Какво е кинезитерапия: основни принципи и приложение в медицината

Основната тенденция в превантивната медицина през последните години е профилактиката

кинезитерапия
Има болка, която не се повлиява от хапчетата

Кинезитерапията ще помогне да се активират вътрешните резерви за борба с болестта, да се ускори рехабилитационният период след нараняване или операция, да се предотвратят и забавят симптомите на предстоящата старост.

Какво представлява кинезитерапията?

Терминът „кинезитерапия“ идва от гръцките думи „kinesis“ (движение) и „therapeuein“ (лекувам), което означава лечение чрез движение. Според дефиницията кинезитерапията е медицинска дисциплина, която използва различни двигателни техники, насочени към укрепване на здравето, профилактика, физиотерапевтична диагностика и лечение на двигателни или моторни нарушения. Използва се и за отстраняване на недостатъци или възстановяване на загубени функционални способности на организма.

Днес има около дузина видове кинезитерапия, които използват една или друга система от движения за постигане на терапевтичен ефект. Те включват: ставна или земна гимнастика, йога, бойни изкуства, пилатес, каланетика, силови тренировки и други.

Кинезитерапията може да се практикува на всяка възраст и бележи все по-голям успех поради застаряването на населението. Прилага се в области като спорт, ревматология, респираторна физиотерапия, а също и като метод за рехабилитация след нараняване или операция.

Основната цел на кинезитерапията е повишаване на адаптивните възможности на организма.

Целите на тази терапевтична практика са:

📌 общо подобряване на здравето;
📌 лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и други органи и системи;
📌 ефективна рехабилитация след остри заболявания, наранявания и операции.

Кинезитерапевтът предоставя мануална или инструментална помощ, насочена към поддържане, възстановяване или допълване на структурната и функционална цялост на пациент, който е претърпял нараняване, заболяване или увреждане. Ефективността на тази терапия е доказана в практиката на болници, клиники, санаториуми, рехабилитационни центрове, балнеологични клиники и др.

Специалистът определя формата, средствата и дозировката на физическата активност, наблюдава изпълнението на упражненията и оценява тяхната ефективност. Занятията могат да се провеждат индивидуално или в малки групи.

Принципи на кинезитерапията

Кинезитерапията съчетава различни методи и използва различни техники, но основните принципи остават същите:

► Естествено движение. Състои се в разбирането на движението като естествено състояние на човека, което тялото може да използва за самолечение.

► Индивидуален подход. Програмата за лечение, рехабилитация или профилактика се разработва, като се вземат предвид здравословното състояние, възрастта, пола и нивото на физическа годност на пациента. Първият урок започва със събиране на анамнеза (чрез така наречените здравни въпросници), оценка на позата и подвижността. Вземайки предвид получените данни, кинезитерапевтът създава индивидуален набор от упражнения.

► От просто към сложно. Класовете започват с прости движения и леки натоварвания за адаптиране на тялото. След това натоварванията постепенно се увеличават и упражненията стават по-сложни. Между тренировъчните комплекси задължително се правят почивки.

► Редовност на занятията. Ефективността на лечението зависи пряко от този фактор. Само редовните упражнения ще ви помогнат да постигнете положителни резултати.

► Повторяемост на упражненията. Честите повторения на движенията формират поведенчески актове и помагат за възстановяване на правилните реакции, загубени от тялото по време на заболяване.

► Правилно дишане. Дихателните техники ви помагат да се концентрирате върху изпълнението на упражненията, да ангажирате дълбоките мускули и да отвличате вниманието от болезнените усещания.

► Внимание и контрол. Правилното изпълнение на упражненията е ключът към безопасната и ефективна терапия. Кинезитерапевтът обяснява на пациента целите и техниките за извършване на движения, показва какво да прави и как да диша, а също така, ако е необходимо, коригира програмата.

Показания и противопоказания за кинезитерапия

Кинезитерапията лекува различни патологии на опорно-двигателния апарат, дихателната, нервната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система, използва се за рехабилитация на пациенти след травматични увреждания, инсулт и за общо укрепване на организма. Нека да разгледаме най-популярните области на приложение.

Заболявания на опорно-двигателния апарат

Заболяванията на опорно-двигателния апарат често възникват от недостатъчна, неправилна или асиметрична мускулна функция. С помощта на определени кинезитехники се укрепва мускулният корсет и се елиминират причините за заболяването.

Показания за използване на кинезитерапевтични техники се определят от такива състояния като:

✓ сколиоза;
✓ болка в долната част на гърба;
✓ последствия от фрактура;
✓ дистрофични промени в мускулите и структурите на гръбначния стълб;
✓ остеоартрит и артроза;
✓ ревматизъм;
✓ частична и пълна парализа;
✓ невропатия;
✓ междупрешленна херния;
✓ механични наранявания.

За профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат се използват упражнения за баланс, за гърба, разтягане и корекция на стойката, както и силова кинезитерапия със свободни тежести.

Посттравматична и следоперативна рехабилитация

Кинезитерапията намира широко приложение при пациенти с травми на ставите на крайниците, както и след операции на крайниците. Благодарение на специални устройства и прецизно настроени пасивни движения, рехабилитацията може да започне рано след операцията. Физиотерапевтичните упражнения обикновено се използват на втория етап от рехабилитацията.

Кинезитерапевтичните техники се използват при урологични или гинекологични заболявания (например след операция на сфинктера или в следродилния период), сърдечни проблеми (инфаркт на миокарда), а също и след продължителна почивка на легло.

Предимства на използването на кинезитерапия по време на рехабилитационния период:

✦ ускоряване на метаболитните процеси и храненето на тъканите;
✦ възстановяване на кръвообращението;
✦ намаляване на възпалението;
✦ най-бърза адаптация към физическа активност в ежедневието;
✦ възстановяване на уменията за ходене;
✦ намаляване на времето за рехабилитация;
✦ намаляване на болката.

Противопоказания за кинезитерапия

Основните противопоказания за кинезитерапия са:

✘ счупвания и наранявания с разкъсване на сухожилия и мускули;
✘ онкологични заболявания;
✘ нарушения на мозъчното кръвообращение;
✘ открити и затворени кръвоизливи;
✘ остро прединфарктно или прединфарктно състояние;
✘ състояния след операция на гръбначния стълб с образуване на анкилоза;
✘ уролитиаза;
✘ епилепсия;
✘ тежко психично разстройство;
✘ декомпенсация на сърдечно-съдовата, дихателната системи, черния дроб и бъбреците над I степен.

Освен това респираторната кинезитерапия е противопоказана при фрактури на ребра, пневмоторакс, бронхоспазми и при възрастни хора с пейсмейкър. Кинезиологът избягва да изпълнява определени техники, например при хора с крехки кости или връзки.

Ползи и резултати от кинезитерапията

Чрез кинезитерапията пациентите могат да увеличат мускулната сила, да подобрят обхвата и дълбочината на движение, еластичността на меките тъкани, да премахнат болката, да намалят прекомерното мускулно напрежение и да повишат нивата на ендорфин.

Укрепване на мускулите и ставите

При работа върху мускулите и ставите чрез кинезитерапия се постигат следните цели:

✘ увеличаване на мускулната сила, маса и обем;
✘ подобрена стойка;
✘ увеличаване обхвата на движение;
✘ укрепване на опорно-двигателния апарат;
✘ развитие на лигаментния апарат.

Кинезитерапията помага за добрата тренировка на мускулите, подобряване на техния тонус, еластичност и функциониране, както и намаляване на мускулното напрежение. Комплексът от упражнения включва работа с тежести, колани, колоездене, бягане и фитнес. Сред използваните техники са електростимулация, силова кинезитерапия и др.

Подобрена координация и баланс

Проприоцептивната работа е насочена към възстановяване на добрия баланс и подобряване координацията на движенията на тялото в околната среда. Това може да се наложи след изкълчване, мускулна слабост или дори неврологични проблеми. Упражненията за баланс могат да се изпълняват със или без аксесоари (баланс на един крак, на дъска, на топка и др.).

Намалена болка

Упражненията, които са част от кинезитерапевтичния сеанс, често се препоръчва при лечение на болка. С помощта на масаж и техники за постепенно привикване към движение се постига укрепване на ставите и сухожилията, премахване на спазми и болки, причинени от нарушения на опорно-двигателния апарат. Успоредно с физическото възстановяване има преодоляване на страха от болката и постепенно придобиване на самочувствие и сигурност.

Психо-емоционален баланс

Друг положителен ефект от кинезитерапията е психоемоционалният. Като пряк участник в процеса на възстановяване, човек повишава собствената си мотивация за възстановяване. Освен това съзнателното движение насърчава производството на ендорфин – хормонът на радостта.

Ролята на кинезитерапията в спорта и профилактиката на заболяванията

Спортна кинезитерапия

Спортната кинезитерапия е една от парамедицинските дисциплини, която се занимава с всички патологии, свързани със спортните дейности. Към спортен кинезитерапевт могат да се обърнат както спортисти на високо ниво, така и любители, които спортуват от време на време. Специалистът оказва помощ при мускулни наранявания като навяхвания и удължаване на връзки, натъртвания и мускулни разкъсвания.

Ползи от използването на спортна кинезитерапия:

✘ ефективна е срещу мускулни спазми и напрежение;
✘ премахва болката в ставите и мускулите, без да се прибягва до лекарства;
✘ подобрява циркулацията на кръвта и лимфата;
✘ възстановява способността за извършване на определени сложни движения;
✘ облекчава стреса и нервното напрежение.

Целта на кинезитерапевтичния сеанс е да намали дискомфорта и физическата болка. Спортната кинезитерапия предлага на професионални и любители спортисти програма за физическа активност, която отговаря на тяхното ниво и нужди. Например спортист от високо ниво винаги ще полага повече усилия, затова е в негов интерес да бъде наблюдаван от спортен терапевт.

Профилактика на наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат

Часовете по кинезитерапия са полезни не само при възникване на здравословни проблеми. Те са и средство за профилактика на наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат, спомагат за поддържане на висока физическа активност и удължаване на младостта и живота.

Благодарение на дозирана, правилно подбрана физическа активност се поддържа еластичността на мускулите и сухожилията, облекчава се напрежението в ставите, формират се правилна стойка и здрав мускулен корсет, подобрява се нервно-мускулният механизъм и се развива оптимален двигателен стереотип (правилни навици на движение, седене, стоене).

Заключение

Множество научни данни доказват безспорните полезни ефекти от упражненията. Използвайки естествената за човека физическа активност, кинезитерапията има положителен ефект върху костите, мускулите и ставите, като ви позволява да се отървете от болката, да ускорите рехабилитацията след наранявания, операции и заболявания и да предотвратите или забавите развитието на заболявания на мускулно-скелетна система.

За облекчаване на физическата болка, възстановяване на мускулната функция и облекчаване на психическия стрес, практикуващият кинезитерапевт може да използва различни техники: упражнения, мануална терапия, както и специално оборудване, инвентар, оборудване.

Кинезитерапията е търсена в спорта, ревматологията и дихателната физиотерапия. Предимствата ѝ включват безопасност, обща достъпност, безболезненост, липса на нежелани реакции и възможност за употреба от пациенти на всяка възраст.

Освен че помага за физическото възстановяване, тази здравна терапия подобрява и психо-емоционалното състояние. Тя може да научи пациента да компенсира функционални загуби поради заболяване, старост или злополука и да подобри качеството на живота му.

СИЛА И ИЗДРЪЖЛИВОСТ – L – ARGININE + Q10 & MAGNESIUM

 

Споделете тази статия


Call Now Button