В края на лятото в градините узряват ароматните сини сливи – не само вкусни, но и много полезни за здравето плодове
https://grewia.bg/product/healthy-blue-plum-b9-l-glutathione/
Много хора харесват сладкия, леко тръпчив вкус на сливите, но има немалък брой спорове относно техните ползи и вреди.
Сливите принадлежат към семейство Розови. Тези дървета растат главно в северните райони с умерен климат – сливата е много устойчива на замръзване. Едно плодно дърво може да дава реколта около 60 години.
Сливата се е появила в резултат на кръстосването на череша и трънка. Това растение е култивирано в Средиземноморието и Централна Азия. Постепенно сливите се разпространяват в цяла Европа.
Сливите са особено важни в културата на Китай и Япония. Там това растение се засажда и за красота. Пет листенца от слива символизират щастието и неговите компоненти: просперитет, дълголетие, духовна чистота, късмет и благородство.
В Япония празникът Уме Мацури се чества в края на февруари. Всички се възхищават на цъфтящите сливови дървета и се провеждат пищни чаени церемонии. В България също така ежегодно празнуват Деня на сливите и сливовицата.
Сливите се използват не само за храна – от листата и кората се извличат багрила, а дървото служи като суровина за създаването на музикални инструменти.
Накратко за ползата от консумацията на сини сливи
Калоричното съдържание на сливите е ниско поради голямото количество вода в плода. Доказано е, че е добро допълнение към диетата по време на отслабване. Флавоноидите и фенолните компоненти в сливите потискат растежа на мастните клетки. Ако ядете сливи в умерени количества, те ще ускорят процеса на изгаряне на мазнините.
Сливите са богати на антиоксиданти, като антоцианини, аскорбинова киселина, каротеноиди, витамин Е. Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес, предпазвайки клетките от агресивното въздействие на свободните радикали. Научните изследвания потвърждават връзката между яденето на сливи и подобряването на паметта.
Състав и калорично съдържание на сините сливи
Сочните плодове съдържат витамини (А, С, Е, К, Р, група В), бета-каротин, въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза, нишесте), органични киселини, антиоксиданти, пектини, кумарини, полифеноли, флавоноиди, катехини, сорбитол, изатин, лутеин, зеаксантин, кверцетин, криптоксантин, микро- и макроелементи, диетични фибри. В допълнение към изброените съставки, тъмните сортове съдържат антоцианини.
Калоричното съдържание на пресните плодове е ниско – 42 килокалории на 100 грама, а на сушените е доста високо (250 килокалории). Сокът от сливи съдържа 39 килокалории.
Могат ли сините сливи да навредят на здравето и кой не бива да ги консумира?
Сливите са нискокалоричен хранителен продукт, но съдържанието на захар може да варира (следователно ограниченията за употребата им при захарен диабет са логични).
Сливите съдържат много органични киселини, така че при гастрит с повишена киселинност, ерозивен гастрит и дуоденит, стомашна язва и/или дуоденална язва е необходимо да се избягват. Тъй като сливите имат слабително действие, могат да бъдат противопоказани и за хора със склонност към диария, намалена ензимна активност на различни части на стомашно-чревния тракт и съответно нарушено смилане на храната, дори и в минимални количества.
Важно е да се вземе предвид под каква форма се консумират сливите. За да се предотврати окисляването на фенолите по време на сушене, сливите се третират със сулфити. Така се получават сушени сини сливи. За хора със свръхчувствителност към сулфити такива сушени плодове могат да бъдат опасни.
Плодовете са противопоказани при:
● индивидуална непоносимост;
● обостряне на гастрит, панкреатит и хемороиди;
● язва;
● ревматизъм;
● холелитиаза и уролитиаза;
● диария;
● метеоризъм;
● бъбречна недостатъчност;
● системни заболявания на мускулите и ставите с възпалителен характер.
Не трябва да ядете неузрели плодове, да ги комбинирате с млечни продукти или да прекалявате с храни, приготвени с тях. Те могат да причинят киселини, диария и повишена стомашна киселинност. Затова не трябва да ядете повече от 6 плода на ден.
Ако кърмите, сливите могат да се ядат само месец след раждането, тъй като може да причинят колики и диария на новороденото.
Поради повишената алергенност и тежест за стомаха, сливите могат, освен полезни, да бъдат и вредни за здравето на децата. Ето защо не се препоръчва въвеждането на тези плодове в диетата на детето преди тригодишна възраст. Пюре от сливи може да се дава малко по малко на дете, което е навършило една годинка.
Какви са ползите от сливата за тялото?
Богатият витаминен и минерален състав обяснява полезните свойства на сливите:
● укрепват имунната система;
● повишават устойчивостта на организма към неблагоприятни фактори на околната среда и инфекции;
● поддържат зрителната острота;
● поддържат водно-солевия баланс;
● премахват излишната течност;
● намаляват кървенето на венците;
● предпазват нервната система;
● подобряват паметта;
● възстановяване на нормалния сън;
● повишаване на физическата активност и умствените способности;
● активират синтеза на серотонин, което подобрява настроението;
● облекчаване на стреса, прекомерната нервност и тревожност;
● удължават младостта и продължителността на живота.
Трябва да се обърне внимание на факта, че редовната консумация на плодове ще помогне да се сведе до минимум рискът от развитие на атеросклероза, тромбоза, хипертония, анемия, дефицит на витамини, астма, артрит, склероза, болест на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, инфаркт, инсулт, рак.
Ползи за храносмилането
При редовна консумация плодовете имат благоприятен ефект върху храносмилателната система:
● повишават апетита;
● стимулират храносмилателната дейност;
● активират ензимния синтез;
● нежно почистват стомаха и червата от токсини;
● осигуряват навременно изхождане;
● намаляване концентрацията на солна киселина в стомаха;
● възстановяват проходимостта на жлъчните пътища.
Ползи за сърцето и кръвоносните съдове
Сливите ще донесат безценни ползи за здравето на сърдечно-съдовата система:
● поддържат сърдечния мускул;
● контрол на пулса;
● увеличаване броя на червените кръвни клетки;
● повишават нивата на хемоглобина;
● разширяват кръвоносните съдове;
● разреждане на кръвта;
● намаляване на крехкостта и чупливостта на капилярите, повишаване на еластичността;
● прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки;
● предотвратяват образуването на тромби;
● стабилизира кръвното налягане;
● намаляват риска от инфаркти.
Кой има полза от сините сливи?
https://grewia.bg/product/healthy-blue-plum-b9-l-glutathione/
Сливите ще имат безценни ползи за здравето на възрастните хора. Те ще подобрят функционирането на стомашно-чревната и сърдечно-съдовата система, ще укрепят костната система и ще намалят риска от фрактури и ще предотвратят много заболявания. Вкусните плодове ще помогнат на спортистите да се възстановят след дълги тренировки и наранявания.
Поради ниското съдържание на калории, способността да ускоряват метаболизма, почистващ ефект върху стомашно-чревния тракт, слабителните и диуретични свойства, плодовете ще ви позволят постепенно да се отървете от наднорменото тегло.
Най-известната диета е тази, при която се прибягва до два дни глад и сини сливи (освен сливи можете да пиете само чай и минерална вода), като се повтаря не повече от 2 пъти в месеца. Такава диета ще ви позволи да се отървете от 1-2 килограма тегло за няколко дни и да придобиете усещане за лекота.
Ползите от сливите за здравето на жените и мъжете
Множеството полезни свойства на сливите ще имат благоприятен ефект върху женското тяло: нормализиране на менструалния цикъл, спиране на маточното кървене и предотвратяване на рак на гърдата и шийката на матката. По време на менопаузата плодовете ще забавят загубата на костна маса и ще предотвратят остеопорозата, облекчавайки неприятните симптоми.
По време на бременност ще осигурят витамини, ще облекчат честия запек и токсикоза, ще премахнат подуването, ще имат благоприятен ефект върху функционирането на плацентата, ще предотвратят аномалии на вътрематочното развитие и гестоза и ще коригират промените в настроението.
Сливите ще бъдат от полза и за мъжкото здраве. Имат тонизиращо действие, повишават издръжливостта, активират синтеза на тестостерон, стимулират дейността на простатата.
Сушени сини сливи
Не всяка слива е подходяща за сушене. Има строги изисквания: сливите трябва да са по-дребни, за да се сушат по-лесно. Необходимо е плодът да съдържа около 20% сухо вещество и 12% захар, докато съставът трябва да съдържа възможно най-малко вода и киселина.
В повечето сините сливи се сушат в паровъздушни камери. До 60% от течността се “издухва” от плодовете и едва след това се отстранява семката – в противен случай, поради нарушаване на целостта на плодовете, те могат да ферментират. След това, за да станат отново меки, се заливат с вряла вода или се приготвят на пара.
Сините сливи се съчетават добре с различни храни. От тях се приготвят конфитюри и пълнежи за печива и сладкиши, а също така могат да се добавят към различни яхнии или предястия с извара.
Приложение на сушените сини сливи в медицината
https://grewia.bg/product/healthy-blue-plum-b9-l-glutathione/
В медицината сушените плодове най-често се препоръчват като превантивен хранителен продукт. Например, при стомашни заболявания се препоръчва да се ядат поне 5 плода на ден. Тези, които страдат от запек, ще имат нужда от по-голямо количество.
Сините сливи се използват като антимикробен агент. Борят се с микробите в устната кухина – намаляват техния брой и спират растежа им.
Сушените плодове са полезни и при атеросклероза, хипертония и тромбофлебит. Сините сливи укрепват стените на кръвоносните съдове и капилярите, нормализират кръвното налягане.
Странични ефекти
В умерени количества сините сливи не са вредни. Но ако ги ядете безконтролно, може да получите редица неприятни странични ефекти.
Твърде много сушени сини сливи на ден могат да причинят диария, тъй като съдържащите се в тях фибри и сорбитол имат слабителен ефект. Също така, поради съдържанието на тези вещества, сушените плодове могат да доведат до образуване на газове, гадене, спазми и дори повръщане. 100 грама сини сливи съдържат 14,7 грама сорбитол, като само 5 грама сорбитол потенциално причиняват подуване на корема. Консумацията на 20 грама или повече сорбитол може да доведе до тежки спазми.
Как да избираме и съхраняваме сини сливи
Сливите варират значително в зависимост от сорта, затова е трудно да се съсредоточите върху цвета. В крайна сметка има жълти, червени и черни сливи. Ако сливата трябва да е жълта, изберете плодове без зелен оттенък. Черните сливи не трябва да са с червеникави петна.
Най-лесният начин е да проверите сорта и вкуса на сливите при продавача, тъй като жълтите плодове могат да бъдат сладки, а по-тъмно сините може да бъдат кисели.
Обърнете внимание на кората – тя не трябва да има пукнатини или вдлъбнатини. Ако восъчното покритие остане, е добре. Това означава, че сливите са събрани наскоро.
Зрелият плод е доста еластичен, но не прекалено мек – такава слива вече е презряла и може да е започнала да ферментира. Дръжката на зрелия плод е суха и може да падне сама.
Сливите трябва да се съхраняват в полиетилен с отвори за оттичане на влагата в хладилника. Зрелите плодове ще издържат максимум един месец.