Как нещастната любов уврежда сърцето

Симптомите на синдрома на разбито сърце са подобни на тези на сърдечен удар

Добре е да знаете как нещастната любов и стресът се отразяват на сърцето. Така навярно ще щадите малко повече най-важния мускул в тялото, преди да решите да страдате за някой, който явно не заслужава вашите терзания.

Нещастната любов и други емоционални сътресения могат да имат пряко въздействие върху състоянието на сърцето. Повишените нива на хормоните на стреса и емоционалното напрежение индиректно причиняват промени в сърдечния ритъм, влияят върху кръвното налягане и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Има дори заболяване, което медицината нарича Такоцубо кардиомиопатия (или стресова кардиомиопатия), което се развива при силен стрес и се характеризира с временно отслабване на контрактилната функция на лявата камера и симптоми, подобни на инфаркт на миокарда.

При Такоцубо кардиомиопатия сърдечният мускул внезапно се зашеметява или отслабва. Най-често се появява след силен емоционален или физически стрес.

При това състояние основната помпена камера на сърцето променя формата си, засягайки способността на сърцето да изпомпва кръв ефективно.

Камерата на сърцето прилича на японско гърне, наречено Тако-Цубо, което се използва за риболов, както и при улов на октоподи. Оттам идва и името на заболяването.

Какви са причините?

Такоцубо кардиомиопатията се предизвиква от изключително стресиращо физическо или емоционално събитие.

Често срещаните причини могат да включват смърт на любим човек, сериозна катастрофа, ожесточен спор, неочаквана загуба или внезапно заболяване. Случки от подобен характер са причина състоянието да се нарича и синдром на разбитото сърце.

Такоцубо кардиомиопатията може да се появи на всяка възраст както при мъже, така и при жени, но по-често засяга жените на възраст 40-50-60 години.

Признаците и симптомите при синдром на разбитото сърце

Основните симптоми са внезапна болка в гърдите, задух или припадък – обикновено след усещане за силен стрес.

Тези симптоми са подобни на онези, които ги има при инфаркт, затова ако усетите нещо подобно незабавно се обадете на линейка.

Какви са възможните изследвания за диагностициране синдрома на разбитото сърце?

Лекарят ще назначи няколко изследвания, за да изключи сърдечен удар и да потвърди диагнозата ви. Може да се нуждаете от един или повече от следните тестове, за да се определи причината за вашите симптоми:

• ЕКГ – електрически запис на сърдечната дейност;
• Кръвен тест – за проверка нивото на ензими, които показват увреждане на сърдечния мускул;
• Ехокардиограма – ултразвук на сърцето, който изучава формата му и открива всякакви необичайни движения на основната помпена камера;
• Коронарна ангиограма – за проверка на кръвния поток през кръвоносните съдове на сърцето (коронарните артерии). Хората с кардиомиопатия Такоцубо нямат запушване на коронарните артерии, докато при сърдечни удари има запушване.

Какви са възможните лечения за синдром на разбитото сърце?

Медикаментите са най-често срещаното лечение. Лекарствата ще намалят стреса върху сърцето и ще помогнат на сърдечния мускул да се възстанови. Повечето хора трябва да ги приемат само за кратко време. Все пак е важно да следвате плана за лечение, назначен от кардиолога.

Билки за разбито сърце

Както вече стана дума, има много причини сърцето да се “разбие”. Без значение дали случилото се е очаквано или внезапни, разделите – приятелски, трагични, тревожни или неприятни – всички те поставят сърцето в уязвимо положение.

Когато преживеете загуба, може да последва физическа болка в гърдите. Тази болка, макар и не толкова опасна, може да бъде също толкова реална, колкото болката, изпитвана по време на физическа криза на сърцето, и изисква също толкова време, енергия за изцеление.

Билките могат да помогнат за излекуване на разбитото сърце и да повдигнат духа. Опитайте следните лечебни растения и отделете малко време, за да бъдете добри към себе си – отпуснете се, дишайте и дайте на сърцето си така необходимата почивка.

1. Глог (Crataegus spp.)

Глогът е универсален сърдечен тоник, който служи за укрепване и тонизиране на сърдечно-съдовата система. На емоционално ниво идеята за по-силно и по-издръжливо сърце може да ни позволи да се отървем от разбито сърце и да се впуснем напред по нов път без толкова много страх и притеснение.

Обикновено за хранителни добавки с глог се използват плодовете на глога, но могат да се включат и цветовете и листата.

HEART HOPE – ЗА ЗДРАВА СЪРДЕЧНО-СЪДОВА СИСТЕМА!

СЪРЦЕ – HEART HOPE + ARONIА

Ако решите да използвате чай при емоционално разстройство, предпочитайте цвят от глог, но всъщност всяка част от билката може да работи добре ако целта е да се постигне спокойствие.

Опитайте и тинктура от глог като капнете препоръчителната доза в топла вода или чай. Топлите напитки са особено успокояващи при нервни оплаквания. Или, ако можете да намерите сушени плодове, накиснете половин чаена лъжичка натрошени плодчета глог в чаша гореща вода. Изчакайте 10 минути, подсладете и отпийте.

Забележка: ако приемате някакви лекарства за сърдечно-съдово здраве, моля, консултирайте се с лекар, преди да вземете някакви алтернативни средства.

2. Розови листенца ( Rosa rugosa )

Розата отдавна се идентифицира с любовта и сърдечните неща. Точно както червената роза може да бъде символ на началото на любовта, бялата роза може да означава края на един живот. Всяко цвете с такъв обхват в емоционалния спектър е необходимо допълнение към домашния комплект за “ремонт” на сърцето.

Розовите листенца могат да успокоят нервите, да отворят сърцето и да повдигнат духа. Могат да се използват и за преодоляване на скръбта или за подготовка на сърцето за ново начало.

Опитайте чай от розови листенца. Накиснете супена лъжица пресни или сушени розови листенца в чаша вода за пет минути. Добавете леко ароматизиран мед, за да не маскирате деликатния вкус на розата.

3. Маточина ( Melissa officinalis)

Маточината е чудесна билка за лечение на безсъние, което произтича от безпокойство и разбито сърце или нервно напрежение. Може да си направите чай от маточина. Накиснете две супени лъжици изсушена маточина в чаша вряла вода. Добавете подсладител и малко лимонов сок за вкус. Можете също да опитате да комбинирате маточина и листенца от роза за топъл и сладък чай с малко лимонова нотка.

4. Дяволска уста (Leonurus cardiaca)

Това растение е отлично природно лекарство при сърцебиене, причинено от общо емоционално разстройство. Дяволската уста е добра билка и за нервите. Може да успокои препускащия ум и да върне спокойствието на обезпокоения човек.

Важна забележка: Избягвайте билката по време на бременност.

5. Розмарин ( Rosmarinus officinalis)

Една от най-известните реплики на Офелия от „Хамлет“ на Шекспир е: „Ето розмарин. Той е за спомен.” Традиционно се е смятало (и все още е така), че розмаринът укрепва паметта. Заради това популярната подправка и позната на всички билка се превърна в символ на вярност за влюбените.

Дори ако верността е болезнена тема в момента и дори ако разбитото ви сърце е било толкова болезнено, че приветствате идеята да забравите, може би трябва да се доверите на розмарина. Пазете спомените, които ви служат и се учете от тези, от които изпитвате нужда да не пазите кой знае колко ревниво. Позволете на розмарина да подслади спомените ви и да ви отведе нежно до място за прошка.

Направете си чай от розмарин за моментите, в които се чувствате тъжни, предадени или направо съсипани от тъга. Накиснете няколко чаени лъжички от билката в чаша гореща вода за около пет минути. Добавете подсладител и малко мляко, ако желаете. Опитайте също да комбинирате с розови листенца за лек и комплексен вкус.

Диагноза синдром на разбитото сърце: какъв е планът

Добрата новина е, че сърдечният мускул обикновено се лекува в рамките на 2-4 седмици и повечето хора се възстановяват напълно в рамките на два месеца. В едно с приема на билките, които за по-голяма полза и ефективност на приема е добре да закупите като хранителни добавки, може да се нуждаете от редовни проследявания с ехокардиограми, за да проверите възстановяването на сърцето си.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – NORMAL PRESSURE + HESPERIDIN & ELDERBERRY

Важно е да управлявате всеки физически или емоционален стрес, който може да е отключил вашето състояние.

Сърдечната рехабилитация ви учи как да останете здрави, да се чувствате по-уверени в управлението на състоянието си и да намалите шанса да се разболеете отново.

За поддържане на здравето на сърцето и кръвоносните съдове е важно активното управление на стресовите ситуации, което се постига чрез здрав сън, редовна физическа активност и други методи за релаксация. Ако емоционалното напрежение и стресът са станали ваши постоянни спътници и влияят на здравето ви, свържете се с психотерапевт, за да получите професионална подкрепа и съвет.

Споделете тази статия


Call Now Button