Симптоми и лечение на спондилоартроза

Спондилоартроза е диагноза, която често може да се види в докладите след преминаване на ЯМР

спондилоартроза

Гръбначният стълб е сложна структура, която се състои от приблизително 33 кости, наречени прешлени. Той държи и защитава чувствителния гръбначен мозък и нервните окончания, разположени в областта на гърба.

Гръбначният стълб е от решаващо значение за поддържане на добра стойка и улесняване на движението. Износването и разкъсването на хрущяла в гръбначните стави може да доведе до остра болка и силно ограничена подвижност, което често е признак на спондилоартроза.

Състоянието е дегенеративно, т.е. увреждането е необратимо. Дори и най-добрият курс на лечение има за цел да забави прогресията на заболяването и да управлява симптомите, за да осигури облекчение на пациента.

При хронични случаи по външните ръбове на прешлените се образуват костни шипове, наречени спондилофити. Тези разширения могат да се слеят и променят формата на гръбначния стълб, което впоследствие е възможно да доведе до силна болка и скованост в гърба, изпитвани от пациента.

Какво е заболяване е спондилоартрозата и до какво може да доведе?

Спондилоза (гръбначен остеоартрит ) може да причини загуба на нормалната функция на гръбначната структура. Въпреки че стареенето е основната причина, мястото и скоростта на дегенерация са индивидуални. Дегенеративният процес на спондилозата може да засегне цервикалната (врата), гръдната (средната част на гърба) или лумбалната (долната част на гърба) области на гръбначния стълб.

Заболяването се развива поради неспецифично възпаление на гръбначните структури. То (възпалението) се появява в резултат на стареене или механично увреждане. Но, както при много заболявания напоследък, и спондилозата се “подмлади”. Това означава, че често се диагностицират и хора над 40-45-годишна възраст.

Защо се появява спондилоартроза?

Има няколко фактора, които могат да повлияят на появата на заболяването. Сред тях: наддаване на тегло, заседнал начин на живот, метаболитни нарушения, прекомерна физическа активност и вродена или придобита кривина на гръбначния стълб.

Инфекции (туберкулоза, вирусни инфекции), захарен диабет, затлъстяване, остеохондроза, остеоартрит, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и излагане на пестициди и радиация също могат да окажат влияние.

Спондилоартрозата е предшественик на по-нататъшно увреждане на междупрешленните стави.

Други фактори, които могат да увеличат риска от развитие на състоянието, дори при млади хора, включват:

• Съществуващи възпалителни заболявания на гърба;
• Наличие на тумори в гърба;
• История на дискова херния;
• Мускулна слабост;
• Неправилно положение на гърба, наречено „кух гръб“;
• Съществуваща сколиоза;
• И отново липса на движение и затлъстяване.

Симптоми на спондилоза при различните гръбначни нива

Цервикална (врат)

Сложността на анатомията на шийния отдел (врата) и неговият широк обхват на движение правят този гръбначен сегмент податлив на разстройства, свързани с настъпващи дегенеративни промени. Болката във врата при спондилоза е често срещана. Тя може да се разпространи в рамото или надолу по ръката. Когато костен шип (остеофит) причинява притискане на нервните корени, може да се получи слабост в крайниците (напр. ръката). В редки случаи костните шипове, които се образуват в предната част на шийните прешлени, могат да причинят затруднено преглъщане (дисфагия).

Гръден кош (средната част на гърба)

Болката, свързана с дегенеративно заболяване, често се предизвиква от флексия и хиперекстензия. Неприятните усещания в гръдния кош могат да бъдат причинени от флексионно-фасетна болка заради хиперекстензия (разгъване (екстензия) в дадена става, но над нормалната граница).

Лумбална (в ниска част на гърба)

Спондилозата често засяга лумбалния гръбнак при хора над 40-годишна възраст. Болката и сутрешната скованост са често срещани оплаквания. Обикновено са включени множество нива (напр. повече от един прешлен). Лумбалната част на гръбначния стълб носи по-голямата част от тежестта на тялото. Следователно, когато дегенеративните промени компрометират неговата структурна цялост, симптоми, включително болка, могат да придружават почти всяка физическа дейност. Движението стимулира болковите влакна във фиброзния пръстен и фасетните стави. Седенето за продължителни периоди от време може да причини болка и други симптоми поради натиск върху лумбалните прешлени.

Повтарящите се движения като повдигане и огъване (напр. ръчен труд) могат да увеличат болката

Според редица съвременни медицински изследвания на спондилоартрозата, при пациенти с продължителен ход на заболяването (повече от три месеца) и ежедневни болезнени епизоди може да настъпи развитие на астено-невротични разстройства (неврастения). Повече от 80% от пациентите, страдащи от спондилоартроза, в продължение на поне една година, имат тревожност и депресия с различна степен на изразеност.

Може да се появи и скованост и напрежение в гръбначния стълб, което изчезва след загряване.

Спондилоартрозата, освен в цервикалната, лумбалната или гръдната област се среща и като реберно-трансверзна спондилоартроза.

При кой лекар за лечение на спондилоартроза?

Лечението се провежда от невролог. Ако е необходима операция, ще трябва да посетите неврохирург. Ако има възпаление, ще е добре да се консултирате с ревматолог.

Диагностика на спондилоартроза

Освен горе изброените специалисти, ортопедът също е един от най-добрите контакти за ефективен курс на лечение.

Рентгенова снимка при спондилоартроза

Лекарят първо започва с пълен физически преглед, за да разбере степента на прогресия на заболяването. Усъвършенствана технология за изображения, включително рентгенови лъчи и ЯМР , може да се използва за изследване на увреждането на хрущяла и наличието на костни израстъци.

Пълната анамнеза на пациента помага да се оцени ролята на съществуващи състояния, като ревматизъм и наследствени причини. Прегледът и подробната диагноза позволяват на специалиста да състави ефективен план за лечение.

Лечение на спондилоартроза

Спондилоартрозата е дегенеративно заболяване, при което увреждането е необратимо и лечението на състоянието е насочено основно към облекчаване на болката и забавяне прогресията на заболяването.

Нехирургично лечение

Промените в начина на живот в ранните етапи на заболяването могат да помогнат за забавяне на прогресията. Избягване на стресови дейности, като интензивен ръчен труд и енергични упражнения, е ефективна мярка, която пациентът може да предприеме в ежедневието си.

Здравословното хранене и загубата на излишните килограми могат да помогнат за намаляване напрежението на гърба. Те са полезни и при управлението на спондилартрита.

Рехабилитация и физиотерапия

Регулираната физиотерапия помага при загубата на тегло, целево изграждане на мускули и е доказано ефективен път на лечение. Предписаните упражнения могат да помогнат за насърчаване на реорганизацията в мускулите и са най-ефективният вариант за ограничаване на болестта.

Насърчаването на здравословна проприоцепция (вътрешното усещане за местоположението на отделните части на тялото, както и приложената им сила, за да се приведат в движение) и укрепването на мускулите помага за предотвратяване на дълготрайна дегенерация и може да забави прогресията на спондилоартрозата. Важно е да се насърчава мобилността, тъй като движението осигурява гладко функциониране на ставите.

Предписани лекарства

Лекарства, като ибупрофен или панадол, могат да се използват за облекчаване на болката и дискомфорта при пациентите. Болката обаче е решаващ индикатор за нараняването. Болкоуспокояващите просто маскират болката, без да се справят с основното състояние. Дългосрочната употреба на болкоуспокояващи има странични ефекти и може да бъде контрапродуктивна.

За да се избегнат неприятните странични ефекти от употребата на лекарства се взимат хранителни добавки.

COLLAGEN NITRO PLUS

 

Поръчай COLLAGEN NITRO PLUS с един клик върху снимката!

————————————————————————————————————————————————

COLLAGEN NITRO PLUS e иновативна формула, която се доставя в лесна за употреба опаковка, поддържа здравината и гъвкавостта на ставите, хрущялите и сухожилията като потенциално намалява болката и сковаността, които са едни от характерните симптоми на спондилоартроза. Ааминозахаридът глюкозамин и хондроитин – една от най-важните и главни съставки на съединителната тъкан, служат като основен градивен елемент на ставния хрущял. Той спомага за хондроцит – зряла клетка на хрущялната тъкан, както и за доброто състояние на съединителната тъкан.

————————————————————————————————————————————————

COLLAGEN NITRO PLUS допринася за здравето на костите, като осигурява основни минерали за здравината им. Освен това намалява възпалението и облекчава болките в мускулите, в гърба и врата, получени от неправилна стойка, осигурява повече енергия особено при активни хора. Редовната употреба на COLLAGEN NITRO PLUS подпомага лечението при остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления.

————————————————————————————————————————————————

Спондилоартрозата може да предизвика и подуване. Противовъзпалителните лекарства също могат да се използват за ефективно управление на симптомите и осигуряване на така необходимото облекчение на гърба.

Медицинска ортеза за гръб

Силно препоръчително е да се осигури достатъчно опора на гърба чрез използването на медицинска ортеза за гръб. Целенасочената компресия и подкрепа, които се осигуряват чрез нея, могат да помогнат за повишаване стабилността и активирането на мускулите, както и да намалят възможността от по-нататъшно нараняване. Освен това една удобна и добре проектирана ортеза за гръб може да намали необходимостта от болкоуспокояващи. Ортезата за гръб компенсира слабите мускули на гръбначния стълб и осигуряват стабилност. Целенасочената компресия спомага за засилване на циркулацията и намалява възможността от изливи и отоци.

NEM – НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНА ЧЕРУПКА 500мг. + ТЕЧЕН КОЛАГЕН НИТРО ПЛЮС – GLUСОЅАMІNЕ / СHОNDRОІTІNЕ / MSM / L-LYSINE 30 x 25ml – ПЪРВОКЛАСНА ФОРМУЛА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА!!! Иновативна формула за бързо възстановяване и поддържане здравината и гъвкавостта на ставите, хрущялите и сухожилията като потенциално намалява болката и сковаността; NEM – Патентована формула, извлечена от естествена мембрана на яйчена черупка, клинично доказано подобрява дискомфорта и сковаността на ставите 7-10 дни, като естествено съдържа ключови градивни елементи за хрущяла и съединителната тъкан, включително колагени, хиалуронова киселина и хондроитин сулфат; Пoвишaвa пpoизвoдcтвoтo нa ĸpитични зa cтaвитe мoлeĸyли, ĸoлaгeн тип II, – ocнoвeн ĸoмпoнeнт нa xpyщялa, пoĸpивaщ ĸocтите; Спомага за поддържане еластичността и пигментацията на кожата, намалявайки бръчките, подобрява здравината и растежа на косата и ноктите, насърчавайки здрав външен вид; Глюкозамина и Хондроитина служат като основен градивен елемент на ставния хрущял хрущялната тъкан – хондроцитите и съединителната тъкан; Допринася за здравето на костите, като осигурява основни минерали за здравината им, поддържа балансиран имунен отговор при типичното ежедневно износване на ставния хрущял и околната синовиална тъкан; Намалява възпалението и облекчава болките в мускулите, в гърба и врата, получени от неправилна стойка, осигурява повече енергия особено при активни хора, връща удоволствието от движение; Подпомага лечението при остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления; Влияе благоприятно върху опорно-двигателната система, връща удоволствието от движение; Поддържа здравето на артериите, намалява риска от проблеми, свързани със сърцето; Въздейства директно върху процесите на стареене, като ги ограничава и спира тяхното развитие; Осигурява градивен елемент за растежа и поддържането на здраво тяло; Помага за успокояване и заздравяване на лигавицата на червата, като стимулира храносмилането и намалява възпалението; Благоприятства при активно спортуващи хора или работещи физически труд; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО Изцяло натурални продукти, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 веган капсули + 30 ампули х 25ml ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули + 25мл. ампула КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button