Какво помага при деменция

Единственото нещо, което помага при деменция е превенцията. Когато загубата на паметта е вече факт, най-важно е търпението, ако заболелият не сте вие, а ваш близък или роднина

деменция

Факт, който и науката споделя – деменция е болестта, от която повечето хора се страхуват най-много. Дори повече, отколкото се страхуват от сърдечните или онкологичните заболявания.

Защото, никой не обича да му се напомня, че деменцията е случайна, безмилостна и често срещана. Толкова често, че чак е плашещо. Можем да облекчим физическата болка, но душевната – мъка, отчаяние, депресия, деменция – е по-малко податлива на лечение. Деменцията е състояние, което е необратимо и прогресиращо, ако не се вземат мерки навреме. Освен това, никой не е в състояние да се бори сам с прогресивната загуба на паметта. Нужно е пострадалият да има до себе си близки, които да му помагат и да го подкрепят.

Знаем, че хроничната самота има последствия. Със сигурност потиска настроението. И по отношение на здравето, хората, които се борят със самотата, също така имат и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, деменция, депресия и тревожност. Освен това самотата се свързва и с по-кратък живот.

Може ли да се направи нещо, така че деменцията да не идва, или ако дойде пораженията ѝ да не са толкова фатални?

Изводът до тук е, че сме в състояние да държим деменцията на контролирано разстояние ако правим редовно профилактични прегледи. Също толкова редовно трябва да посещаваме невролог (и още по-често ако някой от родителите ни е бил с деменция). Трябва редовно да се тренира мозъка с различни интелектуални предизвикателства, като изучаване на нов език или музикален инструмент, нови умения и преживяването на нови емоции. Необходимо е също така да живеем здравословно, без да изпадаме в крайности, и без да сме зависими от лоши навици. Не бива да сме самотни, ако самотата ни вреди емоционално и не е съзнателно желана и постигната. И още – трябва редовно да използваме качествени хранителни добавки и да спазваме подходяща диета.

Три предложения от GREWIA, които ще гарантират здравето и добрата работа на вашия мозък

Болестите на мозъка не се лекуват с едно хапче, инжекция или пиене на лечебни отвари и сиропи. Нужна е грижа, която да започне много преди първите симптоми и оплаквания. Превенцията е най-доброто лечение.

На всеки четири минути някой е диагностициран с деменция

Говорим за видовете невродегенеративни заболявания на мозъка, които водят до загуба на способността за мислене, броене, запомняне, ориентиране в света, разпознаване на предмети, както и възможността за ранната диагностика, профилактика и лечение при деменция.

Памет, емоции, поведение

Първо, нека разграничим причините, поради които възрастните (а понякога и по-младите) хора губят не само паметта си, но и способността да планират действията си. Дори на обикновено битово ниво човек не успява да организира деня си и да осъзнае последствията от действията си. Понякога деменцията се проявява по различен начин: с непокътната памет хората губят способността да се ориентират в пространството, могат да се изгубят, въпреки че знаят името и адреса си. Има и други признаци на началния стадий на деменция : раздразнителност, сълзливост, чувствителност, които преди това не са били характерни за човека.

Например, казали сте на ваш възрастен роднина нещо от рода на: „Не слагай чашата тук, може да я разлееш“. Секунда след това ставате свидетел на бурна сцена с плач и уверения: „Не съм ти нужен, затова се отнасяш с мен по този начин!“ и т.н. Такава реакция има сложен характер; тя не е само резултат от мозъчна дисфункция, но и признак на чувството на човека за малоценност. Той се притеснява, че вече не може да се справя с живота във всичките му проявления и търси причината в поведението на другите. Често в началните етапи на деменцията именно това обяснява агресията и тревожността, паниката и оплакванията на пациентите за различните болкови синдроми, които се оказват психосоматични прояви.

Деменцията възниква по много причини

Съдовата деменция се причинява от напреднала хипертония, недостатъчно контролирана аритмия, настъпила без прием на антикоагуланти, и други съдови заболявания.

Може да бъде провокирана и от некомпенсиран диабет. Причината за заболяването е възможно да бъде черепно-мозъчна травма, невроинфекции (менингит, тежък енцефалит и др.). Човек със СПИН може да развие деменция в ранна възраст.

Най-значимата невродегенерация се причинява от генетично обусловена болест на Алцхаймер

В зависимост от това коя област на мозъка е засегната, проявите на деменция варират. Ако темпоралният лоб на мозъка е засегнат, емоционалното състояние на пациента страда.

Ако е фронталният лоб, тогава поведението на пациентите се променя. Има например изключително неприятни ситуации, когато примерен семеен мъж на стари години изведнъж започва да се държи като бонвиван. А причината за това се оказва невродегенерация на челните дялове на мозъка.

Мозъкът има ли резерв?

Понякога деменцията възниква внезапно, като остро състояние. Така може да се прояви заради тумор, последствия от нараняване или синдром на некомпенсирана болка. И това е причина да се изследва мозъка на пациентът, включително и чрез компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

По-често деменцията се развива постепенно и първичното когнитивно увреждане е трудно да се диагностицира, тъй като няма ясни критерии за възрастови норми. Да, броят на невроните намалява с всяко десетилетие от живота. Ако стогодишен човек забрави нещо, това може да се нарече нормално. Как обаче да оценим забравянето на 50, 60 или 70 години? Знаем, че има хора, които и на 90 години работят. Най-често се занимават с интелектуална работа: лекари, учители, директори. Ако всичко върви по обичайния план: човекът става, закусва, отива на работа по обичайния начин, изнася лекция, тогава такива хора могат да функционират добре дори в напреднала възраст. Но прекъсването на утъпкания път провокира рязко нарушение на когнитивните функции, пълно объркване и невъзможност за ориентация. Човек внезапно забравя на кого да се обади с молба за помощ и т.н. Такава ситуация се обяснява с изчерпването на когнитивните резерви през годините.

Ние никога не използваме мозъка на 100 процента

Част от него остава „в резерв“ за спешни случаи. Стойността на този резерв е голяма в младостта, а след това естествено намалява. Ще обясним чрез пример поведението на човек, който е пил много. Алкохолът потиска невроните както при младите, така и при по-възрастните хора. Но млад мъж и в състояние на тежка интоксикация ще запомни пътя към дома и ще стигне там безопасно. Докато човек в пенсионна възраст, като е силно пиян, лесно ще забрави пътя до дома. Чували сме такива истории, през зимата те завършват трагично. Работата е там, че в напреднала възраст резервът, към който мозъкът може да се свърже за пълноценно функциониране, вече е твърде малък.

Мозъкът използва когнитивния резерв във всякакви екстремни ситуации

Това включва и професии, които изискват бързо вземане на решения и незабавни действия, например ако човек работи като хирург. Ако нещо се обърка по време на операция, един опитен специалист може да не успее да се справи дори с усъвършенствани умения и солиден опит. Историята на медицината познава такива примери. Същото може да се случи и в необичайни ситуации на пътя, когато годините зад волана не ви помагат бързо да оцените ситуацията и да реагирате моментално.

Избягвайте стреса и танцувайте

Активният начин на живот помага за поддържане на когнитивния резерв (и забавяне на деменцията): пътуване, туризъм, комуникация, работа, която изисква нови умения. С една дума – всичко, което ни извежда от прословутата „зона на комфорт“. И танци. Танцът е полезен на всяка възраст и особено в напреднала, защото по време на танцуване сигнали от различни мускули отиват към различни части на мозъка. Дори генетично обусловената деменция се появява по-късно при хора с високо образование и занимаващи се с интелектуална работа. Човек, извършващ механичен труд, и професор с еднаква (според ЯМР) невродегенерация могат да имат напълно различни картини на заболяването. При първият то вече може да е развито. При вторият е минимално, тъй като междуневронните връзки, изградени от професора през живота му, компенсират намаляването на невроните.

Постоянният стрес може да провокира деменция

Стресът сам по себе си е тренировка за адаптация на тялото; той ни помага да останем в добра форма. Ако действията ни се повтарят ден след ден, всяка вечер отиваме в един и същ магазин по един и същ път от работа и т.н., при такъв начин на живот от гледна точка на физическото и психическото здраве липсва разнообразие. Разтърсването на стреса трябва да бъде в тренировъчен режим: раздвижили сме се, развеселили сме се – придобили сме ново умение, нова професия. Сменихме работа, отидохме някъде, научихме нов език или сме овладели някакъв спорт. След известно време преодоляваме стреса и излизаме от него обновени. Но може да има прекомерен или продължителен стрес. Той придобива разрушителен характер (и се нарича “дистрес”), не помага по никакъв начин на човека да се адаптира към променящите се условия на живот и появата на деменция може да се случи на бързи обороти, а не да се забави.

Имайте предвид, че сега говорим за превенция на деменцията

Ако признаците на заболяването вече са налице, тогава стратегиите за живот напълно се променят. Стресът и промените през този период са пагубни за човека. И роднините, като правило, не са готови да приемат това. Те все още смятат, че ако изпратят майка си в санаториум или я приемат за лечение в болница, състоянието ѝ ще се подобри. И майката, която се буди сутринта на непознато място, дори това да е най-добрият санаториум в района, развива остра психоза. При деменция, дори в началния етап, на пациентът трябва да се организира обичаен, премерен живот. В противен случай болестта ще прогресира по-бързо.

Как да (си) помогнем

Все още медицината не е намерила начин как да лекува деменция. Медицинските грижи са насочени към поддържане на състоянието на пациента в началния стадий на заболяването възможно най-дълго. За целта разполагаме с две групи лекарства с доказана ефективност в нашия арсенал: едната е блокер на NMDA рецепторите в мозъка – блокадата на тези рецептори забавя апоптозата (смъртта) на невроните.

Във втората влизат блокери на ацетилхолинестеразата, ензим, който разрушава ацетилхолина; По този начин тези лекарства улесняват предаването на нервни импулси между невроните в мозъка.

Трябва да се отбележи, че такива лекарства са ефективни само при пациенти с деменция или леки когнитивни увреждания, но ще бъдат напълно безполезни за подобряване на паметта и вниманието на учениците и студентите, тъй като те действат само върху дегенеративно променени неврони и учащите ще трябва да засилят междуневронните връзки с редовни занятия през целия семестър.

Също така, като допълнителна терапия, невролозите често използват съдови и невропротективни хранителни добавки, витамини от група В (особено при дефицит, потвърден от лабораторни изследвания)

Околната среда играе основна роля в поддържане здравето на пациент с деменция . Ако в семейството има приятелска атмосфера, ако пациентът участва в семейните дела, това забавя късния стадий на заболяването. На болният от деменция могат да бъдат поверени прости задачи: миене, гладене, помощ в кухнята и дори седене с внуците за кратко време. Ситуацията с пациентите в тези семейства се развива по-благоприятно, отколкото в такива, в които дядото или бабата практически са затворени в стаята си: стоят, лежат, носи им се ядене, сервира се, отсервира се и накрая се ляга да спи. Тогава мозъкът на пациента спира да работи не само поради болестта, но и поради липсата на изпълними задачи.

Човекът е социално същество. Той трябва да почувства своята значимост.

Изчислете силните страни, контролирайте рисковете

Когато в семейството има пациент с деменция , за близките е много трудно. Свикнали сме да слушаме родителите си, но тук те се превръщат в капризни деца, и то не такива, които растат и се развиват, а деца, които избледняват. Следователно роднините със сигурност трябва да разпределят тежестта на грижите. В същото време се опитайте да не поставяте пациента в болница, а го оставете у дома в позната среда. Необходимо е да му се помогне както медицински, така и психологически, но ако прогресирането на състоянието е неизбежно, тогава е по-добре трезво да оцените силата си и да потърсите помощ.

За предотвратяване на деменция и в нейните леки стадии се препоръчва използването на хранителната добавка НЕРВОТРЕМ

НЕРВОТРЕМ – NERVOTREM съдържа следните активни съставки: екстракт от Херициум, Хуперзин-A, екстракт от Гроздови семена, Гинкго билоба, Уридин монофосфат, Инозитол, Витамин Е, Коензим Q10 и други витамини и минерали, които са нужни за качествената работа на мозъка и поддържане на невроните в добро състояние. Това е най-добрата комбинация, с която може да се отложи деменцията, или ако вече е започнала, да протече по-леко.

Херициум, познат още и като гъбата Лъвска грива, съдържа полизахариди, които могат да поддържат когнитивните функции, включително памет и концентрация. Това се дължи на подобреното кръвообращение в мозъка. Освен това, същите полизахариди стимулират имунната система, подобрявайки цялостното здраве и защитата на организма срещу болести.

Активните съставки в НЕРВОТРЕМ имат мощни антиоксидантни свойства, които помагат за защита на клетките от увреждане на свободните радикали.

Редовният прием на добавката НЕРВОТРЕМ намалява възпалението в тялото, като така се насърчава общото благосъстояние и подобрено здраве.

Внимателно подбраният състав на НЕРВОТРЕМ може да стимулира растежа и диференциацията на невроните, което може да бъде полезно за предотвратяване и лечение на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Антиоксидантните им свойства помагат за защита на мозъчните клетки от оксидативен стрес и възпаление, което също може да помогне за подобряване на когнитивната функция.

Още за НЕРВОТРЕМ, как помага и как действа МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Полезно е и трениране на асоциативна памет. Механичното неизбежно избледнява с възрастта. Днес научих едно стихотворение, утре го забравих. Но асоциативната памет моделира ситуации и ви помага да запомните много по-ефективно. Прост пример. Трябва да купите шампоан, четка за зъби, хляб и масло в магазина – четири различни артикула. Вече не разчитате на паметта. Но защо не си представите една картина: измивате косата си с шампоан, миете си зъбите, след това намазвате хляба си с масло. Тази снимка е по-лесна за запомняне от списък за пазаруване. Първоначално не е лесно да се измислят такива вериги от събития, но с развитието на умението това се случва бързо и се помни дълго време.

Да обобщим

През последните няколко десетилетия се говори много за деменцията, и то не само от лекарите. За това заболяване се правят филми и се пишат книги. Може да изглежда, че хората по-често получават деменция. Всъщност, просто започнахме да живеем по-дълго. Мозъкът е един от органите, които остаряват „видимо“. А превенцията на невродегенеративните мозъчни заболявания е култура на остаряването.

За да забавите съдовата деменция , трябва да контролирате рисковите фактори – заболявания, които водят до промени в кръвоносните съдове. Няма специфична профилактика, която да помогне за предотвратяване на генетично обусловена невродегенерация. Но активният начин на живот, постоянното усвояване на нови умения и положителното отношение ще помогнат да се забави появата и да се смекчат проявите. Накратко: за предотвратяване на деменция – живейте щастливо и избягвайте прекомерния стрес.

Споделете тази статия


Call Now Button