Какво представлява астмата ?

Бронхиалната астма е едно от най-честите и потенциално сериозни хронични заболявания в света. Засяга приблизително 350 млн. души. Наблюдава се световна тенденция към увеличаване на заболеваемостта, особено при децата. Астмата е основна причина за отсъствие от училище и работа.

 

Определение, честота и разпространение:

Бронхиалната астма е хетерогенно заболяване, характеризиращо се с хронично възпаление на дихателните пътища. Дефинира се с анамнеза за респираторни симптоми като свирене и стягане в гърдите, задух и кашлица, които варират във времето и по интензитет, заедно с вариабилно ограничение на респираторния поток (Глобалната инициатива за астма – GINA, 2017).

Астмата обикновено започва в ранна детска възраст, въпреки че по-късно може да се появи отново. При 95% от страдащите от астма първият епизод се проявява преди навършване на 6 години. Астмата с късно начало се среща по-рядко и би трябвало да насочи вниманието към професионална етиология. В този случай тя е по-честа при жените и е свързана с персистираща обструкция на въздухоносните пътища, липса на връзка с атопия и с по-лоша прогноза.

В детска възраст астмата е с по-честa проява при момчетата, отколкото при момичетата, а в периода на юношеството се наблюдава обратната тенденция – по-голяма честота при жените в сравнение с мъжете.

През последните десетилетия, подобно на тенденцията към увеличение на сенсибилизацията и алергичните заболявания (като атопичен дерматит и алергичен ринит), се забелязва и увеличение на честотата на астмата във всички възрасти. Това се свързва с т. нар. „западен начин на живот“ и преобладаването му сред населението.

Алергичното възпаление може да доведе до няколко заболявания, включително астма, алергичен риноконюнктивит, анафилаксия, уртикария и атопичен дерматит, които са комплексни разстройства, причинени от различни подлежащи клетъчни и молекулярни механизми. Възпалението на дихателните пътища при астма чрез инфилтрация на клетки и освобождаване на мощни възпалителни медиатори и ремоделирането на стената на дихателните пътища представлява същността на патогенезата на заболяването.

Патогенеза:

Алергичното възпаление на дихателните пътища е доминиращата още в най-ранните етапи патология. Възпалителните клетки в лигавицата на дихателните пътища са представени от лимфоцити, плазматични клетки, мастоцити и макрофаги, обикновено асоциирани с еозинофили.

Възпаление на дихателните пътища и ремоделиране:

Възпалението на дихателните пътища е основният механизъм за развитие на астмата и в тази посока е главното таргетно лечение. Лека до умерено тежка астма показва типичните характеристики на възпаление на дихателните пътища с увеличен брой и активация на еозинофили, мастоцитни и лимфоцити с преобладаване на тип 2 хелперни Т-лимфоцити (Th2 клетки), които произвеждат медиатори като IL-3, IL-4, IL-5, IL-13 и GM-CSF. Леката до средно тежка астма включва основно Th2 лимфоцити, тежката – Th1 клетки, а вероятно и други патогенетични механизми. Астмата се характеризира със структурни промени в дихателните пътища, които могат действително да предхождат развитието й. Структурните промени обикновено се дължат на основния възпалителен процес, въпреки че могат да играят роля и други механизми (напр. епително увреждане).

Как да преоодолем негативните ефекти от вирусни заболявания на белия дроб, бронхит и астма ?

БРОНХО ПЛЮС + ВИТАМИН С & ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА е хранителна добавка, която е създадена изцяло от билкови екстракти и витамини Черен кимион, Свещен босилек, Куркума, Джинджифил, Кардамон, Мащерка, Червена боровинка и Витамин C

БРОНХО ПЛЮС + ВИТАМИН С & ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА

е хранителна добавка, съставена от 100% натурални продукти. Той е чудесно средство, което допринася за свободно дишане. Основното действие може да се характеризира като освобождаване на белите дробове от секрети, слуз и освобождаване на тялото и целия организъм от свободни радикали. Изцяло естественият му състав го прави напълно безвреден, докато активно преодолява негативните ефекти от вирусни заболявания на белия дроб, бронхит и астма.

Как действа продуктът ?

  • Освобождава натрупаните секрети и слуз от белите дробове;
  • Повлиява благоприятно върху лигавицата на горните дихателни пътища;
  • Подсилва организма при грип и остри вирусни инфекции (ОВИ);
  • Притежава силни антибактериални, противогрипни и противовирусни свойства;
  • Помага за облекчаване и спиране на кашлицата;
  • Има силни антисептични свойства;
  • Предпазва от възникване на тежки заболявания и увреждане на белия дроб;
  • Осигурява по-здрав имунитет;
  • Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти и ГМО;
  • Изцяло натурален продукт, подходящ за вегани;

Споделете тази статия


Call Now Button