Психотерапия при множествена склероза

Ефектът на множествената склероза (МС) върху нервната система става често срещана причина за депресия и други психологически проблеми

множествена склероза

Освен това хората с МС са изправени пред много предизвикателства. Ето го и въпросът: могат ли да се справят сами или трябва да потърсят психологическа помощ? Прочетете статията за това какво представлява психотерапията при МС и как може да помогне.

Лечението с лекарства, модифициращи множествената склероза, е изключително важно. Въпреки това, непредсказуемите симптоми изискват специално внимание и често трябва да бъдат разглеждани отделно. Физическите прояви на заболяването, като болка, спастичност и проблеми с пикочния мехур, са чести цели за индивидуална медицинска намеса.

Какво да кажем за депресия, тревожност, дългосрочен стрес, проблеми със съня? Дали ще изчезнат сами или трябва да се потърси консултация със специалист? Не би било лошо да се направи консултация с психотерапевт. Дори ако психологическите симптоми не са толкова забележими, те могат значително да усложнят живота на болния, както и на неговите близки.

Преди всичко е нужен невролог. Той ще предпише подходящо лечение и ще даде необходимите препоръки. При необходимост ще ви насочи към компетентен специалист в областта на психотерапията.

Корените на проблема

Психологическите и емоционални проблеми около човек с МС могат да възникнат от различни източници:

• неврологични симптоми на самото заболяване;
• реакцията на човека към информацията за диагнозата и прогнозата при множествена склероза;
• социални затруднения, медиирани от МС;
• притеснения за бъдещето, необходимостта от вземане на важни и двусмислени решения;
• инвалидизиращи физически симптоми, които, разбира се, не причиняват най-положителните емоции;
• необходимостта от промяна на съществуващия начин на живот, работа, местоположение, хобита, кръг от хора и др.;
• пристрастяване към лекарства и инжекции;
• икономическата страна на заболяването;
• трудността да се поддържа същият ритъм на живот, както преди, или да се премине към нов;
• концентрация върху болестта, чувство за малоценност, самосъжаление.

И това е само върхът на айсберга. Пациентите с МС трябва да се справят с много трудности, които буквално се натрупват едновременно.

Защо пациентите с множествена склероза имат нужда от психотерапия?

Отрицателните емоции и разрушителните мисли отнемат много време и усилия. Болните имат все по-малко ресурси, за да се наслаждават на ежедневието си. Оказват се в нещо като задънена улица. Става по-важно от всякога намирането на изход от проблемните ситуации, преосъзнаването и преживяването на живота и намирането на емоционален баланс.

Тук социалната подкрепа може да предостави безценна услуга. Близките хора могат да помогнат на болния да се справи с изпитанията. Въпреки това, те също се включват в проблемите и преживяванията, създадени от множествената склероза. Без да го съзнават или искат, пак те могат и да увеличат напрежението, свързано с болестта.

————————————————————————————————————————————————————-

Хранителната добавка на ГРЕВИА – МС ХОУП + D3 + Л-ТЕАНИН + ЧЕРЕН БЪЗ може да бъде част от рехабилитационната програма при лечението на множествената склероза. МС ХОУП спомага за регулация при съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречени олигодендроцити), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина. Хранителната добавка МС ХОУП има силен противовъзпалителен потенциал, намалява дегенерацията на аксоните на нервните клетки и подобрява производството на енергия. ➡ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

————————————————————————————————————————————————————-

Психотерапията предлага абстрактен, свеж поглед върху ситуацията. Специалистът ще помогне разумно да се оценят обстоятелствата и ще предложи решения, които не са били видими преди. Той ще установи дали има психо-емоционални разстройства и ще уточни проблема. След това психотерапевтът ще начертае курс на лечение и, ако е необходимо, ще предпише лекарства.

Тъй като множествената склероза е дългосрочно и непредвидимо заболяване, еднократната психологическа помощ едва ли ще помогне. Оптимално е психотерапията да бъде интегрирана в системата за лечение и рехабилитация. Ще трябва да се прилагат уменията, придобити по време на терапията, в живота. Това е особено вярно, ако пациентът няма възможност да получи цялостна психологическа помощ на всеки етап от заболяването.

В зависимост от стадия на болестта на първо място са различни ето тези задачи:

• Първо трябва да се идентифицират рисковете от психологическите разстройства и да се вземат мерки за предотвратяването им, да се помогне на пациента да приеме болестта и да се намали емоционалното напрежение.
• Рецидив – адаптация към симптомите, справяне се със стреса, мотивация да се продължи лечението, засилване на желанието за живот и общуването с хора.
• Ремисия – придържане към лечението, подобряване на способността за справяне с проблемите и помощ при подобряване на когнитивната функция.

Показания за психотерапия при МС

Прави се консултация с лекуващия невролог. Той може да насочи болния да посети психотерапевт, ако има:

• депресия;
• безпокойство;
• продължителен стрес;
• проблеми с адаптирането в обществото;
• умора;
• трудности в интимния живот;
• когнитивно увреждане;
• проблеми със съня;
• хронична болка.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО + СИНЯ БОРОВИНКА – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪКА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ

Още през 70-те години на миналия век беше отбелязано, че психологическите аспекти могат да повлияят на хода на заболяването. Някои проучвания свързват депресията и социалните кризи с рецидивите на множествената склероза. Ефектът на стреса върху хода на заболяването е спорен. Въпреки това, учените са склонни да вярват, че хроничният стрес може да повлияе на честотата и тежестта на екзацербациите (изостряне на заболяването). Психотерапията се използва активно за намаляване на негативните ефекти от стреса, лечение на депресия, тревожност и проблеми със съня.

Депресията и тревожността са не само неудобни сами по себе си, но могат също да влошат други симптоми на МС. Например паметта и мисленето, както и способността за концентрация също могат да бъдат засегнати.

На преден план могат да излязат и проблеми, свързани с комуникацията, възприемането на другите хора и мястото в обществото. Трудностите в интимния живот също не са рядкост. Психологическите методи на лечение могат да помогнат за разрешаването на всички тези проблеми.

Друга цел на психотерапията са когнитивните увреждания

Те могат да се проявят като проблеми с речта, мисленето и паметта. Психотерапията може да предложи начини за защита и увеличаване на когнитивния резерв.

Също така е възможно да се облекчи възприемането на физическите симптоми с помощта на психологически методи. Например, когнитивно-поведенческата терапия предлага техники за управление на болката, възникваща при множествена склероза. Често се използва и при лечение на хронична умора.

Видове психотерапия при множествена склероза

Отстрани може да изглежда, че психотерапията се случва когато пациентът споделя своя опит, а лекарят го слуша, подкрепя и дава съвети. Този метод се нарича поддържащо слушане. Той е от полза за пациентите с МС, но е само една от многото области. Редица други също се използват за разрешаване на психологическите проблеми при хора с МС.

Поведенческият подход съчетава следните видове психологическа помощ:

– Управлението на стреса е насочено към преодоляване на ежедневните трудности. Основната му цел е да намали напрежението и да адаптира пациента към стресовите фактори.

– Прогресивна мускулна релаксация. Използва се по-специално за подобряване качеството на съня и облекчаване на хроничната умора.
Методът на биофийдбек се основава на развитието на рефлекс. Например, човек трябва да се съсредоточи едновременно върху звука и върху конструктивните, приятни мисли. По този начин се тренира способността болния да навлиза в спокойно, позитивно състояние. Звуковият сигнал има подсилващ ефект.

Когнитивният подход включва:

– Когнитивно-поведенческата терапия е широко използван вид психотерапия. Обхватът на употребата ѝ варира от депресия до умора и хронична болка. Когнитивно-поведенческата терапия изгражда система от мисли, емоции, усещания и поведение. Всеки неин елемент подлежи на корекция. Разработва се нов тип реакция на случващото се. Човек спира да се наранява и става по-продуктивен. Благополучието се подобрява и радостта от живота се възстановява.

– Психотерапията, базирана на вниманието, е метод, извлечен от когнитивно-поведенческата терапия. Предлага да се наблюдава потока на мислите, без да се намесвате в тях. Така човек се изправя лице в лице с това, което преди се е опитвал да избегне или отрече. Той разпознава и елиминира конструкции от негативни мисли и емоции, които водят до лошо здраве.

– Психотерапия на приемането и отговорността – има много общо с предишните два метода. По същия начин се извършва одит на мислите и чувствата. Първо, пациентът е в ролята на външен наблюдател. Той преценява колко полезни или вредни са за него определени мисли и чувства. След това се фокусира върху онова, което е наистина важно за него. Измествайки фокуса, поема отговорност за случващото се. Отношението към събитията в живота се променя.

– Рационално емоционална поведенческа терапия. Тя има за цел да преработи скритата агресия. Идентифицират са причините за гнева и се дават начини за освобождаването му по конструктивен начин. Настъпва положителна трансформация.

– Позитивна психотерапия. Специалистът помага на пациента да осъзнае светлата страна на ситуацията и да види живота по положителен начин. Той предлага различни начини за решаване на проблемите. Създава се спокойна атмосфера. Психотерапевтът разказва притчи и анекдоти, чийто смисъл помага на пациента по-лесно да възприема случващото се.

Хуманистичният подход се състои от:

• Поддържащо слушане, при което пациентът говори през по-голямата част.
• Музикална терапия.
• Арт терапия.

Творческите насоки помагат на хората с МС да разберат по-добре процесите, които се случват в душата и тялото им. Човек започва по-добре да изразява себе си и измества фокуса от болестта към красотата.

Възможен е и комбиниран подход, който съчетава различни видове психотерапия. Също така, в рамките на психологическото лечение се разглеждат алтернативни направления: йога, тай чи и др.

Форми на психотерапия

Възможно е да се получи психологическа помощ чрез :

• лично посещение при специалист или група;
• дистанционно – онлайн или по телефона.

Специално за пациентите с МС се разработват интернет услуги и компютърни програми за психологическа самопомощ. Изследванията подкрепят ползите от телепсихотерапията за пациенти с МС. Когнитивно-поведенческата терапия дава добри резултати при лечението на депресия, умора, безсъние и помага на много пациенти да подобрят качеството си на живот.

Има доказателства за ефективността както на индивидуалната, така и на груповата психотерапия при МС. Заедно с психотерапевт се избера удобната за пациента форма:

– Груповата терапия е подходяща за тези, които търсят подкрепа и са отворени към разбирането на чуждата гледна точка. Членовете на групата си помагат взаимно да преодолеят негативните убеждения, като изразяват различни мнения. Групата също така мотивира учениците да изпълняват “домашните” си и да развиват по-добри техники. Членовете на групата споделят полезни съвети и постоянно получават потвърждение, че не са сами при решаване на проблемите си.

– Индивидуалната терапия ще бъде по-добре приета от онези, които не са подготвени да чуят мненията и опита на други пациенти. В някои случаи форматът на консултация предполага по-бързо постигане на ефекта, тъй като цялото внимание на специалиста е насочено към един човек.

Независимо от вида на терапията и начина, по който се провежда, се препоръчва постоянна подкрепа от медицински специалист. Дори пациенти, които се чувстват в състояние да се справят сами, може да се нуждаят от специализирана помощ по време на периоди на обостряне на множествената склероза.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО / СИНЯ БОРОВИНКА – МС ХОУП / D3 / Л-ТЕАНИН / ЧЕРЕН БЪЗ – ПРИРОДНИ ПРОДУКТИ ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА НЕРВНА СИСТЕМА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ!!! Влияе благоприятно върху работата на централната нервна система; Подпомага регенерацията на съединителната тъкан; Подпомага мозъчната дейност и неутрализира развитието на дегенеративни промени в централната нервна система; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка, стимулира мисловната дейност, освобождава от стреса и тревожността; Спомага в регулирането на съзряването на клетките, които произвеждат миелин (наречен олигодендроцит), като потенциално помага на тялото да регенерира миелина; Стимулира ремиелинизацията на нервните влакна и производството на мозъчни клетки; Повлиява при проблеми със зрението и намалява световъртежа; Силен противовъзпалителен потенциал и способност срещу простудни заболявания; Благоприятства при спастичността на мускулите, сковаността, болката, проблемите с пикочния мехур и тремора; Намалява дегенерацията на аксоните и подобрява производството на енергия; Намалява възможността от възникване на кръвни съсиреци; Подобрява митохондриална функция, елиминира основния дефицит на хранителни вещества; Увеличава мускулната сила, намалява умората и подобрява функцията на пикочния мехур и червата; Предотвратява когнитивните увреждания; Подобрява работата на сърдечно-съдовата система; Има добри антиоксидантни свойства и подобрява общия имунитет; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 + 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button