Как да не се разболеете от климатика през лятото

Вентилаторът може да причини възпаление на мускулите

климатика

В жегата просто ни се иска да пъхнем глава под ледено студена вода или да останем колкото може по-дълго под хладната струя на климатика. Но не бива да поемаме рискове!

Основният рисков фактор при охлаждане на стая с климатик и основната причина за „летните настинки“ е твърде голямата температурна разлика от горещо до студено. Разбира се, че климатикът охлажда помещението по-ефективно. Но вентилаторът може да се счита за по-безопасен за здравето, макар и по-малко ефективен. Той не променя температурата на въздуха, но създава субективно усещане за прохлада в човек, повишавайки нивото на комфорт в жегата.

Как да не се разболеем от климатика

1. Оптималната температура на въздуха в помещението при големи горещини е 22-25°C.

2. Когато използвате климатици, основното е да избягвате резки промени в температурата, без да преминавате бързо от топло към студено.

Разликата между температурата на улицата и температурата в климатизираното помещение не трябва да надвишава 7-10 ° C. А при големи горещини температурата на въздуха в помещението трябва да се намалява постепенно, с 2-3°C на час.

3. Когато климатикът работи, охладеният въздушен поток не трябва да се насочва към човека.

Това важи както за работното място, така и за мястото за спане. Ако сте предразположени към тригеминална невралгия (която се проявява като остра стрелкаща болка в лицето), тогава студеният въздух може да влоши проблема. Вдухването на въздух във врата може да доведе до цервикален миозит – остра болка в областта на врата и яката.

Постоянното охлаждане е вредно и за гръбначния стълб: може да се появи миофасциален синдром, който е придружен от силна болка в гърба.

В идеалния случай въздушният поток от климатика не трябва да е насочен надолу, а настрани или нагоре. Студеният въздух, веднъж стигнал тавана, ще потъне, измествайки по-топлия въздух. Това ще бъде и по-удобен температурен дрейф, отколкото ако студеният въздух веднага отиде в долната част на помещението.

В колата също не трябва да включвате твърде силен и студен въздушен поток. Охладеният въздух трябва да бъде насочен далеч от пътниците и водача

4. Когато използвате вентилатор, за по-добра циркулация на въздуха, поставете устройството срещу отворен прозорец, за да измести застоялия въздух и да внесе свежест от вън. Разбира се, свежестта е гарантирана ако направите това вечерно време, особено ако е валяло.

5. При ниска влажност можете да поставите съд със студена вода срещу вентилатора, за да създадете усещане за прохлада.

6. Движението на въздушните маси от вентилатора трябва да бъде обгръщащо, а не да „удря целта“.

Не трябва да стоите дълго време в непосредствена близост до вентилатора под постоянна директна струя въздух. Това може да доведе до миозит (възпаление на мускулите).

7. Лекарите препоръчват, ако е възможно, да климатизирате помещението веднъж на всеки 1,5-2 часа.

Добре е да включите охлаждащото устройство за 20 минути (можете дори да настроите температурата на 20-22 градуса). Ако в апартамента живеят малки деца или възрастни хора, има смисъл да ги отведете в друга стая, докато устройството работи.

В офиса най-удобното време за ефективно охлаждане на помещението е обедната почивка, когато служителите напускат помещението за 30-40 минути.

Вече има и климатици с таймер – можете да ги включите, докато сте далеч от дома, така че докато се върнете атмосферата в апартамента да е комфортна.

Струва си да запомните, че климатикът е затворена система, която не осигурява приток на кислород отвън. Затова трябва да отваряте прозорците за вентилация поне два пъти на ден за 10-15 минути.

8. Поддържайте филтъра на вашия климатик чист

С времето микроорганизмите се натрупват във филтъра на климатика и започват да се размножават. Някои от тях могат да бъдат вредни за хората, като бактериите Legionella. Инфекцията с легионелоза се проявява с треска, мускулни болки и слабост, а при неблагоприятно протичане може да се развие в пневмония.

В допълнение, прахът се “утаява” във филтъра и се размножават гъбички, които могат да причинят атаки при хора, склонни към алергии. Затова филтрите трябва да се почистват или сменят редовно, според инструкциите на климатика.

9. Овлажнявайте въздуха

Ако климатикът работи много часове без спиране, въздухът в помещението става твърде сух. Това води до загуба на влага от носната лигавица, която е основният „пазител“ на тялото от бактериите, присъстващи в атмосферата. Това означава, че то става по-уязвимо към различни инфекции. Прекалено сухият хладен въздух може да причини хрема или синузит, а при астматиците – задух, кашлица, затруднено дишане и прогресия на астматичните симптоми.

Ако чувствате сухота в носните проходи или парене в очите, има смисъл да си купите овлажнител за въздух – може би малък, захранван от USB и свързан към компютър или лаптоп.

Много хора практикуват „интервално охлаждане“ в горещините: докато се разхождат из града, те влизат в различни всички магазини по пътя, за да останат там пет минути, да се охладят и да продължат разходката си. Всъщност това може да доведе до настинка, особено ако сте много прегрели на открито и климатикът в магазина е настроен на 18 градуса.

Ако наистина искате да се охладите, не трябва веднага да влизате в стая с климатик, по-добре е да прекарате пет минути в „коридора“, където въздухът е само леко хладен

Същото важи и за пътуването в метрото. Ако сте прекарали много време по горещите улици, изпотени и прегрели, не бързайте веднага да се качите в климатизирания вагон. Има смисъл да постоите във фоайето на метрото поне пет до седем минути, така че телесната ви температура бавно да спадне до комфортно ниво.

Ако сте склонни към настинки, трябва да носите със себе си лека блуза или прозрачен шал и да ги носите, когато пътувате в градския транспорт, за да се предпазите от насочени въздушни течения.

А АКО ИЗОБЩО НЯМАТЕ КЛИМАТИК?

Ако нямате климатик в апартамента и вентилаторът е счупен, ще трябва да използвате импровизирани средства, за да избегнете топлината. Ето какви препоръки дават специалистите:

◉ За да дишате по-лесно в гореща стая, трябва редовно да овлажнявате въздуха. Това може да стане с помощта на спрей.

◉ За да охладите помещението, можете да използвате овлажнител, като налеете в него ледена вода или сложите кубчета лед.

◉ Всички домакински уреди загряват въздуха в помещението. Опитайте се да сведете до минимум използването (особено през деня) на печка, електрическа кана, кафемашина, пералня, съдомиялна машина, ютия и др. Ако все пак използвате лампи с нажежаема жичка, сменете ги с LED (те почти не се нагряват).

◉ Пазете помещенията от пряка слънчева светлина – използвайте завеси, щори, защитно фолио.

◉ С летните горещини също могат да ви помогнат да се справите и прохладните (но не студени!) душове, особено ако ги вземате редовно.

 

 

 

Споделете тази статия


Call Now Button