Кое е по-опасно: инфаркт или инсулт?

По-добре да не ви се случва нито едно от двете – нито инфаркт, нито инсулт

инсулт

Думи като „инфаркт“ и „инсулт“ са познати на мнозина. Не е тайна, че тези две заболявания са изпълнени с неприятни последици, включително сериозно увреждане на здравето и смърт. Но може ли да се каже кое е по-опасно – инфаркт или инсулт?

Инсултът е нарушение на кръвоснабдяването на мозъчната тъкан, което води до дългосрочни тежки неврологични последици (парализа, проблеми с речта и когнитивните функции) или дори смърт.

Инфарктът е състояние, при което част от сърцето не получава нужното количество кръв, обикновено поради запушена артерия. Проблемът е необратим и ако навреме не се помогне на човека, той ще умре. Инфарктът не подбира по пол – и мъжете, и жените страдат еднакво. Освен това, става факт независимо от възрастта.

Знаци като:

• продължителен стрес;
• усещане за хронична умора;
• високо кръвно налягане;
• дефицит на витаминието и други фактори.

Кое е по-опасно – инсулт или инфаркт?

Тук си струва да е ясно, че и двете патологии изискват незабавна медицинска намеса. В същото време първоначалната диагностика в домашни условия е изключително важна, за да разпознаете навреме проблема и да вземете мерки, тъй като часовникът тиктака. Правилото за „златния час“ е точно за това. Говорим за време, през което може да се помогне на човек, така че или да няма никакви последствия, или да са минимални.

По време на инфаркт един от характерните признаци е силна болка в областта на гръдния кош, която може да се излъчва към ръката, под лопатката и дори към челюстта. Болка може да се усети и в корема. Но, за съжаление, има нетипични форми на проява на инфаркт, когато има нарушение на сърдечния ритъм – например пулсът става ускорен и неравномерен, появява се задух, подобен на този при астма.

Инсултът е придружен от малко по-различни прояви

Например, това може да бъде нестабилност на походката, нарушения на съзнанието, силно главоболие. Един прост тест ще ви помогне да подозирате, че нещо не е наред – просто помолете човека да вдигне ръка, в повечето случаи при инсулт той няма да може да направи това. Можете също да го помолите да се усмихне или да изплези език – тук ще се забележи изкривяване или парализа на едната страна.

Както тежките усложнения, така и рисковете от смърт са еднакво високи и при двете заболявания. И прогнозата, и изходът във всеки случай, зависи от редица фактори, като възраст, наличие на хронични заболявания и лоши навици. И най-вече – колко бързо правилно е оказана първата помощ.

Вероятността човек да умре в първите часове на остра съдова патология е висока и в двата случая. Освен това, по време на инфаркт ситуацията може да се развие почти мигновено – лекарите понякога дори нямат време да стигнат до пациента, тъй като всичко се случва за няколко минути. Но след инсулт е необходимо много повече време за възстановяване и рехабилитация, а самата болест често става причина за тежка инвалидност.

Следователно е невъзможно да се каже недвусмислено кое е по-опасно – инфаркт или инсулт. Като рискове са на едно ниво. И най-добрият вариант е да се погрижите за превенцията на такива заболявания навреме, за да не се налага да се справяте с последствията по-късно. Освен това често повечето от препоръките са свързани само с промяна в начина на живот – отказ от лоши навици, контролиране на хроничните заболявания, правилно хранене и сън.

Как да се предотвратяват инфаркт и инсулт

Инфарктът на миокарда е нарушение на кръвния поток в сърцето, което може да доведе до смърт на част от сърдечния мускул поради липса на кислород. Основната причина е запушване на сърдечната артерия от кръвен съсирек.

Рискът от инфаркт възниква с възрастта, тъй като кръвоносните съдове се променят. Те стават по-малко еластични и луменът им се стеснява заради отлагания на холестерол. В резултат на това се нарушава кръвоснабдяването на сърцето. Най-често наследствеността е виновна. Ето защо, ако близки роднини имат сърдечно-съдови заболявания в семейството, трябва да наблюдавате здравето си по-внимателно.

Такъв сериозен сърдечен проблем може да бъде показан от болка в гърдите, поява или влошаване на задуха, повишена сърдечна честота, усещане за прекъсване на сърцето, силна слабост, подуване, нестабилност на кръвното налягане, загуба на съзнание. Ако имате някой от симптомите, незабавно трябва да се консултирате с лекар.

В 90% от случаите признаците на инфаркт са внезапна, остра и силна болка в сърцето, която може да бъде с притискащ, натискащ характер и да се усеща като усещане за парене в гърдите

Болката може да се разпространи в областта на лявата лопатка, лявата ръка и дори до брадичката. Напоследък все по-често се среща коремната форма на миокарден инфаркт. Например, когато човек започва да има силна болка в стомаха. И ако такава болка е придружена от обща слабост, изпотяване и повръщане, тогава тя може да бъде сбъркана със стомаше проблем.

Ето защо, дори когато болката и дискомфортът в гърдите не изглеждат като инфаркт, трябва да се свържете с лекар или да се обадите на линейка. Специалистите ще извършат диагностика и ще установят причината.

В случай на инфаркт лекарите имат приблизително 1-1,5 часа, за да извършат стентиране, коронарография или да дадат лекарства, които могат да намалят зоната на увреждане на сърдечния мускул.

Изпреварете удара

Инсулт възниква, когато кръвоснабдяването на мозъка е прекъснато. Както и при сърдечен удар съдът се запушва от кръвен съсирек и мозъкът спира да получава кислород.

В зависимост от това коя част от мозъка е увредена, пациентът може да има нарушена реч, координация, когнитивни и двигателни функции. 15 милиона души в света получават инсулт всяка година, а повече от 6 милиона умират от него.

Често при инсулт хората могат да страдат от силно главоболие, което не са имали преди, световъртеж, проблеми с координацията и баланса, както и кратка или по-продължителна загуба на съзнание. Лечението е насочено към възстановяване на кръвния поток в съдовете на мозъка. Съсирекът се разтваря с лекарства или се отстранява хирургически. Лекарите имат само 4,5 часа от началото на признаците на инсулт, за да започнат лечение и да предотвратят необратими промени в мозъка. След тежко заболяване се предписва рехабилитация за възстановяване на речта, ходенето и други нарушени функции.

БРЕЙНАКТИВИТИ ПРО + СИНЯ БОРОВИНКА – ЗА НОРМАЛНА ФУНКЦИЯ НА МОЗЪКА, ПАМЕТ И КОНЦЕНТРАЦИЯ Влияе благоприятно върху работата на централната нервна система; Предпазва от проявата на невродегенаративни заболявания; Спомага за нормалните когнитивни функции на мозъка; Стимулира производството на мозъчни клетки; Намалява чувството на тревожност и потиснатост; Стимулира кръвообращението; Намалява възможността от възникване на кръвни съсиреци; Регулира нивата на кръвното налягане; Подобрява работата на сърдечно-съдовата система; Има добри антиоксидантни свойства и подобрява общия имунитет; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button