Очно здраве, митове за зрението

Зрението е далеч най-важното ни сетиво, благодарение на него получаваме около 80% от информацията за заобикалящия ни свят. С помощта на зрението можем да намерим храна и вода, както и да преценим безопасността на техните източници. Помага ни също да се предпазваме от естествени врагове и не на последно място – да намираме партньор. Обикновено сме способни в рамките на само няколко секунди да кажем дали някой, когото виждаме за първи път ни е симпатичен или не. Любовта „от пръв поглед“ е възможна, не само заради съществуването на романтиката, но и благодарение на огромните възможности на зрителния анализатор, който за минимално кратко време обработва изключителни количества информация.

В еволюционен план, от ключово значение е била способността да виждаме надалеч – така праисторическите хора са намирали храна, а и са се предпазвали от опасности. В днешно време, като изключим някои дейности, като шофирането, например, почти всички обекти, с които взаимодействаме в ежедневието си са ни на една ръка разстояние.

Ето защо ние губим способността си да виждаме добре надалеч, но започваме да виждаме по-добре наблизо, т.е. развиваме късогледство или казано на медицински език – миопия. Според едни, тя е болестно състояние, а според други – резултат от адаптация към съвременния начин на живот.

Споделете тази статия


Call Now Button