Тайната на дълголетието: 10 добавки, които удължават живота

Повечето хора са склонни да гледат на продължителността на живота като на нещо предопределено, нещо, което наследяваме

живота

 

Съществуват обаче естествени методи, които могат да увеличат така наречения индекс на дълголетие и с прости думи да забавят процеса на стареене.

Защо остаряваме?

Външните признаци на стареене са известни на мнозина, но какво се случва с тялото на молекулярно ниво с течение на времето?

През последните години изследователите идентифицираха редица отличителни белези на стареенето, които предполагат, че промените в биологичната функция, наблюдавани с възрастта, са резултат от натрупване на увреждане на ДНК и загуба на протеинов баланс. Тези промени в молекулите, отговорни за комуникацията и изпълнението на инструкции към клетките, засягат начина, по който клетките комуникират и как могат да реагират на увреждане. И в крайна сметка тези промени водят до факта, че тъканите, които изграждат клетките, органите и системите на нашето тяло, спират да работят правилно.

Гените не са нашата съдба, казват служителите на Харвардското медицинско училище, които са разработили своята формула за дълъг и здравословен живот. Те вярват, че е възможно да се промени скоростта на стареене, като се следват няколко прости препоръки, а именно:

🔴 Хранете се разнообразно и здравословно;
🔴 Избягвайте затлъстяването;
🔴 Движете се повече, правете упражнения, плувайте, карайте колело;
🔴 Старайте се да се наспивате добре – поне 7 часа стабилен сън през нощта;
🔴 Имайте приятели, забавлявайте се, бъдете щастливи, прощавайте и споделяйте любовта си.

Всичко това може да удължи живота с 14 години или повече. В края на краищата, според учените, приблизително 80% от нашето здраве и дълголетие не са генетични. Те зависят от това как живеем живота си.

Ключове към дълголетието

Изследователите идентифицират четири важни фактора, които влияят върху дълголетието:

🔴 нивото на кръвната захар;
🔴 наличието на възпаление;
🔴 добра чернодробна функция;
🔴 тестостерон за мъже и добро ниво на хормоните като цяло – както при мъжете, така и за жените.

Изучавайки тези и други фактори, учените от Харвардското медицинско училище успяха да определят биологичната възраст на хората – на колко години е тяхното тяло и здраве. Ето как изследователите откриха група гени за дълголетие – сиртуини. Това са протеини, произвеждани от самия организъм и участващи в жизненоважни метаболитни процеси. Те са отговорни за напредването на възрастта и заздравяването по време на заболяване, както и за зарастването на рани.

Ние сме защитени от разрушителните процеси, които се случват в тялото с възрастта, чрез молекули, намиращи се в някои храни. Например тези, които столетниците ядат в т. нар. Сини зони, съдържат ресвератрол и олеинова киселина. Те са необходими за производството на сиртуини и се съдържат например в зехтина, авокадото и ядките.

Как да живеем дълго и в същото време да останем здрави и да имаме добре запазено и младеещо тяло?

Всеки човек мечтае да забави процеса на стареене и да остане бодър, мобилен и енергичен. Тези осем вещества могат да поддържат здравето в добра форма. То е гаранция, че дълголетието ви ще бъде изпълнено със спокойни мигове и положителни емоции.

Хората винаги са били загрижени за дълголетието

Днес са известни вещества, които ще помогнат за удължаване на живота и ще съдействат за поддържане на физическото и психическо здраве през годините. Тези добавки могат да забавят вътрешното и външното стареене на човека и да намалят проявите на хронични заболявания.

10 хранителни вещества, които поддържат дълголетието

1. Колаген

Колагеновият протеин е част от мускулите, костната тъкан, кожата и сухожилията. Образува съединителната тъкан, подобрява работата на кожата и осигурява динамика на ставите.

С годините производството на колаген в тялото се забавя. Намаляване на съдържанието му води до оксидативен стрес и образуване на бръчки. Колагеновият пептид под формата на хранителна добавка възстановява увреждането на дермата, дължащо се на UV радиация, и намалява симптомите на стареене на кожата.

Приемът на добавки с колаген подобрява хидратацията и прави кожата стегната и гладка.

2. Коензим Q10

поръчайКофактор Q10 ( убихинон ) е естествен антиоксидант. Клетките се нуждаят от него, за да произвеждат АТФ, енергийната молекула на тялото. С годините съдържанието на убихинон в кръвта и клетките намалява.

Намалените нива на кофактор Q10 в кръвта увеличават вероятността от сенилна деменция и болестта на Алцхаймер. Q10 е в състояние да забави негативната динамика на когнитивните функции при пациенти с паркинсонизъм. Q10 също подобрява здравето и паметта при страдащите от болестта на Алцхаймер.

3. Есенциални мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за работата на сърцето, мозъка и ставите.

Приемът на омега-3 подобрява състоянието на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Рибеното масло (което съдържа омега-3) намалява възпалението и има положителен ефект при сърдечни проблеми.

4. Ресвератрол

Това вещество доказано може да удължи живота. Ресвератролът предотвратява свързани с възрастта заболявания като катаракта, съдови болести и мозъчни проблеми (деменция). Веществото насърчава дълголетието чрез ефекта си върху хромозомните теломери.

Добавките с ресвератрол имат положителен ефект върху ДНК. Това вещество активира гените SIRT1 и SIRT2, които контролират производството на протеин, отговорен за дълголетието.

5. Екстракт от борова кора (пикногенол)

Пикногенолът е силен антиоксидант.

Екстрактът от борова кора предотвратява развитието на катаракта, подобрява сърдечната дейност, понижава кръвното налягане, укрепва паметта и облекчава болките при артрит.

Неговите антиоксидантни свойства помагат за защита на кожата от увреждане от UV радиация. Екстрактът може да се прилага върху кожата на лицето. Продуктът защитава колагена и еластичните тъкани от оксидативен стрес, който се счита за ключов фактор за стареенето на кожата.

6. Куркума

поръчайКуркумата е известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни способности. Освен това подпомага и храносмилането. Основното вещество на куркумата е куркуминът.

Куркуминът предотвратява клетъчното окисляване, което е ключов фактор за стареенето. Веществото предпазва нервните връзки в мозъка от възпаление и оксидативен стрес.

7. Витамин С

Витамин С (аскорбинова киселина) е от съществено значение за цялостното здраве.

Приемът на витамин С помага за предотвратяване на катаракта, необходим е за производството на колаген, полезен е за дермата и предотвратява стареенето.

8. Етерични масла

Някои ароматни масла имат ефект против стареене, борят се с бръчките и подобряват състоянието на дермата. Сред тях са тамян, жожоба и шипка. Маслата могат да се нанасят директно върху кожата (ако няма алергична реакция). За по-сигурно първо направете тест върху сгъвката на лакътя.

9. Витамин D

Особеното значение на този витамин започва да нараства буквално през последните години. По време на пандемията беше открита способността на витамин D да влияе върху имунитета. Дори се нарича не само витамин, но и прохормон. От качеството на имунитета зависи способността на тялото да контролира процесите на хроничното възпаление. Когато този процес излезе извън контрол, идва старостта. Липсата на витамин D е рисков фактор за развитието на остеопороза, рак и слаб растеж на косата.

Витамин D може да се набави от черния дроб на риби и животни, мазни риби, свинско месо, яйца, натурални млечни продукти и гъби.

Тук вегетарианците, живеещи в райони с недостатъчно излагане на слънце, са изложени на риск, тъй като тялото няма да получи достатъчно целогодишно излагане на слънчева светлина, за да може кожата да синтезира витамин D, а храните, които съдържат най-много витамин D, са продукти от животински произход.

10. Магнезий

Този микроелемент участва в повече от 400 процеса в организма и активира работата на стотици ензими, отговорни за усвояването на протеини, липиди и други хранителни вещества. Стабилизира сърдечния ритъм, участва в синтеза на колаген, помага при слаб мускулен тонус, умора и мигрена. Изключително важен за устойчивостта на стрес.

Магнезият участва в процеса на усвояване на захарта, тъй като консумацията на захар изчерпва запасите от магнезий. Днес почти цялото население на нашата планета страда от дефицит на магнезий. Нуждата от този микроелемент се е увеличила драстично, затова и бяха създадени различни видове хранителни добави с магнезий.

Споделете тази статия


Call Now Button