Полово предавани болести: рискови фактори, симптоми, лечение и профилактика

Според статистиката на СЗО всеки ден един милион души се заразяват с различни полово предавани болести

полово предавани болести

Повечето от тях нямат изразени симптоми в първите етапи, което затруднява ранната диагностика.

Полово предаваните инфекции (ППИ) пряко засягат сексуалното и репродуктивното здраве на мъжете и жените: причиняват безплодие, усложнения по време на бременност и рак.

Хората, които подозират, че имат ППИ или вече знаят за диагнозата, се притесняват да говорят за това дори пред лекарите. Поради това те остават без лечение и здравето им се влошава, което усложнява заболяването.

От статията ще научите всичко за ППИ: какви са болестите, видовете им, основните симптоми? Кои полово предавани инфекции са лечими и кои не? Как да предпазите себе си и партньора си от такива инфекции?

Какво е ППИ?

ХОРМОНАЛ БАЛАНС ЕВА ПРО + БИОТИН – СБОГУВАЙТЕ СЕ ЗАВИНАГИ С ХОРМОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ И ДИСБАЛАНС

Полово предаваните инфекции (ППИ) са инфекции, които се предават от човек на човек чрез сексуален контакт. Детето може да получи някои ППИ от майката по време на бременност и раждане чрез заразена кръв и нейните продукти.

Кои са полово предаваните болести има?

Има голям брой ППИ. Те се различават по патоген, начин на предаване, симптоми, диагноза и лечение. Но осем инфекции са най- често срещаните в света. Четири от тях са лечими :

• Сифилис;
• Гонорея;
• Хламидия;
• Трихомониаза.

Причинителите на тези инфекции са бактерии, така че те се лекуват с антибактериални лекарства.

Още четири инфекции са причинени от вируси:

• Инфекция, причинена от вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV);
• Човешки папиломен вирус (HPV);
• Вирус на херпес симплекс (HSV);
• Вируси на хепатит В.

ХОРМОНАЛ БАЛАНС АДАМ ПРО + БИОТИН – ЗА 100% МЪЖКА ПОТЕНТНОСТ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ

Тези инфекции не могат да бъдат излекувани напълно. Но ако заболяването се диагностицира навреме, можете да получите поддържащо лечение и да живеете дълъг и щастлив живот.

Какви са симптомите на полово предаваните инфекции?

В началото някои видове ППИ са асимптоматични. По този начин ХИВ инфекцията може да не се прояви до 10 години от момента на заразяването. В случай на други инфекции, основните симптоми са усещане за парене при уриниране при мъжете, секреция от влагалището при жените и болка в областта на слабините.

СТРОНГ МЕН – ТРИБУЛУС ТЕРЕСТРИС 95% САПОНИНИ 1500МГ. –ПРИРОДЕН ПРОДУКТ ЗА ФЕРТИЛИТЕТ И РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ

Нека поговорим по-подробно за това как се проявяват симптомите на полово предавани болести.

Сифилис

Сифилисът има три етапа:

– При първия се появява единична неболезнена язва, най-често по гениталиите;
– Вторият етап се проявява с обрив по стъпалата и дланите. Засягат се кожата, лимфните възли и лигавиците. Този етап често е придружен от главоболие и треска;
– Третият етап при сифилиса настъпва 3-10 години от момента на заразяването при пациенти, които не са завършили лечението или изобщо не са лекувани. На този етап костите и тъканите на черепа се разрушават.

Хламидия и гонорея

При тези инфекции шийката на матката при жените се възпалява. Болка в долната част на корема или в областта на слабините. При мъжете уретрата е възпалена и има усещане за парене при уриниране. Болката е придружена от секрет от влагалището или пениса.

Трихомониаза

При тази инфекция гениталиите се зачервяват, сърбят и се появява секрет. По време на полов акт се появява остра болка.

HIV инфекция

Заболяването може да бъде безсимптомно от няколко месеца до 5-10 години. През първия месец след инфекцията температурата може да се повиши и да се появи слабост, както при ОРВИ. Лимфните възли в различни части на тялото се възпаляват и гърлото боли.

Ако заболяването не се открие навреме и не се започне лечение, на фона на отслабената имунна система, човек развива кашлица, диария и други сериозни заболявания като туберкулоза и онкология. Последният стадий на HIV инфекцията е синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).

Херпес симплекс (HSV)

Херпесът е хронично заболяване с чести подобни симптоми. При HSV се появяват болезнени язви по устните, в устата и в гениталната област.

Човешки папиломен вирус (HPV)

HPV инфекцията протича безсимптомно след инфекцията. С течение на времето се появяват субективни симптоми: петна и гъсти пъпки по кожата и лигавиците на половите органи, сърбеж и парене при уриниране, болка при полов акт и кървене в областта на засегнатата кожа и лигавици.

Хепатит Б – хепатитен вирус тип B (HBV)

Първичната инфекция също протича безсимптомно. Но при някои хора по време на инфекция кожата и очите пожълтяват (жълтеница), цветът на урината потъмнява, появяват се слабост, гадене и повръщане. В редки случаи се развива остра чернодробна недостатъчност и риск от смърт.

Как да идентифицираме ППИ?

Тъй като ППИ често протичат без симптоми, е необходимо да се изследвате за полово предавани болести поне веднъж годишно, за да предпазите здравето, както и да се подложите на бързо изследване след нежелан полов акт.

АКТИВ МАЛЕ ТАБЛЕТКИ – ИНОВАТИВНА ФОРМУЛА ЗА ФЕРТИЛИТЕТ И МЪЖКА ПОТЕНТНОСТ

В лабораториите пациентите дават кръв, урина и, ако е необходимо, цитонамазка от гениталиите. По правило една проба от биологичен материал може да открие няколко инфекции наведнъж.

Как се диагностицира ППИ?

 

Венерологът диагностицира всяко полово предавано заболяване. В зависимост от вида на инфекцията той използва различни диагностични методи: назначава лабораторни изследвания на урина и вагинални цитонамазки, както и микроскопия и PCR диагностика.

Лечение на полово предавани болести

След поставяне на диагнозата се предписва лечение. Обикновено това е лекарствена терапия, но ако заболяването е напреднало, може да се наложи операция. В случаите, когато са налице нелечими заболявания лекарят предписва специална терапия, която омекотява и забавя хода на инфекцията.

Как да се предпазим от ППИ?

За да предотвратите полово предавани болести, следвайте препоръките:

— направете рутинна диагностика;

— откажете се от промискуитета;

— използвайте презервативи;

— при битов контакт с болен от сифилис, гонорея, хламидия и трихомониаза, не използвайте общи кърпи, четки за зъби или замърсено със секрети бельо.

Има и безопасни и ефективни ваксини срещу хепатит B и HPV. За някои инфекции вашият лекар може да ви предпише лекарства, които ви предпазват преди или след полов акт.

 

ХОРМОНАЛ БАЛАНС ЕВА ПРО И ХОРМОНАЛ БАЛАНС АДАМ ПРО + БИОТИН – КАЖЕТЕ СБОГОМ ЗАВИНАГИ НА ХОРМОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ И ДИСБАЛАНС!!! – Хормонал Баланс Ева Про + Биотин; Пречиства кръвта; Балансира нивото на хемоглобин и тонизира кръвоносните съдове; Помага при хормонални нарушения, менопауза, горещи вълни и ПМС; Заздравява косата, кожата и ноктите; Прави кожата по-сияйна, помага при акне, екзема, псориазис, обриви и кожни проблеми; Подпомага дейността на бъбреците; Активно се бори с мазнините и излишните натрупвания; Подпомага женското здраве за успешно зачеване и безпроблемна бременност; Подпомага организма при високи нива на стрес, тревожност и главоболие; Помага за по-голяма емоционална устойчивост и има успокояващ ефект; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт, подходящ за вегани; Хормонал Баланс Адам Про + Биотин; Увеличава сексуалното желание и въздейства при пpoблeми c epeĸциятa; Увeличaвa ĸoличecтвoтo и качеството нa cпepмaтoзoидитe; Πoдпомага пoтeнтнocттa, дeйcтвa блaгoпpиятнo пpи бeзплoдиe; Поддържа синтеза на мъжките хормони; Πoвишaвa yдoвoлcтвиeтo oт пoлoвия aĸт; Пoвишaва нивaтa нa тecтocтepoн при инфертилни мъже; Дeйcтвa тoнизиpaщo, стимулира енергията и благоприятства на мъжкото здраве; Премахва умората, повишава физическата издръжливост; Подпомага сърдечно-съдовата система; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 2 x 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button