Полипи в червата: Симптоми, защо растат пак, трябва ли и как се премахват

Полипи в червата са скрита патология, или поне така ги наричат неофициално лекарите

полипи в червата

Наличието на полипи в червата е и коварна патология. Образуванията могат или да останат просто полипи, или при неблагоприятни ситуации да се изродят в ракови тумори. И е важно да се открият такива формации навреме, за да се предотврати тяхното развитие.

Как можете да идентифицирате полипи в себе си, кога се появяват пак, как се изследват, трябва ли да се махат – това е важна информация, която всеки трябва да знае.

Разбира се, най-надеждният начин за диагностициране на полипи в червата е медицински преглед и консултация с лекар. Наличието на полипи в червата може да бъде точно диагностицирано само с помощта на колоноскопия. Процедурата се препоръчва за всички, които са навършили 50 години.

Защо се образуват полипи?

Малко вероятно е днес някой да може да отговори на този въпрос. Съществуват различни теории за техния произход – възпалителни, вирусни, генетични, но нито една от тях не е доказана и не се смята за единствено правилната. При някои полипите могат да се появяват често, докато при други никога да не се появят.

Полипът е израстък на лигавицата на всеки орган, който го има. Има полипи на устата, носа, стомаха, тънките или дебелите черва. Полипи има и в женските полови органи. Лигавицата е специална тъканна структура, която произвежда различни активни вещества, както и слуз – откъдето идва и името ѝ. Има много различни образувания: папиломите се появяват главно върху кожата, където има епидермис, има субмукозни образувания – липоми, фиброми, фиброиди, кисти и др. Полипите са израстъци на лигавицата.

Видове полипи

Те се различават както по морфологична структура, така и по форма – има плоски полипи, които могат да растат до големи размери, но в същото време да са с малка височина, както и полипи с крачета (те също се предлагат в различни размери).

Тази разлика е важна при избора на метод за отстраняването им. Тези на краката се отстраняват с бримкова електроексцизия – на крачката на полипите се поставя специална бримка, която се затяга и към нея се прилага смесен тип ток, може да коагулира (каутеризира) и да се изреже. Така полипът се отстранява до корен, както се казва. При широки плоски полипи се използва по-модерен метод, когато под основата на образуванието се инжектира специален разтвор, който повдига лигавицата заедно с полипа над подлежащите тъкани и мускули, след което се прави кръгъл разрез и с помощта на електрическа стимулация със специален инструмент, участъкът от лигавицата се отделя от подлежащите тъкани. В резултат на това се получава послойно отрязване на фрагмент от лигавицата като единичен блок. С този метод могат да се премахнат дори големи полипи – до 10 см в диаметър или повече.

Защо полипите трябва да бъдат изрязани или премахнати?

Полипите обикновено са доброкачествени образувания. Но те имат тенденция да стават злокачествени с течение на времето. Ето защо се препоръчва превантивното им премахване. Полипите, например на дебелото черво, днес се класифицират като предракови състояния, тъй като развитието им следва пътя на увеличаване на размера и промяна на неговата структура. От доброкачествен вариант настъпва постепенно преструктуриране на такива тъкани, което се нарича дисплазия. Започват да се появяват атипични клетки. Неотстраненият полип може с течение на времето да се развие в злокачествен тумор.

Полипите могат да бъдат аденоматозни – те се считат за по-опасни поради риска от дегенерация. Има и хиперпластични, които не носят злокачествен потенциал и просто могат да се наблюдават

Основното, което човек може да направи за здравето си, е да се подлага на редовни медицински прегледи. По време на преглед лекарите, например ако са УНГ или зъболекари, ще открият полипи във видимата област, по време на гастроскопия могат да се видят наличието на полипи в хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. А на всички хора над 50 години се препоръчва рутинно да се подлагат на диагностична колоноскопия, независимо от наличието на оплаквания. Ако няма полипи в червата, следващата колоноскопия може да се извърши след 5 години. Ако има, по-добре е да ги премахнете и да се подложите на преглед отново след година.

Някои полипи, ако са малки, могат да бъдат отстранени веднага по време на диагностичен ендоскопски преглед. Ако са големи, по-добре е да ги премахнете в болница под наблюдението на хирург.

Как да проверите дали имате полип?

Съвременното ендоскопско оборудване предлага високо качество на изображението. С негова помощ може ясно да се изследва образуването, да се оцени неговия размер и дори вида (аденом или хиперпластичен).

Но все пак най-надеждният метод за проверка на полип е биопсията. Лекарите вземат парче тъкан и изучават материала – след това могат да вземат решение за отстраняване.

Що се отнася до полипите на дебелото черво, днес са приети стандарти, според които те трябва да бъдат премахнати, независимо от всичко. Особено ако са разположени в дясната половина на дебелото черво – смята се, че там има по-голяма степен на злокачественост и преструктурирането става по-бързо. Гинеколозите също са много предпазливи към такива образувания и също препоръчват премахване на полипи в гениталиите.

Защо могат да израстат отново?

Защо полипите могат да израстат отново след последвало отстраняване, отново никой не може да каже, тъй като тяхната първична природа е неизвестна. Освен това, изобщо не е сигурно, че те ще израснат на същото място. Най-вероятно новите полипи ще имат различна локализация и повторното им появяване може да бъде предизвикано от неразрешени фактори, довели до основния проблем.

Известно е, че честотата на откриване на полипите е по-висока в развитите страни, където консумацията на протеинова храна е по-висока. И там, където хората, поради техните икономически възможности, могат да консумират само зърно, фибри и зеленчуци, се откриват по-малко полипи. Оттук и препоръката за профилактика – променете диетата си. Добавете повече зърнени храни, зеленчуци и плодове към нея и намалете количеството консумирано месо, риба и птици. Особено важно е да премахнете преработеното месо от вашата диета – колбаси, пушени меса и други подобни продукти. Не трябва да забравяме, че тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол също повишават риска от полипи и злокачествени тумори на храносмилателната система.

Също така си струва редовно да се подлагате на превантивни прегледи

Те ще ви позволят да откриете образуването навреме и да го премахнете, ако е необходимо. Важно е да не пренебрегвате този момент, тъй като полипите не причиняват болка или кървене до определено време. Само при големи размери или злокачествена дегенерация се появяват симптоми, които показват сериозен проблем.

Определени симптоми и рискови фактори не трябва да се пренебрегват

И така, предупредителните симптоми, които помагат да се подозира наличието на полипи в червата, включват:

• кръв в изпражненията или върху тоалетна хартия;
• промяна във формата или цвета на изпражненията;
• коремна болка или дискомфорт;
• промяна в “ритъма” на движенията на червата;
• влошаване на общото здраве, загуба на тегло без видима причина.

Ако се появят такива признаци, определено трябва да се консултирате с лекар за консултация, за да се предпише преглед и лечение

Освен това, не забравяйте за рисковите фактори, при наличието на които трябва внимателно да наблюдавате вашето благосъстояние.

Те включват:

✔ Възраст: Рискът от развитие на чревни полипи се увеличава с възрастта.

✔ Фамилна анамнеза: Ако членове на семейството са имали полипи или рак на червата, рискът става значителен.

✔ Хронични заболявания: Например, възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон или улцерозен колит повишават риска.

✔ Хранителни навици: Ниският прием на фибри, високите нива на мазнини в диетата могат да увеличат риска.

Ако такива фактори са налице, не трябва да пренебрегвате медицинския преглед и още повече, че не бива да отказвате да се консултирате със специалист, ако се появят тревожни симптоми.

Прогнозирайте предварително

Експертите отбелязват, че има два варианта за превантивно разпознаване на полипи или склонност към тях. Това са мерки като:

• Скрининг: Редовните медицински прегледи, включително колоноскопии, могат да помогнат за откриване на полипи, преди да се превърнат в рак. Лекарят може да препоръча честотата на скрининга в зависимост от рисковите фактори и възрастта на пациента.

•Генетично изследване: Хората с фамилна анамнеза за полипи или рак на червата могат да бъдат подложени на генетично изследване, за да проверят за наследствени предразположения.

Какво да направят младите?

Обикновено полипите предизвикват безпокойство при възрастните хора. Младите обаче също могат да се притесняват дали случайно не се е появила такава патология. Тук трябва да бъдете особено предпазливи в редки случаи, при наличие на фамилна обремененост или при наличие на други рискови фактори. В този случай лекарят може да предпише ранен скрининг преди човек да е навършил 45-годишна възраст.

Важно е да се подчертае, че само специалист може да даде конкретни препоръки за скрининг и диагностика въз основа на индивидуалните характеристики на пациента. Ако имате притеснения или рискови фактори, обсъдете ги с вашия лекар, който може да предложи подходящ план за медицинско наблюдение и скрининг.

ДИГЕСТИОН ПРО + АРОНИЯ & ДИГЕЗИМ + АЦИДСАКТИВИТИ ПЛЮС – ЗА ЧУВСТВО НА ЛЕКОТА БЕЗ ПОДУВАНЕ, КИСЕЛИНИ, ТЕЖЕСТ И ДИСКОМФОРТ В СТОМАХА – Оказва благоприятно въздействие върху храносмилателния тракт; Подобрява дейността на стомашно-чревната система; Облекчава при обострен гастрит, колит и панкреатит; Благоприятства при хранителнa непоносимост и алергии; Спомага при намалена ензимна секреция, свързана с напредването на възрастта. Подпомага разпада на лоши въглехидрати, протеини и мазнини; Оптимизира наличността на хранителните вещества в организма и по – бързото им усвояване; Намалява киселините, подуването и усещането за тежест; Действа благоприятно върху нормалните функции на черния дроб и жлъчката; Има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства; Влияе пряко върху работата на храносмилателната система; Намалява чувството на тежест и подуване; Неутрализира появата на стомашни киселини; Извежда токсините от стомаха и черния дроб; Освобождава червата от натрупаната плака; Намалява нивата на “лошия” холестерол; Предпазва организма от възникването на стомашно-чревни оплаквания; Не съдържат изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурални продукти, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 + 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 4 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button