Магданоз: много полезен за ставите, при високо кръвно и спазми в корема

Зелените филизи и корените на познатия на всички магданоз от векове се използват за приготвяне на различни ястия и като лекарство

магданоз
Обикновеният магданоз има необикновени ползи за здравето

Магданоз е една от най-често срещаните подправки в кухните по света. Нека разберем как се използва магданоз за здравето на ставите, кожата и други органи и системи в човешкото тяло.

Ароматните зеленчуци от семейство Сенникови (магданоз, моркови и целина) ни радват не само през лятото. Непретенциозният магданоз е лесен за отглеждане у дома и в оранжерии, затова се продава в магазините и по пазарите през цялата година. Растението се използва в прясна и изсушена форма. От него се приготвят различни хранителни добавки, козметика, лекарства. Използва се и за консервиране. Магданозът е истинска находка за гастрономите и хората, които се грижат за здравето си!

Историята на магданоза в храненето

Магданозът се появява за първи път в Древен Египет. В древна Гърция се е смятал за символ на смъртта. Когато гърците казват, че „еди-кой си има нужда от магданоз“, това е означавало, че той е на ръба на живота и смъртта и най-вероятно скоро ще умре.

В същото време магданозът е древен символ на живота. В древността хората са си слагали венци от зелената подправка, за да намалят риска от заразяване с различни болести.

Отглеждането на магданоза като зеленчукова култура започва през 9 век. Вярно е, че в началото се е приемал с известни предразсъдъци и се смятал за билка, която влияе негативно на черния дроб и предизвиква повишено уриниране. В това има доза истина – магданозът наистина има диуретично действие и е вреден за болния черен дроб.

Химичен състав

Семената на магданоза съдържат до двадесет и два процента масло, което включва в състава си флавоноиди апиин и диосмин, глицериди на петрозелинова киселина, глюкозиди апигенин и нарингенин, както и лутеолин и др. В допълнение, от два до шест процента в етеричното масло от магданоз има кумарин, апиол, миристицин, а-пинен, апиолова киселина, алилтетраметоксибензен и др.

Листата на растението съдържат витамин С, апигенин, до осем стотни от процента каротин, лутеолин, а цветовете от своя страна , съдържат кемпферол и кверцетин. Корените са богати на апигенин.

Ползите от магданоза за тялото

Всички части на магданоза са полезни за организма и се използват за поддържане на здравето и възстановяване нормалните функционии на човешкото тяло.

Ползите от магданоза за тялото включват:

• Повишава имунитета;
• Спомага за производството на колаген (основният протеин на съединителната тъкан);
• Ускорява се усвояването на хранителните вещества и процесите на регенерация на увредените тъкани; • Стимулира функционирането на жлезите на ендокринната система;
• Защитава организма от инфекции и усложненията, които могат да предизвикат.

1. Лечение и профилактика на артрит

Етеричното масло от магданоз (евгенол) действа противовъзпалително при болка и подуване на засегнатите стави.

2. Подобряват се метаболитните процеси

Богатият витаминен състав стимулира производството на червени кръвни клетки, синтеза на протеини и нормализиране нивата на хемоглобина. Фолиевата киселина има положителен ефект върху предотвратяването на анемия и образуването на здрави клетки.

3. Укрепване на кръвоносните съдове

Това се случва чрез намаляване нивото на хомоцистеин – аминокиселина, която засяга стените на артериите. Благодарение на това се укрепват кръвоносните съдове и малките капиляри.

4. Магданозът спомага за производството на антиоксиданти

Биофлавоноидът лутеолин, който се съдържа в магданоза, е антиоксидант, който премахва свободните радикали от тялото, стимулира въглехидратния метаболизъм и проявява противовъзпалителни свойства.

Хлорофилът, който магданоза съдържа, пречиства кръвта, нормализира кръвната захар, тонизира кръвоносните съдове.

5. Понижава кръвното налягане

Стабилното съдържание на калий нормализира високото кръвно налягане и сърдечната честота.

6. Помага и при алергичен ринит

Употребата на хранителни добавки, които съдържат магданоз може да помогне за овладяване състоянието на респираторен и алергичен ринит – това качество е незаменимо по време на цъфтежа на растенията и появата на сезонни алергии. Много научни изследвания са доказали, че магданозът служи за профилактика на ринит.

7. Регулиране на повишената киселинност

Подобрява работата на храносмилателния тракт, намалява киселинността на стомашния сок, действа като антиацид.

8. Лечение на възпалителни заболявания на пикочно-половата система – облекчава огнищата на възпаление.

9. Детоксикация на организма

Премахва токсините, стимулира образуването на апигенин и миристицин в черния дроб – вещества, които засилват действието на лекарствата срещу рак на дебелото черво.

10. Саниране на устната кухина

Хлорофилът в магданоза е отлично средство за предотвратяване възпаленията в устната кухина и премахване на неприятната миризма.

11. Лечение на пиелонефрит – вирусите и бактериите, които причиняват възпаление на бъбречните тубули, се неутрализират

12. Намаляване на кръвната захар

Редовната консумация на магданоз помага за контролиране на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет.

13. Употреба като диуретик

Диуретичните свойства на магданоза засилват отделянето на соли и токсини, намаляват обема на течността в междуклетъчното пространство.

14. Подобрено зрение

Богатият набор от микроелементи, витамин А и бета-каротин спомага за нормализиране на зрението, предпазва зрителния нерв от умора.

15. Регенерация на тъкани и дезинфекция при увреждане на епидермиса

Аминокиселината хистидин помага за спиране на инфекциозните процеси по кожата при наличие увреждания и след хирургични интервенции.

Всички предимства на магданоза се крият в съдържанието му на биологично активни съединения и минерали. Захарите в състава му са глюкоза, захароза и фруктоза. Всички части на това растение са богати на пектини, биофлавоноиди и фитонциди. Приятният аромат на магданоза се дължи на голямо токоличество етерични масла.

Какви витамини има в магданоза?

✔ Витамините, съдържащи се в магданоза, са активни антиоксиданти, които премахват свободните радикали от тялото. Защитават имунната система, клетките и тъканите на тялото, насърчават тяхната регенерация и активно обновяване.

✔ Магданозът съдържа най-много аскорбинова киселина – витамин С. Укрепва кръвоносните съдове и нервната система, както и жлезите с вътрешна секреция.

✔ Фолиевата киселина – витамин В9, участва активно в хемопоезата, нормализира работата на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Благодарение на фолиевата киселина се установява баланс между процесите на възбуждане и инхибиране в нервната система на човека.

✔ Никотиновата киселина – витамин РР, отговаря за стимулирането на окислителните и редукционните процеси и производството на стомашен сок.

✔ Токоферолът – витамин Е, е основният антиоксидант, използван за предотвратяване на стареенето и възстановяване на капилярите.

✔ Витамин К – координира калциевия метаболизъм и нормализира кръвосъсирването.

✔ Витамин В2 – рибофлавин, реагира на състоянието на епидермиса и зрението, поддържа нервната система в оптимално състояние, предотвратявайки нервни сривове.

За какво още е полезен магданозът?

Това пикантно растение е полезно както за жените, така и за мъжете. То активно помага при решаването на специфични проблеми на мъжкото и женското здраве.

Ползи за жените

Химическото съединение апиол е растителен аналог на женския хормон естроген. Той нормализира менструалния цикъл, подобрява благосъстоянието по време на патологичния ход на менопаузата и премахва болката по време на болезнена менструация.

Магданозът е незаменим за женската красота

Помага на жените да изглеждат добре, изсветлява ненужната пигментация на кожата по време на бременност и менопауза и лекува акне.

Балансът на основните микро- и макроелементи стимулира храносмилането.

Освен това помага да се отървете от мастните натрупвания и ефективно потиска глада при преструктуриране на вашата диета. Употребата на ароматния магданоз по време на диетата компенсира липсата на ензими и биологично активни вещества, необходими за храносмилането.

Жените, които кърмят, обикновено се страхуват да включат магданоз в диетата си. В големи количества, преминавайки в детския организъм от кърмата, води до превъзбуда на бебето. Междувременно, ако се добави малко магданоз към първото и второто ястие на кърмачката, това ще подобри състава на кърмата.

Ползи от магданоза за мъжете

• Потентността се повишава;

• Функционирането на простатната жлеза се подобрява;

• Подобрява се и притока на кръв в малкия таз, което оказва добро влияние върху здравето на пикочно-половата система;

• Отварата от магданоз премахва токсините при алкохолна интоксикация.

Ползите от магданоза за мъжете до голяма степен се основават на химическото съединение апигенин. Това вещество намалява съдържанието на естроген в мъжкото тяло, което позволява на тестостерона да изрази своите чисто мъжки качества.

Вреден ли е магданоза?

Вредата от магданоз за човешкото здраве обикновено се крие в произхода на растението и количеството, което се употребява:

Магданозът, отгледан в съответствие със стандартите за качество на околната среда, се използва за медицински цели. Ако произходът на закупената подправка е неизвестен, преди употреба връзката магданоз трябва да се накисне в съд с хладка вода за половин час. По този начин ще бъде възможно да се сведе до минимум отрицателният ефект от възможните изкуствени торове, които често се употребяват в селското стопанство.

Неправилното използване на магданоза може да причини неприятни усложнения. Прекомерната консумация ще доведе до излишък на миристицин, активният елемент на етеричното масло, което магданоза съдържа. Предозирането с това съединение причинява гадене, виене на свят и халюцинации.

Магданозът има отрицателен ефект върху състоянието на пациенти с бъбречни патологии. Неговите съединения дразнят чувствителните клетки на паренхима на този орган.

Противопоказания за употребата на магданоз в диетата и за лечение са нефрит, остър цистит, уролитиаза, подагра, хипокалцемия.

Лечебни свойства на корена на магданоза

✔ Повишава имунитета;

✔ Дезинфекция на устната кухина;

✔ Премахване на отпадъци, токсини и излишна течност;

✔ Предотвратява запека;

✔ Подобрява работата на пикочно-половата система, лечение на простатит и уролитиаза;

✔ Нормализиране работата на храносмилателния тракт, стимулиране производството на ензими за по-добро смилане на храната;

✔ Намалява нивата на глюкозата при захарен диабет;

✔ Помощ при стомашно разстройство при деца и възрастни;

✔ Лечение на ревматизъм и артрит;

✔ Използване при комплексно лечение на затлъстяване;

✔ Премахване на пигментации, отоци, торбички и тъмни кръгове под очите.

За приготвяне на лековити отвари и хранителни добавки се използва както пресен, така и изсушен корен от магданоз

Най-доброто време за прибиране на реколтата е късна есен, преди да е паднала сланата. Коренът от магданоз се използва не само за лечение. Той е ценна ароматизираща добавка, която придава на ястията силен аромат и оригинален вкус.

Противопоказания за употребата на корен от магданоз

Високата биологична активност на това природно средство изисква специално внимание при употребата му. Не забравяйте да вземете предвид непоносимостта към това растение, анамнеза за епилепсия, както и остър цистит и нефрит. В големи количества коренът от магданоз може да повлияе негативно на калциевия метаболизъм.

Отвара от магданоз

Използва се при различни нарушения във функционирането на репродуктивната система при жените, както и при обилна менструация. Отварата помага за разширяване на кръвоносните съдове и също така насърчава освобождаването на отпадъците и токсините от човешкото тяло. Освен всичко друго, инфузията помага за почистване на вътрешните органи и за премахване на солите от ставите. За всичко това има специална запарка: трябва да добавите петстотин милилитра вряла вода към чаша нарязан пресен магданоз и да оставите да престои, докато изстине. След това така получената напитка се препоръчва да се пие тридесет минути преди хранене три пъти на ден – сутрин, следобед и вечер. Приема се по шестдесет милилитра от състава.

Пие се в продължение на десет дни, след което се прави почивка за два дни и после се приема още десет дни

Използва се и за дезинфекция на устната кухина, при гингивит, стоматит и други рани, както и за премахване на микроби. Достатъчно е просто да се направи малко по-продължително жабуркане.

Освен това, тази отвара намалява сухотата на кожата. За да направите това, добавете петстотин милилитра вряла вода към една супена лъжица пресен и предварително нарязан магданоз. След това го поставете на огъня за около двадесет минути, оставете да изстине и го нанесете като обикновен лосион.

Може да се смеси и с натрошени овесени ядки и да се разбърква до получаване на гъста хомогенна маса, след което се използва като маска за мазна кожа. Нанесете за петнадесет минути и измийте с хладка вода. Правете тази маска поне два пъти в седмицата.

Незаменима е отварата и в борбата с луничките или възрастовите петна, тъй като ги елиминира. Всеки ден е необходимо да се използва отвара от половин чаша вода с една супена лъжица магданоз като тоник.

Приготвяне на отварата: Две супени лъжици листа и корени от магданоз (може и само корени), предварително счукани, залейте с литър и половина вряща вода. Препоръчва се отварата да се пие четири пъти на ден, тридесет минути преди хранене, по една-две супени лъжици.

Сок от магданоз

Сокът от магданоз е квинтесенцията на неговите полезни свойства, своеобразен концентрат от витамини, биофлавоноиди, микроелементи в лесноусвоима форма. За да се възползвате напълно от биологичната активност на сока, трябва да го използвате веднага след като е направен.

Полезни свойства на сока от магданоз:

✔ Укрепване на имунната система, повлияване на ускореното възстановяване след травми и операции;

✔ Намаляване на кръвното налягане поради диуретичния ефект без риск от отстраняване на полезните микроелементи (калий) от тялото;

✔ Предотвратяване образуването на кръвни съсиреци;

✔ Предотвратяване на преждевременното стареене;

✔ Превенция на рака;

✔ Предотвратяване появата на аденом на простатата и минимизиране на симптомите, когато се появи;

✔ Има изразени антибактериални и противовъзпалителни ефекти при патологии на пикочно-половата система;

✔ Нормализиране на метаболизма на мазнините, отстраняване на токсините от тялото;

✔ Подобряване на храносмилането и корекция на наднорменото тегло;

✔ Помощ при катаракта, конюнктивит, поява на късогледство, умора на очните мускули при продължителна работа на компютър (много полезен е сока от магданоз с добавени към него сок от моркови и целина);

✔ Укрепване стените на кръвоносните съдове и сърдечния мускул;

✔ Нормализиране на менструалния цикъл със синдром на болка;

✔ Помощ при патологичния ход на менопаузата;

✔ Използва се като естествен афродизиак за повишаване на либидото при мъже и жени;

✔ Подобряване и избистряне на тена, елиминиране на мазната кожа, предотвратяване и лечение на акне;

✔ Използвайте като тоник за освежаване кожата на лицето и шията;

✔ Премахване на сърбеж и възпаление от ухапвания от насекоми.

Когато използвате сок от магданоз за здравословни цели, трябва да вземете предвид противопоказанията. Това може да бъде индивидуална непоносимост, бъбречно заболяване, гастрит и язва на стомаха. Има непроверена клинична информация за отрицателния ефект на сока от магданоз върху тонуса на матката и употребата му с повишено внимание по време на бременност.

Приготвяне на сок от магданоз

За да приготвите сок от магданоз, трябва да го изплакнете добре и да го нарежете сравнително ситно. Може да го смелите и с блендер. След това получената маса се изстисква през марля. Колкото повече операции се извършват ръчно, толкова по-добър ще бъде полученият продукт. Когато този процес е механизиран, някои витамини и нестабилни биологични съединения могат да бъдат унищожени.

Полученият сок не се съхранява, използва се веднага след приготвянето му. Единственото изключение е, че за козметични процедури сокът от магданоз може да се замразява във формички за лед. Ако за тези цели не е необходим чист сок, преди замразяване той първо се разрежда с вода в зависимост от състоянието на кожата.

Още ползи от магданоза

Изследователите са установили, че едно от лечебните свойства на магданоза е свързано с активните му съставки миристицин и апиол. Те могат да повишат тонуса на червата, гладката мускулатура на матката, пикочния мехур, а също така да увеличат и диурезата. Растението е незаменимо при кървене в матката, уголемяване на сърцето, а също и като диуретик при водянка. Диуретичният ефект на магданоза отдавна е доказан научно. Но трябва да се използва с повишено внимание, тъй като е противопоказан при нефрит поради дразнещия ефект върху бъбречния паренхим.

Използват се и семената на растението

Те са добро газогонно, диуретично средство и имат положителен ефект върху менструацията при жените. Но това не са всичките им свойства. Отварата, получена от семената, се използва при предсърдно мъждене с наличие на усложнения под формата на сърдечна недостатъчност. Сокът, съдържащ се в растението, е полезен за метаболизма на кислорода в организма, както и за работата на сърцето. Ето защо, освен диуретичното действие, магданозът е признат като истински природен тоник при сърдечна недостатъчност. Сокът на порция не трябва да бъде повече от една супена лъжица, още по-добре е да го добавите към сок от моркови в съотношение 1 лъжица магданоз към 3 лъжици сок от моркови.

Отварата от растението с добавка на лимонов сок също е удобна за премахване на лунички и петна., Трябва да се използва по същия начин като обикновен тоник, два пъти на ден. Този състав също позволява частично да премахнете неприятно зачервяване от лицето, стига то да не е свързано с диагноза като високо кръвно, например. В този случай отварата се приема и вътрешно.

Маска за лице с магданоз

Има много лечебни маски за лицето и шията, направени от магданоз. Освен че избелват кожата, маските с магданоз решават и много проблеми – от премахването на фините бръчки до лечението на акне. Това действие на натуралната козметика с магданоз се основава на най-богатия набор от полезни елементи в състава на вкусната и определено полезна подправка.

За бръчки – изглаждане и тонизиране на застаряващата кожа

На лицето за 15 минути се налага марля, напоена със запарка от 30 г наситнен магданоз, залят с чаша преварена вода, за 15 минути в продължение на 3-5 часа. Използвайте ежедневно.

За избелване кожата на лицето, изсветляване на лунички, старчески петна

Смесете 1 с.л. наситнен магданоз с жълтък и 1 с.л. л. зехтин. Нанесете върху проблемните зони за 10-15 минути и изплакнете с хладка вода.

Подхранваща маска за суха кожа на лицето и шията

Смесете наситнени листа от магданоз с пълномаслена заквасена сметана или кисело мляко (1 супена лъжица) за 15 минути. Като изсъхне добре изплакнете внимателно с топла вода.

За профилактика и лечение на акне

Елиминира комедоните, облекчава възпалението, предотвратява появата на нови обриви.

Смесете белтъка от едно яйце с 1 с.л. нарязан и счукан корен от магданоз, нанесете върху възпалената кожа за 15 минути и изплакнете с хладка вода.

За подмладяване на стареещата кожа

Смесете нарязани листа от магданоз с течен мед (по 1 супена лъжица), нанесете върху лицето, като избягвате зоната около очите. След 15-20 минути изплакнете с топла вода.

За постигане на видим ефект е препоръчително всички маски да се правят редовно, поне 2-3 пъти седмично на курсове от 1-1,5 месеца. Първо трябва да направите тест за алергия – нанесете капка от сместа върху свивката на лакътя и изчакайте 15-20 минути. Появата на зачервяване показва, че има противопоказания за употребата на това природно лекарство.

Противопоказания за употребата на магданоз

Въпреки големия брой полезни свойства на магданоза, има и противопоказания за употребата му, без значение под каква форма ще е – дали ще е отвара, сок или под формата на салата:

– Индивидуална непоносимост към магданоз, алергични реакции към неговите компоненти.

– Бременност и кърмене – предизвиква чувство на възбудимост при кърмачета, повишава тонуса на матката;

– Възпаление на пикочния мехур в остра или хронична форма, нефрит, пиелонефрит, подагра, камъни в бъбреците, тъй като етеричните масла и биофлавоноидите на магданоза дразнят бъбречния паренхим;

– Обостряне на пептична язва;

– Епилепсия;

– Нарушения на калциевия метаболизъм.

Дори и при липса на противопоказания, не трябва да консумирате магданоз в големи количества. Прекомерното количество сок от магданоз причинява негативни симптоми при тези, които злоупотребяват с него. Това са главоболие, гадене, понижен общ и мускулен тонус. Най-добре е сокът да се разрежда с вода и да се използва като към него се добавя сок от моркови или доматен сок.

Отговори на популярни въпроси

Потребителите на магданоз често имат различни въпроси.

Възможно ли е да се замрази магданоз във фризера?

Магданозът може да бъде успешно замразен за зимата. В това състояние може да се съхранява от 7 до 8-9 месеца.

За това се използват следните методи :

– Цели стръкове – измитият и подсушен магданоз се почиства от едрите дръжки, разпределя се на връзки, увива се порционно в найлонови пликове, навива се на тръбичка и се поставя във фризер.

– В нарязан вид – измитият и изсушен магданоз се нарязва на ситно, опакова се в пликове, навива се стегнато и се замразява.

– Под формата на порционирани кубчета – нарежете на ситно готовия магданоз, напълнете плътно формите за лед , добавете няколко капки вода към тях. Формите се поставят във фризера, на следващия ден могат да се сгънат в по-компактна опаковка за съхранение.

– Под формата на пюре – измит и изсушен магданоз се слага в блендер, добавя се малко растително масло (слънчогледово, зехтин) и се замразява в порционни форми. След това кубчетата пюре могат да се поставят в торбички за дългосрочно съхранение.

– Под формата на нарязани корени – корените се измиват старателно и се подсушават. След това се нарязват или се настъргват на едро ренде, пакетират се в пликове за съхранение и се замразяват.

Не размразявайте магданоза преди употреба. Добавяйте го към супи, яхнии, сосове и салати. Бързо замразеният магданоз почти напълно запазва вкуса и аромата си. Добавя се в различни ястия два пъти повече, отколкото пресен магданоз.

Как да запазим магданоза свеж за зимата?

За да запазите магданоза свеж, изкопаните корени се сортират, като се отстраняват счупените и развалени екземпляри. След това се заравят в кутии с пясък и се поставят в мазето. Пясъкът може да се навлажнява от време на време.

За краткосрочно съхранение листният магданоз се измива, поставя се в пластмасови съдове и се залива с преварено и охладено растително масло. Така пресният магданоз може да се съхранява на хладно 2-3 месеца. Ако не е възможно магданозът да се запази пресен, той се осолява, изсушава и замразява.

Колко витамин С има в магданоза?

Този зеленчук съдържа двойно повече от дневната нужда витамин С. В 100 г магданоз се съдържат 166 мг аскорбинова киселина. В магданоза има почти четири пъти повече аскорбинова киселина, отколкото в лимона, а 100 грама магданоз съдържат около две дневни норми аскорбинова киселина и две норми витамин А.

Запазват ли се витамините в замразения сок от магданоз?

При бързо замразяване сокът от магданоз запазва по-голямата част от богатото си съдържание на витамини. При размразяване сокът губи около 30% от витамините, които са налични в прясно състояние.

Споделете тази статия


Call Now Button