Ползи за здравето от добавките със сяра, МСМ, метилсулфонилметан

Сярата (метилсулфонилметан, МСМ, MSM) е третият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Тя играе критична роля за цялостното здраве, но повечето от нас дори не се замислят за това

МСМ

Метилсулфонилметанът (MSM, МСМ) е сяросъдържащо съединение, което се среща в растения, животни и хора. Може също да се направи в лаборатория като хранителна добавка, която се използва широко в алтернативната медицина.

Какво е МСМ?

МСМ (метилсулфонилметан, MSM) често се използва от хора, които търсят естествен начин за облекчаване на болки в ставите, намаляване на възпалението и повишаване на имунитета. В допълнение, изследванията подкрепят употребата му при лечение на редица състояния, от артрит до розацея.

Има голям брой научно обосновани ползи за здравето от МСМ. В статията ще разгледаме само около 8 от най-важните.

Сярата е едновременно минерал и елемент. Метилсулфонилметанът (MSM, МСМ), естествено срещаща се хранителна форма на сярата, е необходим за много важни функции в тялото. Това включва производството на колаген, основният поддържащ протеин на сухожилията, хрущялите, съединителната тъкан и костите. Колагенът също така е важен за здравето на кожата, косата и ноктите. Тялото не може да произвежда сяра само; следователно трябва да се набавя от различни храни, като плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Аминокиселините са градивните елементи на протеините

MSM е направен от съдържащите сяра аминокиселини цистеин и метионин и е доказано, че помага за поддържане на здрави стави (и не само). Може също така да намали стреса от прекомерните свободни радикали и липсата на антиоксиданти.

МСМ срещу сяра

Едно от първите неща, които трябва да е ясно, относно ползите от добавките със сяра, е, че има два вида добавки със сяра: MSM и сяра.

MSM е химикал, който се среща естествено в растенията, животните и хората. Учените могат също така да произвеждат синтетично МСМ, за да могат много хора да използват МСМ като лекарство.

Науката потвърждава, че MSM предлага широка гама от ползи за здравето. Доказано помага при артрит и хронични болки в ставите. Някои хора го използват и за облекчаване на алергии и храносмилателни проблеми.

Каква е тайната зад МСМ?

Всички MСM съдържат сяра, но не всяка сяра съдържа MСM. МСМ е просто естествено срещащо се съединение, което се произвежда от повечето живи същества. Затова е и една от най-лесните за достъп форми на сяра.

MSM добавките често се препоръчват като един от най-добрите начини да добавите сяра към вашата диета и да излекувате често срещани здравословни проблеми.

Някои от предимствата на МСМ

• Може да подобри гъвкавостта и мобилността чрез насърчаване на функцията и здравето на ставите;
• Може да помогне за облекчаване на дискомфорта, който може да последва след по-тежки упражнения;
• Може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в тялото. Това са моменти, когато тялото има прекомерни количества свободни радикали и липса на антиоксиданти;
• Може да помогне за поддържане на здрава кожа, коса и нокти;
• Особено по-възрастните хора могат особено да се възползват от МСМ поради недостатъчен прием на протеини, тъй като МСМ осигурява аминокиселини, съдържащи сяра.

Най-добрите източници на сяра

Сярата и МСМ могат да бъдат намерени в почти всички сурови храни.

• Зеленолистни зеленчуци;
• Бира и кафе;
• Сурово мляко;
• Яйца;
• Месо, птици и риба;
• Соеви продукти, бобови растения, ядки, семена и зърнени храни;
• Аспержи, брюкселско зеле, чесън, лук и кейл;
• Витамини от група В;
• Всички плодове.

По-подробно за ползите от МСМ

1. Може да намали болките в ставите, което значително ще подобри качеството на живот

Една от най-популярните употреби на МСМ е за намаляване на болки в ставите или мускулите.

Доказано е, че е от полза за тези с дегенерация на ставите, често срещана причина за болки в коленете, гърба, ръцете и бедрата.

Дегенерацията на ставите може да повлияе негативно на качеството на живот, като ограничава движението и мобилността.

Проучванията показват, че МСМ значително намалява възпалението в тялото. Също така възпрепятства разграждането на хрущяла.

2. Има противовъзпалителни ефекти, като например повишаване нивата на глутатион

Противовъзпалителните свойства на МСМ са добре документирани от няколко научни изследвания.

Смята се, че МСМ инхибира NF-kB, протеинов комплекс, участващ във възпалителните реакции в тялото.

Също така намалява производството на цитокини като тумор некрозис фактор алфа (TNF-ɑ) и интерлевкин 6 (IL-6), които са сигнални протеини, свързани с възникването на системно възпаление.

Освен това МСМ може да повиши нивата на глутатион, мощен антиоксидант, произвеждан от тялото.

3. Може да ускори възстановяването след тренировка чрез намаляване на мускулните увреждания и стреса

По време на изтощителни упражнения настъпва мускулно увреждане и се увеличава оксидативният стрес.

Това кара спортистите да изпитват мускулна треска и болка, което може да попречи на спортните постижения и тренировките.

МСМ може естествено да ускори възстановяването на мускулите след интензивни упражнения чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

ТЕЧЕН КОЛАГЕН НИТРО ПЛЮС – GLUСОЅАMІNЕ / СHОNDRОІTІNЕ / MSM / L-LYSINE – ПЪРВОКЛАСНА ФОРМУЛА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА

Приема на хранителна добавка с МСМ може да бъде от полза и за намаляване на болката след продължително физическо натоварване.

4. МСМ помага за облекчаване симптомите на артрит чрез намаляване на болката и сковаността

Артритът е често срещано възпалително състояние, което причинява болка, скованост и намален обхват на движение в ставите.

Тъй като МСМ има мощни противовъзпалителни свойства, често се използва като естествена алтернатива на лекарствата за подобряване на симптомите, свързани с артрит.

Освен това може да подобри ефективността на други често срещани добавки, използвани за лечение на артрит, като глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и босвелиева киселина.

Нещо повече, хората, които са получавали добавки с МСМ и босвелиева киселина, са били по-малко зависими от приема на противовъзпалителни лекарства, отколкото такива, които са взимали само глюкозамин.

5. Може да помогне за облекчаване симптомите на алергия чрез намаляване на възпалението

Алергичният ринит е алергична реакция, която причинява симптоми като сълзене на очите, кихане, сърбеж, хрема и назална конгестия.

Честите отключващи фактори за алергичен ринит включват животински пърхот, полени и плесени.

След излагане на алерген се освобождават много възпалителни вещества като простагландини и цитокини, което води до неприятните симптоми.

Проучванията показват, че МСМ може да бъде ефективен за намаляване на симптомите на алергичен ринит.

Може да ограничи алергичните реакции чрез инхибиране на възпалението и намалено освобождаване на цитокини и простагландини.

6. МСМ може да засили имунитета и да ви помогне да останете здрави

Нашата имунна система е специализирана мрежа от тъкани, клетки и органи, която защитава тялото срещу заболявания.

То може да бъде отслабено от неща като стрес, болест, лоша диета, недостатъчен сън или липса на активност.

Серните съединения като МСМ играят важна роля за здравето на вашата имунна система.

Например, МСМ може да бъде ефективен при намаляване на оксидативния стрес и възпалението, което може да отслаби имунитета. Тъй като е ефективен при намаляване на нивата на възпалителни съединения като IL-6 и TNF-ɑ, МСМ може да намали стреса върху имунната ви система.

Освен това, играе роля в създаването на глутатион, основният антиоксидант на тялото. Може също така да помогне за повишаване нивата на това важно съединение.

Наличието на адекватни нива на глутатион е от решаващо значение за цялостното здраве и функцията на вашата имунна система .

7. Може да подобри здравето на кожата чрез укрепване на кератина

Кератинът е протеин, който действа като основен структурен компонент в косата, кожата и ноктите.

Има високи нива на съдържащата сяра аминокиселина цистеин. Ето защо изгорената коса излъчва характерна миризма на сяра.

MSM може да бъде полезен за здравето на кожата, като действа като донор на сяра на кератина. Това от своя страна може да помогне за укрепването на този важен протеин.

МСМ също така помага за намаляване на възпалението, което може да увреди кожните клетки и да причини признаци на преждевременно стареене като бръчки.

РЕВНАТОМ МСМ 500 ОРГАНИЧНА СЯРА – ЗА ОБЩО ЗДРАВЕ И ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА

Може дори да намали симптомите на проблемни кожни заболявания като розацея, които причиняват зачервяване, дразнене и възпаление на кожата.

8. МСМ м да има свойства за борба с рака

Една от най-новите области на изследване, включваща МСМ, е изучаването на неговата ефективност в борбата с раковите клетки. Въпреки че изследванията са ограничени, досега резултатите са обещаващи.

Няколко проучвания в епруветка показват, че МСМ инхибира растежа на ракови клетки на стомаха, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, кожата и пикочния мехур.

Изглежда, че прави това, като уврежда ДНК на раковите клетки и стимулира смъртта им.

Освен това МСМ предотвратява разпространението на раковите клетки, известни също като метастази.

Въпреки че тези резултати са обнадеждаващи, необходими са повече изследвания, за да се определи безопасността и ефикасността на използването на МСМ при лечение на рак.

Кой МСМ е по-добър: МСМ на прах или МСМ на капсули?

МСМ на прах

МСМ на прах е по-малко разпространеният вид добавка. Някои хора може да не го предпочитат, защото има горчив вкус.

За да приемат MСM на прах, повечето хора смесват дозата с вода. Най-добре е да се използва възможно най-малко вода за най-добър ефект.

MСM капсули или хапчета

Друг популярен начин за перорален прием на МСМ е приемането на капсули. По-лесно се приема в препоръчаните версии и няма горчив вкус, който може да бъде проблем за повечето хора.

MСM капсулите имат същите ползи за здравето като другите форми. Подходящи са за хора, които се опитват да постигнат ползи против стареене на кожата и косата.

Капсулите също така имат противовъзпалителни ефекти и повишават имунната система, намалявайки алергичните симптоми.

MSM капсулите са по-предпочитани, отколкото на прах, тъй като не са горчиви, трудни за преглъщане и лесни за приемане.

МСМ странични ефекти

MSM се счита за безопасен и като цяло се понася добре с минимални странични ефекти.

Големи регулаторни агенции като FDA са му дали общопризнатото като безопасно (GRAS) обозначение.

Проведени са множество проучвания за токсичност, за да се оцени безопасността на МСМ и дози до 4845,6 mg на ден (4,8 грама) изглеждат безопасни.

Някои хора обаче могат да изпитат леки реакции, ако са чувствителни към МСМ, като стомашни проблеми като гадене, подуване на корема и диария. Когато се прилага локално, може също така да причини леко дразнене на кожата или очите.

Освен това има опасения относно смесването на МСМ с алкохол, тъй като други лекарства, съдържащи сяра, могат да причинят нежелани реакции, когато се смесват с алкохолни напитки.

Все още обаче няма проучвания, изследващи тази потенциално проблематична комбинация.

РЕВНАТОМ МСМ 500 ОРГАНИЧНА СЯРА – ЗА ОБЩО ЗДРАВЕ И ДВИЖЕНИЕ БЕЗ БОЛКА!!! – Облекчава болките в ставите, подпомага лечението при остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни възпаления; Подобрява състоянието при фрактури, спортни травми и крампи, поддържа опорно-двигателната система; Регулира възпаленията в мускулите, причинени от физическо натоварване; Благоприятства образуването на здрава съединителна тъкан в ставите и мускулите; Подпомага регенерацията и подхранването на ставния хрущял, стимулира производството на колаген; Помага активно при алергии към полени, като неутрализира чуждите белтъчини в тялото; Благоприятства на храносмилателната система, намалява киселините и облекчава дейността на червата; Подпомага имунната система, стимулира растежа на косата и ноктите Облекчава симптомите на алергия, има противогъбично и антибактериално действие; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт; СЪДЪРЖАНИЕ 60 капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

Споделете тази статия


Call Now Button