НАРЪЧНИК ЗА ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ: КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ПОЯВАТА НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

Разширените вени се развиват по много и различни причини. Смята се, че рисковите фактори, които спомагат за тяхното образуване се дължат на: възраст, фамилна анамнеза, пол, бременност, затлъстяване, хормонална или концентраптивна терапия, продължително седене или продължителна работа на крак, както и на гени, един от които е Piezo1.
Ала има ли начин, по който да се предотврати образуването на разширени вени?

Отговорът е – не. Но не бързайте да се разочаровате от този отговор, защото с леки промени във вашето ежедневие, може да предотвратите влошаването  на състоянието. Воденето на по-здравословен начин на живот, сякаш е задължително, когато става въпрос за отлагане на проблемите свързани с разширените вени. А ето още няколко съвета, които биха могли да забавят този процес:

ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИ НА СЕДЕНЕ, КАКТО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНАТА РАБОТА НА КРАК

Прекаленото стоене или седене в една позиция за дълъг период от време, затруднява движението на кръвта във вените. Това води до повишаване на налягането на кръвния поток във вените, което води до натрупване на кръв около глезените.  В резултат може да се появи отток в краката и прасците и да започнете да усещате неприятни болки.

КАК ДА ГО ПРЕДОТВРАТЯ?
Движението намалява венозното налягане и подобрява кръвообращението. В случай, че работата ви изисква прекомерно седене на бюро, то можете да направите някои малки упражнения, като например:

  • Масажирайте често краката си;
  • Разтягайте глезените си;
  • Огъвайте коленете си и ги отпускайте, сякаш марширувате;

Опитайте се да повдигате краката си поне три пъти на ден по 15 минути. Повдигането на краката над сърцето прекъсва гравитационния кръг. Това води до по-добро кръвообращение и по-малко подуване на глезените.

НОСЕТЕ КОМПРЕСИОНЕН ТРИКОТАЖ
Компресивните чорапогащници и чорапите могат да ви помогнат да поддържате венозните клапи в правилна позиция. Това улеснява правилното функциониране на вените и намалява натрупването на кръв, подуването и болката.
В резултат от носенето им, може да изпитате по-малко нощни крампи. Има различни видове нива на компресия в зависимост от това колко повредени са вените ви. Добра идея е да говорите с вашия лекар, когато избирате една от четирите опции за компресия: лека, умерена, твърда или изключително твърда.

ВОДЕТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ
Разширените вени могат да се развият въз основа на рискови фактори, на които не можете да повлияете. Това прави важно да опитате да практикувате избор на здравословен начин на живот, за да предотвратите повече увреждане на вените.
Изберете за ваша помощ добавки, които да регулират и подпомагат кръвообращението, както и да намаляват болката и оттока. Комбинирайте ги със здравословна диета, базирана на сложни въглехидрати и достатъчно количество протеини, както и здравословни мазнини. Избягвайте храни с високо съдържание на сол и включете към дневния си прием високо съдържание на фибри и калий. Добрата хидратация е много важна за доброто кръвообращение, затова не пропускайте да пиете достатъчно количество вода!

УПРАЖНЕНИЯТА И СПОРТЪТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧАСТ ОТ РУТИНАТА ВИ
Най-полезното упражнение за предотвратяването на разширени вени е ходенето. Йогата също е един добър вариант. Можете да практикувате много пози, които издигат крака и по-високо от сърцето ви. Те се наричат инверсии и включват стойка на глава, стойка за рамене и поза с краката нагоре на стената.
Йогата също може да помогне за разтягане и тонизиране на най-дълбоките мускули в прасците и сухожилията под коляното. До известна степен дълбоките мускули могат да помогнат на венозните клапи да работят правилно. Позите за разтягане и тонизиране включват – поза на куче, което е обърнато надолу, други, които са свързани с навеждане напред и поздрав към слънцето.
Подходящи спортове срещу разширени вени също са колоездене и плуване.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТЯ ПОЯВАТА НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ, ДОКАТО СЪМ БРЕМЕННА?
Сън на лявата страна може да помогне за предпазване от появата на разширени вени, както и да облекчи симптомите на вече съществуващи такива. Тази поза за сън помага да намалите натиска, който разширяващата се матка оказва върху голямата вена в тазовата област (намираща се в средната част на тялото).

Разширените вени спохождат всяка трета жена в света. Към момента съществуват нови изследвания за евентуално създаване на медикаменти, които могат трайно да решат проблемите. Единственият открит вариант при проявата на разширени вени и трайното им отстраняване засега е оперативната намеса. В крайна сметка, обаче този процес може да бъде забавен, ако променим начина си на живот, подобрим хранителните си навици, правим редовни упражнения и се хидратираме добре.

Споделете тази статия


Call Now Button