Как да компенсираме дефицита на витамини през зимата

дефицита на витамини през зимата

Всеизвестен факт е, че тялото изпитва най-голяма липса на хранителни вещества именно през зимния сезон. Няколко фактора влияят наведнъж и това са липса на слънчева светлина и намаляването на количеството витамини, които идват в изобилие от плодовете и зеленчуците през топлия сезон. Кои са най-важните от тях?

Витамин А

Витамин А или ретинолът е отговорен за поддържането на зрителната острота. Ретинолът има антиоксидантни свойства, а също така и подобрява състоянието на кожата. Ретинолът е важна част от голям брой биохимични процеси, регулира протеиновия синтез, повишава имунитета, ускорява регенеративната функция на кожата и има благоприятен ефект върху репродуктивната система. Очевидните сигнали, които показват липса на ретинол, са проблеми със съня, суха кожа, косопад. В този случай си струва да включите в диетата оранжеви плодове и зеленчуци, елда, яйца, домати. За по-добро усвояване на витамина, съдържащ се в храните, трябва да го използвате в комбинация с мазнини. Например, добавете малко сметана към пресния морков, а доматите поръсете със зехтин.

Витамин С

Витамин С е много важен за организма. Ако има проблем с недостига му, се синтезира по-малко колаген, а оттам и кожата става суха и отпусната, появяват се ранни бръчки и се образуват старчески петна. Голямо количество витамин С се съдържа в шипките, касиса и разбира се, цитрусовите плодове и чушките.

Витамин РР

Витамин РР се намира в доматите, черния дроб, ядките и пилето. Стандартните сигнали за дефицит на ниацин са суха и груба кожа, пигментация, главоболие, летаргия.

Витамин Е

Витамин Е е от огромно значение за нервната система. Без него тя не може да функционира добре. За да минимализирате вероятността от подобни проблеми, обърнете внимание на наличието в диетата на ябълки, пържено говеждо месо, грах.

Витамин Н

Суха кожа на ръцете, безсъние, мускулни болки, косопад – всичко това са типични прояви на липса на витамин Н. Яйцата, зелето, фъстъците и телешкият черен дроб ще помогнат за запълване на запасите от биотин.

Витамин К

Ако тялото не получава необходимото количество витамин К, това може да доведе до кървене на венците, кървене от носа и чревна дисфункция. Можете да компенсирате дефицита на този елемент с помощта на продукти като соя, овес, пшеница, зелени домати.

Витамини от група В

През зимата най-често липсват витамини B₁, B₆, B₃. Липсата им може да се прояви под формата на нервни разстройства и кожни проблеми. Липсата на B₆ е свързана с поява на пърхот и оплешивяване. При недостиг на B₃. – тялото реагира с алопеция и ранно побеляване на косата. Комплекса на витамините от група В са отговорни за метаболизма, функционирането на нервната система, растежа на косата, състоянието на ноктите и кожата. Свинско с броколи, черен дроб с гъби, риба, сирене – най-добрият избор за тези, които следят нивото на витамините от тази група.

Набавянето на пълната гама от основни витамини чрез храната през зимата е трудна задача. Като превенция на техния дефицит, експертите препоръчват прием на витаминни комплекси.

Споделете тази статия


Call Now Button