Как да изберем безопасни, висококачествени хранителни добавки

С толкова много хранителни добавки на пазара може да се почувствате объркани, когато решите да изберете правилната за вас

Марката, цената и дозировката на избраните от вас хранителни добавки може да са важни, но защо това има значение?

Много хора споделят, че изборът на хранителни добавки е труден. От подвеждащи твърдения до ненужни добавки – действително ще имате нужда от малко предварителна подготовка. Ето нашето кратко ръководство за избор на висококачествени хранителни добавки, които ще са подходящи за вас.

Защо се нуждаем от хранителни добавки

Според експерти съдържанието на микроелементи в онова, с което се храним, намалява всяка година. В днешната диета липсват голям брой вещества, отговорни за метаболитните процеси в човешкото тяло. И изглежда, че колкото повече продукти консумираме, толкова повече необходими елементи получаваме. Но, за съжаление, това далеч не е така. Прекомерното увеличаване на консумацията на храна води до наднормено тегло и до 2050 г. всеки втори човек ще страда от затлъстяване. Освен това експертите отбелязват, че колкото повече тежи човек, толкова по-голям е дефицитът на витамини и минерали.

Агротехническите условия, които са факт през последните 100 години, не позволяват растенията да запазят всички необходими елементи, както е било преди 50-60 години. Колкото повече напредва технологията, толкова по-малко витамини и минерали се съдържат в продуктите. Следователно, дори и да е възможно да се създаде и да се спазва специална диета, няма да получим между 30 и 60% от всички необходими витамини и минерали. Затова днес говорим за хранителни добавки, които са насочени към обогатяване на човешката диета с микроелементи.

ВАЖНО!

Приемът на хранителни добавки трябва да се разглежда като терапевтична промяна на начина на живот, както и в комплекс от мерки за предотвратяване на дефицитни състояния при здрави хора.

Платете малко за превенция, за да не плащате повече за лечение!

От какви хранителни добавки се нуждаете?

Не всеки има необходимост от добавка – много хора получават хранителните вещества, от които се нуждаят, чрез здравословна, балансирана диета. Затова първата стъпка е да разберете дали изобщо трябва да купувате такъв продукт.

Най-честите причини, поради които някой може да вземе добавка, включват:

• възраст – например рискът от дефицит на витамин D се увеличава с възрастта;
• лекарства – например инхибиторите на протонната помпа могат да инхибират усвояването на витамин В12;
• медицински състояния – например заболяването цьолиакия може да причини недостиг на хранителни вещества поради увреждане на частта от червата, която участва в усвояването им;
• хранителни алергии — някои хора с алергии имат ограничена диета, заради което не могат да получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят с храната;
• тип диета – например може да е трудно да си набавите достатъчно витамин B12 ако спазвате веганска диета;
• бременност — препоръчва се всички жени, които се опитват да забременеят, да приемат добавка с фолиева киселина.

Когато добавяте хранителна добавка към вашата диета, важно е да разбирате целия списък от съставки

Това се отнася както за добавки, които имат само един компонент, така и за такива с по няколко.

• Какво има в добавката?
• Каква роля играе всеки компонент?
• Как добавката ще взаимодейства с други добавки или лекарства, които приемате?
• Как тази добавка ще взаимодейства с цялостната химия на вашето тяло?

Това са важни въпроси, които ще трябва да изясните сами, с лекуващия лекар или с фармацевт.

Хранителните вещества идват в различни форми

Друг аспект на подготовката преди покупка на добавки е свързан с различните форми на хранителните вещества, които я съставляват. В много случаи витамините имат активна и неактивна форма. Например, витамин D има три различни форми: D1, D2, D3, но само формата D3 е активна. По същия начин е и с фолиевата киселина – формата в повечето добавки не е активираната форма, която тялото ви всъщност използва. Активираната форма е L-5-метил-тетрахидрофолат или L-5-метил-THF. Затова, ако приемате фолиевата киселина, която се намира в много от витаминните комплекси, които се продават в аптеките, тялото ви ще трябва да я активира. И познайте какво? То няма да се справи много добре с тази задача.

В случая с витамин Е има естествена форма и синтетична форма – вероятно можете да познаете коя от тях е по-добра за вас.

Защо производителят би избрал различна форма на хранителното вещество? В някои случаи се свежда до цена и/или наличност. В други случаи може да заема по-малко място в капсулата или таблетката.

Както можете да видите, има много фактори за това как се приготвя добавката, които ще повлияят на нейната ефективност. Някои добавки ще направят това, което очаквате, други може да не ви повлияят по никакъв начин. И най-лошият сценарий: има и такива, които наистина могат да ви разболеят.

Четете внимателно!

Когато става въпрос за витамини и минерали, има много различни форми, но не всички марки използват един и същ вид в своите добавки. Магнезият е перфектен пример: този минерал може да се продава под формата на магнезиев хлорид, сулфат, таурат и цитрат, ако трябва да назовем само няколко от неговите форми, които всъщност са над 10.

Винаги четете съставките. Ако е изброена съставка, която не разпознавате или разбирате, проучете я, за да сте сигурни, че не е нещо ненужно или потенциално опасно. Добавките с ниско качество могат да съдържат съставки, които блокират тялото да абсорбира активната съставка (хранителното вещество, от което имате нужда).

Често можете да получите индикация за качеството на дадена добавка, като проверите информацията „свободно от“. Това може да включва свободно от:

• глутен;
• пшеница;
• лактоза;
• яйца;
• соя;
• миди;
• ядки;
• фъстъци;
• изкуствени консерванти;
• изкуствени оцветители;
• ГМО.

Особено важно е да прочетете внимателно етикета, ако имате алергия.

Проверете дозировката

Наистина е важно да изберете добавка, която има правилната доза за вас. Приема на висока доза може потенциално да причини здравословни проблеми – например твърде много витамин D може да доведе до състояние, наречено токсичност на витамин D. Това е рядко, но все пак си струва да обърнете внимание на дозите във вашите добавки.

Освен това, дозата съставлява само част от картината. Трябва също така да вземете предвид бионаличността на активната съставка.

Проверете бионаличността

Бионаличността се отнася до количеството хранителни вещества, които тялото може да усвои. Има много различни форми на хранителни вещества и някои са доста по-лесни за усвояване от други.

Генетично модифицирани организми (ГМО)

Винаги избягвайте всичко, което е генетично модифицирано, включително и добавки. Не само, че ГМО продуктите са вредни за здравето, те не са полезни за околната среда и обществото. В повечето случаи отглеждането им изисква сериозна употреба на токсични пестициди и хербициди, включително глифозат, който е свързан с много здравословни състояния, включително рак и храносмилателни оплаквания.

Добавки, оцветители и изкуствени аромати

Търсете чисти продукти без добавени захари, оцветители, добавки или изкуствени аромати.

Внимавайте и за алергени като глутен, млечни продукти и соя, тъй като те често се използват в производството на добавки.

Да не са тествани върху животни

Много хора не знаят, че това може да играе важна роля в тестването на добавките. Търсете продукти, които са тествани върху хора, а не върху животни.

Разлика между евтини и скъпи хранителни добавки

По-скъпите хранителни добавки използват по-висококачествени съставки и в повечето случаи са преминали допълнителни тестове.

Някои марки не използват добре проучени съставки, което може да означава, че техните продукти не са толкова ефективни. Винаги правете проучване и вземайте всичко изписано по-горе под внимание.

Избягвайте хранителни добавки с ненужни съставки: често това са пълнители, които помагат в производствения процес и да гарантират, че добавката е по-лесна за боравене и пакетиране. Тези агенти също могат да помогнат за подобряване на текстурата и консистенцията на добавката, което я прави по-лесна за преглъщане и по-приятна за приемане. Примери за пълнители, които обикновено се използват в добавките, включват целулоза, малтодекстрин и магнезиев стеарат.

Изборът на добавка не трябва да бъде трудна задача, ако следвате тези съвети. Избирайки производител на хранителни добавки с добра репутация, който използва висококачествени съставки и има добри етични ценности, тялото ви ще извлече ползите, а умът ви ще бъде спокоен, знаейки, че използвате качествена хранителна добавка.

Важно е да не бъдете заблудени от кухи списъци със съставки, подвеждащи твърдения и т.н.

Надяваме се, че горните точки ще ви помогнат да намерите отговор на вечния въпрос – какви добавки да приемам. Разбира се, винаги можете да изберете хранителните добавки на GREWIA, които съчетават ключови микронутриенти с мощни антиоксиданти и защитната сила на подкрепени от науката естествени съставки, осигуряващи продължително усещане за благополучие ден след ден.

Споделете тази статия


Call Now Button