В народната медицина глухарчето се е „специализирало“ в нормализиране работата на храносмилателната система: от подобряване на апетита и активиране на холеретичната функция до избавяне от запек и чревни паразити
Глухарчето може да се включи ефективно и в програми за лечение на десетки други заболявания. Това се потвърждава както от съвременните научни изследвания, така и от традициите, станали факт заради използването на растението в медицината по целия свят.
Накратко за световно известните лечебни свойства на глухарчето
От древни времена глухарчето се използва като средство за съживяване на човешкия организъм. То насърчава доброто функциониране на храносмилателния тракт, активира отделителната функция на стомаха, повишава апетита, има положителен ефект върху метаболизма. Например, намалява нивата и премахва страничните ефекти на високата кръвна захар и намалява сексуалната дисфункция.
Различни части от растението се използват за лечение на кашлица, запек, стагнация на жлъчката и за премахване на хелминти.
Глухарчето повишава тонуса на човешкия организъм и неговите имунни възможности
Употребата на глухарче обхваща сферите както на официалната, така и на алтернативната медицина, и по-специално на билколечението. Писмени доказателства за медицинската употреба на глухарче поставят това полезно растение географски в Азия, Европа и Северна Америка. Коренът от глухарче първоначално се е считал за стомашно-чревно лекарство, което помага за подобряване на храносмилането и поддържане функцията на черния дроб, а листата на растението са били консумирани за постигане на диуретичен ефект.
Доказано е, че препарати на основата на корен от глухарче пречистват кръвта от излишния холестерол, имат благоприятен ефект върху нервната система и помагат при нарушения на съня
Специално приготвеният сок от глухарче действа стимулиращо на черния дроб, като същевременно е общоукрепващ. Сокът от глухарче е ефективен и при камъни и пясък в жлъчния мехур. Прахът от корен на глухарче лекува добре кожни увреждания: рани, дълбоки ожулвания, изгорени места, кожни язви от залежаване. Напитката от корените на глухарчето ще бъде оценена от диабетиците: прах от корените на глухарчето е полезен при висока кръвна захар. Оптометристите препоръчват да се консумират поне 12 милиграма комбинация от лутеин и зеаксантин дневно, за да се намали рискът от развитие на катаракта и свързаната с възрастта загуба на зрение. Глухарчето съдържа и двете хранителни вещества.
Пресните листа от глухарче са популярни в кулинарията
Цветовете на красивото растение са намерили своята ниша във винопроизводството: от тях се прави известното вино от глухарчета, както и сладко от глухарчета. Отвара от корени на глухарче се предписва при увреждане на черния дроб и като диуретик.
Питър Гейл, автор на труда „Ползите за здравето от глухарчето“, вижда това растение едва ли не като панацея. Според него: „ако търсите чудодейно лекарство, което като част от ежедневната ви диета (под формата на храна или напитки), в зависимост от характеристиките на тялото ви, може да:
✔ предотврати или излекува хепатит или жълтеница;
✔ действа като лек диуретик;
✔ пречиства тялото от отпадъци и токсини;
✔ разтваря камъните в бъбреците;
✔ стимулира стомашно-чревния тракт;
✔ подобрява състоянието на кожата и чревната функция;
✔ понижава кръвното налягане;
✔ облекчава анемията;
✔ понижава холестерола в кръвта;
✔ намалява диспепсията;
✔ предотвратява или лекува различни форми на рак;
✔ регулира нивата на кръвната захар и помага на диабетиците,
като същевременно няма никакви странични ефекти и избирателно действа само върху това, което ви притеснява здравословно… тогава глухарчето е за вас “.
Действително, обхватът на лечебните свойства на глухарчето е толкова широк, че това растение спокойно може да има статут на един от най-известните лечители в света.
Лечебната сила на глухарчето по света и у нас
✔ В Коста Рика глухарчетата се продават като фармацевтично лекарство за диабет.
✔ В Гватемала се използват два различни вида глухарчета. Теснолистния вид, наречен diente de leon, се използва като тоник за подобряване на общото здраве, докато другия вид, наречен amargon, се използва в кулинарията като суровина за салати и като лекарство при холистично лечение на анемия.
✔ В Бразилия глухарчето е популярно средство за лечение на проблеми с черния дроб, скорбут и заболявания на пикочните пътища.
В източната медицина
Китайците са използвали глухарчетата преди повече от хиляда години като диуретично, хипогликемично, спазмолитично, противораково, антибактериално и противогъбично средство. В Китай растението се използва и при състояния като абсцеси, апендицит, циреи, кариес, дерматит, треска, възпаление, чернодробно заболяване, мастит, скрофула, коремна болка и дори ухапвания от змии.
В страните от Централна Азия сокът от млади листа на глухарче се прилага за лечение на анемия, общо изтощение на организма, като средство за повишаване на чревната подвижност и при болки в гръдната област. Пак там лекуват отпадналост и хронична умора със сок, изцеден от корените на глухарчето.
Различни видове глухарче се използват в китайската официална и аюрведическа медицина повече от 2000 години
Ето защо съвременните медицински изследвания са особено актуални, създавайки научна основа за отключване на лечебния потенциал на глухарчето. С. Клаймър характеризира растението по следния начин: „Глухарчето е незаменимо за продуктивната дейност на черния дроб и жлъчния мехур. Стимулира функциите на тези органи и премахва застоя на жлъчката. Полезно е и за далака. Важно е да изберете предимно зелени и свежи растения, предназначени за отвара или тинктура. Най-добре е да се бере глухарче в ранната пролет, когато току що се цъфнало.”
Алтернативната медицина проучва възможната употреба на екстракт от корен на глухарче при лечението на меланом. Чуждестранни изследователи (S. Scutti) виждат глухарчето като естествено средство за борба с рака на кожата, посочвайки го като мощен източник на тритерпени и стероиди (корен на глухарче).
Какво подкрепя твърдението „ Глухарче срещу рак “?
Глухарчето е богато на антиоксиданти като витамин С, лутеолин, които намаляват броя на свободните радикали (основните причинители на рака), като по този начин намаляват риска от появата му.
Глухарчето премахва токсините от тялото, като по този начин предотвратява по-нататъшното образуване на тумори и развитието на различни видове рак . Лутеолинът всъщност отравя основните компоненти на раковите клетки, като се комбинира с тях, което ги прави неефективни и неспособни да се възпроизвеждат. Тази характеристика е демонстрирана най-ярко при рак на простатата, въпреки че в момента се провеждат и други проучвания.
Лечебните свойства на глухарчето са обсъдени в монографичното изследване на Бриджит Марс „Dendelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, Stimulate “ („Глухарче в медицината: средства и рецепти за почистване, витаминизиране и регенерация“). Авторът изтъква недооценения потенциал на билката, като я нарича едно от най-безопасните и ефективни средства, познати на съвременната медицина.
Нетрадиционни употреби на глухарчето
Обикновеният жълт цвят на глухарчето няма нищо общо със сложните механизми на часовника или барометъра, но това растение може точно да показва и да предсказва промените във времето.
Съцветията на глухарчето се отварят точно в 6 часа и се затварят в 10 часа. Тази особеност на растението е използвана от шведския ботаник Карл Линей при създаването на така наречения цветен часовник.
Глухарчето също така има барометрични свойства: при първия тътен на гръмотевиците и приближаващата буря цветята му се затварят.
Ако поставите листа и цветове от глухарче в хартиен плик с неузрели плодове, растението ще започне да отделя газ етилен и ще гарантира бързото им узряване. Коренът на глухарчето произвежда тъмночервена боя.
Интересни факти за глухарчето
✔ В Китай глухарчето се нарича зеленчук, защото там често се използва за приготвяне на различни ястия.
✔ От печените корени на глухарчето се прави напитка, която може да служи като заместител на кафето.
✔ Глухарчето е много популярна храна в Италия. В много ресторанти можете да намерите ястия от глухарчета в менюто, които дори се сервират на специални тържества. За местните то е деликатес.
✔ Глухарчето отдавна се използва като храна от различни народи. Консумирали са го и индианците и първите колонисти в Северна Америка.
✔ В щата Охайо, Денят на глухарчето се празнува всяка първа събота на май. На този ден хората украсяват дрехите си с глухарчета и приготвят различни ястия от него.
✔ В белгийския град Ой се вари бира от глухарчета. Там цветовете на глухарчето дори се добавят към специален местен пастет.
✔ При ужилване от пчела млечният сок от глухарче облекчава болката и подуването.
✔ Може да се изненадате, но диаметърът на стъблото на някои глухарчета може да надхвърли 2 см, а височината може да достигне 70 см.
✔ В света са известни повече от хиляда вида от това растение.
✔ Инфузията от цветовете на глухарчето се използва широко в козметологията – тя може перфектно да избели лицето от старчески петна и лунички, а маската от листа дълбоко подхранва и подмладява кожата.
Символиката на глухарчето е очарователна: това е единственото цвете, което олицетворява трите небесни тела (слънце, луна и звезди). Жълтият му цвят символизира слънцето, пухкавата и сребриста мека топка символизира луната, а разпръснатите семена символизират звездите.