Какви симптоми показват развитието на деменция?

Продължителността на живота на хората на нашата планета се увеличава от година на година

деменция
Деменцията се подмладява

Процесът на стареене обаче може да бъде придружен от усложнения като деменция.

Не се страхувайте да говорите за деменцията

Деменцията не е заболяване, а степен на тежест на така наречените когнитивни увреждания, които са свързани с възрастта.

За съжаление обществото често възприема деменцията като вид стигма. Мнозина се страхуват дори да говорят за това, защото, както знаете, синонимите на деменцията са доста обидни. Един такъв синоним е “сенилност”.

Деменцията е симптом, който съпътства различни заболявания и представлява изразено влошаване на способността за запомняне, мислене и вземане на решения. Въпреки че това състояние се среща предимно при възрастни хора, по-младите също могат да страдат от деменция.

Деменцията, според специалистите, които познават болестта, не е свързана с психични заболявания, а е сбор от когнитивни дисфункции.

Не става въпрос за възраст

Забравата настъпва постепенно, неусетно почти

Възрастта се счита за основен фактор за появата на заболяването, но деменцията не е пряко следствие от стареенето и понякога, както вече стана ясно, засяга хора под 60 години. Според съвременните канони това е зряла възраст. Но деменцията може да засегне и по-млади хора. Възможно е да намалите риска от когнитивен спад като сте физически активни, включително практикуване на аеробни и дихателни упражнения, като не пушите, не пиете прекомерни количества алкохол и следите теглото и храненето си , както и резултатите от кръвните изследвания. Разбира се, поддържането на постоянна когнитивна активност е също толкова важен начин за предотвратяване на много болести на старостта, включително болестта на Алцхаймер и подобни на нея когнитивни увреждания.

Ако в семейството има човек с деменция, начинът на живот в къщата напълно се променя

Вече никой не идва на гости, въпреки факта, че хората най-често прекарват времето си у дома. Много е просто: човекът с деменция става неподреден, не може да се справи със себе си и изисква постоянна проверка и грижи. Те се смущават от това, не говорят за проблемите, които ги измъчват и дори се страхуват да отидат на психиатър, за да не се постави точна диагноза и да я нарече наследствена.

Първи признаци на деменция

Както вече стана ясно, деменцията най-често се причинява от болестта на Алцхаймер.

Рисковите фактори за васкуларната деменция, която е на второ място по разпространение, включват например захарен диабет и артериална хипертония.

Тютюнопушене, заседнал начин на живот, социална изолация, лош сън, загуба на слуха – тези и други фактори също могат да провокират развитието на деменция в напреднала възраст.

Ето защо е важно да знаете първите симптоми на деменция и да им обърнете внимание възможно най-рано

Първия признак на деменция е нарушение на паметта за скорошни събития. Трябва да се обърне внимание на промени в характера на човека или по-изразено изразяване на отрицателните черти на характера.

Това не са прояви, свързани с възрастта, както много хора си мислят. Ако наистина беше така, всички щяха да страдат от деменция в напреднала възраст, но има много стари хора със светли умове. Характерът не се променя с възрастта и ако това се случи, тогава имаме симптоми, водещи до деменция поради съдови нарушения. Това задължително изисква консултация със специалист.

Как да се избегне деменцията?

Разбира се, никой не иска да се сблъска с това неприятно заболяване. Но не е достатъчно да не искате – трябва и да се грижите за здравето, както и да се занимавате с превенция.

Най-важната превантивна мярка е физическата и умствената активност. Корекцията на съпътстващи заболявания — артериална хипертония и захарен диабет — също играе важна роля. Важно е да се обърне внимание на високия холестерол и лошите навици, особено тютюнопушенето, което рязко увеличава риска от деменция. Затова трябва да се храните правилно, за да поддържате нормални нива на холестерола и да спрете да пушите.

Човек може сам да следи кръвното налягане и да спре да пуши; задачата на лекаря е постоянно да следи общото здравословно състояние на пациентите и да идентифицира хронични заболявания

За това е нужен интересът на самите пациенти да не стихва и постоянно да се поддържа връзка с лекаря. Това не означава всеки ден да му се звъни с повод и без повод, а по-скоро редовно да се посещава лекарския кабинет, един път на месец например. Необходимо е да се подлагат хората, които имат съмнения за деменция, или вече са диагностицирани с това заболяване, на редовни медицински прегледи. Задължително е и да се спазват предписанията на лекаря.

Сблъсквайки се с прояви на деменция, хората често са объркани, уплашени и страхуващи се да посетят лекар, не искат да разберат реалната картина на нещата или не знаят откъде да получат информация. Въпреки това, в никакъв случай не трябва да се пренебрегва ситуацията – времето не работи в полза на болния човек, нито на неговите близки.

Здравословният начин на живот е в основата на добрата памет. Тук всичко е важно: пълноценен сън, режим на работа и почивка, психологическа хигиена (отношения с други хора), правилно хранене, физическа активност, отказ от алкохол и тютюнопушене.

Всички нови умения, включително моторни, помагат за „изпомпване“ на мозъка и подобряване на функционирането на невроните. Ако сте свикнали да ходите по един и същ път до работа, променете маршрута. Или започнете да карате електрически скутер до по-близките точки, като големи магазини, паркове и мястото, на което работите. Винаги ли прекарвате почивката си на село или на вилата? Отидете на ски курорт и се научете да карате сноуборд или ски.

Специални упражнения и упражнения за пръсти също са полезни за паметта. Малко по-долу ще може да прочетете и как точно се практикува специалната гимнастика, която помага на болните и пази здравите от деменция.

Универсална рецепта за подобряване на паметта е да правите нещо ново всеки ден, да променяте установените стереотипи. Приготвяйте нови ястия, опитвайте необичайни вкусове и комбинации. Правете познатите неща по различен начин, например мийте зъбите си с другата ръка, работете на компютъра, докато стоите прави, а не докато седите в удобен стол.

Нуждаете се от рестартиране

Арт терапията помага при деменция

Мозъчната активност варира през деня. Не напразно един училищен урок продължава 45 минути, а след това има почивка. В крайна сметка мозъкът работи точно така: активен е 45 минути, но ако продължите да го използвате, производителността намалява експоненциално. Затова е препоръчително да правите „почивка“ след всеки час работа, както в училище. По този начин предотвратяваме изтощението на нервната система, връщаме мозъка в ресурсно състояние, давайки му шанс за нови творчески прозрения. По време на „почивката“ можете да изпълнявате лесни упражнения: повдигайте и спускайте ръцете си, направете няколко завоя, завъртания на врата и танцувайте. Това ще позволи на мозъка хем да си почине, хем да се рестартира.

И след загряване е полезно да направите дихателно упражнение, което ще подобри паметта и ефективността. За да направите това, трябва да седнете и да се концентрирате върху дишането за 1-3 минути: 5-6 броя – вдишване, 2 секунди – пауза, 5-6 броя – издишване. Това ще помогне на мозъка да облекчи стреса и да се отпусне.

Следните упражнения са важни за подобряване на паметта и мозъчната функция:

1. Поставете два пръста на едната ръка, среден и показалец, и четири пръста на другата ръка на масата. Трябва последователно да сменяте позицията на пръстите на двете ръце.

2. От едната ръка покажете „зайче“, показалец и среден пръст, от другата страна показалец и кутре. Сменете ръцете.

3. Свийте юмруци . Вдигнете палеца на лявата си ръка нагоре, поставете палеца на дясната ръка между показалеца и средния пръст. Променете позицията на пръстите си.

4. Докоснете върха на носа с лявата ръка, докоснете лявото си ухо с дясната ръка, сменете ръцете си.

5. Свържете последователно пръстите на двете ръце с палеца.

6. Разделете лист хартия на две части. Вземете химикал във всяка ръка и започнете да рисувате геометрични фигури с двете ръце едновременно.

7. Тест на Stroop (може да се намери в интернет). Таблицата се състои от думи, написани в различни цветове. Кажете само цвета, с който е написана думата, без да произнасяте самата дума.

Важно!

Запомнянето е тясно свързано с мотивацията. Запомняме по-добре това, което ни интересува. Ако учим стихове за себе си, ги забравяме по-бързо, отколкото когато го правим за изпълнение на концерт или на дъската за оценка. Затова правете това, което е интересно: научете чужди езици, овладейте някои непознати за вас програми на компютъра, азбука за глухи, цветарство, рисуване, интериорен дизайн, шофиране, танци. Всяко новонаучено действие е най-доброто когнитивно обучение и е нещо като храна за мозъка.

МОЗЪЧНА ДЕЙНОСТ – BRAINACTIVITY PRO + BLUEBERRY + GINKO MAX + ARONIA & VITAMIN C

Споделете тази статия


Call Now Button