Грейпфрут ползи, отслабване с грейпфрут и за силен имунитет

Сок от грейпфрут ползи

Грейпфрут е тропически плод от семейство Рутови (Rutaceae)

грейпфрут ползи

Грейпфрутите, растящи по дърветата, наподобяват гроздове, което е причината за образуването на името му, което е комбинация от две чужди думи с английски произход: grape (грозде) и fruit (плод) . През 30-те години на миналия век грейпфрутът е наричан „ райски цитрус “ или Citrus paradisi на латински.

Какво е грейпфрут

Родината на грейпфрута е остров Барбадос. Смята се, че се е появил в резултат на естествено кръстосване на портокал и помело. Растението не се среща в дивата природа. Грейпфрутът е вечнозелено растение, което се страхува от замръзване. Подобно на другите цитрусови плодове, той лесно може да се кръстосва. Струва си да се отбележи, че уникалните свойства на грейпфрута все още не са напълно проучени и доказани.

Грейпфрут е плод, който неслучайно се нарича и „склад на витамини“: съдържа витамините A, PP, C, D и витамини от група В, както и минерали: калий, магнезий, калций, фосфор и други. И, разбира се, има много фибри и ароматни етерични масла. Последните, между другото, имат невероятното свойство да намаляват главоболието и нервността.
Ако искате да отслабнете, използвайте силата на ароматния грейпфрут, под формата на хранителна добавка. Благодарение на веществата, които ускоряват метаболизма, грейпфрутът ще ви помогне да изгаряте излишните калории по-бързо. Пулпът на плода съдържа и вещества, които разграждат холестерола и понижават нивата на кръвната захар. Това е полезно за онези, които страдат от диабет, високо кръвно налягане и атеросклероза.

Лекарите препоръчват пиенето на 200-250 г сок от грейпфрут за хора, които често се оплакват от стомашно-чревни заболявания, свързани с ниска киселинност на стомашния сок

За възрастните хора приема на хранителна добавка с грейпфрут, или сок от плода, помага за понижаване на кръвното налягане и борба с признаците на атеросклероза. Освен това, веществата в грейпфрута имат положителен ефект върху нервната система, като спомагат за нормализиране на съня и намаляване на главоболието.

Витамините, които съдържа, укрепват имунната система и облекчават отоците. Особено полезно е за бременни жени да пият прясно изцеден сок от грейпфрут през есенно-зимния период и по време на неблагоприятни епидемиологични ситуации.

С кои лекарства не се яде грейпфрут

грейпфрут-лекарства

Ако приемате прясно изцеден сок от грейпфрут, то за да промените работата на ензимите и да нарушите метаболизма на лекарствата, е достатъчно да изпиете малко повече от чаша сок от грейпфрут.

Трябва да се отбележи, че посочената доза се изчислява приблизително, защото има много допълнителни фактори, от които зависи ефектът на сока. Важни са възрастта, наследствеността и дали човекът е ял някаква храна със сока или го е пил на гладно.

Видът на лекарството също играе голяма роля. Ако точната доза е много важна при лечение с определено лекарство и отклонението от нея може да повлияе негативно на състоянието на пациента, то грейпфрутът може да причини повече нежелани реакции.

Какви лекарства са несъвместими със сок от грейпфрут?

В момента са известни 85 лекарства. Сред тях са:

  • бензодиазепинови транквиланти (Диазепам и др.);
  • антиепилептични лекарства (Карбамазепин, Ламотригин);
  • статини – лекарства, които понижават холестерола;
  • антиаритмични лекарства (Кордарон);
  • антимигренозни (с активна съставка ерготамин);
  • лекарства за еректилна дисфункция (Виагра, Сиалис);
  • парацетамол;
  • антиалергични лекарства (с активна съставка фексофенидин);
  • Омепразол и други.

Трябва ли да се откажете от грейпфрута?

Има любители на грейпфрута, за които би било възможно, но много трудно, да се откажат от любимия си плод. За щастие, фармаколозите смятат, че подобни жертви не са необходими. Просто трябва да ядете тези плодове или да пиете сок 4 часа преди да приемате лекарства.

Възможно е сокът от грейпфрут да няма такъв неблагоприятен ефект върху вас, но все пак е добре да сте наясно с тази вероятност.

Някои плодове съдържат същите вещества като грейпфрутите, но в по-ниски концентрации. Сред тях са ябълките, портокалите и помелото. Затова фармаколозите предупреждават, че е по-добре изобщо да не се пият лекарства с плодови сокове, особено такива, които са прясно изцедени.

Кога не се яде грейпфрут

грейпфрут ползи

Както стана ясно, комбинирането на прясно изцеден сок от грейпфрут с лекарства може да причини сериозни вреди на организма. Факт е, че такъв сок съдържа активни вещества – фуранокумарини. И именно те нарушават работата на цитохром Р45 – ензим, който контролира концентрацията на лекарства и токсини в кръвта.

Именно поради нарушаване на ензимната функция, активните вещества на лекарствата се натрупват в тялото. Само една чаша сок може да потисне функцията на ензимите за цял ден.

Лекарствата, които не трябва да се комбинират с грейпфрут, включват статини, антиаритмични и болкоуспокояващи, както и лекарства за високо кръвно налягане и дори някои лекарства за алергия, противотуморни лекарства и хормонални хапчета.

В случай на комбиниране на грейпфрут с лекарства, могат да се появят следните симптоми:

  • аритмия,
  • образуване на кръвни съсиреци,
  • увреждане на бъбречната функция
  • и дори увреждане на костния мозък.

Поради това е по-добре да се откаже от пиенето на сок от грейпфрут по време на прием на каквито и да е лекарства.

Грейпфрутите не се препоръчват на хора със стомашно-чревни заболявания: пациенти с пептична язва, хроничен гастрит с висока киселинност, както и чернодробни и бъбречни заболявания. Не е препоръчително да се ядат тези плодове при панкреатит, пиелонефрит, цистит, хепатит, тъй като грейпфрутът може допълнително да повлияе на функцията на черния дроб.

Освен това, подобно на други цитрусови плодове, този плод може да причини алергични реакции

Тези, които са склонни към алергии, трябва да въвеждат грейпфрут в диетата си постепенно. Препоръчва консумацията на грейпфрут при деца да започне от тригодишна възраст.

Друго правило: не яжте грейпфрут веднага след миене на зъбите. Сокът от този плод е доста концентриран и може да увреди зъбния емайл. След като сте яли грейпфрут трябва обилно да изплакнете устата с вода.

Вреди от грейпфрут

В допълнение към полезните свойства, грейпфрутът има сериозни противопоказания:

Стомашно-чревни заболявания. Лекарите не препоръчват грейпфрут на хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, гастрит, язви, гастроезофагеална рефлуксна болест и други стомашни проблеми.

Зъбни проблеми. Високото киселинно съдържание на грейпфрута може да увреди емайла и да влоши зъбните проблеми. Не забравяйте да изплакнете устата или да си измиете зъбите след консумация на плода.

Алергии: Ако страдате от алергии към дървесен прашец или трева, съществува висок риск цитрусовите плодове също да ви причинят алергии.

Прием на лекарства. Грейпфрутът е противопоказан при прием на антибиотици, антикоагуланти, имуносупресори, антихистамини и хормонални средства, както и антивирусни, противокашлични, контрацептивни и редица други.

Грейпфрутът може да блокира ензим, който помага на организма да разгражда химикалите. В резултат на това ефективността на лекарствата намалява и рискът от странични ефекти се увеличава. Затова категорично не бива да пиете лекарства със сок от грейпфрут. Непременно се консултирайте с вашия лекар дали този плод е съвместим с лекарствата, които приемате.

Червен грейпфрут

червен грейпфрут

Червен грейпфрут, или както го наричат ​​още, небесният цитрус, е познат на мнозина. Някои хора обичат този сочен плод, докато други не разпознават вкуса му. Но мнозина смятат, че горчивината е неговата специална “сладост”. Затова плодът спокойно може да се нарече оригинален и изискан. Но едно нещо остава непроменено – ярък външен вид, ползи за организма и много области на приложение.

Как да изберем червен грейпфрут

Кой от нас не се е сблъсквал с неуспешни покупки в супермаркетите! Закупеният развален плод може сериозно да развали настроението. За да избегнете това, прочетете съветите за избор на узрял грейпфрут.

Най-важното правило е външният вид. Ако купувате плодове, които не са от магазини на самообслужване, не се колебайте да помолите продавача да ви претегли друг плод, ако онзи, който той е избрал, не изглежда много добре. Добрият грейпфрут трябва да е без белези и вдлъбнатини. Наличието на червеникави петна показва зрялост на плода, а на кафяви – началото на гниене.

Добре е да се знае, че лъскавата кора показва, че плодът е бил третиран със специален химичен състав. Това означава, че дори при внимателна обработка с вряла вода, определен процент от химикала ще има време да проникне под кората.

Когато избирате червен грейпфрути, задължително го докоснете

Червените грейпфрути трябва да са твърди и тежки, тогава плодът е узрял. Когато сравнявате два плода, е по-добре да изберете по-тежкия – така ще имате на разположение по-сочен плод.

Друг съвет. Зрелият цитрус ще излъчва богатия си аромат дори през кората.

Червен грейпфрут: състав

Грейпфрутът може да се нарече истинска витаминна бомба. Това е така, защото съдържа много полезни вещества. Нека разберем какви са ползите от червения грейпфрут.

Плодът от Барбадос е богат на следните витамини и минерали:

  • червен грейпфрутникотинова киселина;
  • ретинол;
  • рибофлавин;
  • витамин В1;
  • пантотенова;
  • фолиева и аскорбинова киселини;
  • пиридоксин;
  • бета-каротин;
  • токоферол.

Всички тези вещества имат благоприятен ефект върху организма, насищат го с хранителни вещества, подпомагат човешкото здраве и красота.

Рядко се среща плод, който да има толкова широк спектър от положителни ефекти, колкото има червения грейпфрут!

Много хора смятат, че портокалите съдържат повече аскорбинова киселина. Всъщност, ароматния червен грейпфрут съдържа същото количество. Затова, следващия път, когато искате да подкрепите тялото си с витамин C, можете да разнообразите и да си купите грейпфрут. Той е още по-полезен поради по-голямото количество естествени захари. Но това не е целият списък с полезни вещества на небесния цитрус.

Ярката пулпа съдържа микро- и макроелементи:

  • червен грейпфрутмагнезий;
  • фосфор;
  • натрий;
  • калций;
  • желязо;
  • калий.

Консумацията на един плод веднъж седмично може да е чудесен източник на хранителни вещества.

Червен грейпфрут: полза

Каква е ползата от червения грейпфрут? При редовна консумация на плода се укрепва човешкото здраве и се наблюдава благоприятен ефект върху емоционалния фон. Ако лимоните и портокалите се свързват с доброто настроение и позитивизма, то грейпфрутът по никакъв начин не им отстъпва по яркост.

Нека разгледаме неговите полезни свойства:

  1. Премахва отпадъците и токсините от тялото.
  2. Аминокиселините участват в регенерацията на тъканите на клетъчно ниво.
  3. Премахва излишната течност от тялото, предотвратявайки образуването на отоци.
  4. Благодарение на витамините A, B6, B1, PP и C, той укрепва имунната система и повишава устойчивостта към вируси.
  5. Бактерицидните и противогъбичните свойства убиват вредните бактерии в устата, което помага за премахване на лошия дъх.
  6. Има благоприятен ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт и черния дроб.

Червеният грейпфрут е отлично средство за предотвратяване на рак.

  1. Повишава еластичността на кръвоносните съдове и намалява риска от развитие на сърдечни патологии.
  2. Регулира кръвното налягане, предотвратява образуването на холестеролни плаки, т.е. предпазва от атеросклероза.
  3. Няколко резена от плода могат да намалят дискомфорта в долната част на корема при жените по време на менструация.
  4. Помага за нормализиране на хормоналните нива и намаляване на раздразнителността по време на менопаузата.
  5. Способен е да понижава нивата на кръвната захар, поради което се препоръчва като постоянен компонент на диабетната диета.

Отрицателните страни на грейпфрута

Въпреки всички описани предимства на отвъдморския плод, той има определени противопоказания. В някои случаи употребата на цитрусови плодове може да бъде свързана с голяма вреда. Първата причина да откажете яркия плод е наличието на стомашна язва и други проблеми със стомашно-чревния тракт (гастрит, колит, хепатит, холецистит). С повишено внимание и след предварителна консултация със специалист, си струва да го ядете при повишена стомашна киселинност и чернодробни заболявания.

Струва си да се помни и за възможната алергична реакция, дори ако човек не е алергичен към цитрусови плодове.

Препоръчително е да изплаквате устата си с вода след консумация на плода, тъй като това разрушава зъбния емайл.

Почти задължително е цитрусовият сок от грейпфрут да се пие през сламка.

Червен грейпфрут: повече за специфичните полезни свойства на плода

Червеният грейпфрут, чиито ползи и вреди вече знаете, може да се използва не само като храна.

Други области на приложение:

Широко използван в ароматерапията. Можете да капнете масло от райския цитрус във вана с топла вода (3 капки на всеки 10 литра вода). Половин час в такава вана ще ви даде бодрост и енергия.

В козметологията. Етерът от червените плодове в козметиката се е доказал като отлично средство срещу бръчки и отпусната кожа.

В случай на алкохолна интоксикация, чаша сок от грейпфрут може бързо да облекчи махмурлука.

Червен грейпфрут: калории

червен грейпфрут

Много диетолози включват този отвъдморски плод в диетата на хората, които искат да отслабнат, тъй като той намалява теглото. И това не е напразно, защото цитрусовият плод е сочен и засищащ поради голямото количество фибри. Продуктът обаче е нискокалоричен, което го прави незаменим за диети.

И така, колко калории има в един червен грейпфрут?

Има само 34 ккал на 100 грама.

Интересни факти за райския цитрус при отслабване:

  1. Веществото ликопен насърчава изгарянето на мазнини.
  2. Едно парче плод може да потисне глада за известно време.
  3. Има лек диуретичен ефект, който ви позволява да отстраните излишната течност от тялото.
  4. Прясно изцеденият сок от грейпфрут вместо пълна закуска може да ускори метаболизма.

Ако планирате да закусите, можете да хапнете сочно парче 15 минути преди хранене. По този начин ще се почувствате сити от по-малко количество храна.

Грейпфрутът обикновено се добавя към диетата, но в дните на глад той е нейната основа. Например, червеният плод помага за по-доброто усвояване на протеините от месото. Като включите плода от Барбадос в салатата, можете не само да наситете тялото с хранителни вещества, но и да притъпите глада си.

Защо плодът е горчив?

Грейпфрутът е резултат от селекцията на помело и портокал. Плодът има уникалния си горчив вкус поради съдържанието на веществото нарингин. То е концентрирано в тънък филм, който покрива червената пулпа. Въпреки че не всеки харесва горчивия цитрус, той има своите фенове. Струва си да се добави, че именно нарингинът има благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Бял, розов и червен грейпфрут

Има няколко разновидности на грейпфрута. Обикновено в магазините можете да видите не само червен, но и малко по-различен – бял грейпфрут. Външно белият има жълта, почти лимонова, кора. Вътре пулпата е светложълта. И двата сорта имат равни количества калий, въглехидрати, пектин и киселини. Основната разлика е в количеството провитамин А. Червеният грейпфрут има няколко пъти повече от него. Ето защо често се препоръчва за поддържане на добро зрение. –

Сок от грейпфрут ползи

сок от грейпфрут

Сокът от грейпфрут е сладко-кисел с пикантна горчивина. В зависимост от сорта грейпфрут, той може да бъде бял, жълт или розов. Тези, които обичат сладки сокове, трябва да изберат розов, а тези, които предпочитат киселинност, трябва да изберат сок от бял или жълт грейпфрут.

Сок от грейпфрут: какво представлява

Сокът от грейпфрут е сладко-кисел с пикантна горчивина.

Основната ценност на сока от грейпфрут са неговите витамини. Богат на витамин С, той помага за справяне с настинки и грип, подобрява имунитета. Витамин РР помага при хронична умора и безсъние. Пектинът нормализира метаболизма и елиминира „лошия“ холестерол.

Сокът от грейпфрут съдържа вещества, които повишават еластичността на кръвоносните съдове и укрепват капилярите, което е много важно за предотвратяване на кръвоизливи. Освен това, сок от грейпфрут има много малко калории, така че е идеален за диетично хранене.

Сокът от грейпфрут се съчетава добре със сокове от сладки плодове, може да се използва като основа и за алкохолни коктейли. Готвачите често подправят салатите с този сок – вместо с оцет.

Видове и разновидности

Вкусът и цветът на сока от грейпфрут зависи от вида плод, от който е изцеден. В зависимост от вида, грейпфрутът може да бъде бял, жълт или розов. Тези, които обичат сладки сокове, трябва да изберат розов, а тези, които предпочитат киселите, трябва да изберат бял или жълт грейпфрут.

Сок от грейпфрут: как се прави

Сокът от грейпфрут обикновено се пие свежо изцеден. Може да се използва и като съставка в коктейли.

Сок от грейпфрут: сезон

В повечето страни сезонът на грейпфрутите е късна есен, зима и ранна пролет (основният сезон е от ноември до март). Тогава е по-добре да си купите грейпфрути и да си направите прясно изцеден сок.

В други сезони грейпфрутите са или застояли, или донесени от Южното полукълбо (което никак не е лошо), или купувате готов сок, който всъщност е разреден концентрат с различни добавки.

Как да изберем и съхраняваме

Прясно изцеденият сок от грейпфрут винаги е по-добър от консервирания и пакетирания. Уверете се, че грейпфрутът, който ще ползвате за сок, е цял и невредим. Колкото по-ярка е кората на плода, толкова повече бета-каротин има, толкова по-сладък ще бъде той.

Освен това, червените грейпфрути са предимно много по-сладки от белите. Червеният грейпфрут има максимален брой полезни свойства поради по-високото съдържание на ликопен, който е отличен антиоксидант. Не се страхувайте от плодове с кафяв или зелен оттенък.

Прясно изцеденият сок от грейпфрут почти няма срок на годност. По-добре е да го изпиете веднага

Пакетираният сок от грейпфрут може да се съхранява доста дълго време поради наличието на консерванти, за предпочитане в хладилник. По-добре е отворената опаковка да се изпие в рамките на един ден.

Ядене на грейпфрут вечер

Напоследък има безброй методи за отслабване, които препоръчват консумацията на грейпфрут през вечер. Засиленото внимание към този цитрусов плод се дължи на схващането, че оранжево-червеният плод изгаря мазнини.

2 важни правила

  1. Не трябва да ядете грейпфрут непосредствено преди лягане;
  2. Не можете да ядете цитрусови плодове вечер.

Ако имате някакви стомашно-чревни заболявания, по-добре е да не експериментирате с оранжево-червения плод.

Резен грейпфрут 2-3 часа преди лягане ще ви помогне да се чувствате сити и да ви е леко и приятно, особено ако за човек е важно да не яде пълноценно хранене след 18:00 ч. Но в някои случаи киселият вкус на цитрусите може да има съвсем различен ефект: може да разпали апетита ви още повече.

Пиенето на сок от грейпфрут вечер помага ли за отслабване?

Яденето на грейпфрут вечер не е ефективно средство за отслабване. Въпреки че грейпфрутът съдържа малко количество калории и може да помогне за намаляване на апетита, консумацията му преди лягане няма директно да изгори мазнините или да ускори метаболизма. Ключът към отслабването все още е балансираната диета и физическата активност.

Какъв е ефектът на грейпфрута ако се яде вечер?

Консумацията на грейпфрут вечер може да ви помогне да намалите апетита и да избегнете хранене преди лягане, което от своя страна може да доведе до намаляване приема на калории. Единственият начин да отслабнете е да създадете калориен дефицит чрез правилно хранене и
физическа активност.

Може ли консумацията на грейпфрут вечер да причини стомашни проблеми?

Консумацията на грейпфрут вечер може да причини някои стомашни проблеми, като например киселини, поради повишената киселинност в организма. Ако вече имате проблеми с храносмилането, най-добре е да избягвате грейпфрута вечер. Препоръчително е да го консумирате като част от балансирана диета през деня.

Може ли консумацията на грейпфрут вечер да ускори метаболизма?

Консумацията на грейпфрут вечер няма да помогне за ускоряване на метаболизма. Метаболизмът зависи от различни фактори, като възраст, телесен състав и ниво на активност. Грейпфрутът може леко да ускори метаболизма поради съдържанието на витамин С, но не е основният източник на ускоряване на метаболизма.

Пиенето на сок от грейпфрут вечер помага ли за отслабване?

Мненията по този въпрос са разделени. Някои хора смятат, че грейпфрутът вечер може да ви помогне да отслабнете,
защото е нискокалоричен и е възможно да ускори метаболизма. Всичко зависи от индивидуалния начин на живот.

Какво лекува грейпфрута

Лечение с грейпфрут и сок от грейпфрут се използва в следните случаи:

  • за подобряване на апетита;
  • за киселини в стомаха;
  • за сърдечно-съдови заболявания;
  • за високо кръвно налягане; за жлъчни камъни; за безсъние;
  • за да подобрите настроението си.

За да се отървете от киселини, трябва да настържете кората на грейпфрута на ситно ренде, да я изсушите и да взимате по една чаена лъжичка веднъж дневно, като я дъвчете бавно.

грейпфрут ползи
Грейпфрут ползи за отслабване и силен имунитет

За предотвратяване на сърдечни заболявания се препоръчва да се яде по един плод по време на закуска няколко дни в седмицата.

При жлъчни камъни е необходимо да се приемат четири чаени лъжички зехтин на гладно, след което да се изпие 100 грама сок от грейпфрут.

За да се отървете от безсъние, се препоръчва да се приема половин чаша сок с пулпата преди лягане

Маслото от грейпфрут помага за подобряване на настроението и качеството на усвояване на информация.

Както вече стана ясно, този плод е истинска съкровищница от витамини, антиоксиданти и уникални съединения, които го правят не само вкусен, но и много здравословен.

Лимоноиди: Цитрусова защита срещу рак

Грейпфрутите съдържат фитонутриенти, наречени лимоноиди, които могат да потиснат растежа на туморите.

Те стимулират активността на ензима глутатион-S-трансфераза, който помага на черния дроб да неутрализира токсичните вещества и да ги отстрани от тялото.

Витамин C: Повече от половината от дневната нужда се съдържа в един плод грейпфрут

  • 100 грама грейпфрут съдържат около 52% от дневната нужда от витамин С. Този витамин помага за:
  • Подобряване състоянието на кожата чрез стимулиране производството на колаген и намаляване на бръчките.
  • Намалява нивата на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Укрепва имунната система чрез стимулиране производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.
  • Защитава клетките от увреждане благодарение на мощните антиоксидантни свойства.

Витамин А: Важен компонент на здравето

  • Съдържанието на витамин А в грейпфрута е около 23% от дневната нужда. Той е необходим за:
  • Поддържане на зрението, особено при условия на слаба светлина, чрез синтеза на родопсин, зрителен пигмент.
  • Овлажнява очите, предотвратявайки изсушаването на роговицата.
  • Укрепване на бариерните функции на лигавиците, като тези на устната кухина и носа.
  • Укрепване на имунната защита на организма.

Грейпфрут за всеки ден: Вкусен и здравословен

Включването на грейпфрут в диетата е стъпка към здравето и жизнеността. Опитайте да го добавите към салати, смутита или му се насладете просто като го обелите и нарежете на подходящи за хапване парчета.

Споделете тази статия


Call Now Button
Информация за поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.

Задължителни

Определени „бисквитки“ са необходими, за да можем сигурно да предоставим нашите услуги чрез уеб-страницата. Тази категория включва, напр.:

– „Бисквитки“, които идентифицират или удостоверяват нашите потребители;
– „Бисквитки“, които временно съхраняват определени потребителски данни (например съдържание на онлайн формуляр);
– „Бисквитки“, които съхраняват определени потребителски предпочитания (напр. настройки за търсене или настройки за език);
– „Бисквитки“, които съхраняват данни, за да осигурят безпрепятствено възпроизвеждане на видео или аудио съдържание.

Аналитични

Този уебсайт използва Google Analytics за събиране на анонимна информация, като например броя на посетителите на сайта и най-популярните страници. Поддържането на тази бисквитка активирана ни помага да подобрим нашия уебсайт.

Допълните бисквитки

This website uses the following additional cookies:

(List the cookies that you are using on the website here.)