Необходим за зрението – Бенфотиамин и ползите от него

Бенфотиамин и ползите от него

Тиаминът, първият идентифициран витамин, е витамин В, намиращ се в храни като ядки, месо, пълнозърнести храни и бобови растения. Наричан още витамин B1, тиаминът е основно хранително вещество за правилния клетъчен растеж и функциониране. Учените изучават бенфотиамин, за да определят дали той може да бъде полезен при състояния, при които дефицитът на В1 причинява или изостря симптомите на заболявания свързани със зрението.

Бенфотиаминът е такъв тип основен полезен микроелемент, който осигурява възможност на тялото да произвежда жизненоважни протеини и мазнини, като същевременно помага за метаболизма на въглехидратите. Витамин B1 също така помага на организма, превръщайки енергията от храната в био гориво за сърдечно-съдовата и нервната система, за да поддържа сърцето, мозъка и нервите.

Въпреки че дефицита на бенфотиамин е необичаен в развитите държави, той може да бъде свързан с проблемни здравословни състояния като болестта на Алцхаймер, стомашно чревни разстройства, диети за отслабване, диабет и алкохолна зависимост. Тъй като бенфотиаминът е мастноразтворима форма на тиамин, той има повишени нива на усвояване в сравнение с водоразтворимата форма на витамин В1. Повишената степен на усвояване на бенфотиамин може да спомогне при лечението на проблеми, свързани с недостиг на тиамин, като влошаване на зрението, диабетна невропатия и други касаещи зрението.

Доказани ползи за здравето от приемането на добавки с бенфотиамин

За хората, които страдат от хранителни разстройства, лоша диета, имат ограничен достъп до питателни храни, бъбречно заболяване, диария или алкохолна зависимост са потенциално изложени на риск от състояния свързани с липсата на витамин В1. Също така изложени на риск от дефицит на витамин В1 са лица, които са отслабнали или са имали стомашен байпас, бременни или кърмещи, имат хипертиреоидизъм или приемат диуретици или лекарства, стимулиращи загубата на течности. Редовното дъвчене на ядки бетел/арека и честото консумиране на сурова риба или миди също може да допринесе за дефицит на тиамин. Това води до влошаване на зрението и необходимост от превенция с цел защита на очите и нервите.

Симптомите на дефицит на витамин В1, които могат да бъдат подпомогнати от добавки с бенфотиамин, включват:

  • Атаксия/лош двигателен контрол
  • объркване
  • Оток/подуване
  • раздразнителност
  • Промени в настроението
  • Нистагъм/неконтролирани движения на очите
  • Припадъци
  • Загуба на краткотрайна памет
  • Тахикардия/бърз пулс

Ако не се лекува или ако дефицитът на тиамин е тежък, могат да възникнат усложнения – включително кома, сърдечна недостатъчност, трайно увреждане на нервите или психоза. Симптоми като затруднено дишане, невъзможност за говорене и парализа са животозастрашаващи и изискват спешна медицинска помощ.

Две основни здравословни проблеми, които могат да бъдат резултат от дефицит на витамин B1, включват синдром на Вернике-Корсаков и бери-бери. Бери-бери се причинява от натрупване на пирогроздена киселина в кръвта. Пирогроздената киселина е страничен продукт от неспособността на тялото ви да превръща храната в гориво поради липса на витамин В1. Симптомите на бери-бери включват затруднено дишане; неравномерно движение на очите и сърдечна функция; болка; повръщане; загуба на чувствителност или усещане; и намалена бдителност.

Синдромът на Wernicke-Korsakoff се състои от две отделни заболявания. Този синдром може да се развие до синдром на Корсаков, ако не се предприемат мерки за лекуване. Болестта на Вернике се проявява с мускулна слабост, зрително увреждане и умствено влошаване поради въздействието върху нервната система. Синдромът на Корсаков се проявява с необратимо увреждане на паметта и трудности при усвояването на нова информация.

Свойства, които помогат за понижаване на риска от хронично очно заболяване

Доказателствата показват, че комбинацията от бенфотиамин и други хранителни вещества може да предотврати риска от развитие на катаракта.

Оптичната невропатия е свързана с дефицит на витамин В1. Симптомите могат да включват загуба на възприятие за светлина и тежка загуба на зрение. Допълването с бенфотиамин може да помогне за подобряване на симптомите на оптичната невропатия по-бързо от добавките с тиамин поради повишената степен на абсорбция на бенфотиамин.

Увеитът, който представлява възпаление на тъканта под външната повърхност на очните ябълки, е една от най – доказаните причини за възникването на слепота по света. Изследователи от медицинския клон на университета в Тексас публикуваха резултатите от проведено от тях проучване, което демонстрира забележителни резултати с бенфотиамин при лечението на увеит. Изследователите открили, че лабораторни плъхове, инжектирани с токсини, които са предизвиквали реакция, подобна на увеит, не развиват никакви симптоми на разстройството, когато са хранени с бенфотиамин.

„Бенфотиаминът силно потиска това увреждащо очите състояние и биохимичните маркери, които свързваме с него“, споделя доцентът на UTMB Кота Рамана, който е автор на публикацията за изследването. “Ние сме оптимисти, че тази проста добавка с витамин В1 има голям потенциал като нова терапия за това широко разпространено очно заболяване.”

Бенфотиаминът може да помогне за подобряване на симптомите на диабет

Много диабетици имат дефицит на тиамин, важен кофактор в метаболизма на въглехидратите, което излага на риск тяхното зрение от увреждане. Приемането на добавки с бенфотиамин предпазва от тези усложнения и помага за запазване функционирането на зрителните органи и нерви незасегнати.

За да подпомгне защитата на зрението Гревия Херб разработва специална хранителна добавка със съдържание на бенфотиамин, която е в комбинация с други полезни билки и съставки. Доказано комбинацията предпазва зрението от увреждане, като дава възможност за неговото подобряване, избистряне на погледа и по – ясна визия.

По – детайлна информация за продуктаVision Relief + Benfotamine + Lutein, може да откриете в линка към сайта на Гревия Херб: https://grewia.bg

 

Споделете тази статия


Call Now Button