Как да се предпазим от настинки през есента?

През есента хората боледуват два пъти по-често, отколкото през останалите сезони

есентаВ опит да се оправят бързо, те купуват скъпи, агресивно рекламирани и в някои случаи безполезни лекарства. Всъщност можете да се възстановите за няколко дни и без големи разходи.

Защо се разболяваме?

Настинки, грип и други характерни за есента болести се появяват при навлизането на болестотворни бактерии и вируси в организма. През лятото навън е горещо и сухо, по-трудно се разпространяват от човек на човек, отколкото в студеното и влажно време.

Освен това, през топлия сезон хората прекарват по-голямата част от времето си на открито, а през есента се крият от лошото време в търговски центрове, супермаркети и други затворени пространства. В резултат на това те контактуват по-често и по-дълго. Между другото, за да се „залепи“ за здрав човек, вирусът трябва да измине само един метър.

През есента боледуваме по-често и защото по навик продължаваме да се обличаме леко. Някак пренебрегваме факта, че температурата на въздуха сутрин и вечер е много по-ниска, а ветровете са по-силни и по-студени.

Мийте редовно ръцете и яжте чесън

За да се предотвратят настинките, лекарите препоръчват на децата и възрастните да спазват редица лесни правила. Мерките са универсални и не зависят от възрастта. На първо място трябва да спазвате стандартните хигиенни правила. На обществени места се препоръчва социална дистанция, както и да използвате еднократни кърпички при кихане и кашляне. У дома редовно извършвайте мокро почистване и проветрявайте помещенията. Въведете в диетата си повече храни, съдържащи витамин С, и добавете лук и чесън към ястията.

Специфичната профилактика на грип и ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции) включва ваксинация. Ваксинацията не дава 100% гаранция, че човек няма да се зарази, но значително ще облекчи хода на заболяването и няма да позволи развитието на опасни усложнения.

Заредете се с витаминно-минерални комплекси и хранителни добавки за имунната система

Липсата на витамини и микроелементи може да намали имунитета и да отслаби устойчивостта на организма към вируси. Човек трудно може да си набави всички необходими минерали и витамини от храната, затова приемът на витаминно-минерални комплекси е добро решение за намаляване на риска от заболяване през есента. За да се разбере какви елементи липсват, е необходимо да се направи кръвен тест.

Има и индуктори на интерферон. Те насърчават тялото да произвежда свои собствени интерферони. Такива лекарства предпазват човек от нежелани реакции и ефектът им е по-дълготраен. Те обаче не помагат веднага – отнема време, за да започнете сами да „произвеждате“ интерферони.

За профилактика на грип и остри респираторни вирусни инфекции се използват лекарства, наречени адаптогени. Обикновено се правят от растителни компоненти: женшен, лимонена трева и др. Някои са от животински компоненти: пчелно млечице, прополис, мумио и др. Те могат да допълват хранителните добавки, които имат имуностимулиращо действие или витаминните комплекси.

Най-популярната категория продукти за защита от настинка са антивирусните. Те не унищожават патогените, но забавят разпространението им, за да може организмът да се справи сам.

Ако нямате време да отидете до личния лекар

Запазването на час за посещение и консултация с лекар при този активен ритъм на живот и натоварен работен график е задача, за която мнозина нямат достатъчно време. Затова хората често се консултират с фармацевтите при избора на лекарства. Служителите на аптеките наистина могат да предоставят такава помощ на клиентите въз основа на симптомите. Но по този начин е разрешено да се отпускат само лекарства без рецепта.

Въпреки това, фармацевтът не бива да продава такива продукти, ако е необходима помощ за дете под една година или възрастен човек, както и ако проявите на заболяването не изчезват за повече от 3 дни лечение или има животозастрашаващи симптоми: високо или ниско кръвно налягане, температура над 38° C в продължение на няколко дни и др.

Ако служителят на аптеката смята оплакването за леко неразположение, ще предложи няколко варианта за избор на лекарства. Той трябва да каже, че в продажба има продукти с една и съща активна съставка в различни ценови диапазони. Затова, ако човек има настинка, тогава освен популярните разтворими прахчета, фармацевтът трябва да предложи и обикновени таблетки парацетамол.

Домашен комплект за първа помощ

За да се отървете бързо от есенната настинка, лечението трябва да започне незабавно. Мерките трябва да се вземат веднага след появата дори на лек дискомфорт.

В този случай всички продукти трябва да се съхраняват и приемат според инструкциите. Ако някой от тях е с изтекъл срок на годност, не забравяйте да го изхвърлите.

Но какво да правите, когато не сте сигурни, че лекарството е съхранявано правилно или името и датите на блистера са изтрити, а опаковката не е запазена?

Играйте безопасно и се отървете от подобни лекарства. „Ако таблетките се разпадат, ако мехлемите станат с не особено гладка консистенция или твърде течни, ако капките и разтворите помътнеят и в тях се появява утайка, миризмата и цветът се променят, не поемайте рискове. По-добре е да подновите запасите от лекарства, особено след като днес дори не е нужно да ходите до аптеката, за да ги вземете – просто поръчайте от онлайн и куриерът ще ви ги донесе.

Лекарствата също трябва да се изхвърлят правилно, за да не вредят на околната среда. В големите градове има пунктове за приемане на лекарства с изтекъл срок на годност. Ако не са налични там, където живеете, таблетките трябва да бъдат натрошени, смесени с негодни за консумация отпадъци, поставени в найлонов плик и изхвърлени в кошчето, така че животните да не стигнат до тях. Водоразтворимите лекарства могат да се излеят в канализацията.

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button