Разширени вени – причини, симптоми, усложнения и методи на лечение

Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в целия свят

разширени вени

В момента венозните заболявания са включени в списъка на така наречените “болести на цивилизацията”. Това заболяване се среща при 35% от жените и 20% от мъжете (данни на Световната здравна организация).

У нас също има немалък брой хора, които страдат от различни форми на разширени вени. Цифрата, ако има такава, би била неточна, тъй като в нея не влизат неофициално регистрираните случаи.

Днес съвременните методи на лечение са постигнали голям напредък и сега лечението на разширени вени в повечето случаи е нехирургично и безболезнено. Има няколко съвременни метода за лечение на разширени вени, които ще разгледаме подробно в този материал.

Какви са причините за появата на разширени вени и възможно ли е да се избегне това често срещано заболяване?

Кръвта циркулира непрекъснато в човешкото тяло. Сърцето, вените и артериите вземат пряко и постоянно участие в това движение. Чрез артериите кръвта се движи отгоре надолу. През вените, напротив, тя се изкачва отдолу нагоре, към сърцето. Кръвта се движи нагоре на тласъци, като се фиксира в местата, където са разположени клапите, а клапите от своя страна пречат на кръвта да се върне обратно надолу. Така кръвта се движи свободно от една клапа към друга.

Това движение на кръвта се случва, когато мускулите на долните крайници работят правилно и пълноценно. Характерни за вените са джобовидните клапи по вътрешната им страна. Те осигуряват еднопосочно движение на кръвта и я подпомагат в движението ѝ към сърцето. Но ако клапата не се свие достатъчно, тогава част от кръвта се връща надолу, което води до повишаване на венозното налягане и последващо разширяване на вените. Резултатът е стагнация на кръвта във вените.

Какво може да причини неизправност на вените?

Причините могат да бъдат както външни фактори, така и генетична предразположеност. Вените се свиват с помощта на разположените около тях мускули. Ако човек има заседнал начин на живот или работа, която изисква постоянно седене, като шофиране на кола или работа в офис, тогава мускулите стават неактивни и слаби, което води до лошо кръвообращение и съответно до венозни заболявания.

Външни фактори и причини за разширени вени могат да бъдат:

наднормено тегло;

– бременност;

– прием на хормонални лекарства;

менопауза;

– натоварвания на долните крайници;

– заседнал начин на живот;

– работа, която изисква постоянно седене (шофиране на кола, работа в офис);

– работа, която изисква постоянно стоене без възможност за почивка или промяна на позицията на тялото (хирурзи, учители, продавачи);

– често носене на обувки с висок ток;

– носене на тясно бельо;

– често носене на тежки чанти;

– хронични храносмилателни разстройства (запек);

– различни съпътстващи хронични заболявания (диабет, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания).

Симптоми и прояви на разширени вени

При разширени вени на долните крайници те се увеличават, но това не се забелязва веднага. Видимите признаци на разширени вени на долните крайници се появяват много по-късно от началото на заболяването. Ето защо трябва да сте особено внимателни към състоянието на вените, особено ако в семейството ви има хора, които са диагностицирани с варикоза. Дори и да няма видими симптоми, по-добре е да се консултирате с лекар и да изключите възможното развитие на разширени вени. Ако тялото има ген, който е отговорен за заболяванията на вените на долните крайници, разширените вени могат да се проявят на всяка възраст. Ето защо превантивните мерки за пациенти, генетично предразположени към разширени вени, са норма в съвременната медицина.

Ако имате генетично предразположение към разширени вени, ако начинът ви на живот е неактивен, ако има хормонални промени в тялото, например прием на лекарства, бременност или менопауза, трябва да познавате симптомите на разширените вени.

Първоначални симптоми на разширени вени:

– чувство на тежест в долните крайници;

– усещане за пълнота и различно по степен напрежение в долните крайници;

– силна умора при ходене;

– леки крампи;

– появата на видим венозен модел (малки, сини венички, които обикновено изглеждат като паяжина);

– поява на изпъкнали вени и възли.

Първоначалните симптоми на разширени вени се появяват след усилие и дълъг период от време, прекарано в изправено положение.

На долните крайници започват да се появяват малки, безболезнени венозни звезди и мрежи. Още на този етап е необходимо да се вземат мерки и да се започне лечение, тъй като разширените вени само ще продължат да се развиват още повече. Това заболяване няма обратен ход.

При по-нататъшно прогресиране се появяват симптоми на хронична венозна недостатъчност.

Първоначални признаци на хронична венозна недостатъчност:

– постоянно, упорито подуване на долните крайници (първо се появява на стъпалата, глезените, след това започва да се изкачва по-високо);

– появата на пигментация и сухота на кожата на долните крайници (налице е нарушено хранене на кожата поради венозен застой);

– появяват се венозна екзема и венозен еризипел;

– има кожни язви (като правило се образуват в долната трета на крака).

Тромбофлебитът е усложнение, което може да се развие по време на първоначалните прояви на разширени вени, когато се образува задръстване във вените; стагнацията е едно от основните условия за развитието на тромбофлебит.

На такива етапи от развитието на разширените вени заболяването е придружено от висока умора, пациентът изпитва тежък задух и ускорен пулс.

Клиничните прояви на хроничната венозна недостатъчност също включват подуване и екзема

Ако не се осигури навременно лечение, заболяването се развива, причинявайки всякакви усложнения. По този начин при разширени вени кръвообращението се нарушава, натрупва се в съдовете, което причинява интравенозно налягане и в резултат на това се появява подуване и варикозна екзема.

Отокът от своя страна причинява допълнителни усложнения, като възпаление на кожата на долните крайници и неприятен сърбеж.

Ако натрупаната кръв остане в кръвоносните съдове дълго време, местата на натрупване се възпаляват. Там, където са разположени засегнатите съдове, се появяват тъмни пигментни петна, кожата става плътна и груба. По-нататък възпалението става хронично и води до бяла атрофия – болезнени бели белези.

Трофични язви

Във вените се образуват трофични (венозни) язви поради нарушено кръвообращение. Трофичните язви изискват задължително лечение, тъй като те не се лекуват сами. Кръвообращението е нарушено, кръвта не доставя необходимите за заздравяването вещества и микробите в засегнатата област започват да се размножават – язвите се увеличават и се възпаляват.

По-добре е да се консултирате с лекар в началните етапи на разширените вени, не трябва да чакате да се проявят до степен, че да станат видими и с невъоръжено око. От лекаря можете да получите подробна информация за моментното състояние на венозните съдове – изправна ли е работата на клапите, какво е състоянието на съдовите стени, има ли кръвни съсиреци и др. Задължително е да се подложите на профилактичен преглед, за да премахнете всички възможни симптоми и предпоставки за развитие на разширени вени.

Диагностика на разширени вени

При назначаването флебологът извършва визуален преглед на пациента. Опитен специалист ще разпознае разширените вени в най-ранните етапи.

По време на диагностичните процедури лекарят установява или изключва наличието на разширени вени, след което определя нозологичния вариант на хроничната венозна болест и обсъжда с пациента тактиката на лечение.

На етапа на определяне на стратегията за лечение лекарят решава кои методи са подходящи за коригиране на разширените вени на крайниците – дали е възможно да се ограничим до консервативни нехирургични методи или само хирургични методи за лечение на разширени вени са възможен вариант.

След това се определя тактиката на лечение – възможно ли е лечение с една техника или комбинация от няколко е по-подходяща за лечение на разширени вени. На последния етап лекарят обективно оценява ефективността на лечебните процедури.

Методи за диагностициране на разширени вени на долните крайници

В допълнение към традиционното събиране на анамнеза, преглед и палпация в съвременната медицина, диагностиката на заболяванията на вените на долните крайници се извършва с помощта на ултразвуково ангиосканиране.

Ултразвуковото ангиосканиране е модерен експресен метод, който ви позволява да диагностицирате състоянието на вените и артериите и можете да определите признаци на венозен рефлукс (обратно движение на кръвта от дълбоката повърхностна вена).

Ехографията при разширени вени е най-основният метод за диагностициране на това заболяване

След това лекарят определя тактиката за лечение на заболяването. Съвременните методи за лечение на разширени вени на долните крайници позволяват процедурата да се извърши безболезнено и абсолютно безопасно.

Не забравяйте, че абсолютно не можете да удължите хода на заболяването, тъй като разширените вени могат да причинят всякакви усложнения.

Усложнения при разширени вени

Флебит

Възпалените съдове могат да доведат до тромбофлебит: освен стените на съдовете се възпаляват и околните тъкани, появяват се болезнени симптоми в краката, кожата в местата на възпаление се зачервява, телесната температура се повишава.

Венозно кървене

При разширени вени на долните крайници кръвообращението се нарушава и венозното налягане се повишава. В резултат на това вените се подуват и увеличават размера си. Всяко външно въздействие – леко нараняване, леко натъртване – може да причини венозно кървене, което по правило остава незабелязано, тъй като не причинява болка, но може да доведе до значителна загуба на кръв и да причини големи щети на здравето.

Дълбока венозна тромбоза

Тромбите са кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, те се образуват в резултат на нарушено кръвообращение и увредени съдови стени. Кръвните съсиреци блокират венозните канали, което води до дълбока венозна тромбоза.

Заболяването трябва да се лекува своевременно, като се избягват всякакви усложнения. Опитен лекар ще идентифицира разширените вени на долните крайници още в първите им прояви.

Методи за лечение на разширени вени на долните крайници

Има различни методи за лечение на разширени вени – хирургична интервенция, консервативни методи (компресивна терапия, медикаменти, физиотерапия) и съвременни нехирургични методи като лазерно лечение, радиочестотна аблация на вени, склеротерапия, флебектомия.

Операция

Традиционната хирургия днес се предписва рядко и при определени показания. На първо място, това се обяснява с факта, че самото отстраняване на вена е придружено от значителна травма, възможна поява на хематоми, дълъг следоперативен период и продължителна болка.

Консервативно лечение на разширени вени

В зависимост от стадия и тежестта на венозното заболяване се избира един или друг вид лечение. Във всеки стадий на заболяването са необходими консервативни методи на лечение – като допълнителна терапия или като основна терапия, в зависимост от степента на увреждане на кръвоносните съдове. Консервативните методи на лечение включват физиотерапия, компресионно лечение на разширени вени и медикаментозно лечение на разширени вени на долните крайници.

Физиотерапия

Този метод включва извършване на пресотерапия. Тази процедура е насочена към отстраняване на излишната течност от долните крайници, образувана на фона на хронична венозна недостатъчност и първоначален венозен оток.

Както всеки друг консервативен метод, физиотерапията не предполага елиминиране на засегнатите съдове и техните области. Тя намалява проявата на разширени вени. С помощта на физиотерапия се подобрява венозният и лимфен отток, подобрява се микроциркулацията и изчезва дискомфортът в долните крайници, като болка и спазми в мускулите на прасеца.

Компресионно лечение на разширени вени

Компресионната терапия се използва за прилагане на натиск върху повърхностните и дълбоките вени. Най-бързото изтичане на кръв става в самото дъно, в краката – там вените са стеснени и изтичането на кръв е най-бързо. Външното налягане подпомага кръвния поток и в резултат на това клапите работят по-ефективно.

Компресионното лечение се използва задължително като допълнителна терапия за всички съвременни методи на лечение, по-рядко – като основен метод на лечение (в случаите на много начален стадий на заболяването и за неговата превенция).

Компресионното облекло помага за облекчаване симптомите на разширени вени като подуване, умора на долните крайници и чувство на тежест.

Медикаментозно лечение на разширени вени на долните крайници

Лекарствената терапия включва прием на лекарства, които могат да подобрят структурата и функцията на венозните стени. Вените обаче ще останат извити и разширени, невъзможно е напълно да се излекуват разширените вени с помощта на лекарства, кремове и мехлеми. Повишеният тонус на венозните стени с помощта на лекарства не е в състояние да коригира неправилното функциониране на клапите. Хранителните добавки, лекарствата (известни като венотоници), мехлемите и кремовете намаляват симптомите на подуване и болка, а също така се предписват за предотвратяване на тромбоза и лечение на трофични разстройства.

С помощта на консервативно лечение е невъзможно да се предотврати по-нататъшното развитие на венозна болест и да се излекува пациентът.

Съвременни технологии и методи за лечение на разширени вени на долните крайници

Днес медицината е направила големи крачки напред и традиционните операции остават далеч в миналото. Сега те са заменени от съвременни методи за лечение на разширени вени без операция. Те включват щадящи методи като радиочестотна аблация на вени, склеротерапия, флебектомия и лазерно лечение на разширени вени.

Радиочестотна аблация на вени (RFA на вени)

Това е модерна технология и един от най-ефективните начини за лечение на разширени вени на долните крайници. RFA има големи предимства пред всеки друг метод за лечение на разширени вени. Процедурата е съвременна алтернатива на традиционната хирургия и се извършва под местна анестезия.

Същността на метода е да се въведе специален проводник в засегнатата вена, който произвежда топлинно излъчване. С помощта на радиочестотно излъчване се получава термичен ефект върху стените на засегнатата област на вената; структурата на увредения съд е разрушена, вената е изключена от общата система на кръвния поток. Операцията е с продължителност от 30 до 60 минути и не изисква хоспитализация.

Процедурата е абсолютно безопасна за пациента и максимално ефективна. Важни предимства на този метод са премахването на разрези (операцията включва малка пункция) и възможно най-бързото възстановяване след процедурата – след 15-20 минути пациентът може да се прибере у дома.

Склеротерапия

Този метод включва лечение на разширени вени на долните крайници чрез залепване на стените на кръвоносните съдове. С други думи това ще рече: затваряне на вената. В лумена на вената се инжектира лекарство като пяна или в течна форма, което слепва вената.

Този метод не изисква увреждане на кожата и е практически безболезнен.

Процедурата е с продължителност около 30 минути, като след това е необходима компресионна терапия – компресионно облекло или превръзки подпомагат процеса на слепване на вените.

С помощта на склеротерапия се отстраняват както капилярни мрежи, така и големи вени. Този метод елиминира следоперативни белези и дефекти.

Флебектомия

Методът включва отстраняване на променената вена. Флебектомията се използва в случаите, когато заболяването отдавна е преминало началните етапи и други методи стават неефективни.

Процедурата се извършва през малки разрези от няколко милиметра и продължава около два часа. Това предполага хоспитализация на пациента за 1-2 дни.

Необходима е и допълнителна компресионна терапия.

Лазерно лечение на разширени вени на долните крайници (ELVE)

Методът на ендовазалната лазерна коагулация (EVLC) е един от най-разпространените методи за лечение на разширени вени и включва термично въздействие на лазерен лъч върху стените на вените. Светлинен водач, поставен във вената, въздейства върху нея с лазерен лъч, което води до залепване на венозния съд.

Процедурата не изисква обща анестезия и продължава около 40-60 минути. Допълнителната компресионна терапия е задължителна. Това ще рече, че ще ви бъдат предложени специални чорапи, които да носите.

Методът за лечение на разширени вени се определя от лекар, който първо провежда всички необходими изследвания и въз основа на тях избира най-подходящия за конкретния човек метод за лечение на заболяването.

Профилактика на разширени вени на долните крайници

Най-важната профилактика на разширените вени е здравословният начин на живот и правилната организация на работа и почивка. И не на последно място – превантивните посещения при флеболог, както и редовни профилактични прегледи.

Лекарски съвети за предотвратяване появата на разширени вени:

• премахване на честите и постоянни натоварвания на долните крайници;
• правилно хранене (изключете мазните, пържените, сладките и солени храни);
• периодична почивка с повдигнати крака под ъгъл от 20 градуса;
• контрол на телесното тегло;
• редовна (всекидневна) физическа активност;
• премахване на лошите навици (алкохол, тютюнопушене).

Също така профилактиката на разширените вени включва закалителни процедури, плуване, както и масаж на краката и стъпалата.

ВЕНИСХЕМО ПРОТЕКТ + ДИОСМИН + ХЕСПЕРИДИН + РУТИН / ХЕСПЕРИДИН – ДИОСМИН – РУТИН – ГРОЗДОВО СЕМЕ – ЗА ЗДРАВА КРЪВОНОСНА СИСТЕМА И УСЕЩАНЕ НА ЛЕКОТА И КОМФОРТ – Допринася за цялостната грижа и доброто състояние на вените, капилярите, венозните стени и хемороидалния сплит; Модулира метаболизма на съединителната тъкан в стените на кръвоносните съдове; Подобрява еластичността на кръвоносните съдове и проходимостта им; Подкрепя антиоксидантната и противовъзпалителната защита особено на малките кръвоносни съдове; Благоприятства здравината на съединителната тъкан, по-бързото зарастване на рани и цялостното здраве на кръвоносната система; Спомага на ензимната функция за разграждането на отпадните продукти и влияе благоприятно на противовъзпалителните процеси; Удължава действието на париеталния норепинефрин – хормон, участващ в свиването на кръвоносните съдове; Влияе на отичането на лимфата, като намалява диаметъра и налягането на лимфните съдове, увеличава броя на функциониращите лимфоцити и подобрява течимостта във вените; Способства за намаляване болката, тежестта и отоците на краката и глезените; Притежава противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични свойства; Успешно намалява възпалението и отока, при състояния като хемороиди, венозна недостатъчност и разширени вени; Поддържа нормалните функции на венозната система; Увеличава еластичността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението; Подпомага лечението на разширените вени, хемороидите и съпътстващите ги състояния; Стимулира нормалната микроциркулация във венозните съдове; Допринася за намаляване на тежестта, отоците и болките в крайниците; Влияе благоприятно за заздравяване структурата на вените; Съдейства за нормалното функциониране на кръвообращението и кръвоносните съдове; Намалява риска от усложнения при хронична венозна недостатъчност; Притежава противовъзпалителни, антитромботични и фибринолитични свойства; Проявява силно антиоксидантно действие; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящи за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 веган капсули + 80 таблетки ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули + 2 таблетки КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button