светлина в сутрешните и ранните вечерни часове ще даде забележими резултати.

Поддържайте вътрешното осветление възможно най-ярко.

Витамини и хранене

Витаминизацията ще помогне за подобряване на общото състояние на организма: попълнете дефицита на витамини (особено витамин D), минерали и протеинови храни.

Също така в диетата трябва да включите храни, които стимулират производството на серотонин (банани, риба, плодове, ядки, смокини, фурми, черен шоколад, банани, сирена). Според лекарите консумацията на адаптогени (елеутерокок, женшен, лимонена трева) също ще ви помогне да се ободрите. И преди лягане е по-добре да пиете успокоителни билкови чайове (маточина, лайка, мента).

Вода

Важно е да се поддържа воден режим, за да се избегне обезводняването.

Алкохол

По-добре е да избягвате алкохола, особено силните напитки. Пиенето на големи количества вино, бира или водка, напротив, може да действа като силен депресоген.

Стрес от упражнения

Спортът и всякаква друга физическа активност, особено на чист въздух, са изключително желани по време на депресия, била тя сезонна или не. Физическата активност ще ви помогне да отвлечете вниманието от лошите мисли и да укрепите тялото си.

График

Правилното използване на времето през деня ще помогне за разпределяне на работата и почивката.

Важно е да се възползвате максимално от дневните часове. Ставайте със слънцето и не оставайте до късно. Опитайте се да правите всички важни неща през светлата част на деня.

Позитивна комуникация

Ако сте заобиколени от тъжни и депресирани хора, опитайте се да намалите комуникацията с тях. Обръщайте повече внимание на забавните и интересни неща, събития и събеседници.

В заключение, ако ви е тежко и не можете сами да се справите с депресията, тогава се консултирайте със специалист. Това важи и ако забележите, че възрастният ви роднина, близък или приятел е обзет от тъга, не комуникира, затваря се в себе си и предпочита да не излиза.

СТРЕС И НАПРЕЖЕНИЕ – STRESS HEPA + MAGNESSIUM & L-THEANINE

 

Споделете тази статия


Call Now Button