НАРЪЧНИК ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ: Може ли регулирането на хормоните да направи кожата ми по-красива?

Макар хормоните да регулират много неща в тялото, те все още са обвити в мистерия – не можете да ги видите. Хормоните представляват химически пратеници, чиято секреция се извършва от жлези, които насърчават работата на различни процеси в тялото като – растеж, развитие, метаболизъм, сексуална функция, репродукция, настроение и др. Някои от най-важните техни представители са – хормони произвеждани от щитовидната жлеза, инсулин, кортизол, естроген, прогестерон и тестостерон.

ХОРМОНИТЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА ПО РАЗЛИЧНИ НАЧИНИ
Според д-р С Тайлър Холминг, който е доктор по медицина и директор по дерматологична хирургия в университета в Остин, Тексас, хормоните не само контролират начина, по който се чувстваме, но също влияят и върху здравето на кожата и косата.

В повечето случаи хормоналните нива остават незабелязани, освен ако нещо с индивида внезапно не се влоши. Например, ниските нива на хормони на щитовидната жлеза, наречени хипотиреодизъм, могат да допринесат за – наддаване на теглото, лошо настроение, поява на запек и дори суха кожа. Излишъкът от андроген, считан за типичен мъжки хормон, който също се среща при жените, стимулира мастните жлези в кожата, които изпомпват масло, което също е един от важните фактори, които допринасят за появата на акне, посочва Фран Кук – Болдън, д-р дерматолог от МСБИ в Ню Йорк.

Естрогенът също е друг хормонален играч, що се отнася до здравето на кожата. При напредване на възрастта и менопаузата, нивата на естроген намаляват. В резултат кожата става суха, не гладка и сърбяща. Състоянието наподобява същото като пациенти, които са със суха кожа или страдат от екзема по време на обостряне, допълва д-р Болдън.

Специалистите смятат още, че редовните посещения при дерматолога могат да бъдат от решаващо значение особено по отношение на хормоналното здраве. Смята се, че кожата е един вид прозорец към здравето на тялото. Дерматологът може да подозира дали определена хормонална система е в дисбаланс по вида на кожата, нещо, което след това може да се потвърди с определени хормонални изследвания.

ХОРМОНАЛНАТА РЕГУЛАЦИЯ ЩЕ МИ ПОМОГНЕ ЛИ ДА СЕ СДОБИЯ СЪС ЗДРАВА КОЖА?
Всъщност, това зависи от изследванията, които докажат, че кожните проблеми, с които се сблъсквате се дължат непременно на хормонални промени. Самолечението без направени изследвания не може да гарантира добър резултат, категорични са лекарите.
В някои случаи определени симптоми могат да водят до проблеми с кожата, които да наведат лекуващият лекар към мисълта за хормонално състояние. Например – менструацията ви не е редовна, имате окосмяване по ръба на челюстта, под брадичката или над устните. В такъв случай може да се предположи, че става въпрос за „синдром на поликистозните яйчници“ или PCOS.
Според Службата по женско здраве, излишните нива на „мъжки хормони“, наречени андрогени, както и високите нива на инсулин, могат да играят ключова роля за отключване на това състояние. В такъв случай локалното лечение няма да помогне, освен, ако то не е паралелно свързано с намаляване на теглото, лекарства отпускани с рецепта, както и противовъзпалителни лекарства или други медикаменти, които служат за регулация на хормоните.

ПРОМЯНАТА НА ХОРМОНИТЕ В ГОДИНИТЕ ВЛИЯЕ ВЪРХУ КОЖАТА
По време на пубертета, навярно за първи път забелязахте как промяната на хормоните влияе пряко върху кожата. В онзи етап от възрастта яйчниците на жената се „включват“, естрогенът в женското тялото  и тестостеронът в мъжкото тяло, се задействат. Рецепторите в кожата са особено чувствителни на хормоналните промени и започват да изпомпват себум, което в резултат може да доведе до появата на акне, посочват още лекарите. В такъв случай при жените ще бъде почти задължително тези хормонални промени да бъдат регулирани с по-сериозни медикаменти като противозачатъчни, например. Функцията на противозачатъчните е да „приспиват“ яйчниците и да намаляват секрецията на определени хормони.

ПРОМЯНА НА КОЖАТА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ
По време на бременността кожните промени могат да бъдат различни при всяка една жена. Една забележителна промяна, например е „мелазамата“, която се характеризира с промени в цвета на лицето. Това се дължи на високите нива на естроген в тялото, което прави кожата по-чувствителна към слънцето. За това най-добре бременните жени е да не излагат продължително време тялото и лицето си на открито слънце, да търсят сянка и задължително да прилагат висок фактор на слънцезащитен крем, посочват още дерматолозите.

ПРОМЯНА НА КОЖАТА ПО ВРЕМЕ НА МЕНОПАУЗА
Както посочихме по-горе естрогенът и неговото намаляване в годините е главният виновник за сухата, сърбяща кожа и кожата по-податлива на образуване на бръчки. При този тип хормонални промени, специалистите единодушно препоръчват добавянето на „подкрепящи средства“ за по-бързо преминаване на това състояние. В този смисъл е позволено да се добави към хранителният прием добавки със съдържание на колаген, витамини със съдържание на витамин А, такива със за по-здрава кожа, коса и нокти, както и допълнителни помощни вещества, предписани от вашия лекар – средства, които да намаляват нервността и неразположението, горещите вълни, чувството на потиснатост и др.

КАК ДА ПОДОБРЯ ЗДРАВЕТО НА СВОЯТА КОЖА?
Не само добавките могат да помогнат в справянето с промените на кожата, както и локалното ѝ лечение, предписано от вашия лекуващ лекар. Можете да подобрите здравето на вашата кожа като спите достатъчно, имате балансирана диета, спортувате редовно, не консумирате или сведете до минимум консумацията на алкохол, избягвате пушенето и намалите стреса, съветват още специалистите. Подходящи за прием са добавки с магнезий, храни като зелени зеленчуци и ядки, и др.

Споделете тази статия


Call Now Button