Научно откритие: Развитието на болестта на Алцхаймер се дължи на протеин

Американските молекулярни биолози достигнали нови висоти по повод развитието на болестта на Алцхаймер, пише научното списание Nature. Според публикуваната информация, учените открили, че в кръвта на млади гризачи се съдържа необичайно количество CLU протеин. Това е протеинът, който е отговорен за потискането на възпалението в мозъка и може да подобри функционирането на нервните клетки, пише още научното издание. Създадените инжекции за експеримента забавили прогресията на болестта на Алцхаймер при възрастни гризачи.

„Молекулите на това вещество се свързват с рецепторите на повърхността на клетките на кръвоносните съдове на мозъка. Тези клетки много често се намират във възпалено състояние в мозъците на пациенти, страдащи от Алцхаймер. Протеин CLU потиска това възпаление и забавя развитието на първите симптоми на деменция“, посочва професор от Харвардския университет Тони Уис-Кори, който е и един от авторите на изследването.

Припомняме, че през 2005-та година в друго научно изследване се доказа, че свързването на кръвоносните системи от млади към възрастни плъхове, води до подмладяване на мозъка при възрастните.
Експериментът породи спор по отношение на това на какво се дължи промяната в работата на мозъка и кръвоносната система при гризачите. Първоначално се смяташе, че кръвта от младите гризачи е причината за подмладяването на мозъка при възрастните. На по-късен етап обаче учените достигнали до заключението, че този ефект се дължи на отсъствието на вещества, които се срещали в кръвта на по-възрастните и били отговорни за нарушенията във функцията на нервните клетки.

В новите доклади на Wyss-Corey и неговия екип, се твърди, че в кръвта на младите мишки е открито съдържание на вещества, които могат да подобрят мозъчната функция и да предотвратят развитието на невродегенеративни заболявания на по-късен етап. Те достигнали до това заключение, след като приложили експерименти върху мишки, които водели активен начин на живот и такива, които били неподвижни.

Забавяне на стареенето на мозъка

Учените изследвали подробно това как постоянната физическа активност – тичане върху колело за дълъг период от време, влияе върху химичния състав на кръвта при гризачите, както и общото им здравословно състояние и мозъчната дейност. Според изследванията постоянното движение и активни упражнения са променили естеството на работа на повече от 2000 гена, както и са променили концентрацията на 250 протеина, и други кръвни компоненти.

Биолозите открили също, че инжекциите в кръвната плазма на мишките, които са били физически активни, подобрили здравето на мозъка им. Това откритие накарало учените да изследват подробно разликите в кръвта. Те се опитали да изолират протеините от кръвта на младите гризачи и да отговорят на въпроса кои от тях водят до подобрение на функциите на мозъка.
Така стигнали до заключението, че именно CLU протеинът, който се произвежда от черния дроб в отговор на различни възпалителни процеси в организма, е отговорен за забавяне на възникването на болестта. Концентрацията му в кръвта, както установиха учените, е забележимо по-висока от нормата при млади миши и при гризачи, които поддържат високо ниво на физическа активност. С напредването на възрастта обаче синтезът му в организма на гризачите бил значително по-малко.

Последващите експерименти показали, че инжектирането на протеина подобрили състоянието на мозъка при възрастните гризачи. Всъщност, те били по-малко предразположени към развитието на болестта на Алцхаймер, както и били забавени първите ѝ симптоми.

Според изследователите именно отсъствието на този протеин при възрастните е причината за развитието на болестта на Алцхаймер. Те планират да приложат експериментално лечение и върху пациенти – доброволци. Учените смятат, че са само на крачка от откриването на траен медикамент, който може да излекува мозъка на възрастните.

Споделете тази статия


Call Now Button