Кога оригването е опасно

По време на традиционните празници, купони, сватби и обикновено преяждане оригването е сравнително често, макар и неприятно явление

 

оригването

Обикновено оригването представлява физиологично явление, което помага за отстраняването на излишния въздух, навлязъл в горната част на стомашно-чревния тракт по време на хранене. Често се случва неволно. Освен това то може да бъде тихо или придружено от силен и неприятен характерен звук. Оригването също така може да бъде физиологично или патологично, но в повечето случаи се счита за нормално.

Защо се появява оригването?

Основните причини за появата на такъв симптом могат да бъдат:

• бързо хранене, когато човек за кратко време абсорбира определени храни, практически без дъвчене;
• използване на сода за хляб или газирана вода и сладки газирани напитки;
• ядене на пресен хляб
• включване в диетата на газообразуващи храни, като бобови и други;
• хранене на сухо;
• физическа дейност.

Източникът на газ при оригването е въздухът, който навлиза в храносмилателната система с храната. Газът има състав, подобен на околния въздух – съдържа азот, въглероден диоксид и кислород. Ако двигателната функция на горния стомашно-чревен тракт е нарушена, броят на бактериите се увеличава и процесът на ферментация започва. Газовете могат да навлязат в стомаха, а оригването също може да промени миризмата на неприятна. Въздушните оригвания обикновено нямат нито вкус, нито мирис. Именно това се случва на фона на преяждане или прекалено активна физическа активност, особено ако спортувате след хранене.

Кога оригването се счита за патология?

Трябва да внимавате и да се консултирате с лекар по време на преглед, ако заедно с това се появи болка и дискомфорт в областта на стомаха, появява се многократно, редовно и придобива специфична миризма. Също така е невъзможно да се говори за норма, ако то намалява качеството на живот на човека и пречи на неговата работа и социална дейност.

Какви заболявания могат да причинят честото оригване?

Сред патологичните причини за оригване са заболявания на храносмилателната система като:

• гастритът е една от най-честите причини;
• гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – оригването може да има кисел вкус;
• хиатална херния;
• чревни дивертикули;
• заболяване на дванадесетопръстника с възпаление на лигавицата;
• херния на бялата линия на корема;
• панкреатит.

Сред другите патологии, които не са свързани с храносмилането, алергиите, диабетът и някои сърдечни и съдови заболявания могат да провокират оригване (но това не е една от най-честите причини). Може да се развие и поради приема на определени лекарства. Така че, ако такъв симптом се появява редовно и е придружен от допълнителни здравословни проблеми, не трябва да отлагате, трябва да отлагате консултацията с лекар за преглед и лечение.

Ако обаче оригването се появява често, това е причина да се консултирате с гастроентеролог, защото има по-сериозни причини от поглъщането на въздух

Например, функционалната диспепсия е нарушение, при което сфинктерите на стомаха и хранопровода се свиват ненавременно. Поради това съдържанието на стомаха или дванадесетопръстника може да бъде изхвърлено в хранопровода или устната кухина. Такова оригване може да има „вкус“ – горчив или кисел.

Киселото оригване може също да показва повишена секреция на солна киселина, гастродуоденит или стомашна язва.

Как да се справите?

Ако говорим за физиологичния вариант, тогава е необходима диета, която изключва храни, които дразнят хранопровода и стомаха. Също така ще трябва да премахнете от диетата си тези храни, които стимулират образуването на газове, като газирани напитки и алкохол.

Ако има подозрение за патологичен характер на оригването, тогава определено трябва да се прегледате, да се изследвате и да лекувате основната причина за появата му.

Но е по-добре да отделите време за превенция. За да направите това, често е достатъчно просто да не говорите по време на хранене, да не преяждате – яжте на малки порции, 4-5 пъти на ден. След хранене можете да се разходите, за да подобрите и установите перисталтиката.

 

АЦИДСАКТИВИТИ ПЛЮС – ЗА ЧУВСТВО НА ЛЕКОТА БЕЗ ПОДУВАНЕ И ТЕЖЕСТ В СТОМАХА Влияе пряко върху работата на храносмилателната система; Намалява чувството на тежест и подуване; Неутрализира появата на стомашни киселини; Извежда токсините от стомаха и черния дроб; Освобождава червата от натрупаната плака; Намалява нивата на “лошия” холестерол; Предпазва организма от възникването на стомашно-чревни оплаквания; Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО; Изцяло натурален продукт, подходящ за вегани; СЪДЪРЖАНИЕ 60 веган капсули ДНЕВНА ДОЗА 2 капсули КУРС НА ТЕРАПИЯ 3 месеца

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button