Селен и цинк: страхотно дуо за силен имунитет

Как дефицитът на селен и цинк влияe върху имунната и сърдечно-съдовата система и как този дефицит увеличава щетите от свободните радикали?

selen-zink

От статията ще научите защо добавките със селен и цинк са важни за здравето в съвременния свят, в който живеем.

Селен и цинк – една очаквано добра комбинация

Повечето възрастни, не само в България, но и по света имат дефицит на поне едно основно хранително вещество.

Модерното промишлено земеделие допълнително намалява хранителните стойности. Посевите се пръскат с пестициди и торове. Тези индустриални химикали инхибират действието на полезните бактерии и на свой ред намаляват съдържанието на хранителни вещества.

Освен това, по-голямата част от храната, която ядем, е силно обработена, и докато се стигне до приготвянето ѝ, тя вече е с много ниско съдържание на полезни хранителни вещества. Тези нива се понижават още повече, когато най-накрая я сготвим. Варенето, печенето и пърженето намаляват полезните вещества, а готвенето в микровълнова фурна практически ги унищожава.

И така, за да увеличим количествата хранителни вещества и да намалим риска от заболяване, трябва да приемаме допълнително хранителни добавки с цинк и селен.

Но, преди това нека разберем как се отразява на организма приема на селен и цинк

Селен (Se): ползи за здравето

Селенът е основно хранително вещество, жизненоважно за нашето здраве и благополучие. Набавя се чрез храненето. Въпреки, че е необходим в малки количества, този полезен минерал не винаги може да се набави чрез храната.

Въпреки това, селенът играе ключова роля в голяма част от процесите, които се извършват в нашето тяло, включително и метаболизма. Дефицитът на селен също играе роля във функциите на щитовидната жлеза (заедно с дефицита на йод).

Селенът е антиоксидант

Антиоксидантите предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Недостигът на селен ще ни направи податливи на много и различни заболявания. Свободните радикали са от съществено значение и играят важна роля за предпазването ни от болести. Но твърде много свободни радикали от неща като тютюнопушене, алкохол, химикали, стрес и всякакви други токсини от околната среда водят до излишък и „оксидативен стрес“, който уврежда здравите клетки.

Оксидативният стрес е свързан със сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и рак, преждевременно стареене и повишен риск от инсулт.

Селенът може да намали риска от някои видове рак

По-високите концентрации на селен в кръвта могат да ни предпазят от рак. Добавките със селен подобряват качеството на живот на хората, подложени на лъчева терапия.

Предотвратява умствения упадък

Смята се, че оксидативният стрес е фактор, участващ в появата и прогресията на различни неврологични заболявания като Паркинсон, множествена склероза и Алцхаймер. Няколко проучвания показват, че страдащите от деменция имат по-ниски количества селен в кръвта. Едно малко изследване, проведено наскоро, установи че изяждането само на 1 (един) бразилски орех на ден подобрява вербалния изказ, както и други умствени функции.

Селенът е важен за здравето на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма и контролират развитието и растежа. Различни проучвания, едно от които включва 6000 души, показват, че ниските количества селен са свързани с повишен риск от автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм. Друго изследване е установило, че приема на хранителни добавки със селен в продължение на 3 месеца води до по-ниски антитела на щитовидната жлеза, което причинява подобрения в настроението и благосъстоянието на хората с болест на Хашимото.

Селенът и нашата имунна система

Имунната система поддържа тялото здраво. Селенът е важна част от имунните функции, тъй като намалява оксидативния стрес и подобрява имунния отговор. Добавките със селен могат да помогнат за укрепване на имунната система по време на сезонни заболявания, като грип. Освен това са от полза за хора, които са диагностицирани с туберкулоза и хепатит С. Пациентите с ХИВ също забелязват забавяне на симптомите, показват проучвания. Докато дефицитът на селен увеличава риска от смърт и прогресия на хроничните заболявания.

Селен: симптоми на дефицит:

• Безплодие при мъже и жени;
• Мускулна слабост;
• Умора;
• Мозъчна мъгла;
• Косопад;
• Отслабена имунна система;
• Сърдечни заболявания;
• Артрит;
• Различни видове възпаления;
• Дисфункция на щитовидната жлеза;
• Болка в мускулите;
• Серум с повишено желязо.

3-те форми на селен, необходими за превенция на рака са: натриев селенит, L-селенометионин, селен-метил L-селеноцистеин.

Какви са ползите от цинка (Zn) за здравето?

Цинкът е микроелемент, който поддържа имунната система здрава. Ако липсва цинк, ще бъдем по-податливи на болести. От всички микроелементи цинкът е на второ място в списъка след желязото по концентрация в тялото.

Колко важен е цинкът?

Цинкът има много и различни функции в тялото. Необходим е за; нашата имунна система, за разграждане на въглехидрати, клетъчното делене, заздравяване на рани, вкус и мирис, клетъчен растеж и по време на бременност.

Ето и най-важните ползи от цинка

Цинкът регулира имунната функция

Според „ European Journal of Immunology“ хората се нуждаят от цинк, защото той активира Т лимфоцитите (Т клетки). Т-клетките помагат, като контролират имунните реакции и атакуват заразени или ракови клетки. Дефицитът на цинк ще увреди имунната система.
Проучване, публикувано от „Американско списание за клинично хранене“, казва: „Хората с дефицит на цинк изпитват повишена чувствителност към различни патогени.“

Памет и учене

Университетът в Торонто публикува резултатите от свое изследване в списание Neuron. В него се посочва, че цинкът играе роля в контролирането на това как невроните “обменят информация” помежду си и как това влияе върху формирането на спомените и колко бързо учим и запомняме нещо ново.

Установено е, че хранителните добавки с цинк при обикновена настинка съкращават времето, през което човек боледува с 40%, според проучване, публикувано в Open Respiratory Medicine Journal. Според него приема на добавки с цинк е полезно за намаляване тежестта и продължителността на настинката, когато се приема в рамките на 24 часа от началото на симптомите.

Ползи за зарастване на рани

Шведско проучване установи, че цинкът помага за заздравяването на рани. Мазилата с цинк може да стимулират заздравяването на различни наранявания и кожни язви чрез намаляване на възпалението. Цинкът играе важна роля в структурата на кожата. Заради това често се използва като част от състава на кремове, с лечебен или козметичен ефект.

Хората, които вече са навършили 60 години задължително трябва да приемат хранителни добавки с цинк

Изследователи от Орегонския държавен университет установиха, че увеличаването на цинка чрез добавки намалява риска от възпаление. Дефицитът на цинк е свързан с възпаление, което от своя страна е признак на хронично заболяване.

Полезен е за зрението

The Archives of Ophthalmology публикува проучване за ползите от цинка за намаляване на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Плодовитост

Ниският цинк се свързва с нисък брой и качество на спермата. Едно проучване в Холандия установи, че хората имат по-висок брой сперматозоиди след прием на добавки с цинк и фолиева киселина.

Симптоми на дефицит на цинк

Дефицитът на цинк обикновено се дължи на нисък хранителен прием. Може също да се дължи и на малабсорбция и хронични заболявания като диабет, рак, чернодробни болести, сърповидно-клетъчна анемия, храносмилателни състояния или инфекции като Лаймска болест.

Признаците за дефицит на цинк включват:

• Нисък имунитет;
• Слаба памет;
• Проблеми със синусите;
• Загуба на либидо;
• Рак на гърдата и простатата;
• Загуба на апетит;
• Анемия;
• Бавно зарастване на рани;
• Липса на вкус и мирис;
• По-трудно помнене и учене на нова информация;
• Депресия (необходими са повече изследвания);
• Диария;
• Косопад;
• Кожа, нокти и коса. Дефицитът на цинк може да се прояви като акне, екзема, ксероза (суха, лющеща се кожа), себореен дерматит или алопеция (тънка и рядка коса);
• Орално здраве (афти и малки язвички в устата);
• Очи, обоняние и вкус;
• Имунна система;
• Повишен или намален апетит.

Цинков глюконат

Цинковият глюконат е една от най-популярните форми на цинка. Създава се чрез ферментация на цинк със захар (глюкоза), което води до продукт с изключително дълъг срок на годност.

L-SELENOMETHIONINE 100µg – ZINK 15mg

selen-zink

Може да е трудно да останете здрави, когато студеното време започне да разнася настинки, грип и други вирусни заболявания. Но, Grewia работи усилено, за да поддържа имунната ви система и оптималнотo здраве на щитовидната жлеза.

С напредване на възрастта метаболизмът се забавя и тялото работи по-малко ефективно при усвояването на основни минерали като цинк и селен. И все пак те са от съществено значение за здравето на целия организъм!

Тъй като цинкът е структурен компонент в нашите мускули, сухожилия и връзки, той поддържа здрави нива на възпаление, за да можете да живеете активен живот.

Може да бъдете уверени, че тялото ви ще абсорбира ефективно цинка в L-SELENOMETHIONINE 100µg – ZINK 15mg., тъй като е в една от най-полезните му форми – цинков глюконат.

Селенът и цинкът работят в тандем, за да поддържат дихателна система в добро състояние, особено белите дробове.

Активните съставки в хранителната добавка може да неутрализират свободните радикали и да предпазят организма от вредното им въздействие. Препаратът има положителен ефект върху защитните сили на отялото и спомага за допълване на ежедневната диета с цинк и селен.

Препоръчителна употреба

Възрастни: 1 таблетка дневно. Препоръчително е препаратът да се приема по време на или след хранене с много течност.

Споделете тази статия


Call Now Button