НОВОГОДИШНАТА ВЕЧЕРЯ: 10 храни, които могат да ви накарат да се подуете

Кратък списък на храните, които предизвикват най-голямо подуване до онези, които предизвикват най-малкото такова. Топ експерти бяха попитани за техните фаворити и тяхната индивидуална рецепта за преодоляване на подуването на стомаха завинаги.

Какво причинява подуване на корема? От диетични до недиетични храни, синдром на раздразненото черво и стрес, подутият корем може да се дължи на голямо разнообразие от причини.

До някъде чувството на надут стомах след хранене е напълно нормално и не бива да предизвиква безпокойство (нито някоя жена да изпитва неудобството от това, сякаш трябва да отхвърли слуховете за бременност, както се наложи на Дженифър Анистън преди време).
Въпреки това, ако подуването след хранене причинява дискомфорт или газове в индивида, може би е време да посетите личния лекар. Междувременно краткосрочните решения обикновено са свързани с по-добро дъвчене на храната, докато тя стане течна и избягване на прекомерното пиене на вода по време на хранене, за да не се разрежда стомашната киселина, съветва диетотерапевта Ив Калиник.

Макар посочените съвети, може би е редно да проверите кои храни могат да бъдат отговорни за чувството на подуване. В интерес на истината тези причини могат да варират за всеки човек, но има определени кулинарни виновници, които са по-често срещани от други. В едно интервю д-р Айеша Акбар, консултант гастроентеролог от Института по чревни заболявания на Сейнт Марко, посочва част от главните виновници за това състояние, както и храните, с които могат да бъдат заменени.

Ето нейните топ десет храни и техните заместители:

1. БОБ
Тъй като бобът съдържа захари като алфа-галактозидаза, той е една от храните, които могат да причинят газове като страничен продукт от храносмилането.
Как да се справим с подуването? – Макар гореизложеното твърдение, не трябва да избягвате консумацията на боб, а да коригирате своят прием като го редуцирате или го замените с боб, който е по-усвоим, например черен боб. Също може да използвате и други зърна по ваше усмотрение.

2. ЧЕСЪН
Известен с многобройните си антиоксидантни и антибактериални свойства, както и останалите ползи за човешкия организъм, чесънът съдържа и фруктани, които са ферметиращи олиго-ди, монозахариди и полиоли, а те също причиняват подуване на корема.
За да избегнете подуването от чесън, то избягвайте консумацията му в натурална форма. Препоръчва се той да мине топлинна обработка (например да бъде сготвен или сварен) преди да го консумирате.

3. МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Тъй като голяма част от населението има непоносимост към лактоза, храносмилателната им система не може да разгради лактозата и така консумацията на кисело мляко, прясно мляко, сирене и масло, може да причинят подуване на корема.
Потърсете използването на продукти без лактоза, включително алтернативни млека – соево, кокосово или бадемово мляко.

4. ЯБЪЛКИ
Изненадани ли сте? Ябълките съдържат фруктоза, а хората, които страдат от малабсорбция на фруктоза (т.е. не могат да я усвоят правилно), може да страдат от проблеми с храносмилането и подуване след ядене.
Подобно на чесъна, варенето на ябълките може да намали ефекта от подуване на корема. Ако искате да ги замените с друг плод, то опитайте с боровинки, грейпфрути или банани.

5. ХЛЯБ
Хлябът е често срещана причина за подуване на корема, тъй като може да съдържа глутен, ръж и пшеница.
За да избегнете подуване, можете да изключите хляба от диетата си или да замените ръжта с кафяв ориз, киноа или елда.

6. ЛЕЩА
Поради факта, че лещата е с високо съдържание на фибри, те също могат да причинят подуване на корема. От своя страна фибрите допринасят за прекомерното производство на газ в червата, освен, ако не се накиснат добре преди прием.
За да се справите с този неблагоприятен ефект е необходимо да изберете светла леща, тъй като тя е с по-ниско съдържание на фибрите по отношение на тъмната леща.

7. ЗАХАРНИ АЛКОХОЛИ
Надяваме се не е ново за вас да разберете, че някои алкохолни напитки също водят до подуване, както и са склонни да причиняват храносмилателни проблеми. От друга страна консумацията на прекомерни количества алкохол, както се очаква от много хора да постъпят в Новогодишната нощ, може да причинят сериозно подуване.
Препоръката е да се използват алтернативи на захарта и захарния алкохол, например стевия, който представлява подсладител с доказани ползи за здравето.

8. БРОКОЛИ
Нелюбимата храна на малките деца ще стане и ваша такава, след като разберете, че подобно на боба, броколите принадлежат към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Това означава, че те могат да увеличат подуването при някои хора.
Справете се с този проблем като замените броколите със сладки картофи, които са с множество доказани ползи за здравето, маруля или спанак.

9. ГАЗИРАНИ НАПИТКИ
Газираните напитки съдържат големи количества въглероден диоксид и следователно са най-честата причина за подуване.
Тук специалистите са почти единодушни, че най-добри резултати ще имате, ако просто избягвате консумацията на всякакви газирани напитки и ги замените с ароматизирана вода.

10. ДИНЯ
Да, знаем, че дините са популярен плод през лятото, но знаете ли, че подобно на ябълките те също съдържат фруктоза и могат да причинят разстроен стомах при някои хора.
За щастие те също могат да бъдат заменени с по-щадящи плодове като банан и грейпфрут.

В случай на подуване на стомаха в новогодишната вечер, можете да се сдобиете с добавките на Grewia, които помагат при подуване. За най-добри резултати използвайте комбинация с продуктите Дигестон Про и Ацидсактиви плюс.

Споделете тази статия


Call Now Button