Какви са опасностите от лакомията по празниците

Десет дни отпуски, празници и, честно казано, постоянно преяждане, да не кажем лакомия

празниците

Не става въпрос само за празнуване на Новата година, това е един ден. Въпросът е в това, че през всички уикенди в началото на годината ходим на гости, празнуваме, срещаме се с приятели и роднини, които не сме виждали отдавна. И ядем. Всяка домакиня смята за свой дълг да нахрани гостите си, така че да не могат да станат: салати с майонеза, пайове, желирани меса, мазни горещи ястия и, разбира се – баклава, торта, тиквеници и други сладки изкушения. Какво ще се случи с тялото, ако прекарате повече от седмица по този начин? Как ежедневната лакомия по време на празниците може да повлияе на вашето здраве?

Вечери извън графика, почерпки по празниците, семейни пиршества – всичко това е част от ежедневието ни. Въпреки това, преяждането, особено в продължение на няколко дни подред, може да има отрицателни ефекти върху тялото, особено върху стомашно-чревния тракт, черния дроб, сърцето и дори нервната система. Нека да разберем как дългосрочното преяждане засяга най-важните органи.

Стомах

Хроничното преяждане може да доведе до увеличаване на стомашния обем и повишени нива на стомашна киселина. Това може да причини тежест, киселини и повишен риск от рефлукс.

Освен това преяждането забавя перисталтиката, което може да причини запек или дисфункция на червата. Прекомерната консумация на мазни и тежки храни може да повлияе и върху здравето на червата, причинявайки подуване и дискомфорт.

Черен дроб

Прекомерната консумация на мазни и висококалорични храни засяга черния дроб, стимулирайки процесите на съхранение на мазнини. Това може да доведе до развитие на мастна хепатоза или дори неалкохолен стеатохепатит.

Сърце

Що се отнася до сърдечната система, преяждането може да повиши кръвното налягане и да допринесе за повишено натоварване на сърцето, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Нервна система

Храната влияе и на нервната система. Преяждането може да причини сънливост, лоша концентрация и раздразнителност. Повишените нива на кръвната захар, причинени от прекомерната консумация на въглехидрати, също могат да повлияят на емоционалното състояние.

Промяна на теглото

Системното преяждане в продължение на две седмици допринася за скок на инсулина, и то повече от един. При липса на подходяща физическа активност е гарантиран хормонален дисбаланс: инсулин, естроген. Промените в хормоналния баланс могат да доведат до натрупване на мазнини в коремната област, което отключва метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

Какво може да се направи?

Ако чувствате, че сте яли твърде много, важно е да се върнете към спазването на здравословна диета. Пийте повече вода, за да останете хидратирани и да помогнете за смилането на храната. Умерената физическа активност също може да помогне за ускоряване на метаболизма и подобряване на храносмилането.

Няма нужда да гладувате или да правите дни на строг пост само на кисело мляко. Преминете към по-леки ястия с много фибри, така че храната да заема повече място в стомаха, без да го натоварва с мазнини и захари, избягвайте излишъците и преработените храни. С течение на времето постепенно се върнете към нормалната си диета, като избягвате преяждането и се фокусирате върху баланса.

 

поръчай

Споделете тази статия


Call Now Button